Evenimentele Zilei de 3 august în Istorie

Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania (1919)
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania (1919)

foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

3 august este a 215-a zi a calendarului gregorian și a 216-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 3 august

(BOR) Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat și Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic

(BRU) Sf. Isachiu († 383); Sf. Dalmat († 440); Sf. Faust († 451), cuvios

(BRC) Sf. Lidia, ucenica sf. Paul

 

România – Ziua Municipiului Timișoara Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999 este desemnata ca zi a oraşului, ziua intrării trupelor armatei române în Timişoara, la 3 august 1919.

 

Astăzi în istorie pentru 3 august

 

Evenimentele Zilei de 3 august în Istorie:

- 3 august 1601 – Bătălia de la Guruslău;

- 3 august 1919 – Armata română a intrat în Timișoara

 

3 august anul 8 - Generalul roman Tiberius îi infrange pe dalmați in Bătălia de la râul Bathinus.

Tiberius Caesar Augustus, născut Tiberius Claudius Nero (16 noiembrie 42 î.Hr. – 16 martie 37) al doilea împărat roman și a domnit de la moartea lui Augustus în anul 14 până la moartea sa în 37 - foto - ro.wikipedia.org

Tiberius Caesar Augustus, născut Tiberius Claudius Nero (16 noiembrie 42 î.Hr. – 16 martie 37) al doilea împărat roman și a domnit de la moartea lui Augustus în anul 14 până la moartea sa în 37 – foto – ro.wikipedia.org

(…) Numit din nou comandant al forțelor romane de la Rin, Tiberius întreprinde în anii 4-6 campanii la răsărit de fluviu împotriva cheruscilor, chaucilor și longobarzilor, până pe malurile Elbei. După izbucnirea în anul 6 a puternicei răscoale antiromane a triburilor din Pannonia și Dalmația, Tiberius este numit comandant suprem al celor 15 legiuni romane care vor lupta 3 ani până la înfrângerea răsculaților. Între anii 10-12 este din nou în fruntea forțelor romane de la Rin.

La moartea lui Augustus, Tiberius îi succede la tronul Imperiului Roman. La 56 de ani, vârstă la care Tiberius îmbracă purpura, personalitatea sa fusese profund marcată de îndelungatele campanii militare. Cei 23 de ani de domnie nu fac decât să-i accentueze pesimismul, suspiciunea și solitudinea. Spirit energic, cumpătat, econom, el continuă politica lui Augustus de întărire a autorității principelui, a îmbunătățit administrația provinciilor, a consolidat starea finanțelor statului.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 august 435 - Nestorie, Patriarhul Constantinopolelui inițiatorul ereziei nestorianismului, este detronat si este exilat de imparatul Theodosius al II-lea, la o manastire din Egipt.

Nestorie sau Nestorius (n. c. 386 — d. 451) a fost un patriarh al Constantinopolului (428 - 431), care a dezvoltat doctrina ce-i poartă numele, nestorianismul, considerată drept eretică de către tabăra proto-ortodoxă. A fost condamnat de Sinodul III ecumenic de la Efes din anul 431 - Nestorius as envisioned by the 17th century Dutch printmaker Romeyn de Hooghe, in the book History of the church and heretics - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Nestorie sau Nestorius (n. c. 386 — d. 451) a fost un patriarh al Constantinopolului (428 – 431), care a dezvoltat doctrina ce-i poartă numele, nestorianismul, considerată drept eretică de către tabăra proto-ortodoxă. A fost condamnat de Sinodul III ecumenic de la Efes din anul 431 – Nestorius as envisioned by the 17th century Dutch printmaker Romeyn de Hooghe, in the book History of the church and heretics – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Nestorie a fost un episcop care a trăit în prima jumătate a secolului al V-lea. A fost patriarh al Constantinopolului timp de trei ani şi a fost conducătorul unui curent hristologic eretic numit nestorianism. În rezumat, Nestorie susţinea ca Iisus Hristos nu a fost şi Dumnezeu ci numai om, şi, ca atare, Maica Domnului nu trebuie considerată Născătoare de Dumnezeu, ci numai născătoare de om sau, cel mult, născătoare de Hristos. Oponentul său principal în timpul dezbaterilor hristologice a fost Chiril al Alexandriei, Patriarhul Alexandriei.

Cam spre sfârşitul anului 428, Nestorie a început să predice doctrina antiohiană împotriva folosirii termenului de Theotokos în privinţa Fecioarei Maria, preferând termenul de Christotokos. Acest lucru a stârnit imediat reacţii adverse în rândurile clerului şi laicatului din Constantinopol care şi așa nu erau tocmai de acord cu acest străin antiohian.

Disputa a depăşit sfera Constantinopolului atunci când Chiril al Alexandriei, reprezentant al şcolii alexandrine, a ridicat această problemă la curtea imperială. Încercând să scape de Chiril, Nestorie i-a recomandat Împăratului Teodosie al II-lea să convoace un sinod. Teodosie a convocat sinodul în anul 431, dar la Efes în loc de Constantinopol.

Efes era un loc mai avantajos pentru Chiril deoarece aici venerarea Fecioarei Maria era foarte puternică, iar termenul Theotokos era foarte popular. Sinodul s-a desfăşurat cu multe conflicte interne şi intrigi, însă la finele acestuia, Nestorie a fost îndepărtat din scaun la data de 22 iunie 431 şi catalogat drept eretic. În această dispută dintre şcoala antiohiană şi cea alexandrină, episcopii Romei, Celestin şi Sixt al III-lea, l-au susţinut pe Chiril.

