Evenimentele Zilei de 26 decembrie în Istorie

"Regele Lear și Nebunul în furtună" de William Dyce (1806–1864) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Regele Lear și Nebunul în furtună” de William Dyce (1806–1864)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

26 decembrie este a 360-a zi a calendarului gregorian și a 361-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 26 decembrie

(BOR) (†) A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie Mărturisitorul, episcopul Sardei

Soborul Maicii Domnului sau Soborul / Adunarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (grec. Synaxis tis hyperaghias Theotokou; slavonă Sobor Presviatîi Bogorodițîi), adică adunarea (de slujbă) a credincioșilor în cinstea Preasfintei Fecioare, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Maicii Domnului, care are loc a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au fost organe ale evenimentului sărbătorit ori au luat parte la el.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana (n. circa 1320?, Prilep, d. 26 decembrie 1406, Tismana) a fost un arhimandrit, întemeietorul mănăstirilor Vodița și Tismana din Oltenia și a mănăstirii Vișina pe valea Jiului. Pentru tot ce a făcut pentru ortodoxism și neamul românesc este considerat ocrotitorul Olteniei.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Eftimie Mărturisitorul a trăit pe vremea împăraților Constantin și Irina. Mai întâi a strălucit ca o stea în viața călugărească, apoi a fost făcut arhiereu. La Sinodul al VII-lea de la Nicea a zdrobit cu putere pe eretici.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) A doua zi de Crăciun; Serbarea Preasfintei Fecioare Maria; Sf. Eutimiu, episcop, martir († 824)

 

(BRC) (†) A doua zi de Crăciun; Sf. Ștefan, primul martir

SFÂNTUL ŞTEFAN primul martir (+31/32 ?) - foto: calendarcatolic.ro

SFÂNTUL ŞTEFAN – primul martir (+31/32 ?) – foto: calendarcatolic.ro

“Ştefan, datorită iubirii, nu a cedat în faţa judecătorilor care se ridicau împotriva lui; din iubire faţă de aproapele, s-a rugat pentru cei care aruncau cu pietre asupra lui. Prin caritatea sa, făcea să strălucească adevărul înaintea celor rătăciţi, ca ei să se poată căi; caritatea i-a dictat să se roage pentru lapidatorii săi, ca ei să nu fie pedepsiţi”. 

Aşa caracteriza sfântul Fulgenţiu de Ruspe figura lui Ştefan, dar meritul cel mai mare pe care tradiţia creştină îl atribuie acestui martir este acela de a fi contribuit la convertirea lui Saul sau Paul. Continuându-şi discursul său, de fapt, Fulgenţiu adăuga că Ştefan, “susţinut de forţa carităţii, l-a învins pe Saul şi a meritat să-l aibă însoţitor în cer pe acela care i-a fost persecutor pe pământ”. Cine era Ştefan? cititi mai mult pe: calendarcatolic.ro

 

Astăzi în istorie pentru 26 decembrie

 

Evenimentele Zilei de 26 decembrie în Istorie:

26 decembrie 1606 – Regele Lear

26 decembrie 1806 – Pacea de la Pressburg.

26 decembrie1898 – Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element, denumit de ei radiu.

- 26 decembrie 2004 – Cutremurul din Oceanul Indian din 2004

 

26 decembrie 268 - A decedat Papa Dionisie.

Dionisiu a fost al 25-lea papă al Bisericii Catolice de la 22 iulie 259 la 26 decembrie 268 - foto: ro.wikipedia.org

Dionisiu a fost al 25-lea papă al Bisericii Catolice de la 22 iulie 259 la 26 decembrie 268 – foto: ro.wikipedia.org

Dionisiu a fost al 25-lea papă al Bisericii Catolice de la 22 iulie 259 la 26 decembrie 268. A fost ales Papă după martiriul Papei Sixtus al II-lea din anul 258. Sfântul Scaun a fost vacant de aproape un an din cauza dificultatilor in alegerea unui nou Papă în timpul persecuţiei violente cu care se confruntau creştinii.

Dionisie a fost ridicat la rangul de episcop al Romei, iar cand impăratul Valerian I care conducea persecuţia, a fost capturat şi ucis de către regele Persiei în 260, noul împărat Gallienus, a emis un edict de toleranţă, punând capat persecuţiei creştinilor şi acordand un statut juridic Bisericii.

Noului Papă a avut sarcina de reorganizare a Bisericii Romane , care căzuse în mare dezordine. Papa Dionisie a trimis sume mari de bani pentru bisericile din Cappadocia , care fusesera devastate de jefuitorii goţi.

 

26 decembrie 418 - A murit Zosim, Papa al Romei în perioada 18 Martie 417 – 26 Decembrie 418.

