Evenimentele Zilei de 30 iulie în Istorie

Survivors of Indianapolis on Guam, in August 1945 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Survivors of Indianapolis on Guam, in August 1945

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

30 iulie este a 211-a zi a calendarului gregorian și a 212-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 30 iulie

(BOR) Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; Sf. Sfinţit Mc. Valentin, episcopul Umbriei

Sfinții Apostoli Silvan, Crescent și Sila - Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinții Apostoli Silvan, Crescent și Sila – Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinții Apostoli: Sila, Silvan, Crescent și Andronic au făcut parte din cei 70 de apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În anul 50, s-a desfășurat la Ierusalim sinodul apostolic, în cadrul căruia s-a discutat problema tăierii împrejur a celor care vin la credința în Hristos. Sfântul Sila fost trimis de la Ierusalim la Antiohia împreună cu Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba, pentru a înștiința pe antiohieni asupra hotărârilor sinodului.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic apostol, diacon dintre cei 70 († secolul I)

(BRC) Sf. Petru Crisologul, episcop, învățător al Bisericii

Petru Crisologul (n. 406, Imola; d. 2 decembrie 450) episcop al arhidiocezei de Ravenna și este venerat ca sfânt în Biserica Catolică - foto - ro.wikipedia.org

Petru Crisologul (n. 406, Imola; d. 2 decembrie 450) – foto: ro.wikipedia.org

Petru Crisologul (n. 406, Imola; d. 2 decembrie 450) episcop al arhidiocezei de Ravenna și este venerat ca sfânt în Biserica Catolică

 

Ziua internaţională a prieteniei (ONU)

Ziua internaţională a prieteniei este marcată, anual, la data de 30 iulie. A fost adoptată de ONU la 27 aprilie 2011, potrivit http://www.un.org. Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii şi obiceiurilor locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

Ziua mondială împotriva traficului de persoane se marchează anual la 30 iulie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor, potrivit site-ului www.un.org.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Astăzi în istorie pentru 30 iulie

 

Evenimentele Zilei de 30 iulie în Istorie:

- 30 iulie 1945 – Submarinul japonez I-58 a scufundat vasul american USS Indianapolis, omorând 883 de oameni

 

30 iulie 579 - A murit Papa Benedict I , al carui pontificat a durat din 2 iunie 575, pana la moartea sa.

Papa Benedict I a fost Papă al Romei îde la 2 Iunie 575 -pana la moartea sa (30 Iulie 579) - foto - ro.wikipedia.org

Papa Benedict I – foto – ro.wikipedia.org

Papa Benedict I a fost Papă al Romei îde la 2 Iunie 575 -pana la moartea sa (30 Iulie 579). În timpul pontificatului său, longobarzii care cuceriseră nordul și centrul Italiei, au atacat sudul, iar în anul 579 au asediat Roma. Împăratul răsăritean Tiberiu I, a trimis o armată pentru salvarea orasului, care însă nu a făcut față invadatorilor.
Roma a fost cuprinsă de foamete ca în timpul primului asediu longobard din timpul Papei Ioan al III-lea, iar Papa Benedict I a murit în toiul nenorocirii.

 

30 iulie 634 - S-a desfășurat bătălia de la Ajnadayn, in valea Elah, in Israelul de azi,prima mare batalie dintre armatele Bizantine si cele arabo-musulmane.Lupta s-a incheiat cu victoria decisiva a musulmanilor, Islamul instaurandu-se definitiv in Siria, Palestina si mai apoi in Egipt.

 

30 iulie 762 - Abu Ja’far Abdallah ibn Muhammad al-Mansur al doilea calif abasid a fondat orasul Bagdad, actuala capitala a Irakului. Madinat al Salam(orasul pacii) cum numeste Al Mansur noul oras,, era situat pe malul vestic al fluviului Tigru,, în aceeași vale în care se aflaseră unele dintre cele mai puternice capitale ale lumii antice ( Babilon,Ninive, Ur,Ctesiphon). Mult timp, Madinat al Salam rămâne numele oficial al orașului, utilizat în documentele oficiale, pe monede etc.

foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Orasul avea un diametru de 2 km. și era împrejumit de ziduri duble și de un șanț de apărare, iar zona centrală dispunea de un al treilea zid, înalt de aproape 15 metri,cu patru porți de acces dinspre principalele regiuni ale imperiului: Khorasan, Siria, Basra si Kufa. În numai câțiva ani, orașul a devenit un important centru comercial și politic și câștigă un prestigiu neegalat în Evul Mediu decât de Constantinopol.

