Evenimentele Zilei de 21 martie în Istorie

Statele membre ale Consiliului Europei - foto preluat de pe coe.mae.ro

Statele membre ale Consiliului Europei

foto preluat de pe coe.mae.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

21 martie este a 80-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 21 martie

(BOR) Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul; Sfântul Cuvios Serapion; Sfântul Ierarh Toma, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul și Sfântul Cuvios Serapion Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 21 martie - Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul și Sfântul Cuvios Serapion - Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Iacob Mărturisitorul, episcop († secolul al IX-lea)

(BRC) Sf. Clemența, călugăriță

 

Ziua mondială a teatrului de păpuși

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se sărbătoreşte în fiecare an la 21 martie, începând din 2003, şi este un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le mânuiesc.

Iniţiată de Teatrul de păpuşi “Dzhivada Zolfagariho” din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi, conform site-ului www.unima.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională a Poeziei

Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day) este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională a copiilor străzii

Începând din 1998, în întreaga lume, pe data de 21 martie este sarbatorita Ziua Internațională a Copiilor Străzii, instituită prin rezoluția Forumului Internațional “Prietenii copiilor străzii”, desfășurat la Varșovia. Încă de la înființarea serviciilor destinate copiilor străzii, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău sărbătorește, împreună cu beneficiarii săi, această zi specială, prin acțiuni stradale, campanii orientate către membrii comunității,ateliere de lucru si activitati distractive si de socializare, destinate copiilor.
cititi mai mult pe www.dgaspcbacau.ro

 

Ziua Mondială a Sindromului Down

Anual, la 21 martie, este marcată Ziua mondială a sindromului Down, fiind dedicată conştientizării problemelor cu care se confruntă cei care suferă de această maladie.

(…) La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie ca Zi mondială a sindromul Down şi a invitat toate statele membre, organizaţiile Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să marcheze această zi într-un mod adecvat, în scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la această boală, potrivit site-ului worlddownsyndromeday.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează, anual, Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale la 21 martie. (…) Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluţia 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliţie în anul 1990 în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstraţii paşnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregaţie rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Africa de Sud.

De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile şi practicile rasiste au fost eliminate în multe ţări şi a fost construit un cadru internaţional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenţia Internaţională privind Eliminarea Discriminării Rasiale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională a pădurilor

Ziua internaţională a pădurilor este marcată, la nivel mondial, în fiecare an la 21 martie. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Potrivit site-ului apepaduri.gov.ro, ONU recomandă statelor membre să organizeze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională Nowruz

Ziua internaţională Nowruz este sărbătorită, de peste 300 de milioane de persoane din lumea întreagă, la 21 martie. Nowruz, cuvânt de origine persană/iraniană, care înseamnă ”zi nouă”, este celebrat la data la care are loc, de regulă, echinocţiul de primăvară, când razele soarelui cad perpendicular pe linia ecuatorului, luminând în mod egal atât emisfera nordică, cât şi pe cea sudică, iar ziua este egală cu noaptea. Nowruz este astfel o celebrare a renaşterii naturii, vestind nu numai prima zi de primăvară, ci şi începutul unui nou an.

(…) În prezent, în ţările care sărbătoresc Ziua internaţională Nowruz, dar şi în comunităţile acestora de peste hotare, se organizează festivaluri tradiţionale, concerte, evenimente culturale sau chiar adevărate ceremonii de plantare, pentru a marca, astfel, renaşterea naturii. Începând cu anul 2016, “Sărbătoarea Sosirii Primăverii“, denumită “Nawrez” este celebrată şi în ţara noastră, pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională de combatere a insomniei

 

Romania: Ziua Olteniei

Tudor Vladimirescu si pandurii sai la Bucuresti (1821) - foto: historia.ro

Tudor Vladimirescu si pandurii sai la Bucuresti (1821) – foto: historia.ro

Deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, iniţiatorii susţinând că regiunea este locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi se cuvine marcarea momentului în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti. “Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei (…) Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi sin străinătate, prin organizarea unor programe şo manifestări cu caracter cultual-artistic şi ştiinţific“, potrivit proiectului de lege.
cititi mai mult pe: mediafax.ro

 

Namibia – Ziua Independenței

 

Astăzi în istorie pentru 21 martie

 

Evenimentele Zilei de 21 martie în Istorie:

- 21 martie 1804 – Codul lui Napoleon;

- 21 martie 1990 – România a solicitat aderarea la Consiliul Europei

 

21 martie 1180 - Urca pe tronul Japoniei imparatul Antoku Tennō (Kotohito), al 81-lea imparat al Japoniei, conform ordinii traditionale de succesiune.