Papa Zosim a fost Papă al Romei în perioada 18 martie 417 - 26 decembrie 418 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Zosim – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Zosim a fost Papă al Romei în perioada 18 martie 417 – 26 decembrie 418. Papa Zosim nu trebuie confundat cu istoricul Zosimus. Nu sunt date din viața lui Zosim înainte de alegerea sa ca Papă. Consacrarea sa ca Episcop al Romei a avut loc pe 18 martie 417.

Ceremonia sa a fost oficiată de Patroclus, Episcop de Arles, ridicat pe scaunul episcopal în locul lui Hero, care a fost îndepărtat în mod injust și brutal de către generalul imperial, Constantin. Patroclus a dobândit încrederea Papei repede, astfel pe 22 martie a primit o scrisoare papală prin care dobândea drepturile de mitropolit, avand control asupra episcopilor din toate provinciile galice (Viennensis și Narbonensis I și II).

În mod suplimentar a fost creat pentru Patroclus titlul de Vicar papal asupra întregii Galii; astfel nici un reprezentant ecletiastic, nici măcar episcopii din Galia, nu puteau merge la Roma fără să aibă asupra lor un certificat de identitate emis de Mitropolitul Patroclus.

În 417, Papa Zosim a învestit un mitropolit de Arles, cu puteri peste tot episcopatul din Galia, având o poziție fermă și implicând-se în mod activ pentru formarea acestei arhiepiscopii. Temperamentul său iritabil l-a caracterizat în controversele la care a luat parte în Galia, Africa și Italia, incluzând și Roma, unde clerul era foarte divizat.

În anul 400, Arles a înlocuit orașul Trier, ca reședință a Guvernatorului (Prefectus Praetorio Galliarum) Diocezei Civile a Galiei. Patroclus, care beneficia de ajutorul generalului Constantin, a folosit acest sprijin pentru a dobândi pentru sine titlul mai sus menționat, convingându-l pe Papa Zosim că intențiile sale sunt onorabile.

Episcopii Din Viena, Narbonne și Marseille au privit această ridicare pe Scaunul Episcopal din Arles ca încălcarea drepturilor lor și au ridicat obiecții în câteva scrisori ale Papei. Până la urmă, disputa nu a fost rezolvată până la venirea pe scaunul papal a Papei Leon I.

 

26 decembrie 1076 - Încoronarea lui Bolesław al II-lea, generosul, ca rege al Poloniei, cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Bolesław II the Generous (c. 1042 – 2 or 3 April 1081 or 1082) - 19th century portrait by Aleksander Lesser - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bolesław II the Generous (c. 1042 – 2 or 3 April 1081 or 1082) – 19th century portrait by Aleksander Lesser – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1135 - Încoronarea regelui Ștefan al Angliei (n. 1096– d.25 octombrie 1154). A fost Regele Angliei în perioada 1135 – 1154 si ultimul membru din Dinastia Normanda.

Ștefan al Angliei (n. 1096 – d. 25 octombrie 1154), Regele Angliei în perioada 1135 - 1154, ultimul membru din Dinastia normandă - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan al Angliei – foto: ro.wikipedia.org

Ștefan al Angliei (n. 1096 – d. 25 octombrie 1154), a fost Regele Angliei în perioada 1135 – 1154, ultimul membru din Dinastia normandă. Ștefan s-a născut în regiunea Blois din Franța, a fost fiul lui Ștefan, Conte de Blois căsătorit cu Adela a Angliei (fiica Regelui William I al Angliei și a Matildei de Flandra).

 

26 decembrie 1194 - S-a născut impăratul Imperiului Romano-German, Frederick al II-lea; (d. 13 decembrie 1250).

Frederic al II-lea (n. 26 decembrie 1194 în Jesi lângă Ancona - d. 13 decembrie 1250 în Castel Fiorentino lângă Lucera) din dinastia Staufenilor (descendent al lui Frederic I Barbarossa),  fiul împăratului Henric al VI-lea și al Constanței de Sicilia - foto (Frederic al II-lea și șoimii săi. Imagine de pe coperta cărții sale De arte venandi cum avibus („Despre arta de a vâna cu păsări”), sec. XIII): ro.wikipedia.org

Frederic al II-lea și șoimii săi. Imagine de pe coperta cărții sale De arte venandi cum avibus („Despre arta de a vâna cu păsări”), sec. XIII) – foto: ro.wikipedia.org

Frederic al II-lea (n. 26 decembrie 1194 în Jesi lângă Ancona – d. 13 decembrie 1250 în Castel Fiorentino lângă Lucera) din dinastia Staufenilor (descendent al lui Frederic I Barbarossa).

A fost fiul împăratului Heinrich al VI-lea și al Constanței de Sicilia. Frederic al II-lea era denumit frecvent stupor mundi – mirarea lumii, pentru că era un om învățat, vorbind mai multe limbi, după unii istorici: italiana, franceza, latina, greaca, germana și limba arabă.

