Evenimentele Zilei de 31 martie în Istorie

Hoarda mongola

Tătarii pătrund în Transilvania și ocupă Rodna (31 martie 1241)

foto preluat de pe www.dailycotcodac.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

31 martie este a 90-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 31 martie

(BOR) Sf. Sfințit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei. Sf. Mc. Veniamin Diaconul

Cel între sfinți părintele nostru Ipatie a înflorit în Cilicia, s-a nevoit în Galatia, a ajuns arhiereu în Gangra (sau „al Gangrelor”) și luând parte la Sinodul I Ecumenic al celor trei sute optsprezece părinți de Dumnezeu purtători, a fost cu totul plin de Duhul Sfânt. El a ajuns vestit prin aceea că, după ce a răbdat multe ispite, a ajuns să săvârșească felurite minuni.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei şi alţi mulţi sfinţi care au mărturisit în Persia, au fost aruncaţi în închisoare şi au fost mâncaţi de vii de şoarecii şi de pisicile închise laolaltă cu ei.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Ipațiu, episcop, martir († secolul al IV-lea)

(BRC) Sf. Beniamin, diacon, martir

Malta: Festa/Sărbătoarea Libertății; se comemorează finele suveranității britanice asupra țării, in 1979.

 

Ziua Turnului Eiffel (#EiffelTowerDay)

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

Ziua Turnului Eiffel (#EiffelTowerDay) marchează ziua din 1889 în care au fost finalizate lucrările la monumentul ce urma să devină emblema Oraşului Luminilor.

Construcţia turnului Eiffel a durat exact 2 ani, 2 luni şi 5 zile. Edificiul a fost ridicat pentru Expoziţia Internaţională de la Paris şi cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Revoluţia Franceză. Monumentul a rămas să poarte numele principalului inginer care a lucrat la construcţia sa, Gustave Eiffel.

 

Ziua Internaţională a Vizibilităţii Persoanelor Transgender (#TransgenderDayofVisibility)

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

Ziua Internaţională a Vizibilităţii Persoanelor Transgender (#TransgenderDayofVisibility) se concentrează în special asupra aspectelor pozitive ale vieţii de transgender şi provoacă prejudecăţile oamenilor care nu înţeleg ce înseamnă să fii transgender.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Mondială a Backup-ului de date (#WorldBackupDay)

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

În fiecare zi, oameni şi afaceri pierd uriaşe volume de date informatice pentru că neglijează să urmeze procedurile de backup al datelor. Ziua Mondială a Backup-ului de date (#WorldBackupDay) are scopul declarat ca, măcar o dată pe an, să ne aducem aminte de datele pe care dorim să le păstrăm în siguranţă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 31 martie

 

Evenimentele Zilei de 31 martie în Istorie:

- 31 martie 1437 – În Transilvania, a izbucnit, Răscoala de la Bobâlna

 

31 martie 46 i.Hr - Iulius Cezar a decretat utilizarea în întregul Imperiu Roman a calendarului, întocmit de astronomul Sosigene din Alexandria, cunoscut sub numele de Calendarul Iulian. Acesta considera anul Iulian de 365,25 zile, cu o durata a anului de 365 zile, solare medii, si la fiecare al 4-lea an se mai adauga cate o zi, anul bisect.

Neajunsul era ca acest calendar in 384 de ani, intarzia cu trei zile. Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr. si a rămas în uz în unele ţări până în secolul al XX-lea şi mai este folosit încă de mai multe biserici naţionale ortodoxe.

Calendarul iulian a fost folosit în Europa din timpurile Imperiului Roman până în anul 1582, când Papa Grigore al III-lea a hotarat o noua reforma a calendarului, cu ajutorul astronomului italian Lilius, rezultand Calendarul Gregorian, in stilul nou, cand au ”disparut” 10 zile pentru a se regla diferenta intre timpul masurat prin calendar si timpul astronomic.

Astfel, data de 4 octombrie 1582 a fost urmata de 15 octombrie 1582. Noul calendar a fost în scurtă vreme adoptat de majoritatea ţărilor catolice. Ţările protestante l-au adoptat ceva mai târziu, iar ţările din Europa Răsăriteană l-au adoptat mult mai târziu, unele la începutul secolului al XX-lea.

 

31 martie 250 - S-a născut împăratul roman Gaius Flavius Valerius Constantius (d. 25 iulie 306),

Gaius Flavius Valerius Constantius (n. 31 martie 250, d. 25 iulie 306) , cunoscut și sub numele Constanțiu I sau Constantius Chlorus (din grec. χλωρός, „cel palid”), a fost împărat al Imperiului Roman de Apus (305–306). A fost tatăl lui Constantin cel Mare - foto: ro.wikipedia.org

Constanțiu I – foto: ro.wikipedia.org

Gaius Flavius Valerius Constantius (n. 31 martie 250, d. 25 iulie 306) , cunoscut și sub numele Constanțiu I sau Constantius Chlorus (din grec. χλωρός, „cel palid”), a fost împărat al Imperiului Roman de Apus (305–306). A fost tatăl lui Constantin cel Mare.