Antoku Tennō (Kotohito), (December 22, 1178 – April 25, 1185), al 81-lea imparat al Japoniei, conform ordinii traditionale de succesiune - foto: en.wikipedia.org

Antoku Tennō (Kotohito) – foto: en.wikipedia.org

Antoku Tennō (Kotohito), (December 22, 1178 – April 25, 1185), al 81-lea imparat al Japoniei, conform ordinii traditionale de succesiunetohito, a domnit pana in anul 1183. In iunie 1180 in tara va incepe un sangeros razboi civil, dupa ce puterea sa a fost contestata de Mochihito, fiul precedentului imparat Go-Shirakawa.

La 20 august 1183, Antoku este fortat sa abdice si cedeaza tronul fratelui sau de numai trei ani, Go-Toba. Razboiul a continuat, iar la 25 aprilie 1185, dupa infrangerea in batalia navala decisiva de la Danoura, multi dintre cei invinsi se sinucid aruncandu-se in mare, impreuna cu tanarul Antoku.

 

21 martie 1413 - Henric al V-lea (1387 – 1422) din casa de Lancaster, devine regele Angliei.

Henric al V-lea (9 august sau 16 septembrie 1387 – 31 august 1422) a fost regele Angliei între 1413 și 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke. Data nașterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387. S-a născut într-o familie care părea să nu aibă nici o șansă de a accede la tronul Angliei, însă Henric al IV-lea a lăsat un regat consolidat și a reușit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franței și Angliei - foto: ro.wikipedia.org

Henric al V-lea (1387 – 1422) – foto: ro.wikipedia.org

Henric al V-lea (9 august sau 16 septembrie 1387 – 31 august 1422) a fost regele Angliei între 1413 și 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke. Data nașterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387. S-a născut într-o familie care părea să nu aibă nici o șansă de a accede la tronul Angliei, însă Henric al IV-lea a lăsat un regat consolidat și a reușit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franței și Angliei.

 

21 martie 1556 - Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury a fost ars pe rug sub acuzația de erezie.

Thomas Cranmer (2 iulie 1489 - 21 martie 1556) a fost arhiepiscop de Canterbury în timpul domniilor regilor Angliei Henric al VIII-lea și Eduard al VI-lea. Lui se pare că i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele. El a fost unul din primii martiri anglicani, ars pe rug în 1556 pentru erezie. Este comemorat de Biserica Anglicană pe 21 martie - in imagine, Portretul lui Thomas Cranmer de Gerlach Flicke, 1545 - foto: ro.wikipedia.org

Portretul lui Thomas Cranmer de Gerlach Flicke, 1545 – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Cranmer (n. 2 iulie 1489) a fost arhiepiscop de Canterbury, în timpul domniilor regilor Angliei Henric al VIII-lea și Eduard al VI-lea. Se pare că lui i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru urmatoarele secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele.

A fost unul din primii martiri protestanti anglicani. Anterior fuseseră arși în același loc episcopii Ridley și Latimer, pe 16 octombrie 1555. Aceste trei martiraje în Oxford sunt comemorate la Memorialul Martirilor, datând din vremea reginei Victoria.

 

21 martie 1685 - S-a nascut genialul compozitor german Johann Sebastian Bach considerat în mod unanim unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii ; ( d.28 iulie 1750).