Era privit ca o Creatură de minune între monarhii germani din Evul Mediu si admirat de umanistul și istoricul elvețian Jacob Bruckhardt (1818-1897),care il numea “primul om modern pe tron”.

 

26 decembrie 1536 - S-a născut eruditul coreean Yi I (m. in 1584), unul dintre cei doi mari filosofi confucianisti din timpul Dinastiei Joseon, alaturi de contemporanul sau Yi Hwang (Toegye). Operele sale complete au fost publicate dupa moartea sa in anul 1584.

Yi I ((December 26, 1536 – February 27, 1584) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Yi I ((December 26, 1536 – February 27, 1584) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1557 - A murit Pătraşcu cel Bun, domn al Ţării Româneşti.

Pătraşcu cel Bun, cunoscut în unele lucrări şi ca Petraşcu-Vodă, a fost fiul domnului Radu Paisie şi domn al Ţării Româneşti între martie 1554 - 26 decembrie 1557 - foto: ro.wikipedia.org

Pătraşcu cel Bun – foto: ro.wikipedia.org

Pătraşcu cel Bun, cunoscut în unele lucrări şi ca Petraşcu-Vodă, a fost fiul domnului Radu Paisie şi domn al Ţării Româneşti între martie 1554 – 26 decembrie 1557, succedandu-l pe Mircea Ciobanul, fratele vitreg al tatalui sau. A fost numit de istorici ”cel Bun”, pentru că a avut o domnie liniștită, fără a ucide vreun boier. Pătrașcu voda a fost căsătorit cu Doamna Voica, din neamul boierilor de la Slătioare.

Au avut o fiica Maria și trei fii: Petru, căruia i s-a zis mai târziu Cercel (viitorul domn), Vintilă instalat voievod de armatele lui Ioan Vodă cel Viteaz în 1574 (dar numai patru zile) și Petrașcu, zis din Cipru. Potrivit cronicilor oficiale ale lui Mihai Vodă, ar fi avut ca fiu postum și nelegitim pe Mihai Viteazul, fapt infirmat de istoriografia mai nouă, începând cu Nicolae Iorga.

Patrascu voda fi murit otrăvit chiar de marele vornic Socol, care ar fi avut el însuși gânduri de domnie: lucrul nu este dovedit. Cert este numai că Socol, la revenirea lui Mircea Ciobanu in tara, se refugiază împreună cu fiul său, Radu stolnic, în Transilvania, luând cu el și vistieria defunctului: 400.000 de ducați. A fost succedat dupa moarte la tronul Tarii Romanesti de Petru cel Tânăr. Este înmormântat la Mănăstirea Dealu.

 

26 decembrie 1606 - S-a jucat pentru prima oară tragedia Regele Lear scrisă de William Shakespeare după legenda regelui britanic Leir.

Cordelia in the Court of King Lear (1873) by Sir John Gilbert – foto: en.wikipedia.org

Regele Lear este o tragedie scrisă de William Shakespeare care reprezintă o încununare a analizei umanisto-psihologice prezentă în mai toate lucrările marelui dramaturg englez. Regele Lear, retrăgându-se de la domnie și stăpânit fiind de iluzia puterii sale nelimitate, își împarte regatul fiicelor sale.

Le cere însa acestora, înainte de a le împărți regatul, să-și exprime în cuvinte dragostea pe care i-o poartă. Fiicele mai mari, Goneril și Regan, meschine și lingușitoare, îi spun bătrânului vorbe frumoase, exact ceea ce acesta dorea sa audă. Cordelia însă, fire sinceră, îi spune cu naturalețe : “Iubesc pe Majestatea-ta așa cum îmi este datoria, nici mai mult nici mai putin”.

Luând acest răspuns drept o adevărată insolență, tatăl își alungă fiica cea mica, dezmoștenind-o. Doborât de ingratitudinea fiicelor sale, bătrânul, cu mintea tulburata de durere, rătăcește pe câmpii, înfruntând furtuni și trăsnete. Dintre foștii curteni i-au rămas credincioși doar contele de Kent, Edgar și bufonul.

Cordelia, devenită între timp regină a Franței, vine în ajutorul tatălui său. Goneril și Regan vor sfârși în mod mizerabil, otrăvindu-se una pe cealaltă, din rivalitate pentru același bărbat: Edrnund, comandantul oștilor britanice. Cordelia și regele Lear, în timpul luptelor dintre francezi și englezi, ajung prizonierii lui Edrnund.

Cordelia este omorâtă din porunca lui Edrnund, chiar sub ochii bietului sau tată, care se stinge de durere. Cordelia întruchipează în aceasta opera puterea miraculoasa a dragostei și a iertării. Prin dragostea cu care aceasta îl înconjoară, Regele Lear își va găsi liniștea. Tema piesei devine universală, prin detaliata descriere a caracterului uman și în special, a transformării determinată de schimbarea unor idealuri și a unei lumi considerată de protagonist, o reflexie ideatică a percepțiilor sale interioare.

