Evenimentele Zilei de 29 august în Istorie

„Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Puvis de Chavannes, c. 1869 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

“The Beheading of St John the Baptist”, Puvis de Chavannes, c. 1869

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

29 august este a 241-a zi a calendarului gregorian și a 242-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 29 august

(BOR) (✝) Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul

(BRU) (†) Tăierea capului sf. Ioan Botezătorul

(BRC) Martiriul sf. Ioan Botezătorul

Slovacia – Ziua Insurecției naționale. Sărbătoare națională.

 

Astăzi în istorie pentru 29 august

 

Evenimentele Zilei de 29 august în Istorie:

- 29 august 1526 – Bătălia de la Mohács – parte din Războaiele otomano-ungare

- 29 august 1944 – Delegația României s-a deplasat la Moscova, pentru încheierea armistițiului cu Națiunile Unite

 

29 august 886 - A murit împaratul bizantin Vasile I Macedoneanul ( n.cca.811), intemeietorul dinastiei macedonene.

Vasile I cu fiul său, Constantin și a doua sa soție, Eudokia Ingerina – foto: ro.wikipedia.org

Vasile I Macedoneanul (c.811 – 29 august, 886), a fost împărat bizantin între 867 și 886, întemeietorul dinastiei macedonene și inițiatorul renașterii artei bizantine. Pe 26 mai 867, Vasile a fost încoronat co-împărat, iar în noaptea de 23/24 septembrie, l-a asasinat pe împăratul Mihail al III-lea, proclamându-se împărat. A scris multe cărți legislative, printre care Basilica (sau Basiliscale, terminată de Leon VI), Prochiron sau Eisagoge si fost un sprijinitor al renasterii artei bizantine.

 

29 august 1261 - Urban al IV-lea devine papă, fiind ultimul care accede la scaunul pontifical, fără să fi fost mai întâi cardinal.

Papa Urban al IV-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Urban al IV-lea a fost un papă al Romei. De origine franceză, pe numele laic Jacques Pantaleon, păstorește Sfântul Scaun între 1261-1264. În vîrstă de 60 de ani, a fost ales în unanimitate de cei 8 cardinali din colegiu pe 29 august. Șase zile mai tîrziu a fost întronat.

Născut la Troyes, fiu al unui cizmar, avea la momentul alegerii o lungă carieră de administrator ecleziastic. Educația și-a făcut-o mai întîi la Troyes și apoi la Universitatea din Paris; s-a impus apoi atenției papei Inocențiu IV la sinodul de la Lyon din 1247 fiind folosit ulterior ca nunțiu cu însărcinări de misionar în zonă mării Baltice și apoi în Germania.

În 1255 a fost numit Patriarh al Ierusalimului. Au trecut însă mai mulți ani pînă să poată călători în Palestina unde a găsit o situație dezastruoasă pentru creștini datorită disputelor între baroni și regina-regentă Plaisance, dar și disputelor între venețieni și genovezi ori între ordinele militaro-călugărești.

În Palestina a sprijinit-o pe regentă împotriva baronilor, pe venețieni împotriva genovezilor iar venirea lui la Roma în 1261 era legată de asigurarea ajutorului papal pentru a limita puterea cavalerilor ospitalieri. Odată ales în funcție și-a ales mai întâi 14 noi cardinali, dintre care cei mai mulți francezi ca și el pentru a-și asigură sprijinul colegiului, începînd ulterior acțiunea de restabilire a controlului asupra patrimoniului papal.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

29 august 1369 - A fost încheiat tratatul de pace între Ludovic, rege al Ungariei si domnitorul Munteniei Vladislav I (Vlaicu-Voda), prin care cel din urma a acceptat suzeranitatea ungara si a primit feuda Fagarasului (Tara Oltului).

 

29 august 1484 - Cardinal Giovanni Battista Cibo este ales papă sub numele Inocenţiu al VIII-lea.

 

29 august 1521 - Forțele otomane capturează Nándorfehérvár, astăzi cunoscut drept Belgrad.