 

31 martie 1146 - Bernard de Clairvaux predică la Vézelay, îndemnând principii crestini la o a doua Cruciadă impotriva musulmanilor. Regele Frantei, Ludovic al VII- lea este prezent, și se alătură Cruciadei.

Bernard de Clairvaux (cunoscut și ca Sfântul Bernard, n. 1091, d. 21 august 1153, Clairvaux) călugăr și conte de Châtillon -  foto - ro.wikipedia.org

Bernard de Clairvaux - foto – ro.wikipedia.org

Bernard de Clairvaux (cunoscut și ca Sfântul Bernard), conte de Châtillon a fost un calugar francez ( n.1091- d. 21 august 1153) , care a intemeiat in anul 1115 celebra mănăstire cisticerciana Clairvaux, în Burgundia, pe care o va conduce timp de aproape patru decenii (1115 – 1153).

În calitate de abate de Clairvaux, Bernard a întemeiat șaizeci și opt de mănăstiri-fiice sau filiale (dependente de spiritualitatea abației-mamă), răspândite pe întreg cuprinsul Europei. Tot el a făcut să fie oficial recunoscut, în 1128, Ordinul Templierilor, organizație al cărei inspirator a fost.

Bernard de Clairvaux a avut o contribuție decisivă în aplanarea crizei provocată de Schisma papală din anul 1130, prin alegerea simultană pe scaunul pontifical a pretendenților Anaclet al II-lea (1130 – 1138) și Inocențiu al II-lea (1130 – 1143) , sprijinindu-l pe Inocențiu.

În 1140, a obținut de la Conciliul din Sens condamnarea lui Abelard, care îl neliniștea cu îndrăzneala vederilor sale, iar în 1145, a avut satisfacția să-l vadă pe unul din fiii săi spirituali ajuns papă sub numele de Eugeniu III. În 1151, cu doi ani înainte de moartea sa, numarul abatiilor cisticerciene ajunsese la 500.

Bernard a murit în 1153 la șaizeci și trei de ani. La 18 ianuarie 1174 a fost canonizat de papa Alexandru al III- lea. Papa Pius al VIII- lea l-a declarat în 1830 Doctor al Bisericii. Catolicii il sărbătoresc la 20 august.

 

31 martie 1241 - Tătarii pătrund în Transilvania și ocupă Rodna.

foto preluat de pe guidealba.com

foto preluat de pe guidealba.com

Prima coloană tătară condusă de către generalii Cadan și Buri pleacă din Podolia, intră în Moldova de nord și trec în Transilvania prin trecătoarea Cârlibaba (Pasul Tătarilor) în cursul lunii martie 1241. De la Pasul Rotunda coloana se va bifurca, o parte va trece în Maramureș, iar cealaltă va urma cursul râului Someș, spre aval.

Băștinașii, avertizați poate, de ciobanii care sălășluiau prin munți, se vor retrage din sate în cetatea Rodnei, veche fortificație militară condusă fiind de sași.

Sașii, împreună cu valahii, nu vor aștepta asedierea fortăreței, ci vor ieși în întâmpinarea tătarilor, ocupând poziții de apărare pe îngusta vale care asigura accesul spre localitatea lor. Condițiile de teren și valea îngustă mărginită de munți abrupți nu permiteau desfășurarea cavaleriei tătare. Datorită acestui fapt, primul atac al tătarilor a fost respins. Generalii Cadan și Buri recurg la tradiționala stratagemă tătară și se retrag, lăsând impresia că acceptă înfrângerea.

Crezând că au obținut o victorie finală, rodnenii neglijează apărarea cetății, sărbătorind și ziua de Paști (31 martie) odată cu victoria asupra tătarilor. Pe fondul unui consum mare de vin, localnicii intră în panică în momentul declanșării celui de-al doilea atac al tătarilor. Aceștia nimicesc oastea din linia de apărare și pătrund în cetate, unde decimează și populația civilă.

Cronicile afirmă că în acea zi de Paște ar fi murit de sabia tătarilor circa 4.000 de oameni. Pristaldul sașilor s-a predat și a fost obligat, împreună cu cei 600 de sași rămași în viață, să devină călăuze ale tătarilor.

Conduși de sași, tătarii vor coborî pe Someș până în dreptul actualei localități Ilva Mică, de unde, prin pasul Strâmba, vor trece în localitatea Josenii Bârgăului și de aici spre Bistrița.

cititi mai mult pe istoriefurata.istorieveche.ro

 

31 martie 1437 - A izbucnit Răscoala Țărănească de la Bobâlna (1437-1438).

Răscoala de la Bobâlna (1437-1438) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Răscoala de la Bobâlna (1437-1438) – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Răscoala de la Bobâlna din 1437 a fost cea mai importantă răscoală din Regatul Ungariei înainte de Marele Război Țărănesc, condus de Gheorghe Doja (9 aprilie – 15 iulie 1514). Răscoala a început atunci când episcopul catolic al Transilvaniei a cerut să se plătească zeciuiala, care nu mai fusese strânsă din 1434, într-o singură tranşă.