 

26 decembrie 1687 - S-a născut muzicianul si compozitorul german Johann Georg Pisendel ( d. 25 noiembrie 1755). A fost cel mai remarcabil violonist german contemporan cu Bach.

 

26 decembrie 1731 - A murit Antoine Houdar de la Motte, autor francez (n. 1672)

Antoine Houdar de La Motte (n. 18 ianuarie 1672 - d. 26 decembrie 1731), dramaturg și teoretician literar francez - foto: ro.wikipedia.org

Antoine Houdar de La Motte - foto: ro.wikipedia.org

Antoine Houdar de La Motte (n. 18 ianuarie 1672 – d. 26 decembrie 1731). Antoine Houdar de La Motte a fost un dramaturg și teoretician literar francez. A redeschis polemica dintre “antici” și “moderni” prin traducerea modernizată intitulată “Iliada în versuri franceze” (L’Iliade en vers français, 1714), selectând “bunul gust” de rațiune. O altă operă valoroasă a sa este tragedia Inès de Castro (1723), care s-a bucurat de succes în acea epocă.

 

26 decembrie 1771 - A murit Claude Adrien Helvétius, filosof francez (n. 1715)

Claude Adrien Helvétius (n. 26 februarie 1715 - d. 26 decembrie 1771), filozof francez, unul dintre reprezentanții de seamă ai materialismului și senzualismului - foto: ro.wikipedia.org

Claude Adrien Helvétius - foto: ro.wikipedia.org

Claude Adrien Helvétius, (n. 26 februarie 1715 – d. 26 decembrie 1771), filozof francez, unul dintre reprezentanții de seamă ai materialismului și senzualismului Helvétius a fost atât materialist, cât și senzualist, fiind puternic influențat de John Locke. Concepția sa fundamentală era că toate cunoștințele și reprezentările noastre decurg din senzațiile pe care obiectele le produc asupra simțurilor noastre.

 

26 decembrie 1771 - S-a născut Julie Clary, soția lui Joseph Bonaparte, regină a Spaniei (d. 1845)

Marie Julie Bonaparte (născută Clary; 26 decembrie 1771 – 7 aprilie 1845), regină consort a Spaniei, Neapolelui și Siciliei ca soție a regelui Joseph Bonaparte, care a fost rege a Neapolelui și Siciliei din ianuarie 1806 până în iunie 1808 și mai târziu rege al Spaniei, din 25 iunie 1808 până în iunie 1813 - foto (Julie Clary și fiicele ei): ro.wikipedia.org

Julie Clary și fiicele ei – foto: ro.wikipedia.org

Marie Julie Bonaparte, (născută Clary; 26 decembrie 1771 – 7 aprilie 1845), regină consort a Spaniei, Neapolelui și Siciliei ca soție a regelui Joseph Bonaparte, care a fost rege a Neapolelui și Siciliei din ianuarie 1806 până în iunie 1808 și mai târziu rege al Spaniei, din 25 iunie 1808 până în iunie 1813

 

26 decembrie 1792 - La Paris, a inceput judecarea regelui Ludovic al XVI-lea.

Execuția lui Ludovic al XVI-lea în Piața Revoluției. Pe piedestalul gol din fața lui fusese statuia bunicului său, Ludovic al XV-lea, dărâmată în timpul Revoluției franceze - foto: ro.wikipedia.org

Execuția lui Ludovic al XVI-lea în Piața Revoluției. Pe piedestalul gol din fața lui fusese statuia bunicului său, Ludovic al XV-lea, dărâmată în timpul Revoluției franceze – foto: ro.wikipedia.org

 

26/27 decembrie 1805 - Austria și Franța napoleoniană au semnat Pacea de la Pressburg.

Contemporary print advertising the Peace of Pressburg (26/27 December 1805) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Contemporary print advertising the Peace of Pressburg (26/27 December 1805) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pacea de la Pressburg (cunoscută și ca Pacea de la Pojon) a fost încheiată la 26/27 decembrie 1805 între Austria și Franța condusă de Napoleon. Această pace a survenit în urma Bătăliei de la Austerlitz și a pus capăt celui de-al treilea război al Coaliției antinapoleoniene.

În urma acestei păci, Austria a trebuit să cedeze comitatul Tirol și Vorarlberg statului bavarez. Restul Austriei Occidentale a fost împărțită între Marele Ducat de Baden și Württemberg. Regiunile Veneția, Istria, Dalmația și Cattaro, care au fost alipite Austriei abia în 1797 prin Pacea de la Campo Formio, au fost repartizate regatului napoleonic Italia.

Dioceza Salzburg precum și Berchtesgaden au fost repartizate Austriei drept compensație. Împăratul Francisc al II-lea a trebuit să-l recunoască pe Napoleon drept împărat.