Belgrad în secolul al XVI-lea – foto: ro.wikipedia.org

 

29 august 1526 - Armata otomană condusă de Suleiman Magnificul a învins în Bătălia de la Mohács, forţele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori şi de regele Ludovic al II-lea, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în pașalâc timp de aproximativ 150 de ani.

Bătălia de la Mohács (29 august, 1526) Parte din Războaiele otomano-ungare, picturǎ de Bertalan Székely - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Mohács (29 august, 1526) Parte din Războaiele otomano-ungare, picturǎ de Bertalan Székely – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Mohács a fost o bătălie desfăşurată la 29 august 1526, lângă Mohács, în Ungaria. În această bătălie forţele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori şi de regele Ludovic al II-lea (în vârstă de 20 de ani), au fost învinse de forţele superioare numeric ale Imperiului Otoman, conduse de sultanul Suleiman Magnificul. Victoria otomanilor a avut ca rezultat împărţirea Ungariei timp de aprox. 150 de ani între Imperiul Otoman şi Casa de Habsburg din Austria. Autonomia Principatului Transilvaniei a fost recunoscută de Imperiul Otoman.

O a treia parte a teritoriului a format Principatul Transilvaniei. Martin Luther în scrierea sa Vom Kriege wider die Türken („Despre războiul contra turcilor”), a reținut – cu referire directă la arhiepiscopul Pál Tomori (n. ca. 1475 – d. 29 august 1526 la Mohacs) – că nu este treaba bisericii să conducă războaie, ci aceasta este datoria puterii seculare. Pe campul de lupta de la la Mohacs, a murit regele Ludovic al II-lea al Ungariei și Boemiei, ultimul rege din dinastia Iagello, in varsta de 20 de ani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 august 1530 - Se desfasoara lupta de la Viişoara (judeţul Olt), in urma căreia domnul muntean Moise Voda este înfrânt si ucis de Vlad; alături de domn este ucis si cumnatul sau, Barbu Craiovescu, iar Ştefan Mailat e luat prizonier. In timpul domniei lui Vlad Înecatul, in Ţara Românească se ascut divergentele din cadrul familiei Craiovestilor, astfel ca autoritatea politica a acestor mari boieri olteni decade.

 

29 august 1533 - Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor.

 

29 august 1541 - Forțele otomane capturează Buda, capitala Regatului Ungariei.

 

29 august 1619 - S-a născut Jean Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor.

Jean-Baptiste Colbert (n. 29 august 1619 — d. 6 septembrie 1683) economist francez, reprezentant al Școlii mercantiliste de economie - foto - ro.wikipedia.org

Jean-Baptiste Colbert - foto – ro.wikipedia.org

Jean-Baptiste Colbert (n. 29 august 1619 — d. 6 septembrie 1683) economist francez, reprezentant al Școlii mercantiliste de economie. Prin politicile fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei astfel încât, datorită lui, regele a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi din Europa; (d.06.10.1683).

 

29 august 1632 - S-a născut John Locke, filosof si om politic britanic; lucrarea sa “Câteva păreri asupra educaţiei”, apărută în 1693, a avut o puternica influenta asupra dezvoltării pedagogiei în sec XVIII si XIX; (d. 28.10.1704).

John Locke (29 august 1632 - 28 octombrie 1704) filosof și om politic englez din secolul al XVII-lea, preocupat mai ales de societate și epistemologie - foto - ro.wikipedia.org

John Locke - foto – ro.wikipedia.org

John Locke (29 august 1632 – 28 octombrie 1704) filosof și om politic englez din secolul al XVII-lea, preocupat mai ales de societate și epistemologie.

 

29 august 1751 - În pivnița Castelului Heidelberg din Germania se finalizează construcția celui mai mare butoi de vin din lume care putea stoca 221.726 de litri de vin.

foto: ro.wikipedia.org

 

29 august 1756 - Regele Prusiei, Frederic cel Mare atacă Saxonia; este începutul Războiului de Şapte Ani.