Mai mult, micii nobili maghiari şi locuitorii români (care înainte erau scutiţi de plata zeciuielii, fiind ortodocşi) au fost şi ei obligaţi să o plătească. Când ţăranii au refuzat să plătească, episcopul i-a excomunicat. Ţăranii erau nemulţumiţi şi de faptul că înca din timpul lui Ludovic I cel Mare, regele Ungariei, fusesera scoşi (în 1365) de sub autoritatea comiţilor regali şi puşi sub jurisdicţia moşierilor.

Treptat, aceştia i-au privat pe ţărani de dreptul lor de până atunci la strămutare liberă.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

31 martie 1492 - Decretul din Alhambra. Regii catolici ai Castiliei si Leonului, Isabella si Ferdinand emit un decret privind expulzarea evreilor din Grenada, eliberata cu trei luni in urma de musulmani, prin care se urmarea crestinarea totala a Spaniei medievale. Patru luni mai tarziu, toti evreii din Spania care au refuzat sa se crestineze au fost expulzati in totalitate din aceasta tara.

 

31 martie 1499 - S-a născut Papa Pius al IV-lea (Giovanni Angelo Medici, d. 9 decembrie 1565)

Pope Pius IV (31 March 1499 – 9 December 1565) - en.wikipedia.org

Pope Pius IV (31 March 1499 – 9 December 1565) – en.wikipedia.org

A fost papa de la 25 decembrie 1559 pana la moartea sa, în 1565. A prezidat ultima ședință a Conciliului de la Trent l care a emis condamn at erezia protestanta in timpul Reformei.

 

31 martie 1519 - S-a născut regele Henric al II-lea al Franței din dinastia Valois.

Henric al II-lea (31 martie 1519 – 10 iulie 1559) din dinastia Valois a fost rege al Franței între 1547 - 1559 - foto: ro.wikipedia.org

Henric al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Henric al II-lea (31 martie 1519 – 10 iulie 1559) din dinastia Valois a fost rege al Franței între 1547 – 1559.

 

31 martie 1547 - A murit Regele Francisc I al Franței; (n. 1494).A ramas pe tronul Frantei din 1515 până la moartea sa.

 

31 martie 1596 - S-a născut Rene Descartes, filosof si matematician francez, care, prin instituirea sistemului de coordonate carteziene, a pus bazele geometriei moderne.

René Descartes (31 martie 1596 – 11 februarie 1650), cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filozof și matematician francez - foto: ro.wikipedia.org

René Descartes - foto: ro.wikipedia.org

René Descartes (31 martie 1596 – 11 februarie 1650), cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filozof și matematician francez. Rene Descartes este autorul vestitei teze: ”Ma indoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist.” (Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum).

Indoiala sa a avut insa o semnificatie progresista, ideea provenind din lupta filisofului cu dogmatismul scolastic. In ”Meditatii metafizice” (1641), opera sa fundamentala, isi prezinta in mod clar ideea si arata ca gandirea reprezinta prima noastra certitudine, pentru ca nu ne putem indoi de faptul ca ne indoim.

Descartes a dedus de aici existenta omului (Dubito ergo cogito), apoi pe ce a lui Dumnezeu (aparuta din notiunea de infinit din noi) si, in cele din urma, a existentei lumii materiale (pornind de la sentimentul afectiunilor corpului nostru), din care a rezultat doctrina sa rationalista, intemeiata pe gandire.

Pentru el, criteriul adevarului se afla in ratiunea insasi, in evidenta notiunilor noastre. La baza metodei sale de cunoastere, el a pus deductia, care trebuie sa porneasca de la adevaruri clare si distincte, cunoscute nemijlocit de ratiune.

Descartes a recunoscut totusi si valoarea cunoasterii experimentale.Descartes a adus o contributie insemnata la dezvoltarea matematicii, fizicii, biologiei si a altor stiinte.

A pus bazele geometriei analitice prin initierea metodei sistemelor de coordonate, numite ulterior carteziene, facand posibila aplicarea algebrei si analizei la studiul geometriei, ceea ce a constituit o adevarata revolutie in matematica.

Si-a expus conceptia despre lume in ”Principiile filosofiei” (1644), iar morala sa este prezenta in lucrarea ”Discurs asupra metodei” (1637), dar si in ”Tratat al pasiunilor sufletului” (1649), in care concluzioneaza: ”Este suficient sa judeci bine spre a proceda bine.” A decedat la 11 februarie 1650.

 

31 martie 1685 - Moare în captivitate la Lvov, domnitorul Moldovei Gheorghe Duca.