Împăratul Francisc al II-lea a recunoscut și titlurile regale asumate de alegătorii din Bavaria și Württemberg, care prefigurează sfârșitul Sfântului Imperiu Roman. La câteva luni de la semnarea tratatului și după o nouă entitate, Confederația Rinului, fusese creată de Napoleon, Francisc al II-lea a renunțat la titlul de împărat al Sfântului Roman și a devenit împărat al Imperiului Austriei cu titlul de Francisc I al Austriei. . În tratat a fost prevăzută și o despăgubire de 40 de milioane de franci.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1825 - În Rusia a avut loc, în St Petersburg, Revolta Decembristilor împotriva ţarului Nicolae I.

Revolta decembriștilor a fost o rebeliune care a avut loc în Imperiul Rus pe 14(sv)/26 decembrie(sn), 1825. Ofițeri ai armatei imperiale ruse au condus aproximativ 3.000 de soldați într-o mișcare de protest împotriva preluării tronului de către Nicolae I, după renunțarea la dreptul de succesiune de către a fratelui său mai mare, Constantin Pavlovici - foto (Decembriştii în Piaţa Senatului): ro.wikipedia.org

Revolta decembriștilor (Decembriştii în Piaţa Senatului) – foto: ro.wikipedia.org

Ofițeri ai armatei imperiale ruse au condus aproximativ 3.000 de soldați într-o mișcare de protest împotriva preluării tronului de către Nicolae I, după renunțarea la dreptul de succesiune de către a fratelui său mai mare, Constantin Pavlovici. Datorită faptului că evenimentele s-au petrecut în luna decembrie, rebelii au fost numiți „decembriști”.

Revolta a fost înăbușită sub supravegherea personală a împăratului Nicolaie I al Rusiei. Decembriștii au fost judecați și condamnați: cinci dintre ei au fost condamnați la spânzurătoare, alții au fost exilați în Siberia si in Orientul indepartat. Când cei cinci decembriști au fost spânzurați, s-a întâmplat ceva obsolut neobișnuit.

Funiile care au fost utilizate pentru lațuri s-au rupt mai înainte ca vreunul dintre ei să moară. Evenimentul a provocat mișcare de simpatie în mulțimea de privitori. Conform unei tradiții vechi de mai multe secole, orice condamnat care supraviețuia unei tentative de execuție trebuia eliberat.

În loc să-i grațieze pe cei cinci, Nicolae I a ordonat confecționarea unor lațuri noi și reluarea execuției. Aceasta a fost ultima execuție publică din istoria Imperiului Rus. Soțiile unora dintre decembriști și-au urmat soții în exil. Expresia „soție decembristă” exprima ideea de devoțiune a soției față de soț.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1831 - S-a constituit la Iaşi primul Sfat Administrativ din istoria Moldovei – “Marele sfat al miniştrilor“; logofătul Grigore Sturdza, preşedinte; logofătul Iordache Catargi, ministru de Interne; Mihail Sturdza, Finanţe şi Teodor Balş, Hătmănie. Sfatul era convocat de către domn. În 1834, Mihai Sturdza, cu prilejul urcării pe tron, îi modifică componenţa.

 

26 decembrie 1848 - La Teatrul Naţional din Iaşi a avut loc premiera primei operete româneşti, Baba Hârca, pe text de Matei Millo şi muzică de Alexandru Flechtenmacher, cu subtitlul operată-vrăjitorie în două acte şi trei tablouri. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind şi primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este păstrat şi astăzi la Muzeul Mihai Eminescu.

 

26 decembrie 1868 - A murit Francisc Serafin Caudella, compozitor, violoncelist, pianist, organist și profesor român de origine germană; (n.28 decembrie 1812). A fost tatăl compozitorului Edouard Caudella.

 

26 decembrie 1883 - A avut loc în Franţa, la Théâtre des Variétés, apremiera operetei “Mam’zelle Nitouche” de Florimond Hervé.

Mam’zelle Nitouche (traductibil ca „domnișoara Mironosiță“) este o operetă compusă de Florimond Ronger (Hervé) pe un libret în limba franceză de Henri Meilhac și Albert Millaud. Premiera, în trei acte, a avut loc la 26 ianuarie 1883 la Théâtre des Variétés din Paris.

Subiectul operetei cuprinde multe aspecte luate chiar din viața compozitorului. Ridiculizează principiile și metodele de educație folosite în pensioanele de călugărițe, unde elevele primeau o educație artificială, ruptă de viață, departe de realitate dar plină predici religioase, de falsă pioșenie, transformându-le în mironosițe acre și speriate. Totodată satirizează obiceiurile rele deprinse de ofițeri care dădeau exemple negative subalternilor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1883 - S-a născut pictorul francez Maurice Utrillo. (d. 05.11.1955).