 

30 iulie 1419 - La Praga, mulțimea a luat cu asalt primăria și i-a aruncat pe fereastră pe membrii consiliului orășenesc, eveniment denumit Prima defenestrație de la Praga, moment de început al Războaielor Husite. Prima defenestrație de la Praga a dus la uciderea a șapte membri ai consiliului orășenesc de către o mulțime de husiți radicali cehi. Incidentul a avut loc pe 30 iulie 1419. Jan Želivský, un preot husit de la Biserica Fecioarei Maria a Zăpezilor, și-a condus congregația într-o procesiune pe străzile Pragăi spre Primăria orașului, Novoměstská radnice. Consilierii orășenești au refuzat să-i elibereze pe prizonierii husiți, iar un consilier antihusit a aruncat cu o piatră spre protestatari. Mulțimea înfuriată a luat cu asalt primăria și i-a aruncat pe membrii consiliului orășenesc pe ferestre, aceștia prăbușind-se pe sulițele mulțimii înarmate aflate în stradă.

Procesiunea a fost rezultatul creșterii nemulțumirilor oamenilor de rând față de inegalitățile dintre țărani pe de-o parte și clerul catolic și aristrocrați pe de alta. Aceste nemulțumiri au fost combinate cu sentimentele naționaliste în creștere și cu o tot mai importantă influență a predicatorilor “radicali” (precum era Jan Želivský, care considerau că statutul bisericii catolice din acel moment era de-a dreptul eretic. Acești predicatori își îndemnau congregațiile la acțiune imediată, inclusiv la revoltă armată, pentru a combate toate nedreptățile și îndepărtarea de la adevărata credință creștină. Prima defenestrație a fost astfel punctul de cotitură în dezvoltarea mișcării husite, marcând momentul în care s-a renunțat la negocieri și s-a trecut la acțiuni violente. Această acțiune este considerată ca evenimentul declanșator al războaielor Husite, care au durat până în 1436.

 

30 iulie 1511 - S-a născut Giorgio Vasari, pictor şi arhitect italian, primul autor al unei monografii de arta: “Vietile si operele sculptorilor si pictorilor” (pictura “Perseu si Andromeda”); (d. 27.06.1574).

Giorgio Vasari (* 30 iulie 1511, Arezzo, Italia - † 27 iunie 1574, Florența), pictor, architect și istoric de artă italian, devenit celebru prin lucrarea: "Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre" - foto - ro.wikipedia.org

Giorgio Vasari - foto – ro.wikipedia.org

Giorgio Vasari (* 30 iulie 1511, Arezzo, Italia – † 27 iunie 1574, Florența), pictor, architect și istoric de artă italian, devenit celebru prin lucrarea: “Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre”

 

30 iulie 1552 - Garnizoana creştină a cetăţii Timişoarei se predă turcilor în schimbul promisiunii acestora de a o lăsa să plece nevătămată. Turcii nu şi-au respectat promisiunea, iar la ieşirea garnizoanei din cetate, au masacrat-o. Din acest moment şi până la eliberarea zonei de către austrieci în secolul al XVIII-lea, cetatea Timişoarei va ramane posesiune otomana si resedinta a beilor turci.

 

30 iulie 1619 - În colonia engleza Virginia, din America de Nord, au fost aduşi din Africa, primii sclavi negri.

 

30 iulie 1625 - A ieşit de sub tipar cea dintâi carte a tiparniţei româneşti de la Câmpulung, “Molitvelnicul slavonesc”.

 

30 iulie 1656 - Bătălia de la Varșovia (28-30 iulie) – Forțele suedeze sub comanda regelui Carol al X-lea Gustav înving forțele polono- lituaniene.
cititi mai multe pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Varșovia (28-30 iulie 1656) - "Battle of Warsaw on the third day", a contemporary map - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Varșovia (28-30 iulie 1656) – “Battle of Warsaw on the third day”, a contemporary map – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Lupte din perioada Potopului
- Asediul Varșoviei (1656), recuperarea Varșoviei de către polonezi din mâinile suedezilor la 30 iunie 1656, în timpul Potopului
- Bătălia de la Varșovia (1656), purtată în afara orașului în perioada 18-20 iulie 1656, în timpul Potopului, urmată de ocuparea Varșoviei de către suedezi pentru a doua oară

 

30 iulie 1683 - A murit Maria Tereza a Spaniei, regină a Franţei, soţia lui Ludovic al XIV-lea al Franţei (n. 1638).

Maria Tereza a Austriei (n. 10 septembrie 1638 – d. 30 iulie 1683) fiica regelui Filip al IV-lea al Spaniei și a reginei Elisabeta a Franței. Prin căsătoria cu Ludovic al XIV-lea al Franței a fost regină a Franței. A fost mama Marelui Delfin - foto - ro.wikipedia.org

Maria Tereza a Austriei- foto – ro.wikipedia.org

Maria Tereza a Austriei (n. 10 septembrie 1638 – d. 30 iulie 1683) fiica regelui Filip al IV-lea al Spaniei și a reginei Elisabeta a Franței. Prin căsătoria cu Ludovic al XIV-lea al Franței a fost regină a Franței. A fost mama Marelui Delfin.