Gheorghe Duca (d. 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 - mai 1666; noiembrie 1668 - 10 august 1672; noiembrie 1678 - 25 decembrie 1683 și al Țării Românești: noiembrie/decembrie 1674 - 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei - foto (Gheorghe Duca pe o frescă la Mănăstirea Cetățuia): ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca pe o frescă la Mănăstirea Cetățuia – foto: ro.wikipedia.org

A domnit în Moldova de patru ori: 1665, noiembrie – 1666, mai 21 (31); 1668, decembrie – 1671, decembrie; 1672, ianuarie – august 10 (20); 1678, decembrie – 1683, noiembrie. La 31 martie 1684, moare în captivitate la Lvov, Polonia, domnitorul Moldovei Gheorghe Duca, după ce fusese capturat pe cand se întorcea cu oastea de la batalia sub zidurile Vienei.

Gheorghe Duca era un grec originar din Rumelia, venit în Moldova de mic, împreună cu părinţii săi. În timpul domniei lui Vasile Lupu îl întîlnim printre slujitorii de la curtea domnească. O căsătorie reuşită cu o fată din familia Buhuş, îi asigură ulterior dregătoria de mare vistiernic în timpul domniei lui Dabija Vodă.

După moartea acestuia, Dabijoaia reuşeşte prin vechile sale cunoştinţe greceşti din Constantinopol, să obţină firmanul domniei Moldovei pentru Gheorghe Duca, ginerele ei.

Turcii l-au numit , în 1681, hatman al Ucrainei, avînd curțile peste Nistru, la Nemirov, pe Bug, și la Țigănauca, în fața Sorocii. Începînd cu această perioadă Gheorghe Duca se intitulează “domn al Ţării Moldovei şi al Ţării Ucrainei”.

Stăpînirea lui Gheorghe Duca în această regiune a durat pînă la sfîrşitul anului 1683, perioada în care aici s-au strămutat multe familii de moldoveni care au întemeiat sate si au reconstruit oraşele distruse în timpul ostilităților ruso-turce. Înfrîngerea turcilor la Viena din vara anului 1683, a avut urmări directe atît asupra stăpînirii lui Gheorghe Duca a teritoriilor dintre Nistru şi Nipru cît şi asupra sorţii domnului.

Reprezentantul acestuia pe pămînturile de la răsărit de Nistru, Ene Drăghinici, a fost alungat de cazacii conduşi de hatmanul Kuniţki, care l-au întronat pe scaunul Moldovei pe Stefan Petriceicu . Gheorghe Duca, care participase alături de turci la asediul Vienei este capturat de polonez si dus în Polonia (la Lvov), unde moare la 31 martie 1684. A ctitorit biserica Cetățuia, în a cărei plan se regăsește structura și elevația bisericii Trei Ierarhi din Iași.

 

31 martie 1727 - A murit Isaac Newton, matematician, fizician englez; (n. 4 ianuarie 1643).

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society - in imagine, Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller - foto: ro.wikipedia.org

Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller – foto: ro.wikipedia.org

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society.

 

31 martie 1732 - S-a născut compozitorul austriac Joseph Haydn; (d. Viena, 31 mai 1809).

Franz Joseph Haydn (31 March 1732 – 31 May 1809), compozitor german, portrait by Thomas Hardy (1792) - foto - en.wikipedia.org

Franz Joseph Haydn portrait by Thomas Hardy (1792) – foto – en.wikipedia.org

Franz Joseph Haydn (31 March 1732 – 31 May 1809), compozitor german. Alături de Wolfgang Amadeus Mozart, si Ludwig van Beethoven, face parte din rândul marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze. A fost unul din cei mai influenți maeștri ai tradiției muzicale din Europa apuseană.

 

31 martie 1761 - Cutremurul de la Lisabona din 1761 lovește Peninsula Iberică cu o magnitudine estimată la 8,5, la șase ani după ce un alt cutremur a distrus orașul.

 

31 martie 1778 - Exploratorul englez James Cook a ajuns pe Insula Vancouver și a revendicat-o în numele Regatului Marii Britanii.

Insula Vancouver (în engleză Vancouver Island) denumit mai demult și Quadra, (numele actual provenit de la navigatorul George Vancouver, 1757-1798, fost ofițer britanic) se află amplasată în Pacific în apropiere de coasta de vest canadiană.

Din punct de vedere administrativ aparține de provincia British Columbia. Orașul cel mai important de pe insulă este Victoria, Columbia Britanică. Insula are lungimea de peste 450 km, lățimea de 100 km și suprafața de 32.100 km², fiind despărțită de continentul american prin strâmtoarea Juan-de-Fuca. Pe insulă se află Parcul Național Strathcona (2.500 km²), muntele cel mai înalt fiind Golden Hinde cu altitudinea de 2195 m.

 

31 martie 1809 - S-a născut scriitorul rus Nikolai Vasilievici Gogol ; (d. 1852).

Nikolai Vasilievici Gogol  (S.V. 31 martie 1809 – S.V. 4 martie 1852) a fost un prozator și dramaturg rus, născut în Ucraina - foto: ro.wikipedia.org

Nikolai Vasilievici Gogol – foto: ro.wikipedia.org

Nikolai Vasilievici Gogol (S.V. 31 martie 1809 – S.V. 4 martie 1852) a fost un prozator și dramaturg rus, născut în Ucraina.