Maurice Utrillo (n. 26 decembrie 1883, Paris - d. 5 noiembrie 1955, Dax), pictor francez, fiu al pictoriței Suzanne Valadon - foto (Maurice Utrillo, portret executat de mama sa, Suzanne Valadon, în anul 1921, în prezent în Muzeul Utrillo-Valadon, Sannois): ro.wikipedia.org

Maurice Utrillo, portret executat de mama sa, Suzanne Valadon, în anul 1921, în prezent în Muzeul Utrillo-Valadon, Sannois – foto: ro.wikipedia.org

Maurice Utrillo (n. 26 decembrie 1883, Paris – d. 5 noiembrie 1955, Dax), pictor francez, fiu al pictoriței Suzanne Valadon.

 

26 decembrie 1886 - A murit astronomul austriac Theodor Ritter von Oppolzer; („Catalogul eclipselor”); (n.26.10.1841). Oppolzer este autorul a peste 300 de lucrari, cele mai multe cu privire la elementele orbitale ale cometelor si asteroizilor . A publicat, de asemenea, un manual in două volume pentru determinarea elementelor orbitale ale cometelor și planetelor.

 

26 decembrie 1890 - A murit arheologul german Heinrich Schliemann; (n. 6 ianuarie 1822). Schliemann a descoperit Cetatea Troiei şi tezaurul atribuit regelui Priam.

 

26 decembrie 1891 - S-a născut renumitul scriitor american Henry Miller.

Henry Valentine Miller (26 decembrie 1891 la Yorkville, Manhattan – 7 iunie 1980 la Pacific Palisades, Los Angeles) a fost un scriitor american și un pasionat de pictură - foto (Henry Miller fotografiat de Carl Van Vechten, în 1940): en.wikipedia.org

Henry Miller fotografiat de Carl Van Vechten, în 1940 – foto: en.wikipedia.org

Henry Valentine Miller (26 decembrie 1891 la Yorkville, Manhattan – 7 iunie 1980 la Pacific Palisades, Los Angeles) a fost un scriitor american și un pasionat de pictură. A crescut in New York, insa a trait mai multi ani in Europa care i-a fost sursa de inspiratie pentru doua din romanele sale celebre, “Tropicul Cancerului” si “Tropicul Capricornului”, publicate in anii ’30 in Franta.

În Paris a avut-o ca protectoare pe Anais Nin, care, ulterior, i-a devenit si iubita. Aceasta nu a fost insa singura femeie din viata scriitorului american, care a avut o viata plina de aventuri. Cartile i-au adus faima si bani, dar au si starnit polemici datorita limbajului mult prea libertin pentru acea vreme, fiind foarte controversate în epocă datorită faptului ca inlaturau orice tabu referitor la sexualitate.

Henry Miller a devenit, în perioada anilor ’60, un idol al “generaţiei beat”.Intre 1944-1963, a locuit in California si a reusit sa se impuna ca scriitor si in tara natala, dar si ca pictor. S-a stins in viata pe 7 iunie 1980.

 

26 decembrie 1893 - S-a născut Mao Zedong, dictator chinez (1949-1959), preşedinte al Partidului Comunist Chinez (1943-1976); (m. 9 septembrie 1976).

Mao Zedong (n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976), revoluționar chinez, teoritican politic și lider al Partidului Comunist Chinez - foto: ro.wikipedia.org

Mao Zedong - foto: ro.wikipedia.org

Mao Zedong (n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976), revoluționar chinez, teoritican politic și lider al Partidului Comunist Chinez. În urma războiului civil, în 1949 Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea în China, proclamând Republica Populară Chineză.

 

26 decembrie 1898 - Marie Curie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element, denumit de ei radiu.

Marie și Pierre Curie în laboratorul lor improvizat în incinta l’École de Physique et de Chimie - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marie și Pierre Curie în laboratorul lor improvizat în incinta l’École de Physique et de Chimie – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 26 decembrie 1898, savantii francezi Marie şi Pierre Curie anunta in sedinta Academiei de Stiinte din Paris, descoperirea radiului, dupa ce in iulie 1898 Marie Curie anunta descoperirea primei substane extrase din pehblenda, (un minereu de uraniu), pe care a numit-o poloniu (potrivit tarii de origine). In 1902, Marie reuseste sa prepare un decigram de radiu pur si face o prima determinare a greutatii sale atomice: 255.

 

26 decembrie 1904 - S-a născut Alejo Carpentier, scriitor cubanez, unul dintre întemeietorii literaturii latino–americane moderne (“Împărăţia acestei lumi”, “Recurs la metodă”, “Harpa şi umbra”); (d.24.04.1980).

 

26 decembrie 1908 - Jack Johnson a devenit primul american de culoare care a castigat titlul de campion la box la categoria grea, dupa un meci impotriva lui Tommy Burns.