Johann Sebastian Bach (n. 21 martie 1685, Eisenach — d. 28 iulie 1750, Leipzig) a fost un compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică - in imagine, Johann Sebastian Bach (aged 61) in a portrait by Elias Gottlob Haussmann, copy or second version of his 1746 canvas. The original painting hangs in the upstairs gallery of the Altes Rathaus (Old Town Hall) in Leipzig, Germany - foto - ro.wikipedia.org

 Johann Sebastian Bach (aged 61) in a portrait by Elias Gottlob Haussmann, copy or second version of his 1746 canvas. The original painting hangs in the upstairs gallery of the Altes Rathaus (Old Town Hall) in Leipzig, Germany – foto – ro.wikipedia.org

Johann Sebastian Bach (n. 21 martie 1685, Eisenach — d. 28 iulie 1750, Leipzig) a fost un compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.

 

21 martie 1729 - S-a născut economistul scoțian John Law

 

21 martie 1768 - S-a nascut matematicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier; (d. 1830). A adus contribuții în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică. Transformata Fourier a fost denumită în onoarea sa.

 

21 martie 1804 - A murit Louis Antoine Henri de Bourbon – Condé, duce de Enghien (n.2 august 1772), rudă a monarhilor Bourbon ai Franței.

Louis Antoine de Bourbon (Louis Antoine Henri; 2 august 1772 – 21 martie 1804) a fost rudă a monarhilor Bourbon ai Franței. Mai faimos pentru moartea sa decât pentru viața sa, a fost executat în urma unor acuzații în timpul Consulatului francez - foto: ro.wikipedia.org

Louis Antoine de Bourbon – foto: ro.wikipedia.org

Louis Antoine de Bourbon (Louis Antoine Henri; 2 august 1772 – 21 martie 1804) a fost rudă a monarhilor Bourbon ai Franței A fost ultimul descendent al Casei de Condé.Mai faimos pentru moartea sa decât pentru viața sa, a fost executat în urma unor acuzații în timpul Consulatului francez.

La izbucnirea Revoluției franceze, Louis Antoine în vârstă de 17 ani a emigrat cu tatăl și bunicul său la câteva zile după căderea Bastiliei și a rămas în exil căutând forțe pentru o invazie în Franța și restaurarea monarhiei. În 1792, la izbucnirea războaielor revoluționare franceze, el a luptat în armata emigranților care era organizată și comandată de bunicul său, Prințul de Condé.

S-a angajat în încercarea de a invada Franța alături de armatele aliate austriece și prusace unite sub comanda Ducelui Carol al II-lea, Duce de Braunschweig-Wolfenbüttel. . După pacea de la Lunéville (februarie 1801), s-a căsătorit cu Charlotte de Rohan, nepoata cardinalului de Rohan și s-a refugiat la Ettenheim în Baden aproape de frontiera franceză.

La începutul anului 1804, Napoleon Bonaparte, atunci Primul Consul al Franței, a auzit o știre care părea să-l lege pe tânărul duce de conspirația Cadoudal-Pichegru, urmărită de către poliția franceză. Știrea era falsă, însă Napoleon a dat ordin ca ducele sa fie arestat.

Deși între timp s-a descoperit adevărul, acuzarea a fost schimbată, fiind invinuit ca a luptat împotriva Franței în ultimul război și că avea intenția de a lua parte la o nouă coaliție împotriva Franței. Comisia militară prezidată de Hullin a întocmit actul de condamnare în grabă si la 21 martie 1804, ducele a fost împușcat în șanțul castelului Vincennes, in apropierea unui mormânt care îi fusese deja pregătit.

 

21 martie 1804 - In Franta intră în vigoare codul civil, numit si Codul lui Napoleon care, alături de codul comercial (1808) și de cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noului stat francez dupa profundele transformari sociale aparute in urma revolutiei.

21 martie 1804: In Franta intră în vigoare codul civil, numit si Codul lui Napoleon care, alături de codul comercial (1808) și de cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noului stat francez dupa profundele transformari sociale aparute in urma revolutiei - in imagine, Codul civil napoleonian (prima pagină a ediției originale din 1804) - foto: ro.wikipedia.org

Codul civil napoleonian (prima pagină a ediției originale din 1804) – foto: ro.wikipedia.org

Codul Civil Napoleonian sau Codul civil francez a fost realizat în vremea Primului Imperiu Francez sub îndrumarea lui Napoleon Bonaparte. Codul acorda o atenție și o importanță deosebită organizării familiei urmărind să facă din familie celula de bază a vieții sociale, iar capul familiei avea puteri și prerogative foarte întinse asupra tuturor persoanelor care o alcătuiau (copiii, soție).