 

31 martie 1841 - La Holod, în Transilvania (Bihor), se naşte Iosif Vulcan, publicist şi scriitor român, membru al Academiei Române; (d.8 septembrie 1907)

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor - d. 8 septembrie 1907, Oradea) publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Iosif Vulcan- foto: ro.wikipedia.org

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – d. 8 septembrie 1907, Oradea) publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române. Este fondatorul revistei Familia si a scris nuvele, poezii (”Lira mea”, 1882), piese de teatru (”Ştefan Vodă cel Tînăr”, ”Gărgăunii Dragostei”, ”Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică (”Panteonul Roman”, 1869), romane şi traduceri. Mihai Eminescu, poetul nepereche al romanilor, a debutat in revista orădeană Familia, condusa de Iosif Vulcan,la 9 martie 1866 cu poezia „De-aș avea”.

 

31 martie 1854 - SUA si Japonia semneaza tratatul de la Kanagawa prin care Imperiul Nipon a fost obligat sa deschida comertului porturile Shimoda si Hakodate. Este sfarsitul izolarii pe care o impusesera Japoniei shogunii Tokugawa la inceputul sec. XVII.

 

31 martie 1855 - A decedat Charlotte Bronte (n. 21 aprilie 1816), una din surorile Bronte, cunoscuta autoare a romanului ”Jane Eyre”.

Charlotte Brontë (pronunţie ˈbrɒnti, n. 21 aprilie 1816 – d. 31 martie 1855) a fost o romancieră şi poetă engleză, sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë şi Anne Brontë - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Charlotte Brontë – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Charlotte Brontë (pronunţie ˈbrɒnti, n. 21 aprilie 1816 – d. 31 martie 1855) a fost o romancieră şi poetă engleză, sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë şi Anne Brontë. Charlotte Brontë, care obişnuia să folosească pseudonimul de Currer Bell, este cunoscută pentru cartea ei Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză şi cea universală.

 

13 martie 1857 - Se înfiinţează la Bucureşti, în Muntenia, un Comitet Central al Unirii, care îşi fixează un program politic asemănător cu cel din Moldova.

 

31 martie 1871 - România a concesionat pe timp de 45 de ani, unei societăți belgiene, dreptul de construire și exploatare în Bucuresti a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci “drumurile de fier americane”.

Mule-drawn streetcar, 1870s - foto: en.wikipedia.org

Mule-drawn streetcar, 1870s – foto: en.wikipedia.org

 

31 martie 1876 - România: Căderea guvernului conservator. Cele două cauze au fost: problemele legate de insolvabilitatea concesiunii Strousberg, care tărăgăna, și incapacitatea de a adopta o poziție clară în problema orientală (care se deschisese odată cu răscoalele antiotomane ale Bosniei și Herțegovinei).

 

31 martie 1877 - Guvernul României decide mobilizarea generală. Intra sub arme aproximativ 100 000 de oameni. Trupele române ocupă poziţii de apărare pe Dunăre.Este practic inceputul Razboiului de Independenta.

Primul Primul foc tras de Armata Romana in razboiul de independenta - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Primul Primul foc tras de Armata Romana in razboiul de independenta – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

31 martie 1885 - Marea Britanie și-a impus protectoratul asupra Bechualandului, dependenta care se va incheia cu proclamarea independentei in 1966, sub numele de Botswana.

 

31 martie 1889 - A fost inaugurat Turnul Eiffel (Tour Eiffel), devenit simbol al capitalei Frantei – Paris, construit din 10.000 de tone de otel intre anii 1887-1889 de inginerul francez Gustav Eiffel (1832-1923).

Turnul Eiffel (15 March 1889: Construction of the cupola) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Turnul Eiffel (15 March 1889: Construction of the cupola) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

La inaugurare au participat premierul Frantei de atunci, Pierre Tirad, numerosi demnitari, dar si cei 200 de muncitori care au lucrat la ridicarea turnului, care la acea vreme era cea mai inalta constructie din lume. Turnul Eiffel a fost construit in 1889, in onoarea centenarului Revolutiei franceze si ca un insemn al Expozitiei Internationale de la Paris – care urma sa fie gazduita de Franta.

Guvernul Frantei a organizat un concurs de proiecte, peste 100 fiind trimise Comitetul Centenarului. Proiectul castigator a fost declarat cel al inginerului Gustav Eiffel, cunoscut pentru structurile metalice indraznete. De altfel, si ideea cu care s-a inscris in competitia presupunea construirea unui turn din metal inalt de 300 de metri, cum nu mai era nicaieri in lume.

Pentru ca lifturile nu erau instalate la data inaugurarii, Gustave Eiffel a urcat scarile turnului impreuna cu cativa colegi si a ridicat steagul francez in varful structurii.

La inceputul lui mai, s-a deschis Expozitia Internationala de la Paris, turnul avand rolul de poarta de intrare in imensul targ. Constructia turnului a inceput la 22 ianuarie 1887 si a fost terminata pe 31 martie 1889. Costul lucrarii a fost de 6,5 milioane de franci, o suma considerabila pentru acele vremuri.