John Arthur "Jack" Johnson (March 31, 1878 – June 10, 1946), nicknamed the Galveston Giant was an American boxer, who—at the height of the Jim Crow era—became the first African American world heavyweight boxing champion (1908–1915) - foto (Jack Johnson, 1915): en.wikipedia.org

 Jack Johnson, 1915 – foto: en.wikipedia.org

John Arthur “Jack” Johnson (March 31, 1878 – June 10, 1946)
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1914 - S-a născut Richard Widmark, actor american de teatru şi film (“Procesul de la Nűrenberg”–1961, “True Colours”– 1990) A decedat la 24 martie 2008.

 

26 decembrie 1918 (13 decembrie SV) - Manifestația muncitorească din 13 decembrie 1918 - Are loc in Bucuresti o puternica manifestaţie muncitorească. Manifestanţii au urmat calea Victoriei, oprindu-se în faţa Teatrului Naţional, unde au fost reprimaţi sîngeros.

Demonstrație la funerariile lui  Ion C. Frimu - foto: en.wikipedia.org

Demonstrație la funerariile lui Ion C. Frimu – foto: en.wikipedia.org

La data de 13/26 decembrie 1918, a avut loc o mare manifestație socialistă a muncitorilor din București, principalii organizatori ai acesteia fiind agentul bolsevic Cristian Racovski, tipografii Iancu Luchwig și Sami Steinberg, cizmarul Marcus Iancu, corectorul Marcel Blumenfeld, Ilie Moscovici, I.C. Frimu, Gheorghe Cristescu, D. Pop și alții.

În acea zi, cei aproape 600 de muncitori tipografi din capitală au încetat lucrul și s-au îndreptat spre Ministerul Industriei și Comerțului, însoțind delegația pe care au desemnat-o să prezinte revendicările lor. Cu muncitorii tipografi, s-au solidarizat și muncitorii de la alte fabrici și uzine din București. Manifestanții au scandat lozincile „Jos armata! Jos regele! Trăiască Republica!”. Manifestația trebuia să aibă loc în fața Teatrului Național.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

26 decembrie 1925 - Marea Adunare Națională a Turciei decide să adopte calendarul gregorian, cu efect de la 1 ianuarie 1926.

Marea Adunare Națională a Turciei – foto: ro.wikipedia.org

 

26 decembrie 1926 - S-a născut, la Cluj-Napoca, Jancsy Körössy, pianist de jazz, plecat din România în 1969; este considerat de criticii muzicali “unul dintre cei mai autentici pianişti europeni de jazz”;(m.21 ianuarie 2013).

 

26 decembrie 1933 - În Tokyo, a fost inființată compania de automobile Nissan Motor.

 

26 decembrie 1933 - A fost patentat radioul FM.

 

26 decembrie 1935 - S-a născut Viorica Cortez, mezzo-soprană romanca stabilita in Franta; (n.Iasi).

 

26 decembrie 1940 - S-a născut Edward C. Prescott, economist american, laureat cu premiul Nobel.

 

26 decembrie 1943 - Vasul de război german Scharnhorst este scufundat în cel de-al Doilea Război Mondial într-o bătălie navală împotriva a două grupuri de luptă britanice din Marea Nordului în Norvegia. Din echipajul de 1968 de oameni au supraviețuit doar 36.

German battleship Scharnhorst - foto: en.wikipedia.org

German battleship Scharnhorst – foto: en.wikipedia.org

 

26 decembrie 1960 - A murit filosoful japonez Watsuji Tetsuro; (n. 01 martie 1889).

 

26 decembrie 1972 - A încetat din viaţă Harry Truman, fost preşedinte al SUA; (1945-1953); ( n. 1884).

Harry S. Truman (n. 8 mai 1884 – d. 26 decembrie 1972), al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953) - foto: ro.wikipedia.org

Harry S. Truman - foto: ro.wikipedia.org

Harry S. Truman (n. 8 mai 1884 – d. 26 decembrie 1972), a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953). În calitate de vicepreședinte ales în 1944 împreună cu președintele Franklin D. Roosevelt, Truman a devenit președinte la 12 aprilie 1945, când Roosevelt a murit după câteva luni în care sănătatea sa s-a deteriorat.

În timpul președinției lui Truman, Statele Unite au încheiat cu succes participarea la al Doilea Război Mondial; imediat după conflict, tensiunile cu Uniunea Sovietică au escaladat, iar perioada a marcat începutul Războiului Rece.

 

26 decembrie 1973 - S-a născut Elena Gabriela Udrea, politician român, ministru.

Elena Udrea (nume complet Elena Gabriela Udrea; n. 26 decembrie 1973, Buzău, România). Din 2008 deține funcția de deputat. În trecut a deținut funcțiile de consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, ministru al turismului și ministru al dezvoltării regionale și turismului. Udrea este considerată o apropiată a președintelui Traian Basescu, căruia îi datorează ascensiunea politică.