Teodosie l-a susţinut pe Nestorie. Însă, influenţat de sora sa, Augusta Pulcheria a emis un edict imperial în 3 august 435, care îl condamna pe Nestorie şi scrierile acestuia. Mai întâi, Nestorie s-a retras la o mănăstire din Antiohia, dar mai târziu a fost exilat la Mănăstirea Marii Oaze din Hibis în Tebaida, Egipt. Se crede ca a murit în Tebaida în 451.
cititi mai mult pe ro.orthodoxwiki.org

 

3 august 1342 - Începe asediul de 21 de luni al cetății Algeciras ocupată de arabi .

Strâmtoarea Gibraltarului în timpul asediului din Algeciras (1342–1344) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Strâmtoarea Gibraltarului în timpul asediului din Algeciras (1342–1344) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Alfonso al XI-lea (13 august 1311 – 26 sau 27 martie 1350) a fost regele Castiliei, Leonului și Galiciei din 7 septembrie 1313 până în 26 sau 27 martie 1350. După ce Alfonso a fost declarat adult în 1325, el a început o domnie care avea să servească la consolidarea puterii regale. De îndată ce a luat tronul, el a început să lucreze din greu pentru a consolida puterea regală prin împărțirea dușmanilor săi.

El a reușit să extindă limitele împărăției lui la Strâmtoarea Gibraltar, după o victorie importantă în Bătălia de la Rio Salado împotriva dinastiei de Marinid în 1340 și cucerirea Regatului Algeciras în 1344. Odată ce conflictul a fost rezolvat, el a redirecționat toate eforturile sale de cucerire în luptele cu maurii din Granada. Căderea cetății Algeciras a fost un pas decisiv în Reconquista crestinilor spanioli, oferind Regatul Castilia principalul port de pe coasta de nord de Strâmtoarea Gibraltar. Orașul va fi ulterior bază principală de acțiune a armatelor creștine.

 

3 august 1347 - După unsprezece luni ale asediu, oraşul francez Calais s-a predat armatei engleze, dupa ce regele Angliei Edward al III – lea Plantagenet a promis ca nu va masacra locuitorii, cu condiţia sa i se dea cheile cetatii.

Edward III (13 November 1312 – 21 June 1377) was King of England from 25 January 1327 until his death; he is noted for his military success and for restoring royal authority after the disastrous reign of his father, Edward II - foto - en.wikipedia.org

Edward III (13 November 1312 – 21 June 1377) – foto – en.wikipedia.org

 

3 august 1460 - A murit regele James al II-lea al Scotiei ; (n. 1430).

 

3 august 1492 - Cristofor Columb a pornit în prima sa călătorie spre spre vest din portul spaniol Palos de la Frontera. Expediţia se va încheia la 15 martie 1493.

Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche -Posthumous portrait of Christopher Columbus by Sebastiano del Piombo, 1519. There are no known authentic portraits of Columbus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche -Posthumous portrait of Christopher Columbus by Sebastiano del Piombo, 1519. There are no known authentic portraits of Columbus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima expediție (3 august 1492 – 15 martie 1493) pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor. La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America).

Debarcarea lui Columb în Lumea Nouă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Debarcarea lui Columb în Lumea Nouă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sunt descoperite insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio-Española. Pe 15 martie 1493 Columb revine triumfător în Spania. Columb a explorat la fel și coasta de nord-est a Cubei (a acostat pe 28 octombrie), și coasta nordică a Hispaniolei, din 5 decembrie. Aici a eșuat Santa Maria, în dimineața de Crăciun 1492, echipajul fiind nevoit s-o abandoneze.

El a fost primit de localnicul cacique Guacanagari, care i-a permis lui Columb să își lase câțiva din oamenii săi în acel sat când va pleca. Columb a lăsat 39 de oameni și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti. Înainte de a se întoarce în Spania, Columb a răpit între zece și douăzeci și cinci de indieni, pe care i-a luat cu el. Doar șapte sau opt din ei au ajuns vii în Spania, ei făcând o impresie deosebită la Sevilia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 august 1571 - A avut loc Bătălia de la Famagusta, în urma căreia turcii au cucerit insula Cipru de la veneţieni.

Bătălia de la Famagusta (3/5 August 1571) - Parte a celui de-al patrulea război otomano-venețian - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Famagusta (3/5 August 1571) – Parte a celui de-al patrulea război otomano-venețian – foto preluat de pe en.wikipedia.org

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

3 august 1601 - Bătălia de la Guruslău – Trupele lui Mihai Viteazul și cele ale lui Gheorghe Basta, obțin victoria împotriva celor transilvănene conduse de Sigismund Báthory.

Bătălia de la Guruslău (3 august 1601) - Parte a Războiului cel Lung - Centru: Discordia, ţinând unele din cele 110 de steaguri capturate de Mihai Viteazul şi Basta (stânga: Moldova, dreapta: Odorhei, centru: steagul lui Báthory). Dreapta: Prizonieri transilvăneni aşezaţi sub un scut rotund cu simboluri transilvănene: o mână, o pasăre, un măgar, o oaie. Stânga: Diana, ţinând o suliţă cu vulturul bicefal imperial, sub Scorpion, semnul astrologic al împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg. De Hans von Aachen, 1603–1604 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Guruslău (3 august 1601) – Parte a Războiului cel Lung – Centru: Discordia, ţinând unele din cele 110 de steaguri capturate de Mihai Viteazul şi Basta (stânga: Moldova, dreapta: Odorhei, centru: steagul lui Báthory). Dreapta: Prizonieri transilvăneni aşezaţi sub un scut rotund cu simboluri transilvănene: o mână, o pasăre, un măgar, o oaie. Stânga: Diana, ţinând o suliţă cu vulturul bicefal imperial, sub Scorpion, semnul astrologic al împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg. De Hans von Aachen, 1603–1604 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Guruslău (maghiară Goroszló) a avut loc pe 3 august 1601 şi s-a dat între oastea Imperiului Habsburgic condusă de Giorgio Basta, o oaste de cazaci şi oastea Ţării Româneşti condusă de Mihai Viteazul pe de o parte şi oastea Transilvaniei condusă de Sigismund Báthory pe de altă parte. Ea a făcut parte dintr-o serie de confruntări militare între Imperiul Otoman şi statele europene în perioada 1591-1606.