 

30 iulie 1718 - A murit William Penn, om de afaceri englez și filozof, fondator al provinciei americane Pennsylvania; (n. 1644)

William Penn (14 October 1644 – 30 July 1718) was an English real estate entrepreneur, philosopher, early Quaker and founder of the Province of Pennsylvania, the English North American colony and the future Commonwealth of Pennsylvania. He was an early advocate of democracy and religious freedom, notable for his good relations and successful treaties with the Lenape Indians. Under his direction, the city of Philadelphia was planned and developed -  foto  - en.wikipedia.org

William Penn (14 October 1644 – 30 July 1718)  - foto – en.wikipedia.org

 

30 iulie 1751 - S-a născut Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (d. 29 octombrie 1829), numita si “ Nannerl ”, sora mai mare a marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart cu patru ani si jumatate mai în vârstă.

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (30 July 1751 – 29 October 1829), called Marianne and nicknamed "Nannerl", was a musician, the older sister of Wolfgang Amadeus Mozart and daughter of Leopold and Anna Maria Mozart - foto  - en.wikipedia.org

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (30 July 1751 – 29 October 1829) – foto – en.wikipedia.org

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (30 July 1751 – 29 October 1829), called Marianne and nicknamed “Nannerl”, was a musician, the older sister of Wolfgang Amadeus Mozart and daughter of Leopold and Anna Maria Mozart. A fost o muziciana renumita in epoca, recunoscuta ca o excelenta interpreta la clavecin si pian.

 

30 iulie 1771 - A murit Thomas Gray, carturar si poet englez preromantic; (n.26.12.1716).

Thomas Gray (n. 26 decembrie 1716 - d. 30 iulie 1771) poet englez. A activat ca profesor la Universitatea - Cambridge - foto - ro.wikipedia.org

Thomas Gray (n. 26 decembrie 1716 – d. 30 iulie 1771)  - foto – ro.wikipedia.org

Thomas Gray (n. 26 decembrie 1716 – d. 30 iulie 1771) a fost un poet englez. A activat ca profesor la Universitatea Cambridge. Prin exprimarea sensibilități față de natură, înclinația spre melancolie și interesul pentru miturile vechi, lirica sa aparține tranziției de la clasicismul târziu la romantism. Proza sa vădește un real simț al umorului.

 

30 iulie 1792 - În timpul Revolutiei Franceze, in urma decretului care proclama “Patria in pericol”, sosesc la Paris voluntari inrolati la Marsilia, cantand melodia ce reprezinta si astazi imnul national al Frantei: “La Marseillaise”. La Marseillaise a fost compusă (text inițial și muzică) de Rouget de Lisle , în noaptea de 25/26 aprilie, după declararea războiului cu Austria. Titlul sau inițial a fost „Cântecul de război al armatei de pe Rin”.

 

30 iulie 1811 - A fost executat preotul Miguel Hidalgo y Costilla, conducatorului unei rascoale a taranilor indieni din Mexic impotriva colonialistilor spanioli.

Don Miguel Gregorio Antonio Ignacio Hidalgo-Costilla y Gallaga Mandarte Villaseñor[3] (8 May 1753  – 30 July 1811), more commonly known as Don Miguel Hidalgo y Costilla or simply Miguel Hidalgo, was a Mexican Catholic priest and a leader of the Mexican War of Independence - foto  - en.wikipedia.org

Don Miguel Gregorio Antonio Ignacio Hidalgo-Costilla y Gallaga Mandarte Villaseñor (8 May 1753 – 30 July 1811) – foto: en.wikipedia.org

 

30 iulie 1817 - S-a născut Alexandru Orăscu, inginer si matematician, primul mare arhitect roman (Vechea Universitate, Grand Hotel du Boulevard – Calea Victoriei, Biserica Domnita Balasa, actualul Cinema “Bucuresti”); (d.16.12.1894).

Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. 30 iulie 1817, București – d. 16 decembrie 1894, București) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român - foto - zf.ro

Alexandru Hristea Orăscu – foto – zf.ro

Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. 30 iulie 1817, București – d. 16 decembrie 1894, București) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român. Între 1885 – 1889 Orăscu a fost rector al Universității București, iar între 1890 – 1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor.

În anii 1840, atunci când arhitectul catalan – român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect șef al orașului, funcție pe care a îndeplinit-o între 1840 și 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu. Ulterior, a participat la Revoluția de la 1848, respectiv a avut și o carieră de politician, iar în 1876 a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii publice. Între anii 1891 – 1894 a fost primul președinte al Societății Arhitecților Români.

Clădirea veche a Universităţii din Bucureşti, creaţie a lui Alexandru Orăscu - foto - ro.wikipedia.org

Clădirea veche a Universităţii din Bucureşti, creaţie a lui Alexandru Orăscu – foto – ro.wikipedia.org

Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate Universitatea din București (sediul vechi), Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa și Mitropolia Nouă din Iași. A realizat “planul Orăscu” al Bucureștilor, un proiect de sistematizare a orașului, în 1893.