Eforturile constructorilor si cele financiare au meritat insa, pentru ca Parisul s-a ales cu o capodopera arhitecturala, dupa cum apreciaza specialistii. Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 24 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone. Cand a fost construit, era cea mai mare cladire din lume, record pe care pana la finalizarea cladirii Chrysler din New York, in anul 1930.

Primul etaj are o platforma larga, unde se afla celebrul restaurant “Jules Verne”, un mic muzeu al Turnului Eiffel, precum si o sala de cinema in care ruleaza filme documentare ce prezinta istoria turnului.

Al doilea etaj are numeroase balcoane de unde Parisul poate fi fotografiat din toate unghiurile posibile, iar pentru o cat mai buna observatie sunt amplasate lunete de jur imprejurul turnului.

Al treilea etaj gazduieste biroul avut de Gustave Eiffel, unde se afla copii din ceara ale constructorului turnului, fiicei sale, Claire, precum si a celebrului inventator american Thomas Edison.

 

31 martie 1891 - S-a născut Ion Pillat, poet și traducător român, laureat al Premiului Național pentru literatură; (d. 1945)

Ion Pillat (n. 31 martie 1891, București – d. 17 aprilie 1945), a fost un academician, antologist, editor, eseist, poet tradiționalist și publicist român. Pe linie maternă a fost înrudit cu familia Brătianu. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion Brătianu, acesta fiind adesea evocat în poeme din volumul său cel mai complet din punct de vedere estetic, Pe Argeș în sus, în poeme precum Bunicul, Bunica, Aci sosi pe vremuri sau Ochelarii bunicului. Și-a petrecut copilăria la moșiile Florica, pe Argeș și la Miorcani, pe râul Prut. După 1945 poezia sa este trecută la "index", evident din rațiuni strict politice. Fiul său, criticul și romancierul Dinu Pillat a fost îndepărtat de la Facultatea de Litere unde era asistent al lui George Călinescu fiind condamnat la temniță politică, iar manuscrisele i-au fost confiscate și distruse. Nepoata sa, Monica Pillat este o reputată anglistă - foto: ro.wikipedia.org

Ion Pillat - foto: ro.wikipedia.org

Ion Pillat (n. 31 martie 1891, București – d. 17 aprilie 1945), a fost un academician, antologist, editor, eseist, poet tradiționalist și publicist român. Pe linie maternă a fost înrudit cu familia Brătianu. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion Brătianu, acesta fiind adesea evocat în poeme din volumul său cel mai complet din punct de vedere estetic, Pe Argeș în sus, în poeme precum Bunicul, Bunica, Aci sosi pe vremuri sau Ochelarii bunicului.

Și-a petrecut copilăria la moșiile Florica, pe Argeș și la Miorcani, pe râul Prut. După 1945 poezia sa este trecută la “index”, evident din rațiuni strict politice. Fiul său, criticul și romancierul Dinu Pillat a fost îndepărtat de la Facultatea de Litere unde era asistent al lui George Călinescu fiind condamnat la temniță politică, iar manuscrisele i-au fost confiscate și distruse. Nepoata sa, Monica Pillat este o reputată anglistă.

 

31 martie 1893 - A avut loc Congresul de constituire al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania. Din conducere făceau parte Ioan Nădejde, Vasile G. Morțun, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ion C.Frimu, Cristian Rakovski Dimitrie Marinescu, Gheorghe Cristescu si Ilie Moscovici.

Programul adoptat, inspirat din scrierile lui Gherea și de programul de la Erfurt al social-democraților germani, definea rolul PSDMR ca reprezentant al proletariatului român. Principalele direcții de acțiune ale partidului erau instituirea votului universal, adoptarea unei legislații a muncii și reforma radicală a sistemului agrar în favoarea țărănimii, organizarea învățămîntului gratuit obligatoriu, garantarea dreptului la întrunire, instituirea impozitului progresiv pe venit, descentralizarea și autonomia comunală.

Partidul a adoptat o poziție moderată, în sensul acceptării cadrului constituțional existent, sub influența tripletei aflată la conducerea efectivă: Gherea – Nădejde – Mortun. În 1899 partidul s-a destrămat, iar cluburile muncitorești au fost desființate cu excepția clubului de la București, în cadrul căruia au continuat să activeze personalități ca I. C. Frimu, C. Z. Buzdugan și Cristian Racovski.

La 31 ianuarie 1910 a fost înființat Partidul Social Democrat Român (PSDR), condus de I.C. Frimu, Mihai Gh. Bujor, Cristian Rakovski,Dimitrie Marinescu și Constantin Vasilescu.

 

31 martie 1897 - În România se formează guvernul liberal prezidat de Dimitrie A. Sturdza, în care ministrul reformator Spiru Haret ocupă portofoliul Instrucţiunii Publice.

 

31 martie 1899: Este adoptata legea privind invatamantul profesional in România.