Frederic al II-lea, cel Mare (germană Friedrich II.; n. 24 ianuarie 1712, Berlin – d. 17 august 1786, Potsdam) a fost rege al Prusiei (1740-1786), din dinastia de Hohenzollern, al 14-lea prinț elector al Sfântului Imperiu Roman sub numele de Frederick IV (Friedrich IV.) de Brandenburg. A devenit cunoscut sub numele de Frederic cel Mare (Friedrich der Große) și a fost poreclit Der Alte Fritz (“Bătrânul Fritz”) – foto: ro.wikipedia.org

Războiul de șapte ani (1754 și 1756–1763), (părți ale căror teatre de conflagrație au fost numite și Războiul Pomeranian și Războiul francez și indian ), a implicat atât lupte în Europa, cât și în colonii. Acest război a fost descris de Winston Churchill ca fiind primul război mondial, de vreme ce a fost primul conflict din istorie care a avut lupte pe tot globul și în care cea mai mare parte a combatanților au fost ori națiuni europene ori coloniile lor de peste mări.

Bătălia de la Kunersdorf, de Alexander Kotzebue, 1848 – foto: ro.wikipedia.org

Acest război a avut ca protagoniste principalele puteri ale vremii: Prusia, Regatul Marii Britanii, (plus coloniiile Coroanei britanice din America de Nord , Compania Indiilor Orientale Britanice și Regatul Irlandei) și Hanovra pe de-o parte și Austria, Regatul Francez, (plus Principatul Saxoniei, Noua Franță și Indiile Orientale Franceze), Imperiul Rus, Suedia pe de altă parte. Spania și Regatul Portugaliei au fost atrase mai târziu în conflict, iar forțele olandeze neutre au fost atacate în India.

Participantii la Razboiul de Sapte Ani – foto: ro.wikipedia.org

Rezultatul cel mai evident al războiului a fost decăderea puterii Franței, atât în Americi, (unde au rămas sub stăpânirea colonială numai Guiana Franceză, Saint-Domingue și Saint Pierre și Miquelon, iar Guadelupa și Martinica le-au fost returnate), cât și pe continentul european și transformarea Marii Britanii într-o putere colonială dominantă. În plus, marina franceză a fost grav redusă. În plus, British East India Company a cucerit cea mai importantă poziție în India, colonie care devenea astfel “nestemata coroanei Imperiului Britanic”.

 

29 august 1780 - S-a născut marele pictor si gravor francez, Jean Auguste Dominique Ingres; (d.14.01.1867).

Jean Auguste Dominique Ingres (n. 29 august 1780 - d. 14 ianuarie 1867) pictor francez neoclasic - foto (Autoportret la vârsta de 24 de ani, 1804, dar revizuit în anii 1850), Musée Condé) - ro.wikipedia.org

Jean Auguste Dominique Ingres – Autoportret la vârsta de 24 de ani, 1804, dar revizuit în anii 1850), Musée Condé – foto: ro.wikipedia.org

Jean Auguste Dominique Ingres (n. 29 august 1780 – d. 14 ianuarie 1867) a fost un pictor francez neoclasic. Deși Ingres se încadra el însuși în tradiția pictorilor istorici, precum Nicolas Poussin și Jacques-Louis David, spre sfârșitul vieții sale, recunoașterea sa generală a venit din aprecierea remarcabilele sale portrete, atât desenate cât și pictate.

 

29 august 1782 - Cuirasatul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth, în timpul lucrărilor de rutină de înteținere. Între 800 și 950 de persoane s-au înecat, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt și un număr mare de copii și femei. A fost unul dintre cele mai grave dezastre maritime pe timp de pace din istoria Marinei Regale.

HMS Royal George, right, shown fictitiously at the launch of HMS Cambridge in 1755 – foto: en.wikipedia.org

 

29 august 1825 - Portugalia recunoaste independenta fostei sale colonii Brazilia.

 

29 august 1831 - Britanicul Michael Faraday a descoperit inducţia magnetică.