Biserica Domnita Balasa din Bucuresti - foto - fototecaortodoxiei.ro

Biserica Domnita Balasa din Bucuresti – foto – fototecaortodoxiei.ro

O stradă din București, aflată în cartierul Izvor, a purtat numele lui Alexandru Orăscu, până în 1984, când zona a fost demolată abuziv pentru proiectul “Casa Poporului”.

 

30 iulie 1818 - S-a născut Emily Brontë, nuvelistă britanică, autoarea celebrului roman “La răscruce de vânturi” (d.19.12.1848).

Emily Jane Brontë (n. 30 iulie 1818 - d. 19 decembrie 1848) scriitoare engleză, cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (în engleză Wuthering Heights) - foto - ro.wikipedia.org

Emily Jane Brontë - foto – ro.wikipedia.org

Emily Jane Brontë (n. 30 iulie 1818 – d. 19 decembrie 1848) scriitoare engleză, cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (în engleză Wuthering Heights).

 

30 iulie 1855 - S-a născut Georg Wilhelm von Siemens, industriaş german; (d. 14.10.1919).

Georg Wilhelm von Siemens (n. 30 iulie 1855, Berlin, Germania — d. 14 octombrie 1919, Arosa, Elveția) industriaș german în domeniul telecomunicațiilor - foto - de.wikipedia.org

Georg Wilhelm von Siemens – foto – de.wikipedia.org

Georg Wilhelm von Siemens (n. 30 iulie 1855, Berlin, Germania — d. 14 octombrie 1919, Arosa, Elveția) a fost un industriaș german în domeniul telecomunicațiilor. Cunoscut sub numele de Wilhelm von Siemens, el a fost fiul lui Werner von Siemens și al Matildei Duman. A fost partener general la compania Siemens SA. S-a căsătorit în 1882 cu Elly, cu care a avut doi copii: Wilhelm Ferdinand von Siemens (n. 1885) și Mathilde Eleonore Eveline von Siemens (n. 1888)

 

30 iulie 1863 - S-a născut industriaşul Henry Ford, fondatorul companiei “Ford Motor Co”, considerat părintele automobilului de serie (“Ford T). (m. 7 aprilie 1947).

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism - foto - en.wikipedia.org

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947) – foto – en.wikipedia.org

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

 

30 iulie 1866 - În Romania este promulgata noua lege electorala, pe baze censitare. Corpul electoral era impartit in patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua colegii pentru Senat.

 

30 iulie 1884 - Se înfiinţează la Bucureşti Institutul Meteorologic Central din România.

 

30 iulie 1894 - S-a născut Alexandru Teodoreanu ( Pastorel ), scriitor epigramist şi publicist român (“Hronicul mascariciului Valatuc”, “Inter Pocula”); (d.15.03.1964).

Păstorel Teodoreanu (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, n. 30 iulie 1894, Dorohoi - d. 17 martie 1964) avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene - foto - ro.wikipedia.org

Păstorel Teodoreanu – foto: ro.wikipedia.org

Păstorel Teodoreanu (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, n. 30 iulie 1894, Dorohoi – d. 17 martie 1964) a fost un avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel. Este fratele romancierului Ionel Teodoreanu.

 

30 iulie 1896 - Tudor Arghezi debutează în revista “Liga ortodoxa”, editata de Al. Macedonski.

Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului - foto - ro.wikipedia.org

Tudor Arghezi – foto – ro.wikipedia.org

Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului.

 

30 iulie 1898 - S-a născut Sir Henry Moore, sculptor britanic; (d.31.08.1986).

Henry Spencer Moore OM CH FBA RBS (30 July 1898 – 31 August 1986) was an English sculptor and artist. He was best known for his semi-abstract monumental bronze sculptures which are located around the world as public works of art - foto  - en.wikipedia.org

Henry Spencer Moore – foto – en.wikipedia.org

Henry Moore - Regele si Regina - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Henry Moore – Regele si Regina – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

30 iulie 1898 - A murit Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen; ( n.01.04.1815 ).

Otto Eduard Leopold von Bismarck - Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) - (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi o figură dominantă în afacerile mondiale - foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Otto von Bismarck – foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Supranumit “cancelarul de fier”, Bismark a fost unificatorul Germaniei, fiind prim-ministru al Prusiei (1862-1871) si cancelar al Imperiului german (1871-1890). S-a născut la 1 aprilie 1815.

 

30 iulie 1900 - A murit Alfred, Duce de Saxa-Coburg şi Gotha, tatăl reginei Maria a României; (n.06.08.1844).

Alfred Ernest Albert, Duce de Saxa-Coburg și Gotha (n. 6 august 1844 - d. 30 iulie 1900) al treilea duce de Saxa-Coburg și Gotha, domnind din 1893 până în 1900 - foto - ro.wikipedia.org

Alfred Ernest Albert, Duce de Saxa-Coburg și Gotha – foto – ro.wikipedia.org

Alfred Ernest Albert, Duce de Saxa-Coburg și Gotha (n. 6 august 1844 – d. 30 iulie 1900) a fost al treilea duce de Saxa-Coburg și Gotha, domnind din 1893 până în 1900. Era și membru al familiei regale a Regatului Unit, fiind cel de al doilea fiu al reginei Victoria și al principelui Albert de Saxa-Coburg și Gotha. În Regatul Unit, la 24 mai 1866 i s-au acordat titlurile de Duce de Edinburgh, Conte de Kent și Conte de Ulster. A urmat unchiului său Ernst de Saxa-Coburg și Gotha în cadrul imperiului German la 23 August 1893.