Această putere absolută a soțului asupra soției se numea „putere maritală” sau „autoritatea paternă”. Puterea maritală a fost abolită în Franța abia în anul 1970, fiind înlocuită cu asa numita “autoritate părintească’.

Multe din statele lumii inclusiv Romania, au copiat sau împrumutat din prevederile acestui cod civil iar în acest moment autoritatea paternă continuă să existe în numeroase țări ale lumii. Codul lui Napoleon situează proprietatea privată în centrul reglementării sale juridice, privind-o drept sorgintea originară a oricăror libertăți individuale.

 

21 martie 1806 - S-a născut Benito Juarez, revolutionar, erou national al Mexicului. Benito Pablo Juárez García (d.8 iulie 1872), a fost de origine un amerindian zapotec si a servit cinci termene ca preşedinte al Mexicului intre anii 1858 – 1872. A fost primul lider amerindian care a devenit președinte al Mexicului, respectiv lider al unei țări din emisfera vestică, după mai bine de 300 de ani de la venirea europenilor în Lumea Nouă.

Pentru numeroasele sale realizări interne, așa cum au fost rezistența opusă ocupanților francezi, răsturnarea imperiului și restaurarea republicii, modernizarea țării, Juárez este considerat adesea cel mai iubit conducator al Mexicului. Numeroase localități, școli, parcuri, străzi și monumente au fost numite în onoarea sa.

 

21 martie 1814 - Se încheie Bătălia de la Arcis-sur-Aube din cadrul Războiului celei de-a Șasea Coaliții. Trupele franceze conduse de Napoleon sunt nevoite să se retragă în fața trupelor austriece conduse de Schwarzenberg.

Bătălia de la Arcis-sur-Aube a opus o armată franceză, comandată de Împăratul Napoleon, unei armate aliate, comandate de Feldmareșalul Scwartzenberg. Planul inițial al Împăratului fisese să surprindă armata lui Schwartzenberg, dar acesta, avertizat, reușește să își concentreze trupele și astfel francezii cad în capcana de a lupta în raport de 4 contra 1.

Cavaleria inamică, mult superioară numeric, deschide lupta în jurul orei 14, cu o șarjă generală care dă peste cap cavaleria franceză și aproape îl capturează pe Împărat. Cu toate acestea, „Vechea Gardă”, condusă de Friant, la Arcis-sur-Aube și „Tânăra Gardă”, condusă de Ney, la Torcy, fac minuni de vitejie și, până la 19, în ziua de 21, francezii reușesc să reziste, dar nu sunt nevoiți să se retragă, la adăpostul nopții, din cauza inferiorității numerice.

 

21 martie 1821 - Tudor Vladimirescu, alături de pandurii săi, intră în Bucureşti. Pe Dealul Mitropoliei, arnăuţii lui Bimbaşa Sava deschid focul asupra pandurilor.

Tudor Vladimirescu si pandurii sai la Bucuresti (1821) - foto: historia.ro

Tudor Vladimirescu si pandurii sai la Bucuresti (1821) - foto: historia.ro

Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir – d. S.V. 7 iunie 1821 Târgoviște) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor.

 

21 martie 1839 - S-a născut compozitorul rus Modest Mussorgsky; (d. 28 martie 1881). Este considerat unul dintre marii compozitori ruși din secolul al XIX-lea.

 

21 martie 1844 - Incepe Calendarul Baha’i. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul Bahá’í, sărbătorită anual de către adeptii credinței Bahá’í ca Anul Nou Bahá’í sau Náw-Rúz. Credința Bahá’í este o religie monoteistă fondată de Mírzá Husayn-‘Alí Núrí cunoscut sub numele de Bahá’u’lláh (în limba arabă: Slava lui Dumnezeu) în secolul al XIX-lea în Persia.

Numărul bahá’í-lor din lume este de aproximativ 6 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări din toată lumea. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte Baha’i, chiar temple . În București există o casă baha’i în zona Pieței Romane.