Michael Faraday – foto: ro.wikipedia.org

Michael Faraday (n. 22 septembrie 1791, Newington Butts, Regatul Marii Britanii – d. 25 august 1867,[ Hampton Court Palace, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un fizician și chimist englez. A fost asistent lui Sir Humphry Davy.

 

29 august 1832 - S-a născut Neculai Culianu, matematician şi astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române; (d.28.11.1915, Iaşi).

Neculai Culianu (n. 29 august 1832, Iași — d. 28 noiembrie 1915, Iași) matematician și astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Neculai Culianu - foto: ro.wikipedia.org

Neculai Culianu (n. 29 august 1832, Iași — d. 28 noiembrie 1915, Iași) a fost un matematician și astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române. A militat pentru Unirea Principatelor Române, motiv pentru care o perioadă a fost arestat. Unul din cei 17 fii ai săi a fost Petru Culianu, care de asemenea a avut o bogată activitate matematică.

 

29 august 1842 - Primul Război al Opiului s-a încheiat prin semnarea tratatului de la Nanking prin care dinastia Qing a acordat privilegii comerciale europenilor și a cedat Regatului Unit insula Hong Kong.

Semnarea tratatului de la Nanking – foto: ro.wikipedia.org

Tratatul de la Nanking (sau Nanjing) s-a semnat la 29 august 1842 și a pus capăt Primului Război al Opiului (1839–42) disputat între Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei și Dinastia Qing din China. A fost primul tratat din seria denumită de chinezi „tratatele inegale”, deoarece britanicii nu-și asumau prin ele nicio obligație. În urma înfrângerii militare a Chinei, în condițiile în care navele de război britanice amenințau să atace orașul, reprezentanții Imperiilor Britanic și Qing au purtat negocieri la bordul navei HMS Cornwallis ancorată în portul Nanking.

La 29 august 1842, reprezentantul britanic, Sir Henry Pottinger și reprezentanții Qing, Qiying, Yilibu și Niujian, au semnat tratatul. El consta din treisprezece articole și a fost ratificat de regina Victoria și de împăratul Daoguang nouă luni mai târziu.

 

29 august 1862 - S-a născut Maurice Maeterlinck, scriitor belgian de lemba franceza , laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1911, cel mai important dramaturg simbolist (“Pasarea albastra”, “Tezaurul celor umili”); (d.06.05.1949).

Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck (n. 29 august 1862, Gand - d. 6 mai 1949) poet, eseist și dramaturg belgian de limbă franceză - foto - ro.wikipedia.org

Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck  - foto – ro.wikipedia.org

Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck (n. 29 august 1862, Gand – d. 6 mai 1949) poet, eseist și dramaturg belgian de limbă franceză.

 

29 august 1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă comasarea serviciului postal cu cel telegrafic, iar prin ordonanţa din 3 decembrie 1865 promulgă prima lege de organizare poştal-telegrafică.

 

29 august 1885 - Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta.

Gottlieb Daimler – foto: en.wikipedia.org

Gottlieb Wilhelm Daimler (n. 17 martie 1834, Schorndorf, Wurtemberg la circa 30 km de Stuttgart; d. 6 martie 1900, Cannstatt) inventator german. A construit prima motocicletă și a îmbunătățit numeroase motoare. În anul 1865, se împrietenește cu Wilhelm Maybach. În 1867, se căsătorește cu Emma Kunz cu care va avea cinci copii.

Obține un post de desenator tehnic, iar în 1872 devine director tehnic la firma constructoare de motoare cu gaz de iluminat (gazogen) Deutz, condusă de Nikolaus Otto. Îl angajează pe Maybach. Împreună cu Maybach, Daimler pleacă de la firma Deutz, pentru ca în 1882 să deschidă un atelier la Cannstatt, unde perfecționează motorul în patru timpi proiectat de Beau de Rochas, montând pe volant niște paleti pentru răcirea motorului.

În 1885 ei construiesc prima motocicletă din lemn, iar în 1889 un triciclu cu motor, pe care a montat cu primul carburator dotat cu jicloare pentru alimentarea cu benzină, și, în același an, primul motor cu doi cilindri în V, pe care l-a prezentat la Expoziția Universală de la Paris.