 

30 iulie 1903 - A început al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia. În cadrul acestuia s-a produs sciziunea “bolşevicilor” (majoritari) Lenin, Troţki, Martov, de “menşevici” (minoritari) (Plehanov, Axelrod).

Presidium of the 9th Congress of the Russian Communist Party (Bolsheviks).jpg
Întâlnire a membrilor Partidului Bolşevic

 

30 iulie 1912 - Împăratul Meiji a murit şi a fost succedat de fiul său, Yoshihito, care este cunoscut ca Împăratul Taishō.

Împăratul Meiji (n. 3 noiembrie 1852, d. 30 iulie 1912) al 122-lea Împărat al Japoniei, care a domnit între 3 februarie 1867- 30 iulie 1912 - foto - ro.wikipedia.org

Împăratul Meiji - foto – ro.wikipedia.org

Împăratul Meiji (n. 3 noiembrie 1852, d. 30 iulie 1912) a fost al 122-lea Împărat al Japoniei, care a domnit între 3 februarie 1867- 30 iulie 1912. Odată cu moartea sa, s-a instaurat o nouă tradiție de a da fostului împărat numele postum al erei în care a domnit, deci în cazul lui, Împăratul Meiji.

Împăratul Meiji, pe numele său Mutsuhito, a fost fiul Împăratului Kōmei și a unei dintre concubinele oficiale, Yoshiko Nakayama, devenind prinț moștenitor pe data de 11 iulie 1860, când a fost adoptat oficial de Împărăteasa Shōken. Deoarece la încoronare avea doar 14 ani, Nariyuki Nijō a servit drept regent (sesshō). A fost căsătorit cu Masako (după căsătorie, Haruko) Ichijō, viitoarea Împărăteasă Shōken.

 

30 iulie 1921 - În Romania unita, este votata Legea pentru definitivarea reformei si improprietarirea taranilor din Transilvania.

 

30 iulie 1929 - În Romania a fost adoptată Legea pentru reorganizarea penitenciarelor şi instituţiilor de prevenţie, în baza căreia se recunoaşte regimul politic în închisori. Art. 12 alineatul 6 din lege se prevedea:

„Când detenţiunea este pronunţată ca pedeapsă politică, condamnaţii vor fi închişi în celule numai dacă vor cere şi dacă construcţiunea penitenciarului permite ceasta. De asemenea deţinuţii politici vor purta îmbrăcămintea lor proprie, vor coresponda prin scrisori, primi cărţi, reviste şi orice fel de publicaţii, vizite şi să-şi procure lucrurile necesare de dormit, alimente prin propriile lor mijloace, conform dispoziţiilor regulamentului. Ei vor fi obligaţi să muncească, însă vor avea facultatea să-şi aleagă una din muncile practicate în penitenciar, sub supravegherea directorului penitenciarului, să se îndeletnicească cu o muncă intelectuală„

 

30 iulie 1930 - În prima finală a unui Campionat Mondial de fotbal, disputată la Montevideo, echipa națională de fotbal a Uruguayului a învins-o pe cea a Argentinei cu scorul de 4-2, adjudecându-și prima Cupă Mondială.

 

30 iulie 1932 - S-au deschis Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Los Angeles - 1932 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Los Angeles – 1932 – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

A X-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Los Angeles, California, Statele Unite în perioada 30 iulie - 14 august 1932. Nici un alt oraș n-a mai candidat pentru a fi gazda acestor Jocuri Olimpice - foto - ro.wikipedia.org

A X-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Los Angeles, California, Statele Unite în perioada 30 iulie – 14 august 1932. Nici un alt oraș n-a mai candidat pentru a fi gazda acestor Jocuri Olimpice - foto – ro.wikipedia.org

 

30 iulie 1941 - Al doilea război mondial – Guvernul polonez aflat în exil şi Stalin semnează un acord de ajutor mutual în lupta împotriva lui Hitler, ce include şi o amnistie pentru cetăţenii polonezi privaţi de libertate pe teritoriu sovietic şi formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o închisoare din Moscova.

 

30 iulie 1942 - Generalul de Gaulle, aflat în exil la Alger, formează “Comitetul Naţional de Eliberare” al Frantei.

Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) general și politician francez  - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) general și politician francez – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

30 iulie 1945 - Al doilea război mondial: Submarinul japonez I-58 aflat sub comanda lui Mochitsura Hashimoto scufundă vasul american USS Indianapolis. Comandamentul Forțelor Navale nu a avut cunoștință de scufundarea navei până când n-au fost reperați supraviețuitori trei zile și jumătate mai târziu. Din cei 1196 membri ai echipajului au supraviețuit 321.