Orașul Haifa (Israel) a devenit centrul mondial al credinței Baha’i și reședința parcului cu același nume. Decizia ca sediul mondial al Baha’i-ului să fie Haifa a fost luată ca urmare a faptului că nici o altă țară din acea zonă geografică nu a oferit o libertate mai mare de desfășurare a activității religioase a acestei credințe. Este putin cunoscut faptul ca Regina Maria a Romaniei devenit adeptă a acestei religii, după ce a intrat în contact cu o jurnalistă americană, în 1926.

E scria ca : “De curând am căpătat o mare speranţă de la cineva, ‘Abdu’l-Bahá. Am găsit în Mesajul său, ca şi în Mesajul de Credinţă al Tatălui Său, Bahá’u’lláh, deplina împlinire a dorinţei mele arzătoare de religie adevărată.”Calendarul Bahá’í sau calendarul Badí‘ (badí‘ are sensul de minunat sau unic , utilizat de către religia monoteistă Bahá’í), este un calendar solar cu ani regulați de 365 de zile și anii bisecți de 366 zile.

Anii sunt compuși din 19 luni a câte 19 zile fiecare, (361 de zile), plus o perioadă suplimentară de Zile intercalare (4 zile în mod regulat și 5 în anii bisecți). Anii în calendar încep cu echinocțiul de primăvară și sunt marcați la sfârșit cu BE (de la Bahá’í Era)(sau EB de la Era Bahá’í). În prezent, calendarul Bahá’í este sincronizat cu calendarul gregorian, ceea ce înseamnă că ziua suplimentară a anului bisect apare simultan în ambele calendare.

 

21 martie 1848 - La 9-21 martie 1848 nobilii din Transilvania solicită prin declaraţie alipirea Transilvaniei cu regatul Ungariei.

 

21 martie 1857 - Un cutremur catastrofal face peste 100.000 de victime la Tokyo, in Japonia.

 

21 martie 1871 - Otto von Bismarck este numit Cancelar al Imperiului German.

Otto Eduard Leopold von Bismarck - Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) - (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi o figură dominantă în afacerile mondiale - foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Otto von Bismarck - foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Ca prim-ministru (în germană: Ministerpräsident) al Prusiei între 1862 și 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871.

În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord. A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890. Diplomația lui, numită „politică realistă” (Realpolitik), și modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”).

Fiind un mare latifundiar aristocrat („Junker”), avea profunde convingeri conservatoare, monarhiste și aristocratice. Principalul său obiectiv politic a fost ridicarea Prusiei la rangul celui mai puternic stat al Confederației Germane. Profitând de iscusința sa în diplomație, Bismarck a purtat două războaie pentru a-și atinge scopul. Mai mult, a reușit să impună Prusia ca mare putere europeană după învingerea Franței în războiul Franco-Prusac din 1870, aceasta încetând a mai deține supremația continentală.

După moartea lui, naționaliștii germani l-au ridicat pe Bismarck la rangul de erou, construind sute de monumente pentru a glorifica trăsăturile sale de lider puternic. Istoricii l-au lăudat ca fiind un om de stat moderat și echilibrat, care a fost în primul rând responsabil pentru unificarea statelor germane într-un singur stat național.

El a folosit balanța puterii în diplomație pentru a menține Europa pașnică în anii 1870 și 1880. A creat o nouă națiune cu o politică socială progresistă, un rezultat care a mers dincolo de obiectivele sale inițiale în calitate de practicant al politicii de forță în Prusia.

 

21 martie 1910 - S-a născut la Lipovat, jud.Vaslui, marele actor roman Stefan Ciubotarasu. A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași (1933). A incetat din viata la 27 august 1970 in București.