În trecut, a fost membră a Partidului National Liberal și a Partidului Democrat Liberal. La 30 ianuarie 2014, a demisionat din PDL și s-a alăturat Partidului Miscarea Populară. Din 2014 este președintele ales al acestui partid. Deși anunțase inițial candidatura lui Cristian Diaconescu pentru alegerile prezidențiale din 2014, Elena Udrea a oprit strângerea de semnături pentru acesta.

Diaconescu și-a dat demisia din PMP, astfel că Elena Udrea a fost desemnată a doua zi candidată din partea partidului pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. La 22 septembrie și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, prezentând 400.000 de semnături.

A obținut în primul tur de scrutin (organizat în ziua de duminică, 2 noiembrie 2014) un număr de 493.376 voturi din numărul total de 9.723.232, terminând pe locul 4 din 14, cumulând circa 5,20% din toate voturile exprimate și validate. Pe data de 30 ianuarie 2015 Elena Udrea s-a autosuspendat din funcția de președinte PMP.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

26 decembrie 1982 - “Persoana Anului” desemnat de revista Time este pentru prima dată ne-umană, computerul personal.

Cover Credit: ROBERTO BROSAN, GEORGE SEGAL (SCULPTURE) – foto: time.com

 

26 decembrie 1989 - Revoluția Anticomunistă din România (16 – 25 decembrie 1989): Frontul Salvării Naţionale formează un guvern provizoriu. Guvernul anunţă modificările din Constituţie, garantează drepturile minorităţilor naţionale, autorizează libera angajare în câmpul muncii, introduce în ţară economia de piaţă liberă şi promite desfăşurarea liberă a alegerilor.
cititi mai mult despre Revoluția Anticomunistă din România (14 – 25 decembrie 1989) pe www.unitischimbam.ro

 

26 decembrie 1997 - A încetat din viaţă Mircea Veroiu, regizor de film (“Nunta de piatră”, Craii de Curtea Veche”); (n. 29 aprilie 1941 la Targu Jiu).

Mircea Veroiu (n. 29 aprilie 1941, Târgu Jiu - d. 26 decembrie 1997) a fost un actor, scenarist și regizor român - foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Mircea Veroiu – foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Mircea Veroiu (n. 29 aprilie 1941, Târgu Jiu – d. 26 decembrie 1997) a fost un actor, scenarist și regizor român. În anii 1970, Mircea Veroiu se impune printre cei mai apreciați regizori din generația sa. Abordează subiecte variate și, dând dovadă de tact în relația cu organele de cenzură, va putea produce, în medie, un film pe an.

Spre mijlocul deceniului se arată tot mai interesat de genul western, urmărind în paralel evoluția așa-numitelor western spaghetti (produse în Italia și Spania); participă la conturarea genului „ostern” (replica țărilor din „Blocul de Est”), atât în calitate de regizor, cât și ca actor.

După succesul filmului Adela, încununat cu premiul cel mare acordat la Festivalul de Film de la San Remo din 1985, Veroiu se hotărăște să plece în Franța, la Paris. Se va stabili aici în 1986; lumea filmului francez nu îi oferă primirea sperată. După revoluția din decembrie 1989, Veroiu revine în țară. În 1994 este numit directorul Studioului de Creație „Profilm”.

 

26 decembrie 2003 - Un puternic cutremur devastează oraşul Bam (Iran); 43.300 morţi, 90.000 rămaşi fară case.

 

26 decembrie 2004 - Un puternic cutremur 9,3 grade pe scara Richter, care a avut loc în Oceanul Indian, a cauzat valuri tsunami, devastând Sri Lanka, India, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Maldive și alte zone. Numărul de morți este de peste 230.000 de oameni.

2004 Indian Ocean earthquake and tsunami - Aceh in Indonesia, the most devastated region struck by the tsunami - foto preluat de pe en.wikipedia.org

2004 Indian Ocean earthquake and tsunami – Aceh in Indonesia, the most devastated region struck by the tsunami – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter desfășurat în estul Oceanului Indian pe 26 decembrie 2004 (la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locală). Cutremurul, cu epicentrul langa Sumatra, a fost resimtit si pe coastele continentului african, iar tsunami-ul creat a fost cel mai mare din ultimii 40 de ani.

Cutremurul, care a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 230.000 de persoane. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor).

Populatia bastinasa si turistii au fost luati prin surprindere de “valul ucigas” pentru ca in Oceanul Indian nu functiona un sistem de alertare in caz de tsunami, in acest fel explicandu-se si numarul mare de victime. Singurul indiciu despre dezastrul care urma a fost retragerea brusca a apelor Oceanului.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

26 decembrie 2020 - La Ordinea Zilei