În iunie 1601 a fost o încercare de a părăsi tronul în schimbul Sileziei. În luptă, Sigismud a avut 40.000 de trupe transilvănene, poloneze şi între care 12.000 de turci şi tătari, în lupta trupele lui Sigismud au atacat primele dar au fost respinse.

Apoi trupele lui Mihai şi cele ale lui Basta de 20.000 sau 18.000 au atacat pe două coloane şi au nimicit trupele lui Sigismud luându-le 45 de tunuri şi 10.000 morţi în timp ce aliaţii doar 1.200 de morţi. După luptă Mihai a primit felicitpri de la Rudolf al II-lea, şi s-a stârnit invidia lui Basta care l-a ucis pe Mihai pe 9 august 1601 în timp ce pleca la Făgăraş să îşi viziteze familia, a fost arestat şi ucis de mercenarii valoni la comanda lui Gheorghe Basta.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 august 1734 - S-a născut regele Birmaniei Naungdawgyi ; (d. 1763).

 

3 august 1770 - S-a născut Regele Frederick Wilhelm al III – lea al Prusiei ; (d. 1840).

Frederic Wilhelm al III-lea (3 august 1770 – 7 iunie 1840) rege al Prusiei din 1797 până în 1840 - foto - ro.wikipedia.org

Frederic Wilhelm al III-lea (3 august 1770 – 7 iunie 1840) rege al Prusiei din 1797 până în 1840 – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1778 - A fost inaugurat “Teatrul Scala” din Milano, unul dintre cele mai renumite teatre de operă din lume, cu opera “Europa Riconosciuta” de A. Salieri.

La Scala - A nineteenth-century depiction of the Teatro alla Scala - foto - en.wikipedia.org

La Scala – A nineteenth-century depiction of the Teatro alla Scala – foto – en.wikipedia.org

Celebrul teatru de operă La Scala din Milano, una dintre cele mai apreciate scene ale lumii, şi-a deschis porţile la 3 august 1778, cu spectacolul ”L’Europa riconosciuta”, a lui Antonio Salieri, pe un libret de Mattia Verazi, notează site-ul oficial al instituţiei, http://www.teatroallascala.org/.

Înfiinţat sub auspiciile împărătesei Austriei, Maria Tereza, cu scopul de a înlocui Teatrul Ducal, distrus într-un incendiu care a avut loc la 26 februarie 1776 şi care găzduise până atunci opera din Milano, La Scala a păstrat numele locului unde a fost reconstruit, respectiv pe terenul unde se afla biserica Santa Maria alla Scala.

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, teatrul La Scala din Milano era, la vremea aceea, una dintre minunile epocii, tehnologia scenică putând prezenta efecte speciale deosebite, precum uragane, cutremure şi bătălii, potrivit site-ului www.theguardian.com.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

3 august 1783 - Vulcanul Asama erupe in Japonia, provocând moartea a 35.000 de persoane.

Muntele Asama, vulcan activ complex în centrul Honshū, principala insulă din Japonia - foto - ro.wikipedia.org

Muntele Asama, vulcan activ complex în centrul Honshū, principala insulă din Japonia – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1811 - S-a născut Elisha Graves Otis, inventatorul american care a conceput in 1852, dispozitivele de siguranta pentru lifturi; (d. 08.04.1861).

Elisha Graves Otis (August 3, 1811 – April 8, 1861) was an American industrialist, founder of the Otis Elevator Company, and inventor of a safety device that prevents elevators from falling if the hoisting cable fails - foto - en.wikipedia.org

Elisha Graves Otis (August 3, 1811 – April 8, 1861)  – foto – en.wikipedia.org

Otis free-fall safety demonstration in 1854 - foto - en.wikipedia.org

Otis free-fall safety demonstration in 1854 – foto – en.wikipedia.org

 

3 august 1857 - A murit popularul scriitor francez Eugène Sue; (n.1804).

Eugène Sue (pe numele adevărat Joseph-Marie Sue, n. 26 ianuarie 1804 în Paris - d. 3 august 1857 în Annecy) scriitor francez - foto - ro.wikipedia.org

Eugène Sue (pe numele adevărat Joseph-Marie Sue, n. 26 ianuarie 1804 în Paris – d. 3 august 1857 în Annecy) scriitor francez – foto – ro.wikipedia.org

Una dintre cele mai cunoscute carti pe care le-a publicat a fost “Misterele Parisului”, tradusa in mai multe editii si in limba română.

 

3 august 1858 - Exploratorul britanic John Hanning Speke a descoperit Lacul Victoria și îi va da numele reginei de atunci a Marii Britanii. A descoperit și izvorul Nilului Alb in 1862 dezlegand misterul izvoarelor Nilului, care i-a preocupat pe cercetătorii Continentului Negru ani îndelungați.A decedat la 15 septembrie.