Ștefan Ciubotărașu (n. 21 martie 1910, Lipovăț, Vaslui — d. 27 august 1970, București) a fost un actor și scriitor român. A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași (1933). "Talent înseamnă, înainte de toate, sinceritate. Să ai acea facultate înnăscută de a putea fi sincer, atât de sincer încât să te prindă tot ceea ce faci – fiindcă nu toți avem acest har, sărmanii de noi. Apoi, ca parte intrinsecă din sinceritate, trebuie să vină neapărat și modestia și numai după aceea meșteșugul și bineînțeles controversele despre talent.” - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Ciubotărașu (1910 — 1970) – foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Ciubotărașu (n. 21 martie 1910, Lipovăț, Vaslui — d. 27 august 1970, București) a fost un actor și scriitor român. A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași (1933). “Talent înseamnă, înainte de toate, sinceritate. Să ai acea facultate înnăscută de a putea fi sincer, atât de sincer încât să te prindă tot ceea ce faci – fiindcă nu toți avem acest har, sărmanii de noi. Apoi, ca parte intrinsecă din sinceritate, trebuie să vină neapărat și modestia și numai după aceea meșteșugul și bineînțeles controversele despre talent.” 

 

21 martie 1919 - Comuniştii preiau puterea în Ungaria şi instaurează teroarea bolşevică sub conducerea lui Kun Bela, un regim de opresiune care va dura 133 de zile, pînă va fi desfiinţat de armata română.

 

21 martie 1923 - S-a nascut Shri Mataji Nirmala Devi, creatoarea si fondatoarea Sahja Yoga (d.2011).

Nirmala Salve Shrivastava (n. 21 martie 1923 - d. 23 februarie 2011), fondatoarea Sahaja Yoga este cunoscută peste tot în lume sub numele de Shri Mataji Nirmala Devi. S-a născut în statul indian Maharashtra (orașul Chindwara), într-o familie creștină - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Nirmala Salve Shrivastava (1923 – 2011) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Nirmala Salve Shrivastava (n. 21 martie 1923 – d. 23 februarie 2011), fondatoarea Sahaja Yoga este cunoscută peste tot în lume sub numele de Shri Mataji Nirmala Devi. S-a născut în statul indian Maharashtra (orașul Chindwara), într-o familie creștină Tatăl, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din apropiații lui Mahatma Gandhi, alături de care a luptat pentru independența Indiei. A fost singurul creștin din Adunarea Constituantă a Uniunii Indiene în 1949. Renumit filolog, cunoștea 14 limbi și a tradus Coranul în hindi.Soția sa a fost prima femeie din India care a obținut diploma în studii matematice.

In 1970 SHRI MATAJI a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode Sahja Yoga (YOGA SPONTANA). Dincolo de statutul sau de Guru (maestru spiritual), Shri Mataji Nirmala Devi este recunoscută de discipoli ca fiind un Avatar, o încarnare a lui Adi Shakti (Marea Zeita, Creatoarea Universului), sau, în termenii creștinismului o încarnare a Sf.Duh, fapt care ar explica potrivit practicanților Sahaja Yoga, cum poate, fondatoarea mișcării, să ofere o asa numita “realizare a Sinelui”. Fondatoarea metodei Sahaja Yoga a declarat ea insasi public că este un avatar divin, fapt care i-a adus o serie de critici.

 

21 martie 1927 - S-a nascut politicianul german Hans-Dietrich Genscher, un politician liberal german. Între 1969-1974 a fost ministru de interne al RFG, iar din 1974 până în 1992 ministru de externe și vicecancelar federal si unul din arhitecții reunificării Germaniei.

 

21 martie 1928 - S-a nascut renumitul pianist si compozitor roman Valentin Gheorghiu.

 

21 martie 1930 - S-a nascut la Văleni, Maramureș, poetul român Tiberiu Utan (d. 26 mai 1994, București).

 

21 martie 1932 - S-a nascut Walter Gilbert, chimist american, laureat al premiului Nobel.

 

21 martie 1935 - Persia a adoptat numele de Iran. Rezā Shāh a cerut oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele Iran, care înseamnă “Țara lui Aryans”.

Iran (Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Din anul 1949 sunt folosite atât numele „Persia”, cât și „Iran”. „Iran” este utilizat între funcționari și în contextul politic-statal. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian"” și înseamnă „teren de aur” - in imagine, Amplasarea Iranului - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Iranului – foto: ro.wikipedia.org

Iran (Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Din anul 1949 sunt folosite atât numele „Persia”, cât și „Iran”. „Iran” este utilizat între funcționari și în contextul politic-statal. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian”” și înseamnă „teren de aur”.