The Reitwagen (riding car), the first internal combustion motorcycle (1885) – foto: en.wikipedia.org

 

29 august 1891 - S-a născut Мihail Cehov, actor, regizor şi scriitor rus; (d. 1955).

Mihail Aleksandrovici Cehov (n. 29 august, 1891 la Moscova — d. 30 septembrie, 1955 la Beverly Hills, Statele Unite) a fost un actor, regizor și scriitor rus, care a emigrat în Statele Unite ale Americii după Revoluția Socialistă din Octombrie - foto - ro.wikipedia.org

Mihail Aleksandrovici Cehov - foto – ro.wikipedia.org

Mihail Aleksandrovici Cehov (n. 29 august, 1891 la Moscova — d. 30 septembrie, 1955 la Beverly Hills, Statele Unite) a fost un actor, regizor și scriitor rus, care a emigrat în Statele Unite ale Americii după Revoluția Socialistă din Octombrie.

 

29 august 1897 - Reprezentantii evreilor la Primul Congres Sionist de la Basel, in Elvetia, adopta Steaua lui David ca simbol oficial al sionismului.

Steaua lui David pe drapelul statului Israel - foto - ro.wikipedia.org

Steaua lui David pe drapelul statului Israel – foto – ro.wikipedia.org

crestinortodox.ro: Steaua lui David – Scutul lui David

 

29 august 1898 - A fost fondată compania producatoare de cauciuc Goodyear.

 

29 august 1904 - S-a născut Werner Forssmann, chirurg german, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1956.

Werner Theodor Otto Forßmann (n. 29 august 1904 la Berlin - d. 1 iunie 1979 la Schopfheim) medic german, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul cateterismului cardiac - foto - ro.wikipedia.org

Werner Theodor Otto Forßmann – foto – ro.wikipedia.org

Werner Theodor Otto Forßmann (n. 29 august 1904 la Berlin – d. 1 iunie 1979 la Schopfheim) a fost un medic german, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul cateterismului cardiac. În 1956, împreună cu Andre Cournand și Dickinson Richards, a primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru dezvoltarea metodei de sondare a cordului uman.

 

29 august 1904 - A murit Murad al V-lea, sultan otoman; (n. 1840).

Mehmed Murad al V-lea  (n. 21 septembrie 1840)   a fost  sultan al Imperiului Otoman timp de trei luni, pana la 31 august 1876 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Mehmed Murad al V-lea - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Mehmed Murad al V-lea (n. 21 septembrie 1840) a fost sultan al Imperiului Otoman timp de trei luni, pana la 31 august 1876.

 

29 august 1907 - Podul Quebec se prăbușește în timpul construirii, omorând 75 de muncitori.

 

29 august 1915 - S-a născut Ingrid Bergman, actriță americană de origine suedeză (d. 1982)

Ingrid Bergman (n. 29 august 1915, Stockholm, Suedia – d. 29 august 1982, Londra, Marea Britanie) a fost o actriță de film, de origine suedeză, laureată cu trei premii Oscar, laureată a triplei recunoașteri filmice numită Triple Crown of Acting, o categorie aparte pentru actorii și actrițele care sunt câștigători ai premiilor Oscar, Tony și Emmy. A jucat în numeroase filme, (“Intermezzo”, “Va place Brahms”, “Sonata de toamna”) între care cel mai cunoscut rămâne filmul “Casablanca” (1942) – avându-l ca partener pe Humphrey Bogart. A fost soţia celebrului regizor italian Roberto Rossellini.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.ingridbergman.com

 

29 august 1916 - Primul Război Mondial - Bucureștiul devine a treia capitală europeană (după Paris și Londra) care a fost bombardată de aviația germană. Zeppelinul LZ101 a primit ordin să execute un atac de noapte asupra Bucureștiului. La o oră după miezul nopții de 28/29 august (15/16 august pe stil vechi) bateriile antiaeriene ale orașului au deschis focul fără să poată atinge dirijabilul care survola la 3000 de metri.