John Hanning Speke (n. 4 mai 1827, Bideford - d. 15 septembrie 1864, Corsham) explorator britanic al Africii de Est - foto - ro.wikipedia.org

John Hanning Speke (n. 4 mai 1827, Bideford – d. 15 septembrie 1864, Corsham) explorator britanic al Africii de Est – foto – ro.wikipedia.org

Lacul Victoria denumit și Victoria Nyanza mai demult având numele de Lacul Ukerwe este situat în Africa de est în Tanzania, Uganda și Kenya. Lacul se află la o altitudine de 1.113 de metri deasupra nivelului mării și este cel mai mare lac de pe continentul african ca suprafață - foto (Vedere a lacului Victoria de la Speke, Uganda) - ro.wikipedia.org

Lacul Victoria denumit și Victoria Nyanza mai demult având numele de Lacul Ukerwe este situat în Africa de est în Tanzania, Uganda și Kenya. Lacul se află la o altitudine de 1.113 de metri deasupra nivelului mării și este cel mai mare lac de pe continentul african ca suprafață – foto (Vedere a lacului Victoria de la Speke, Uganda) – ro.wikipedia.org

 

3 august 1865 - S-a născut Iancu Flondor, om politic român din Bucovina (d. 1924)

Iancu Flondor (n. 3 august 1865, Storojineț, Ducatul Bucovinei, Imperiul Austriac - d. 19 octombrie 1924, Cernăuți, România) a fost un om politic român din Bucovina, care a militat pentru unirea acesteia cu Regatul României. Era membru al familiei nobiliare Flondor - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iancu Flondor – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iancu Flondor (n. 3 august 1865, Storojineț, Imperiul Austro-Ungar – d. 19 octombrie 1924, Cernăuți, România) a fost un om politic român din Bucovina, care a militat pentru unirea acesteia cu Regatul României. Era membru al familiei de nobili Flondor. În perioada primului război mondial, Iancu Flondor și-a pierdut, în urma unui incendiu, conacul și întregul utilaj agricol.

El a intervenit pe lângă comandantul rus, generalul Alexei Brusilov, în interesul populației bucovinene, lipsită de alimentele de bază și de posibilitatea de a se aproviziona și mereu amenințată cu deportări și cu rechiziții ale bunurilor. În anul 1917, Iancu Flondor a fost acuzat de către guvernul austriac de înaltă trădare și a scăpat cu viață numai datorită intervenției parlamentarilor români din Viena.

La 15 februarie 1915, Iancu Flondor i-a înaintat lui Ion I. C. Brătianu un Memoriu privitor la fruntariile Bucovinei prin intermediul deputatului Ioan Mavrocordat (din Dângeni). In acest Memoriu, Flondor îl informa pe Brătianu că la Cernăuți s-a constituit un comitet ucrainean care pregătește o hartă etnică a Nordului Bucovinei, pentru a fi încorporat Rusiei.

În Memoriu, Flondor atrăgea atenția asupra criteriilor pe baza cărora urmează a fi stabilite fruntariile de nord ale Bucovinei și anume, principiul etnic și asigurarea prosperității economice. Acest Memoriu a fost interceptat de autoritățile militare austriece și a intrat în mâna lui Ottokar Czernin în 1916; autoritățile austriece i-au intentat lui Flondor un proces la Curtea Marțială din Lemberg (Lvov) care s-a judecat în perioada 1916-octombrie 1918, însă n-a fost soluționat datorită evenimentelor de război. În 1918 s-a prăbușit Imperiul Austriac.

Între primăvara și vara 1918 a fost primar la Storojineț. În toamna anului 1918, revine în fruntea mișcării de eliberare națională a românilor din Bucovina și cere guvernatorului austriac conte Joseph Etzdorf să predea românilor prerogativele puterii.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 august 1888 - Erupția violentă a vulcanului din insula Vulcano, Italia.

 

3 august 1889 - A încetat din viaţă poeta Veronica Micle, cunoscută în special datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu; (n. 22 aprilie 1850).

Veronica Micle, n. Câmpeanu, (n. 22 aprilie 1850, Năsăud; d. 3 august 1889, Văratec) poetă română -  foto - ro.wikipedia.org

Veronica Micle, n. Câmpeanu, (n. 22 aprilie 1850, Năsăud; d. 3 august 1889, Văratec) poetă română – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1895 - A decedat Dimitrie Brândză, om de ştiinţă, medic şi botanist român, membru titular al Academiei Române. A fondat Grădina Botanică din Bucureşti, care astăzi îi poartă numele; (n. 10.10.1846).

Dimitrie (Demetrius) Brândză (10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viișoara, Botoșani - 3 august 1895, Slănic Moldova) medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române. A fondat Grădina Botanică din București, care astăzi îi poartă numele - foto - ro.wikipedia.org

Dimitrie (Demetrius) Brândză – foto – ro.wikipedia.org

Dimitrie (Demetrius) Brândză (10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viișoara, Botoșani – 3 august 1895, Slănic Moldova) medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române. A fondat Grădina Botanică din București, care astăzi îi poartă numele.

 

3 august 1914 - Primul Război Mondial - Germania invadează prin surprindere Belgia şi declară război Franţei.

 

3 august 1914 - România: Consiliul de Coroană din 3 august (stil nou) desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial. S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.

 

3 august 1914 - Inaugurarea Canalului Panama. 79,6 km. lungime, 30 – 300 m. lățime și 14 metri adâncime.

Canalul  taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic în partea de nord-vest - foto: ro.wikipedia.org

Canalul taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic în partea de nord-vest – foto: ro.wikipedia.org

 

3 august 1919 - Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești (vezi și 4 august – în unele surse figurează 3 august ca data intrării în Budapesta).

3 august 1919 – Armata României intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești - foto: facebook.com

3 august 1919 – Armata României intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești – foto: facebook.com

Evenimentul a coincis cu ocuparea Budapestei de catre armata romana si alungarea regimului comunist instaurat de Kun Bela in Ungaria. Unităţile sârbe părăsisera Timişoara în 27 iulie 1919. În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al judeţului Timiş – Torontal de către Consiliul Dirigent, decretează preluarea puterii şi instalarea administraţiei româneşti.