30 iulie 1945: Vasul american Indianapolis este scufundat de submarinul japonez I-58, omorând 883 de oameni; cea mai grea pierdere din istoria marinei americane - foto: ro.wikipedia.org

30 iulie 1945: Vasul american Indianapolis este scufundat de submarinul japonez I-58, omorând 883 de oameni; cea mai grea pierdere din istoria marinei americane – foto: ro.wikipedia.org

La 30 iulie 1945, japonezii scufundă crucișătorul american USS Indianapolis. Din echipajul de 1196 de oameni, 300 mor la momentul atacului japonez, iar 600 vor pieri în zilele următoare din cauza hipotermiei, deshidratării și atacurilor de rechini. Doar 300 de oameni sunt salvați, făcând din cazul navei USS Indianapolis cea mai mare pierdere de vieți din istoria Marinei americane. Povestea acestui crucișător a devenit cunoscută din cauza condițiilor tragice în care a fost scufundat. El are în spate o poveste interesantă ce include transportarea bombei atomice „Little Boy”, ce va distruge orașul japonez Hiroshima pe 6 august 1945.

Survivors of Indianapolis on Guam, in August 1945 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Survivors of Indianapolis on Guam, in August 1945 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Indianapolis a fost una din cele două nave de clasă Portland construite de Marina americană în baza Tratatului Naval semnat de cele cinci puteri Aliate în 1922, la Washington. Comandate de Marină în 1930, USS Indianapolis și nava-soră, USS Portland, au fost gândite inițial ca și crucișătoare ușoare, dar au fost reproiectate devenind crucișătoare grele. Potrivit planurilor, crucișătoarele din clasa Portland trebuiau să aibă 186 m lungime și erau proiectate cu un deplasament standard de 10.258t.
cititi mai mult pe www.historia.ro si en.wikipedia.org

 

30 iulie 1947 - S-a născut Arnold Schwarzenegger, actor american de film de origine austriacă, fost guvernator al Californiei.

Arnold Alois Schwarzenegger (n. 30 iulie 1947) fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California - foto - ro.wikipedia.org

Arnold Alois Schwarzenegger - foto – ro.wikipedia.org

Arnold Alois Schwarzenegger (n. 30 iulie 1947) fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California. Schwarzenegger și-a câștigat faima ca actor Hollywood-ian în filme de acțiune. În zilele când era campion mondial de culturism a fost supranumit „stejarul austriac” și „Arnold cel Tare”. Supranumele „Arnie” l-a dobândit în timpul carierei de actor, iar mai recent a fost numit „the Governator” (combinarea cuvintelor governor și terminator, după filmele din seria de filme „Terminator”).

 

30 iulie 1952 - S-a nascut Ilie Ilascu, om politic basarabean, fost deţinut politic al regimului separatist de la Tiraspol, erou al luptei de eliberare nationala a romanilor basarabeni; (n.Taxobeni, Moldova).

Ilie Ilașcu (n. 30 iulie 1952, Taxobeni, raionul Fălești, RSS Moldovenească) politician român moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) și (1998-2000), senator în Parlamentul României (2000-2004) și (2004-2008) și deținut politic al regimului separatist din stânga Nistrului (1992-2001)  - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Ilie Ilașcu - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Ilie Ilașcu (n. 30 iulie 1952, Taxobeni, raionul Fălești, RSS Moldovenească) este un politician român moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) și (1998-2000), senator în Parlamentul României (2000-2004) și (2004-2008) și deținut politic al regimului separatist din stânga Nistrului (1992-2001). În perioada 2001-2008 a fost membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegației României. Este membru al Partidului România Mare.

 

30 iulie 1956 - Congresul american autorizeaza inscriptionarea dolarilor americani cu deviza “In God We Trust”.

dólar

 

30 iulie 1963 - S-a născut actriţa americană Lisa Kudrow.

Lisa Valerie Kudrow (n. 30 iulie 1963) este o actriță, comediană, producătoare, cântăreață și scriitoare americană, câștigătoare a nouă premii Emmy. Este cel mai bine cunoscută pentru rolul lui Phoebe Buffay din sitcom-ul american Friends (Prietenii tăi) (1994 – 2004).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.instagram.com

 

30 iulie 1966 -  Pe stadionul Wembley, Anglia câştigă Campionatul Mondial de Fotbal; după un 2-2 la sfârşitul celor 90 de minute, Anglia învinge Germania cu 4-2.

 

30 iulie 1970 - La Arad s-a desfăşurat primul meci internaţional de fotbal feminin din România: Foresta Arad – Olimpia Zdar Nad Sazavou, Cehoslovacia.

 

30 iulie  1973 - Nicolae Ceaușescu a participat în Crimeea la întâlnirea conducătorilor de partid și de stat din unele țări socialiste (30 iulie – 1 august 1973). Pe 1 august Ceaușescu s-a întâlnit cu Brejnev.