 

29 august 1920 - S-a născut Charlie Parker, legendarul jazzman american, cunoscut sub numele de “Bird” sau “Yardbird”; (d. 12.03.1955).

 

29 august 1929 - Dirijabilul “Contele Zeppelin” încheie prima călătorie in jurul lumii

LZ-127 Graf Zeppelin a deschis în 1928 seria zborurilor transatlantice, parcurgând distanţa dintre Friedrichshafen din Germania şi Lakehurst în SUA în aproape 112 ore - foto - stiri.tvr.ro

LZ-127 Graf Zeppelin a deschis în 1928 seria zborurilor transatlantice, parcurgând distanţa dintre Friedrichshafen din Germania şi Lakehurst în SUA în aproape 112 ore – foto: stiri.tvr.ro

stiri.tvr.ro: Zeppelin, un nume care a scris istorie în aviaţie, muzică şi tehnologie

descopera.ro: Contele şi dirijabilul: povestea zeppelinului

 

29 august 1936 - În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania şi Italia, Nicolae Titulescu a fost înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe, in urma unei reorganizari a Guvernului României.

 

29 august 1939 - S-a născut Joel Schumacher, regizor american (seria filmelor având ca personaj principal pe Batman).

 

29 august 1940 - Consiliul de Coroană ţinut în noaptea de 29-30 august a analizat comunicatele cu caracter ultimativ ale guvernelor german şi italian şi a hotărât acceptatea arbitrajului puterilor Axei asupra tratativelor româno-maghiare privind teritoriile din Ardealul de Nord. Rezultatul acestui arbitraj l-au constituit prevederile Dictatului de la Viena, semnat la 30.08.1940.

 

29 august 1943 - S-a născut Petre Magdin, compozitor, interpret, publicist si realizator TV român.

 

29 august 1944 - Delegația României a pleacat la Moscova, pentru încheierea armistițiului cu Națiunile Unite (U.R.S.S., Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii), prin care era legitimată practic ocupaţia sovietică; din delegaţie făceau parte Lucreţiu Pătrăşcanu, Dumitru Dămăceanu, Ştefan Voitec, George Fotino. Convenţia de armistiţiu a fost semnată la 12.09.1944.

 

29 august 1944 - A murit Constantin C. Orghidan, inginer şi colecţionar, membru al Academiei Române şi al Societăţii numismatice; a sprijinit editarea unor lucrări de referinţă pentru cultura română, între care şi “Enciclopedia României”; (n. 22.06.1874).

 

29 august 1945 - A încetat din viaţă marele actor şi cupletist român Constantin Tănase.

Constantin Tănase (n. 5 iulie 1880 – d. 29 august 1945) actor român de scenă și de vodevil, celebru cupletist și o figură cheie în teatrul de revistă românesc - foto (Constantin Tănase în rolul lui Napoleon) - ro.wikipedia.org

Constantin Tănase (n. 5 iulie 1880 – d. 29 august 1945) actor român de scenă și de vodevil, celebru cupletist și o figură cheie în teatrul de revistă românesc – foto (Constantin Tănase în rolul lui Napoleon) – ro.wikipedia.org

A rămas în conştiinţa publicului ca fondator al teatrului de revistă românesc (Teatrul “Cărăbuş”, înfiinţat în 1919), ca autor şi interpret de cuplete incisive, ca actor de film (“Visul lui Tănase”); (n. 5.07.1880).

jurnalul.ro: Constantin Tănase, omorât de ruşi? Tănase – fustangiul juca cu actriţe “dezbrăcăţele”. Ar fi avut-o şi pe Maria Tănase în trupă şi nu numai …

 

29 august 1949 - Uniunea Societică a testat prima sa bombă atomică, la Semipalatinsk in Kazakhstan.

 

29 august 1958 - S-a născut in Gary, statul american Indiana, cântăreţul Michael Jackson, supranumit Regele muzicii pop.