La 1 august 1919 a sosit în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august 1919 îşi fac intrarea solemnă în oraş, unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Economu. Au fost momente înălţătoare, care au marcat, în zbuciumata istorie a Timişoarei o impresionantă zi de sărbătoare. Potrivit mărturiilor din acel timp,pregătiri mai amănunţite pentru primirea Armatei Române nu s-au putut face. Dat fiind situaţia specială existentă în Banat, momentul sosirii trupelor române s-a ştiut doar cu trei zile înainte. O mărturie de atunci consemnează următoarele:

„Anunţul dat s-a lăţit ca fulgerul printre români şi însufleţirea a fost atât de mare încât bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni s-au grăbit să ia parte la sărbătoarea cea mare a primirei fraţilor cari ne-au adus libertatea dorită de veacuri. Manifestarea publicului pentru acest moment înălţător a fost spontană, instinctivă, iar nu pusă la cale şi a decurs în cea mai perfectă ordine, cu toate că afluenţa de mase a fost enormă”.

Peste 100.000 de oameni, de pe cuprinsul întregului Banat, sosiţi cu trenul, cu căruţele sau călare au fost prezenţi la această sărbătoare românească. Flamura tricoloră împodobea o mare parte a caselor, drapate şi ele cu covoare româneşti şi ghirlande de flori. Străzile erau inundate de mulţimea celor dornici să ovaţioneze soldaţii unui Regiment care a luptat cu eroism pe fronturile din Dobrogea şi Moldova. La ora 10,00, pe Calea Lugojului, intră în oraş coloana militară.

În acordurile „Răsunetului”, Deşteaptă-te Române, îi întâmpină „un banderiu” de 900 de tineri bănăţeni călare, toţi în haine albe, naţionale, cu căciula de dorobanţ, decorată cu panglică tricoloră. A fost un spectacol emoţionant. În fruntea primului batalion al Armatei Române se afla figura impunătoare a colonelului Virgil Economu. Prefectul, dr. Aurel Cosma adresează salutul de „bună venire”,

„Veacuri de-a rândul am avut bucurii puţine, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, fraţii noştri, aţi venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.” De la intrarea în oraş, coloana militară, urmată de sutele de călăreţi bănăţeni, se îndreaptă spre Biserica ortodoxă română din cartierul Fabric.

În faţa ei, pe un altar improvizat, protopopul Ioan Oprea, asistat de şase preoţi, oficiază un serviciu divin. Răspunsurile le dau sutele de corişti români veniţi din satele învecinate. În cuvinte de aleasă simţire, protopopul Oprea salută Armată Română. Îi răspunde colonelul Economu: „Dumnezeu a fost totdeauna în inimile românilor, în inimi curate, cu sentimente valabile şi ne-a învăţat ca românul să se iubească şi să nu trăiască despărţit.”

Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania (1919) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania (1919) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Iată ce declara Iosif Velceanu, cunoscut om de cultură, martor ocular al evenimentelor, referitor la ziua de 3 August 1919:

“Şi iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult aşteptată şi dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopţi de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore. Dimineaţa, Metropola se deştepta transformată într-o podoabă neobişnuită de drapele româneşti, care fluturau vesel pe case şi palate, pe turlele bisericilor şi frontispiciile tramvaielor.

Vitrinele prăvăliilor şi geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moştenitorului de tron, Carol. Lumea orăşeană asalta balcoanele şi ferestrele palatelor, iar mulţimea ocupase străzile, publicul românesc din Timişoara şi din jur se aglomerase spre centru, grăbind să-şi asigure loc în Piaţa Unirii, unde autorităţile aşteptau sosirea armatei române. Armata regală română, armata glorioasă, în ochii plini de admiraţie ai lumii, venită ca să ieie în stăpânire moştenirea. Azi a intrat cu glorie în cetatea Timişorii.”

 

3 august 1924 - A decedat Joseph Conrad (Josef Teodor Konrad Korzeniowski), prozator englez de origine polonă (n. 03.12.1857).

Joseph Conrad (născut Józef Teodor Konrad Korzeniowski, 3 decembrie 1857, Berdîciv, Imperiul Rus (acum Ucraina) - d. 3 august 1924, Bishopsbourne, Anglia, romancier englez,la origine polonez din Ucraina - foto - ro.wikipedia.org

Joseph Conrad – foto – ro.wikipedia.org

Joseph Conrad (născut Józef Teodor Konrad Korzeniowski, 3 decembrie 1857, Berdîciv, Imperiul Rus (acum Ucraina) – d. 3 august 1924, Bishopsbourne, Anglia, romancier englez,la origine polonez din Ucraina.

 

3 august 1929 - A murit Emil Berliner, inventator germano-american, cel care a inventat gramofonul cu discuri orizontale de ebonită; (n. 20.05.1851).

Emile Berliner or Emil Berliner (May 20, 1851 – August 3, 1929) was an American inventor. He is best known for developing the disc record gramophone - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Emile Berliner or Emil Berliner (May 20, 1851 – August 3, 1929) – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

3 august 1929 - În Romania se infiinteaza ”Regia autonomă a poştelor, telegrafelor şi telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare şi administrare serviciile publice de poştă, telegraf şi telefon.

 

3 august 1934 - După moartea lui Paul von Hindenburg, Adolf Hitler a comasat postul de cancelar al Germaniei și cel de președinte al Germaniei, proclamându-se Führer.

Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria – d. 30 aprilie 1945, Berlin) om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei - ro.wikipedia.org

Adolf Hitler - ro.wikipedia.org

Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria – d. 30 aprilie 1945, Berlin) om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei.

 

3 august 1934 - S-a născut Jonas Savimbi, politician angolez, întemeietorul şi conducătorul mişcării UNITA (Uniunea Naţională pentru Independenţa Totală a Angolei); (d. 22 februarie 2002).

Jonas Malheiro Savimbi (3 August 1934 – 22 February 2002) was an Angolan political and military leader who founded and led the National Union for the Total Independence of Angola (UNITA) - foto - en.wikipedia.org

Jonas Malheiro Savimbi (3 August 1934 – 22 February 2002) – foto – en.wikipedia.org

 

3 august 1935 - S-a nascut primadona Operei Naționale din Republica Moldova – Maria Bieșu ( d. 16 mai 2012).