 

31 martie 1917 - SUA intra in posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor, dupa ce au achitat in ianuarie Danemarcei suma de 25 de milioane dolari, pentru a preveni transformarea lor intr-o baza de submarine a Germaniei.

 

31 martie 1917 - În SUA este adoptata pentru prima data Ora de Vara.

 

31 martie 1917 - A decedat Emil von Behring, medic german laureat al primului Premiul Nobel pentru medicina in 1901. Premiul i-a fost acordat in urma descoperirii serului pentru tratarea difteriei.

 

31 martie 1917 - Guvernul României contractează de la Banca Angliei un împrumut de 40 000 000 de lire sterline(circa 1 000 000 000 de lei), în condiţii extrem de grele.

 

31 martie 1919 - Reapare la Bucureşti, România, săptămînalul Universul literar sub conducerea lui Perpessicius şi Camil Petrescu. Universul literar va fi publicat pînă în mai 1931.

 

31 martie 1931 - Un cutremur a distrus Managua, Nicaragua; au murit 2.000 de oameni.

 

31 martie 1933 - S-a născut la Ploieşti, judeţul Prahova, Nichita Hristea Stănescu (nume literar Nichita Stănescu), (d.1983), poet al generaţiei ’60 şi academician postmortem.

Nichita Stănescu (n. Nichita Hristea Stănescu, 31 martie 1933, Ploiești, județul Prahova — d. 13 decembrie 1983 în Spitalul Fundeni din București), poet, scriitor și eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Nichita Stănescu – foto: ro.wikipedia.org

Nichita Stănescu (n. Nichita Hristea Stănescu, 31 martie 1933, Ploiești, județul Prahova — d. 13 decembrie 1983 în Spitalul Fundeni din București), poet, scriitor și eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române. A debutat in 1957, in luna martie, simultan în revistele „Tribuna” din Cluj și în „Gazeta literară” cu trei poezii.

Considerat atît de critica literară cît şi de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea“Dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970.

Ca orice mare scriitor, însă, Nichita Stănescu nu se aseamănă decît cu el însuşi, fiind considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcînd parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

Dintre volumele publicate de poet citam: Sensul iubirii (1960); O viziune a sentimentelor ( 1964);Dreptul la timp,(1965); Starea poeziei (1975); Epica Magna, (1978); Strigarea numelui (1983).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

31 martie 1938 - Regele Carol II a dizolvat partidele politice, prin exercitarea puterilor exceptionale ce-i fusesera acordate de Constitutia adoptata la 10 februarie si a infiintat Consiliul de Coroana, organ de stat permanent cu caracter consultativ, alcătuit din Consilieri regali, numiţi de monarh cu rang de miniştri de stat.

Carol al II-lea al României (n. 15 octombrie 1893 – d. 4 aprilie 1953) a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului rege Ferdinand I al României și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României - foto: historia.ro

Carol al II-lea al României - foto: historia.ro

Carol al II-lea al României (n. 15 octombrie 1893 – d. 4 aprilie 1953) a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului rege Ferdinand I al României și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

31 martie 1942 - Al Doilea Război Mondial: Forțele japoneze invadeaza insulele Christmas din Oceanul Pacific, aflate in posesiune britanica.

 

31 martie 1945 - Al Doilea Război Mondial: un pilot german dezertor predă un Messerschmitt Me 262A-1, primul avion din lume supersonic operațional care a căzut în mâinile Aliaților.

 

31 martie 1959 - Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, s-a refugiat din Tibetul ocupat de China si a ajuns la granița cu India, unde i s-a oferit azil politic.

 

31 martie 1966 - Lansarea navei spatiale sovietice fara echipaj uman Luna 10, primul vehicul spatial care a intrat pe orbita satelitului natural al Terrei.

3 aprilie 1966: Stația sovietica ”Luna 10″ a devenit primul satelit artificial al Lunii - foto: ro.wikipedia.org

3 aprilie 1966: Stația sovietica ”Luna 10″ a devenit primul satelit artificial al Lunii – foto: ro.wikipedia.org

 

31 martie 1967 - Jimi Hendrix și-a ars chitara la London’s Astoria Theatre. A fost spitalizat pentru că și-a ars mâinile.

 

31 martie 1970 - Explorer 1 a reintrat în atmosfera Pământului (după 12 ani pe orbită).

 

31 martie 1979 - Ultimul soldat britanic paraseste Insulele malteze. Fosta colonie Malta declară aceasta zi, “Ziua Libertatii”.

 

31 martie 1980 - A decedat Jesse Owens (n.12.09.1913), atlet american de culoare, cvadruplu campion olimpic de alergari in editia desfasurata la Berlin in 1936, in epoca nazista.