 

30 iulie 1975 - A început Conferinţa la nivel înalt pentru securitate şi cooperare în Europa, de la Helsinki. Nicolae Ceaușescu sosește la Helsinki, unde este primit de președintele Finlandei, Kekkonen.

HELSINKI - NICOLAE CEAUSESCU - 1975 - Participarea presedintelui Republicii Socialiste Romania (RSR), Nicolae Ceausescu la actul final al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, Helsinki 1975 - foto preluat de pe agerpres.ro

HELSINKI – NICOLAE CEAUSESCU – 1975 – Participarea presedintelui Republicii Socialiste Romania (RSR), Nicolae Ceausescu la actul final al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, Helsinki 1975 – foto preluat de pe agerpres.ro

 

30 iulie 1975 - Sindicalistul Jimmy Hoffa a fost văzut pentru ultima oară într-o parcare din orașul Bloomfield Hills, Michigan de lângă Detroit.

James Riddle "Jimmy" Hoffa (n. 14 februarie 1913 - dispărut pe 30 iulie 1975, declarat oficial decedat în 1982) a fost un sindicalist american - (Hoffa in 1965) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Jimmy Hoffa in 1965 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

James Riddle “Jimmy” Hoffa (n. 14 februarie 1913 – dispărut pe 30 iulie 1975, declarat oficial decedat în 1982) a fost un sindicalist american. Hoffa a deținut diverse funcții la International Brotherhood of Teamsters între 1932 și 1975, fiind președinte general în perioada 1958 – 1971. A jucat un rol important în dezvoltarea acestei confederații sindicale, care în timpul președinției sale, a devenit cea mai mare uniune sindicală nord-americană, ajungând la peste 1,5 milioane de membri.

A fost condamnat pentru mită și fraudă în 1964, arestat în 1967 și condamnat la 13 ani de închisoare. Cu toate acestea nu a demisionat din funcția de președinte al Teamsters decât în 1971. Demisia sa a făcut parte dintr-o înțelegere cu președintele SUA, Richard Nixon, înțelegere prin care Hoffa era scutit de pedeapsa cu închisoarea. Hoffa a fost văzut pentru ultima dată în iulie 1975 la un restaurant din suburbiile Detroitului numit Machus Red Fox.

În după-amiaza zilei de 30 iulie 1975, la orele 2:45, sau imediat după, Hoffa este văzut ultima dată într-o parcare din fața restaurantului Machus Red Fox din Detroit. Se pare că se întâlnise cu doi lideri ai lumii mafiote, Anthony Giacolone din Detroit și Anthony Provenzano din Union City, New Jersey. Prevenzano era un lider regional al federației transportatorilor Teamsters din New Jersey și care rămăsese prieten apropiat lui Hoffa, iar din 1961 devenise vicepreședinte al IBT.

Sosită imediat, poliția a constatat doar prezența automobilului lui Hoffa. Cercetările au continuat ulterior, fiind implicat și FBI, dar fără niciun rezultat privind persoana celui dispărut. Giacolone și Provenzano au susținut că nu s-au întâlnit cu Hoffa în acea zi. Cu puțin înainte de a muri, Frank Sheeran, lider sindical de rang inferior, a recunoscut că l-a ucis pe Hoffa, împușcându-l prin spate cu două focuri de armă, după care l-a incinerat.

Întreaga relatare apare în cartea lui Charles Brandt, I Heard You Paint Houses, publicată în 2003. Hoffa a fost oficial declarat mort în 1982, la a șaptea comemorare a dispariției sale. Ulterior, cercetările efectuate de poliție și de FBI au dezvăluit faptul că Hoffa, datorită dorinței sale de a reveni la putere, devenise indezirabil pentru cercurile mafiote, care doreau controlul fondurilor IBT.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

30 iulie 1980 - Knessetul (Parlamentul israelian), a adoptat legea prin care Ierusalimul a fost declarat capitală a statului Israel.

Ierusalim – Zidul Plangerii -  foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Ierusalim – Zidul Plangerii – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

30 iulie 1980 - În Romania, în zona castrului roman de la Hinova, a fost descoperit un tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.Hr.

Tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.Hr. - foto - cersipamantromanesc.

Tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.Hr. – foto – cersipamantromanesc.com

 

30 iulie 1996 - A murit Constantin Teasca, antrenor de fotbal si scriitor de carti sportive (n.25.09.1922).