 

21 martie 1939 - Germania Nazistă cere în mod ultimativ Poloniei retrocedarea oraşului Danzig, acordarea “coridorului polonez” de trecere şi aderarea Poloniei la Pactul Anticomintern.

Danzig_is_German

Polonia refuză toate cerinţele ultimatumului, iar Germania Nazistă iese din acordul de neagresiune germano-polon la 28 martie 1939.

Hotarele statelor din jurul oraşului Gdansk (Danzig), 1939, sursă: wikipedia.org
Hotarele statelor din jurul oraşului Gdansk (Danzig), 1939, sursă: wikipedia.org Pactul Anticomintern a fost semnat la 25 noiembrie 1936 la Berlin ca tratat internaţional între Germania şi Japonia, creîndu-se o uniune împotriva statelor Internaţionalei a 3-a comuniste (Comintern), în scopul stopării propagării în continuare a comunismului pe glob. Ulterior la Pactul Anticomintern au aderat: Italia (1939), Ungaria (1939), Finlanda (1941), România (1941), Bulgaria (1941), Croaţia, Danemarca, Slovacia s.a.

 

21 martie 1943 - Un atentat asupra dictatorului nazist german lui Adolf Hitler a esuat. Rudolf Christoph Freiherr (Baron) von GERSDORFF (n. 27 martie 1905- d. 27 ianuarie 1980), ofițer în armata germană, a încercat să-l asasineze pe Adolf Hitler intr-un atentat sinucigaș cu bombă ; planul a eșuat, dar el a ramas nedescoperit.

La 21 martie 1943, Hitler a vizitat arsenalul vechi de pe Unter den Linden, pentru a inspecta arme sovietice capturate.
Erau prezenti din conducerea Reichului Hermann Göring, Himmler Heinrich, feldmareșalul Wilhelm Keitel si Marele Amiral Karl Dönitz . Von GERSDORFF a avut sarcina de a-l ghida in calitate de expert pe Hitler in turul expoziției.

In momentul in care Hitler a intrat în muzeu, von GERSDORFF a pornit dispozitivele explozive ascunse în buzunare care urmau sa explodeze in zece minute. Planul lui era să se arunce asupra lui Hitler în momentul exploziei, insa , contrar așteptărilor, Hitler a vizitat muzeul mai puțin de zece minute.

După ce dictatorul a părăsit clădirea, von GERSDORFF a dezamorsat dispozitivele explozive intr-o toaleta”în ultima secundă.” După aceasta încercare, el a fost imediat transferat înapoi pe Frontul de Est, unde in aprilie 1943 a descoperit gropile comune ale masacrului comis de sovietici la Katyn. După război, Von GERSDORFF a încercat să incadreze in Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei de Vest.

În ciuda biografiei sale si a decoratiilor primite, cererile i-au fost respinse de Hans Globke, puternicul șef al Cancelariei germane și confident al cancelarul ui federal Konrad Adenauer, și de diversi inalti ofiteri din minister, care nu doreau un “trădător” în mijlocul lor, fiind astfel împiedicat să- si reia cariera militară.

 

21 martie 1944 - Oamenii politici Constantin I.C. Bratianu si Iuliu Maniu, au adresat maresalului Ion Antonescu o scrisoare in care i-au cerut sa convina cu Germania in privinta iesirii Romaniei din razboi.

 

21 martie 1945 - In timpul celui de-al doilea razboi mondial, trupele britanice elibereaza de sub ocupatia japoneza, Mandalay (Burma).

 

21 martie 1945 - A luat fiinta “Universitatea Muncitoreasca a P.C.R.”, denumita ulterior Academia de invatamant social-politic “Stefan Gheorghiu”.

 

21 martie 1946 - S-a născut Ray Dorset, vocalist si compozitor britanic ( formatia Mungo Jerry).

 

21 martie 1960 - S-a născut pilotul de Formula 1, Ayrton Senna.

 

21 martie 1963 - Si-a inchis portile celebra inchisoare americana Alcatraz din golful San Francisco.

