Evenimentele Zilei de 21 ianuarie în Istorie: 21 ianuarie 1941 – În România a început Rebeliunea legionară și Pogromul de la București (21-23 ianuarie 1941). După reprimarea ei, Generalul Ion Antonescu a impus o dictatură militară

Rebeliunea legionară și Pogromul de la București (21-23 ianuarie 1941) - Cadavre de evrei în pădurea Jilava - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Rebeliunea legionară și Pogromul de la București (21-23 ianuarie 1941) – Cadavre de evrei în pădurea Jilava 

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

21 ianuarie este a 21-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 21 ianuarie

(BOR) Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul; Sfântul Mucenic Neofit; Sfântul Mucenic Valerian; Sfântul Mucenic Candid; Sfântul Mucenic Evghenie; Sfântul Mucenic Achila; Sfântul Maxim Grecul; Sfânta Muceniţă Agnia; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Înjunghiata” de la Vatoped; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Mângâietoarea” de la Vatoped

Sfântul Maxim Mărturisitorul (cca. 580-662) a fost un teolog și sfânt părinte al Bisericii, cunoscut mai ales pentru scrierile sale de mistică și ascetică, precum și un apărător al Ortodoxiei în fața ereziei monotelismului. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe 21 ianuarie, pe 13 august (mutarea moaștelor) și pe 20 septembrie. - foto: doxologia.ro

Sfântul Maxim Mărturisitorul - foto: doxologia.ro

Sfântul Maxim Mărturisitorul, 580-662, a fost un monah, teolog, mistic bizantin și sfânt părinte al Bisericii. Este autorul unor opere importante pentru teologia Bisericii răsăritene, cunoscut mai ales pentru scrierile sale de mistică și ascetică, precum și un apărător al Ortodoxiei în fața ereziei monotelismului.

Textele sale mistice au fost incluse în Filocalia. Tratează mai ales despre iubire ca și concept creștin, dar are și o importantă exegeză asupra unor autori cum ar fi Dionisie Areopagitul sau Grigore de Nazianz. Supranumele de Mărturisitorul provine din faptul că nu a cedat insistențelor imperiale de a trece la monotelism, în ciuda torturilor la care a fost supus.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Maxim Mărturisitorul, cuvios († 662); Sf. Neofit, martir († 309)

 

(BRC) Sf. Agneza, fecioară, martiră

Sf. Agnesa (d. sec. III/IV) este o sfântă, martiră creștină la Roma - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Agnesa - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Agnesa (d. sec. III/IV) este o sfântă, martiră creștină la Roma

 

Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day)

 

Astăzi în istorie pentru 21 ianuarie

 

21 ianuarie 917 - A murit asasinat din ordinul regelui Conrad, ducele Erchanger. Erchanger (sau Erchangar) (n. cca. 880 – d. 21 ianuarie 917), membru al familiei Ahalolfingerilor, a fost duce de Suabia din septembrie 915 până la moarte. Erchanger era fiul lui Berthold I, conte palatin de Suabia, care uneori este consemnat tot sub numele de Erchanger.

Mama sa a fost Gisela, fiica regelui Ludovic Germanul din Francia răsăriteană. Inițial, Erchanger a fost un missus dominicus în Suabia. În 911, el s-a aliat cu episcopul Solomon al III-lea de Konstanz, prin prisma intereselor politice comune. La acea vreme, Erchanger era în concurență pentru putere în Suabia cu Burchard I și Burchard al II-lea din familia Hunfridingilor.

El a jucat un rol decisiv în înlăturarea bătrânului Burchard, care a fost condamnat pentru înaltă trădare și executat în 911. După căderea Hunfridignilor, Erchanger și fratele său mai tânăr Berthold au devenit cei mai puternici conți din regiune. În 913, Erchanger și regele Conrad I al Germaniei au intrat în conflict, însă Erchanger s-a căsătorit cu sora regelui, Cunigunda, al cărei soț, Luitpold de Bavaria, tocmai murise.

În urma acestei mișcări diplomatice, Erchanger a devenit reprezentantul regelui în Suabia. Ca urmare, alianța sa cu episcopul Solomon s-a încheiat, iar episcopul i-a devenit dușman,opunându-se carierei sale. Observând că venitul său era diminuat din inițiativa episcopului, Erchanger l-a aruncat pe Solomon în închisoare în 914. Conrad însă s-a opus acestei măsuri și l-a eliberat pe episcop, exilându-l în schimb pe Erchanger.

Erchanger a revenit în 915 și a participat la luptele nepotului său Arnulf de Bavaria și a vechiului său inamic, Burchard al II-lea împotriva maghiarilor. Erchanger și Burchard și-au întors apoi armele împotriva regelui Conrad. Înfrângându-l pe acesta în lupta de la Wahlwies în Hegau, Erchanger a fost proclamat duce de Suabia. Cu toate acestea, în cadrul unei înalte adunări la Hohenaltheim din septembrie 916, Erchanger a fost condamnat să se retragă la mănăstire pentru ofensele aduse regelui și episcopului de Konstanz. La ordinul regelui, el a fost asasinat în 21 ianuarie 917.

 

21 ianuarie 1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.