Constantin Teașcă (cunoscut și ca Titi Teașcă; n. 25 septembrie 1922, Giurgiu, România – d. 30 iulie 1996) antrenor român de fotbal - foto - adevarul.ro

Constantin Teașcă – foto – adevarul.ro

Constantin Teașcă (cunoscut și ca Titi Teașcă; n. 25 septembrie 1922, Giurgiu, România – d. 30 iulie 1996) antrenor român de fotbal. A fost în două perioade scurte antrenor al echipei naționale de fotbal a României: septembrie – noiembrie 1962 și octombrie – noiembrie 1967, fiind înlocuit după 0-6 cu Spania și 0-6 cu Ungaria. S-a remarcat ca autor al mai multor cărți de specialitate, dar și de beletristică sportivă. După 1986, a fost observator federal și lector la Școala Națională de Antrenori. cititi pe adevarul.ro Titi Teaşcă sau „Micul Napoleon“

 

30 iulie 2003 - Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au efectuat, în premieră naţională, un intratransplant de celule stem, în vederea regenerării muşchiului cardiac, la un pacient cu infarct miocardic.

 

30 iulie 2003 - Criminalul grec Konstantinos Passaris a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la detenţie pe viaţă, pentru dublul asasinat şi pentru furtul a peste jumătate de miliard de lei de la casa de schimb valutar “Le Petit Bijou”.

Konstantinos (Kostas) Passaris este un cetățean grec, condamnat la închisoare în România. Supranumit „Fiara din Balcani”, Konstantinos Passaris a fost condamnat în 2003 la închisoare pe viață, în urma unui dublu asasinat și a unui jaf armat comis în noiembrie 2001 la o casă de schimb din București[1][2][3][4]. Anterior, el fusese condamnat și în Grecia pentru 18 fapte penale, dintre care cinci omoruri - foto - evz.ro

Konstantinos (Kostas) Passaris – foto – evz.ro

Konstantinos (Kostas) Passaris este un cetățean grec, condamnat la închisoare în România. Supranumit „Fiara din Balcani”, Konstantinos Passaris a fost condamnat în 2003 la închisoare pe viață, în urma unui dublu asasinat și a unui jaf armat comis în noiembrie 2001 la o casă de schimb din București. Anterior, el fusese condamnat și în Grecia pentru 18 fapte penale, dintre care cinci omoruri.

 

30 iulie 2007 - A murit cineastul suedez Ingmar Bergman. A realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică şi care au analizat complexitatea raporturilor dintre bărbaţi şi femei. (“Fanny şi Alexandre”, “Oul şarpelui”, “Fragii sălbatici”, “Procesiunea”); (n. 14 iulie 1918).

Ernst Ingmar Bergman (născut în 14 iulie 1918, Uppsala, Suedia - d. 30 iulie 2007, Fårö, Suedia)  regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20 - foto - ro.wikipedia.org

Ernst Ingmar Bergman - foto – ro.wikipedia.org

Ernst Ingmar Bergman (născut în 14 iulie 1918, Uppsala, Suedia – d. 30 iulie 2007, Fårö, Suedia) regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20.

 

30 iulie 2007 - A murit Michelangelo Antonioni, unul dintre monstri sacri ai cinematografiei italiene si mondiale (“Blow Up”, “Deşertul roşu”, “Dincolo de nori”); (n.29.09.1912).

Michelangelo Antonioni (n. 29 septembrie 1912 în Ferrara, Italia - d. 30 iulie 2007, Ferrara, Italia) este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului XX, recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră - foto - cersipamantromanesc.com

Michelangelo Antonioni – foto – cersipamantromanesc.com

Michelangelo Antonioni (n. 29 septembrie 1912 în Ferrara, Italia – d. 30 iulie 2007, Ferrara, Italia) este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului XX, recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră.

 

30 iulie 2007 - A murit Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpaşu, intaistatator al Bisericii Ortodoxe Române timp de peste 20 de ani, întronizat la 16 noiembrie 1986; (n. 7 februarie 1915).

Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, (n. 7 februarie 1915, Tocileni, județul Botoșani – d. 30 iulie 2007, București) patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

30 iulie 2020 - A fost lansată cu succes misiunea Mars 2020.

Mars 2020 este o misiune de explorare a planetei Marte cu un rover dezvoltat de Jet Propulsion Laboratory, aceasta a fost lansată la 30 iulie 2020, și a aterizat în craterul Jezero la 18 februarie 2021. Obiectivul principal al acestei noi misiuni este de a căuta urme ale posibililor microbi marțieni și de a colecta mostre de sol. Printre celelalte obiective științifice se numără testarea unei tehnologii pentru producerea de oxigen din atmosfera marțiană, căutarea de apă subterană și studierea prafului și a altor aspecte de mediu.

Misiunea Mars 2020 a fost anunțată de NASA la 4 decembrie 2012, în cadrul reuniunii de toamnă a Uniunii Geofizice Americane din San Francisco. Proiectul roverului este derivat din roverul Curiosity și va folosi multe componente deja fabricate și testate, inclusiv diferite instrumente științifice și un braț robotic.

NASA a anunțat în iunie 2019 că un concurs de numire a roverului va avea loc în toamna lui 2019, votarea celor nouă nume finaliste a avut loc în ianuarie 2020, iar numele câștigător – Perseverance – a fost anunțat la 5 martie 2020.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.nasa.gov

 

30 iulie 2020 - La Ordinea Zilei