Michael Jackson 2nd June 1988. "Wiener Stadion" venue in Vienna, Austria - foto: ro.wikipedia.org

Michael Jackson 2nd June 1988. “Wiener Stadion” venue in Vienna, Austria – foto: ro.wikipedia.org

Este recunoscut ca fiind cel mai de succes artist din toate timpurile. Michael Jackson a murit la 25 iunie 2009, într-un spital din Los Angeles, în urma unui stop cardiac suferit la locuinţa sa. Moartea lui a atras atenţia întregii lumi, ceremonia de comemorare fiind urmărită de aproximativ un miliard de oameni; (d.25 iunie 2009).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

29 august 1965 - Nava spațială Gemini V având la bord astronomii americani Gordon Cooper și Pete Conrad s-a întors pe Pământ, aterizând în Oceanul Atlantic, după un record de opt zile în spațiu și 120 de orbite ale Pământului.

 

29 august 1966 - Ultimul concert live Beatles la San Francisco – Candlestick (California), în faţa a 25 000 de spectatori; formaţia cu cel mai mare succes comercial al tuturor timpurilor s-a destrămat în anul 1971.

 

29 august 1968 - La Oslo, Prințul Harald al Norvegiei s-a căsătorit cu Sonja Haraldsen, fiica unui negustor de haine.

 

29 august 1972 - S-a născut prezentatoarea de televiziune Andreea Esca.

 

29 august – 3 septembrie 1973 – Vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Cuba.

 

29 august 1975 - A murit Theodor Constantin, prozator, unul dintre cei mai cunoscuţi cultivatori ai genului poliţist (“Doamna în mov”, “Magdalena de la miezul nopţii”); (n. 21.11.1910).

 

29 august 1980 - S-a născut gimnasta Corina Ungureanu. A fost membra echipei de gimnastică artistică a României care a câştigat de două ori titlul mondial şi a fost campioana europeană la sol în 1998.

 

29 august 1991 - Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice suspendă toate activitățile Partidului Comunist Sovietic, scoțandu-l în afara legii.

 

29 august 1991 - Semnarea înţelegerii privind stabilirea relaţiilor diplomatice şi a acordului consular între România şi Republica Moldova.

 

29 august 2003 - Ayatollahul Mohammed Sayed Baqir al-Hakim, liderul musulman șiit din Irak, a fost asasinat într-un atac terorist, împreună cu aproape 100 de credincioși, lângă o moschee din Najaf.

 

29 august 2005 – Apele umflate de Uraganul Katrina s-au revărsat peste digurile din preajma orașului New Orleans, inundând 80% din acest oraș și din zonele suburbane din jurul acestuia, provocând moartea a cel puţin 1.836 de persoane.

foto: ro.wikipedia.org

Uraganul Katrina a fost un uragan care s-a format pe 23 august 2005, în timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an și care a cauzat distrugeri masive în Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Majoritatea pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești au fost localizate în orașul New Orleans, care a fost inundat după ce sistemul de diguri din zonă a cedat; în unele cazuri, la mult timp după ce furtuna avansase deja spre continent. Alte distrugeri au avut loc în statele Mississippi și Alabama, la distanțe de până la 160 km de centrul furtunii.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 august 2005 - A murit Mitropolitul Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, Antonie Plămădeală; (n. 17.11.1926).

 

29 august 2005 - A încetat din viaţă Radu Anton Roman, jurnalist, scriitor şi realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare (n. 1948).

 

29 august 2007 - Mitropolitul Varlaam al Moldovei a fost canonizat , la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, la 350 de ani de la moartea sa;(n. 1580 sau 1585 – m. 19.12.1657).

Sfântul Ierarh Varlaam (Moțoc) al Moldovei (n. 1585 – d. 18 august 1657) a fost mitropolit al Moldovei între anii 1632-1653. Este considerat a fi unul dintre întemeietorii limbii române literare. A tradus și compus mai multe lucrări de spiritualitate. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 30 august. La propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înscris în rândul sfinţilor din calendar pe învăţatul Mitropolit Varlaam al Moldovei, cu zi de pomenire la 30 august.

 

29 august 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; wikipedia.org; youtube.com