James Cleveland „Jesse“ Owens (n. 12 septembrie 1913 în Oakville, Alabama – d. 31 martie 1980 în Tucson, Arizona) atlet american - foto - ro.wikipedia.org

Jesse Owens – foto – ro.wikipedia.org

James Cleveland „Jesse“ Owens (n. 12 septembrie 1913 în Oakville, Alabama – d. 31 martie 1980 în Tucson, Arizona) atlet american. În 1976 el a fost distins cu Medalia Prezidentiala a Libertatii de către preşedintele Gerald Ford, iar la data de 28 martie 1990,a fost decorat post-mortem cu Medalia de Aur a Congresului, de către preşedintele George W. Bush.

 

31 martie 1993 - Actorul Brandon Lee, fiul celebrului actor si maestru de arte martiale Bruce Lee, a fost impuscat mortal accidental, in timpul turnarii filmului ”Crow”.

 

31 martie 1994 - Într-un articol din revista Nature, William H. Kimbel, Donald C. Johanson și Yoel Rak au raportat găsirea primului craniu complet al unui Australopithecus afarensis la Hadar, Etiopia.

Australopitecus afarensis este o specie extinctă de australopitecine care a trăit cu aproximativ 3,9-2,9 milioane de ani în urmă, în Pliocen, în Africa de Est.. Primele fosile au fost descoperite în anii 1930, dar descoperirile majore de fosile au avut loc în anii 1970.

Din 1972–1977, Expediția Internațională de Cercetare Afar – condusă de antropologii Maurice Taieb, Donald Johanson și Yves Coppens – a descoperit câteva sute de exemplare de hominin în Hadar, Etiopia, cel mai semnificativ fiind scheletul extrem de bine conservat AL 288-1 („Lucy”) și situl AL 333 („Prima familie”).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

31 martie 1995 - Este asasinată cantareata Selena (Selena Quintanilla-Pérez ); (n.16 aprilie 1971), supranumită « Regina muzicii tejano ». Cantareata, compozitoare si textiera de origine mexicano-americana, provenita dintr-o familie de imigranți mexicani, Selena a înregistrat primul său album la vârsta de doisprezece ani.

Tânăra interpretă a fost desemnată „Cântăreața anului” la Premiile muzicale Tejano din anul 1987, iar câțiva ani mai târziu a semnat un contract de management cu renumita casă de înregistrări EMI. A fost ucisa la vârsta de douăzeci și trei de ani de Yolanda Saldívar, președinta fan-clubului său.

 

31 martie 1995 - Zborul 371 al TAROM, s-a prăbușit lângă localitatea Balotești.

Airbus A310 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Airbus A310 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. A fost cea mai mare catastrofă din istoria aviaţiei româneşti. Avionul Airbus A 310 decolase în jurul orei 9.00, de pe aeroportul București Otopeni, cu destinația Bruxelles.

Toți pasagerii (trei americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece români și 32 de belgieni, printre care un copil de șase ani și un altul de patru luni), precum și toți cei 10 membri ai echipajului, și-au pierdut viața. A fost cea mai mare catastrofă aviatică produsă vreodată în România.

Cauze oficiale: defecțiune la motoare (tracțiunea asimetrică a motoarelor), posibila incapacitate (medicală) a pilotului comandant survenită în timpul zborului și comenzile insuficiente efectuate de către copilot în condițiile apariției primilor doi factori.

Piloti in acea zi erau comandant Liviu Batanoiu (48 de ani) si copilot Ionel Stoi (51 de ani). Corespondența oficială cu organismele de investigare a accidentelor aviatice din Franța și Belgia (atașată la finalul raportului oficial), indică drept cauză unică pierderea controlului datorata lipsei acțiunilor adecvate din partea pilotului.

Aceeași opinie o are un pilot instructor al American Airlines in timpul unei prezentari de siguranță. Există opinii conform cărora accidentul a fost provocat intenționat și aceasta pentru că la bord se aflau persoane care dețineau documente referitoare la Revoluția română din 1989 și care urmau să ajungă peste hotare. Alte păreri susțin că este vorba de un act de răzbunare din partea unor cercuri mafiote.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

31 martie 1997 - A incetat din viata la varsta de 61 de ani, poetul si eseistul Gheorghe Tomozei ; (n. 29 aprilie 1936).

Gheorghe Tomozei -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe Tomozei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Dintre operele sale citam: Pasărea albastră (1957); Steaua polară (1960);Prea târziu, prea devreme. Poeme fără final (1984); Un poet din Tibet,poeme (1995).S-a remarcat si ca traducator( Sonete de William Shakespeare, Editura Litera, 2003).

 

31 martie 2009 - A decedat Marga Barbu (Margareta-Yvonne Butuc, n.1929), actriță română de teatru și film, sotia scriitorului Eugen Barbu.

Marga Barbu (n. Margareta-Yvonne Butuc, 24 februarie 1929, Ocna Șugatag, Maramureș - d. 31 martie 2009, București) a fost o actriță română de teatru și film - foto: ro.wikipedia.org

Marga Barbu – foto: ro.wikipedia.org

Marga Barbu (n. Margareta-Yvonne Butuc, 24 februarie 1929, Ocna Șugatag, Maramureș – d. 31 martie 2009, București) a fost o actriță română de teatru și film.