Alcatraz

 

 

21 martie 1964 - La Copenhaga, in Danemarca, Gigliola Cinquetti câştigă pentru Italia a 9-a ediţie a Eurovisionului, cu cântecul “Non ho l’età”.

 

21 martie 1977  -A decedat istoricul român Andrei Oţetea ; (n. 1894).

 

21 martie 1980 - Presedintele SUA, Jimmy Carter, a anuntat ca tara sa va boicota Olimpiada de vara de la Moscova, pentru a protesta astfel impotriva invaziei Afganistanului de catre URSS.

 

21 martie 1980 - S-a născut fotbalistul brazilian Ronaldinho.

 

21 martie 1986 - Un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două.

 

21 martie 1990 - România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993.

Componenţa Consiliului Europei - foto preluat de pe adevarul.ro

Componenţa Consiliului Europei – foto preluat de pe adevarul.ro

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 martie 1999 - Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.

 

21 martie 2000 - A murit (la Cluj) criticul si istoricul literar Mircea Zaciu; dupa 1990 s-a stabilit in Germania, dar a petrecut si lungi perioade in tara. A fost membru de onoare al Academiei Romane.

 

21 martie 2001 - A murit handbalistul Virgil Hnat. Ca jucător al echipei Dinamo București a câștigat mai multe titluri naționale și Cupa Campionilor Europeni (1965). Ca jucător al echipei naționale de seniori a câștigat două titluri mondiale (1961, 1964) și medalia de argint la Campionatele Mondiale de handbal în 11 (Austria, 1959).

 

21 martie 2004 - A murit dirijorul Paraschiv Oprea. A condus Ansamblul Rapsodia Română şi Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române.

 

21 martie 2006 - Microsoft a încheiat cu Deutsche Telekom un acord prin care compania germană va utiliza software Microsoft pentru serviciile de televiziune prin Internet.

 

21 martie 2006 - Este fondat site-ul social media Twitter, creatorii sai fiind Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone si Noe Sticla.

Logo Twitter - foto: clipartfest.com

Logo Twitter – foto: clipartfest.com

Serviciul a câștigat rapid popularitate in intreaga lume, ajungand la mai mult de 100 de milioane de utilizatori în 2012, care au postat 340 de milioane de tweet-uri pe zi. În 2013 Twitter a fost unul dintre cele mai vizitate zece site-uri de pe Internet.In decembrie 2014, avea mai mult de 500 de milioane de utilizatori, dintre care mai mult de 284 de milioane sunt utilizatori activi.

 

21 martie 2014 - Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest act unilateral al Federatiei Ruse.

Crimeea (oficial Republica Autonomă Crimeea, este o republică autonomă a Ucrainei, dar care ca urmare a crizei din 2014 a intrat, în urma unui referendum controversat, în cadrul Rusiei. Crimeea ocupă peninsula omonimă din nordul Mării Negre. Capitala republicii este Simferopol. Se află pe coasta de nord a Mării Negre. Peninsula este localizată la sud de Regiunea Herson, Ucraina și la vest de regiunea Kuban, Rusia. Ea este unită cu regiunea Herson prin Istmul Perekop și separată de Kuban prin Strâmtoarea Kerci. Peninsula este înconjurată de două mări: Marea Neagră (la vest și sud) și Marea Azov (la est) - foto: ro.wikipedia.org

Crimeea – foto: ro.wikipedia.org

Crimeea (oficial Republica Autonomă Crimeea, este o republică autonomă a Ucrainei, dar care ca urmare a crizei din 2014 a intrat, în urma unui referendum controversat, în cadrul Rusiei. Crimeea ocupă peninsula omonimă din nordul Mării Negre. Capitala republicii este Simferopol. Se află pe coasta de nord a Mării Negre.

Peninsula este localizată la sud de Regiunea Herson, Ucraina și la vest de regiunea Kuban, Rusia. Ea este unită cu regiunea Herson prin Istmul Perekop și separată de Kuban prin Strâmtoarea Kerci. Peninsula este înconjurată de două mări: Marea Neagră (la vest și sud) și Marea Azov (la est)

 

21 martie 2020 - La ordinea zilei

 

articole preluate de pe; cersipamantromanesc.wordpress.comromanialibera.roro.wikipedia.orgyoutube.com