Maria Bieșu (n. 3 august 1935, Volintiri, Ștefan Vodă, Republica Moldova - d. 16 mai 2012) a fost o cântăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova - foto - bach-cantatas.com

Maria Bieșu - foto – bach-cantatas.com

La 3 august 1935, în satul Volontiri, judeţul Cetatea Albă, România (azi satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova), s-a nascut primadona Operei Naționale din Republica Moldova, Maria Bieșu. Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, “Doctor Honoris-Causa” , Cavaler al “Ordinului Republicii” și deţinătoarea Ordinului Naţional “Steaua României” – Maria Bieşu este o cîntăreaţă de operă prin excelenţă.

Maria Bieșu a interpretat numeroase roluri memorabile : Floria Tosca, Cio-Cio-san, Norma, Aurelia, Olga, Natalia, Ruxanda, Iolanta, Cuma, etc.: personaje din opere renumite, cu tematici variate. La fel de importantă este şi activitatea concertistică a Mariei Bieşu, în care se produce cu creaţii de cameră. În acest domeniu de activitate, Maria Bieşu s-a remarcat prin simţul fin al stilului, lucrul minuţios cu textul muzical şi cel poetic, profunzimea redării conţinutului, plinătatea emoţională şi sinceritatea interpretării.

Devine președinte al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din 1987 și Vicepreședinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova din 1992. Elena Vdovina, muzicolog din Rpublica Moldova, afirmă că “vocea Mariei Bieșu impresionează pînă în adîncul sufletului prin tembrul ei irepetabil, pătruns de frumusețe, căldură și prospețime. Ea te cucerește prin neobișnuita eleganță a vocalismelor, prin tehnica filigranată.”

 

3 august 1936 - La Jocurile Olimpice de la Berlin, atletul american de culoare Jesse Owens a câștigat proba de 100 m.

James Cleveland „Jesse“ Owens (n. 12 septembrie 1913 în Oakville, Alabama – d. 31 martie 1980 în Tucson, Arizona) atlet american - foto - ro.wikipedia.org

James Cleveland „Jesse“ Owens – foto – ro.wikipedia.org

James Cleveland „Jesse“ Owens (n. 12 septembrie 1913 în Oakville, Alabama – d. 31 martie 1980 în Tucson, Arizona) atlet american. Dintre toți atleții care au participat la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului puțini au impresionat mai mult ca Jesse Owens, tânărul american de culoare care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin. Conducătorul nazist Adolf Hitler a dorit să folosească Jocurile de la Berlin pentru a dovedi supremația rasei așazise ariene, însă Owens a demonstrat contrariul. Mulțimea îl adora, pentru că era un atlet adevărat, care și-a câștigat admiratori grație vitezei și agilității sale.

 

3 august 1940 - Generalul francez Charles de Gaulle este condamnat la moarte in contumacie, de un tribunal militar al regimului marioneta instalat de ocupantii nazisti de la Vichy, pentru atentat la siguranta statului si dezertare.

Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) general și un politician francez - foto - ro.wikipedia.org

Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) general și un politician francez – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1940 - S-a născut Martin Sheen, actor american

Martin Sheen (născut Ramón Gerardo Antonio Estévez la 3 august 1940) actor american de film - foto - ro.wikipedia.org

Martin Sheen (născut Ramón Gerardo Antonio Estévez la 3 august 1940) actor american de film – foto – ro.wikipedia.org

Martin Sheen (născut Ramón Gerardo Antonio Estévez la 3 august 1940) este un actor american de film.
Este tatăl actorilor Carlos Irwin Estévez (Charlie Sheen), Emilio Estévez, Ramón Estévez și Renée Estévez. În 1979 a strălucit alături de Marlon Brando în celebrul film al lui Francis Ford Coppola “Apocalipsul acum” (în original Apocalypse now), când a fost și nominalizat pentru Cea mai bună prestație masculină la Premiul BAFTA (1980). Martin Sheen poate fi văzut împreună cu Claudia Lynx, în serialul american The West Wing.

 

3 august 1941 - Puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.

 

3 august 1942 - A murit Richard Willstätter, biochimist german, laureat al Premiului Nobel; (n. 13.08.1872).

Richard Martin Willstätter (n. 13 august 1872; d. 3 august 1942) chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1915) - foto - ro.wikipedia.org

Richard Martin Willstätter (n. 13 august 1872; d. 3 august 1942) chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1915) – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1948 - A debutat reforma educațională, menită să implementeze tinerilor români valorile ideologice comuniste

 

3 august 1952 - S-a născut Osvaldo Ardilez, fotbalist argentinian

Osvaldo César Ardiles (born 3 August 1952), often referred to in Britain as Ossie Ardiles,[1] is a football manager, pundit and former midfielder who won the 1978 FIFA World Cup as part of the Argentine national team - foto - dailymail.co.uk

Osvaldo César Ardiles (born 3 August 1952)- foto – dailymail.co.uk

 

3 august 1953 - S-a născut Dana Dogaru, actriță română de teatru și film

Dana Dogaru (n. 31.08.1953 sau 3.08.1953 Bucuresti) actriță română de teatru și film - foto - cinemagia.ro

Dana Dogaru (n. 31.08.1953 sau 3.08.1953 Bucuresti) actriță română de teatru și film – foto – cinemagia.ro

Din copilarie a fascinat-o scena si a dorit sa fie actrita. Dana Dogaru spunea: ,,Această artă este ca o interminabilă şi fascinantă călătorie cu trenul…este de dorit să se oprească în momentul în care tu, actorul, încetezi din viaţă’’.

 

3 august 1954 - A încetat din viață Sidonie-Gabrielle Colette, memorialistă, eseistă şi romancieră franceză; (n. 28.01.1873).

Sidonie-Gabrielle Colette (n. 28 ianuarie 1873 - d. 3 august 1954) scriitoare franceză - foto - ro.wikipedia.org

Sidonie-Gabrielle Colette (n. 28 ianuarie 1873 – d. 3 august 1954) scriitoare franceză – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1955 - S-a născut Renate Weber, jurist și politician român

Renate Weber (n. 3 august 1955, Botoșani) juristă din România care, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid - foto - ro.wikipedia.org

Renate Weber - foto – ro.wikipedia.org

Renate Weber (n. 3 august 1955, Botoșani) este o juristă din România care, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid. Anterior intrării în politică, s-a remarcat în societatea civilă pentru activitatea în domeniul apărării drepturilor omului.

În perioada 1998-2005 și, respectiv, 2006-2007, a ocupat funcția de Președinte a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă). În decembrie 2004 a devenit consiliera președintelui României pe afaceri constituționale și juridice, funcție din care a demisionat în decembrie 2005. Este primul reprezentant al României căruia i s-a încredințat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor (2008).

 

3 august 1958 - Polul Nord este atins, sub calota de gheață, de submarinul atomic american “Nautillus“.

Submarinul american cu propulsie nucleară “Nautilus” - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Submarinul american cu propulsie nucleară “Nautilus” – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Submarinul american cu propulsie nucleară “Nautilus” a efectuat prima traversare în imersiune a Polului Nord. “Nautilus” a fost primul submarin atomic lansat de Statele Unite ale Americii, la data de 21 ianuarie 1954.

 

3 august 1959 - S-a născut in Bucuresti, miliardarul roman Dinu Patriciu (d. 2014).

Dinu Patriciu (numele legal: Dan Costache Patriciu, n. 3 august 1950, București – d. 19 august 2014, Londra) politician și om de afaceri român care activa în domeniul petrolier, bancar și imobiliar - foto - spynews.ro

Dinu Patriciu – foto – spynews.ro

Dinu Patriciu (numele legal: Dan Costache Patriciu, n. 3 august 1950, București – d. 19 august 2014, Londra) politician și om de afaceri român care activa în domeniul petrolier, bancar și imobiliar.

 

3 august 1960 - Niger își câștigă independența față de Franța.

 

3 august 1962 - S-a născut Maria Bitang, antrenoare federală a echipei de gimnastică a României (n.Ramnicul Sarat).

Maria Bitang (mai cunoscută cu numele de Mariana Bitang) (n. 3 august 1962, Râmnicu Sărat) renumită antrenoare federală de gimnastică a României, actualmente ocupând postul de Consilier de stat pentru promovarea sportului - foto - ro.wikipedia.org

Maria Bitang- foto – ro.wikipedia.org

Maria Bitang (mai cunoscută cu numele de Mariana Bitang) (n. 3 august 1962, Râmnicu Sărat) renumită antrenoare federală de gimnastică a României, actualmente ocupând postul de Consilier de stat pentru promovarea sportului.

 

3 august 1963 - Formația The Beatles a apărut pentru ultima dată la Cavern Club din Liverpool, după ce susținuseră în acest local peste 300 de spectacole începând cu 1961.

 

3 august 1963 - S-a născut James Hetfield, membru fondator al trupei Metallica

James Alan Hetfield (n. 3 august 1963, Downey, California) chitarist, vocalist, compozitor american și membru fondator al formației de thrash/heavy metal, Metallica - foto - ro.wikipedia.org

James Alan Hetfield (n. 3 august 1963, Downey, California) chitarist, vocalist, compozitor american și membru fondator al formației de thrash/heavy metal, Metallica – foto – ro.wikipedia.org

 

3 august 1969 - S-a născut la Piatra Neamt, Mihaela Radulescu, prezentatoare si realizatoare TV.

Mihaela Rădulescu (n. Andreea Țigănașu, 3 august 1969, Piatra Neamț) vedetă de televiziune, realizatoare și moderatoare de emisiuni de radio și televiziune - foto - cotidianul.ro

Mihaela Rădulescu – foto – cotidianul.ro

Mihaela Rădulescu (n. Andreea Țigănașu, 3 august 1969, Piatra Neamț) vedetă de televiziune, realizatoare și moderatoare de emisiuni de radio și televiziune.

 

3 august 1975 - S-a încheiat vizita oficială, de două zile, efectuată în România de președintele american Gerald Ford.

 

3-9 august 1976 - Concediul lui Nicolae Ceaușescu în URSS. Se întâlnește în Crimeea cu Brejnev, prim-secretar al CC al PCUS.

 

3 august 1977 - Se termină greva minerilor din Valea Jiului.

Lupeni, 3 august 1977 - foto de Antoniu Dumitru (preluat de pe: adevarul.ro)

Lupeni, 3 august 1977 – foto de Antoniu Dumitru (preluat de pe: adevarul.ro)

Greva minerilor din Valea Jiului care a avut loc între 1 și 3 august 1977, a fost una dintre mișcările de protest cele mai ample din perioada comunistă. Valea Jiului este o zonă minieră importantă a României, cu un număr mare de muncitori. Greva cea mai mare care a precedat-o pe cea din 1977 a fost Greva minerilor din Lupeni din 1929.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 august 1977 - A încetat din viaţă arhiepiscopul cipriot Makarios III, [Mihail Mouskos], primul preşedinte al Ciprului (n. 1913).

Makarios III (Greek: Μακάριος Γ΄), born Michail Christodoulou Mouskos (Greek: Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος; August 13, 1913 – August 3, 1977), was the archbishop and primate of the autocephalous Church of Cyprus, a Greek Orthodox Church (1950–1977), and the first President of the Republic of Cyprus (1960–1974 and 1974–1977). In his three terms as President of Cyprus (1959–1977), he survived four assassination attempts and a 1974 coup -  foto - en.wikipedia.org

Makarios III - foto – en.wikipedia.org

 

3 august 1979 - S-a nascut Evangeline Lilly, model și actriță canadiană

Nicole Evangeline Lilly (n. 3 august 1979) actriță canadiană, cunoscută în special pentru rolul lui Kate Austen în serialul american Lost (2004-2010). rol pentru care ea a câștigat multiple Premii Saturn și Teen Choice Awards și a fost nominalizată la Globul de Aur - foto - ro.wikipedia.org

Nicole Evangeline Lilly - foto – ro.wikipedia.org

Nicole Evangeline Lilly (n. 3 august 1979) actriță canadiană, cunoscută în special pentru rolul lui Kate Austen în serialul american Lost (2004-2010). rol pentru care ea a câștigat multiple Premii Saturn și Teen Choice Awards și a fost nominalizată la Globul de Aur. A mai jucat în filme ca Afterwards (2008), The Hurt Locker (2008), Real Steel (2011) și filmele The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) și The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

 

3 august 1983 - S-a desfăşurat Conferinţa de la Mangalia, consacrată „problemelor muncii de organizare şi politico-educative”, în cadrul căreia Nicolae Ceauşescu reiterează Tezele din iulie 1971, criticând totodată filmul artistic „Faleze de nisip” în regia lui Dan Piţa.

 

3 august 1988 - Autoritatile sovietice il elibereaza din inchisoare pe tanarul aviator german Mathias Rust, care fusese condamnat la patru ani de internare intr-un lagar munca, pentru ca a incalcat spatiul aerian sovietic, aterizand in Piata Rosie din Moscova la 28 mai 1987, umilind intregul sistem de supraveghere si aparare aeriana al URSS.

Mathias  Rust,  aviator-amator din Hamburg - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Mathias Rust, aviator-amator din Hamburg – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Mathias Rust - foto - en.wikipedia.org

Mathias Rust – foto – en.wikipedia.org

Image of Mathias Rust's Cessna 172 in Red Square, Moscow, Russia - foto - en.wikipedia.org

Image of Mathias Rust’s Cessna 172 in Red Square, Moscow, Russia – foto – en.wikipedia.org

Mathias Rust - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Mathias Rust - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

3 august 2004 - A încetat din viaţă fotograful francez Henri Cartier-Bresson, considerat părintele fotojurnalismului (n. 1908).

Henri Cartier-Bresson (French: [kaʁtje bʁɛsɔ̃]; August 22, 1908 – August 3, 2004) was a French photographer considered the master of candid photography, and an early user of 35 mm film - foto - en.wikipedia.org

Henri Cartier-Bresson – foto – en.wikipedia.org

 

3 august 2005 - Mahmoud Ahmadinejad devine preşedinte al Iranului.

Mahmoud Ahmadinejad ( born 28 October 1956) - preşedinte al Iranului - foto - en.wikipedia.org

Mahmoud Ahmadinejad ( born 28 October 1956) – preşedinte al Iranului – foto – en.wikipedia.org

 

3 august 2008 - A încetat din viaţă scriitorul dramaturgul si istoricul rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970, Aleksandr Soljeniţîn, autor a numeroase romane monumentale despre lagărele sovietice, intre care cel mai cunoscut in intreaga lume este “Arhipelagul Gulag”; (n. 11 decembrie 1918).

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, URSS, d. 3 august 2008, Moscova) romancier rus, activist și dizident anticomunist  - foto - en.wikipedia.org

Aleksandr Isaievici Soljenițîn - foto – en.wikipedia.org

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, URSS, d. 3 august 2008, Moscova) romancier rus, activist și dizident anticomunist.

 

3 august 2011 - A încetat din viaţă Bubba Smith, fotbalist și actor american (n. 1945)

Charles Aaron „Bubba” Smith (n. 28 februarie 1945 – d. 3 august 2011) atlet și actor american - foto - likesuccess.com

Charles Aaron „Bubba” Smith (n. 28 februarie 1945 – d. 3 august 2011) atlet și actor american – foto – likesuccess.com

Charles Aaron „Bubba” Smith (n. 28 februarie 1945 – d. 3 august 2011) atlet și actor american - foto - mymajicdc.hellobeautiful.com

Charles Aaron „Bubba” Smith (n. 28 februarie 1945 – d. 3 august 2011) atlet și actor american – foto – mymajicdc.hellobeautiful.com

 

3 august 2019 - SUA – Un tânăr de 21 de ani a deschis focul sâmbătă în zona hypermarketului Walmart din El Paso (Texas), frecventat de comunitatea hispanică, ucigând 20 de persoane şi rănind alte 26 înainte de a fi arestat, informează AFP. O parte din răniţi se află în stare critică. Conform poliţiei americane, ucigaşul a lăsat un manifest al cărui conţinut indică o posibilă legătură cu “o crimă motivată de ură”, sintagmă care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive ce ţin de culoare, origine sau religie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

3 august 2019 - Cel puţin 25 de morţi în trei naufragii în Filipine. Cel puţin 25 de persoane au murit sâmbătă când trei bărci s-au scufundat în centrul Filipinelor, potrivit unui bilanţ anunţat duminică, în timp ce cercetările continuă, informează France Presse. Aceste trei ambarcaţiuni s-au răsturnat în strâmtoarea Guimaras, în arhipelagul Visayas de Vest, după ce au fost surprinse de deteriorarea bruscă a vremii cauzată de vânturile sud-vestice legate de muson.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

3 august 2020 - CFR Cluj a devenit campioana României la fotbal pentru a treia oară consecutiv și a șasea oară în istoria clubului.

 

3 august 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com