Henric al IV-lea (n. 11 noiembrie 1050 - d. 7 august 1106) este cel de al treilea membru al dinastiei de Sfinți Împărați Romani Salici. A fost Rege al Germaniei din 1054, Rege de Burgundia din 1056, rege de Italia din 1080 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1084 până la abdicarea sa forțată din 1105 - foto: ro.wikipedia.org

Henric al IV-lea – foto: ro.wikipedia.org

Henric al IV-lea (n. 11 noiembrie 1050 – d. 7 august 1106) este cel de al treilea membru al dinastiei de Sfinți Împărați Romani Salici. A fost Rege al Germaniei din 1054, Rege de Burgundia din 1056, rege de Italia din 1080 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1084 până la abdicarea sa forțată din 1105. (…) A intrat în conflict direct și cu Papa Grigore al VII-lea în chestiunea acordării investiturii episcopilor germani.

Victorios asupra marilor seniori feudali, l-a demis din funcție pe Papa Grigore al VII-lea la Worms în anul 1076. Excomunicat, la rândul său, de Papă, Henric al IV-lea a fost nevoit să se umilească, așteptând ridicarea excomunicării, timp de trei zile, fără încălțăminte, în zăpadă, la Canossa (până la 21 ianuarie 1077).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

21 ianuarie 1118 - A murit papa Pascal al II-lea, pe numele sau de mirean Rainier de Bleda.

Papa Pascal al II-lea a fost papă al Romei în perioada 1099-1118 - foto - ro.wikipedia.org

Papa Pascal al II-lea – foto – ro.wikipedia.org

Papa Pascal al II-lea s-a nascut la Bleda Forlì, in jurul anului 1050. A fost papa intre 13 august 1099 si 21 ianuarie 1118 si intrat in conflict cu imparatii Sfantului Imperiu Romano-German, Henric al IV -lea si Henric al V-lea. A creat Ordinul Cavalerilor teutoni si Ordinul Templierilor. Papa Pascal al II-lea stă sub semnul convenţiei de la Sutri din 1111, care n-a fost privită cu ochi buni de clerici, întrucât Biserica renunţa la bunurile oferite de puterea imperială, în timp ce împăratul renunţa la investitură. În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios.

 

21 ianuarie 1276 - Inocențiu al V-lea (nascut Pierre de Tarentaise) a devinit papă.

Papa Inocențiu al V-lea (nume burghez: Pierre de Tarentaise, * în 1225 la Tarentaise, azi Mońtiers, Savoia; + 22 iunie 1276 la Roma) a fost timp de câteva luni papă al Romei (1276) - foto: en.wikipedia.org

Papa Inocențiu al V-lea – foto: en.wikipedia.org

Papa Inocențiu al V-lea (nume burghez: Pierre de Tarentaise), s-a nascut in anul 1225 la Tarentaise, azi Mońtiers, Savoiasi și a decedat la 22 iunie 1276 la Roma. A fost timp de câteva luni papă al Romei (1276). A fost cunoscut ca “Doctor famosissimus”. Încă din 1264 era provincialul Ordinii Sfântului Dominic.

În 1272 a fost ales arhiepiscop de Lyon iar în 1273 episcopul-cardinal de Ostia. A fost ales papă pe data de 21 ianuarie 1276, doar cu o zi după începutul conclavei. Aceasta se întrunise pentru prima oară după regulile severe impuse de predecesorul lui Grigore al X-lea. Cardinalilor nu le mai era permis să iasă din clădire înaintea alegerii unui papă nou.

Inocențiu a fost primul papă din Ordinul Dominican. În pontificatul său foarte scurt a încercat pe prim plan să unească din nou Biserica Catolică cu cea din Răsărit. În 1898 papa Leon al XIII-lea l-a beatificat pe Inocențiu al V-lea. Ziua lui în calendarul catolic este data morții sale, 22 iunie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

21 ianuarie 1338 - S-a nascut Carol al V-lea cel Înțelept ( d. 16 septembrie 1380), rege al Franței în perioada 1364–1380, ca fiu și succesor al lui Ioan al II-lea. Domnia sa marcheaza sfârșitul primei faze a Războiului de 100 de ani, in care s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui lung conflict, datorită faptului că a pus accent pe pregătirea militară.

A fost ajutat de generalii săi, conetabilii Du Guesclin și Clisson, care au reușit să realizeze o strategie eficientă împotriva englezilor, construind pe teritoriul francez mai multe fortificații care aveau rolul de a evita lupta și de a-i obliga pe soldații englezi să își irosească forțele. Planul a funcționat atât de bine încât s-au recuperat aproape toate teritoriile pierdute in fața englezilor.

 

21 ianuarie 1519 - A murit conchistadorul spaniol Vasco Nunez de Balboa (n.1475), fondatorul primei colonii permanente din Lumea Noua, pe teritoriul actual al statului Panama, in anul 1512. Este cunoscut de asemenea ca primul european care a descoperit Oceanul Pacific.

 

21 ianuarie 1596 - Charles de Montmorency, duce de Damville este numit amiral al Franței de către regele francez Henric al IV-lea.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Charles de Montmorency-Damville (1537-1612) was a French nobleman, Baron of Damville, Admiral of France (mpression by Léopold Massard) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Charles de Montmorency-Damville (1537-1612) was a French nobleman, Baron of Damville, Admiral of France (mpression by Léopold Massard) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

21 ianuarie 1643 - Navigatorul olandez Abel Tasman a descoperit arhipelagul Tonga din Oceanul Pacific.

Abel Janszoon Tasman (1603, Lutjegast, Groningen, Olanda - 10 octombrie 1659, Batavia, insula Djawa) a fost navigator și comerciant olandez, explorator al Australiei și Oceaniei. Este celebru pentru călătoriile sale din 1642 și 1644, aflat în serviciul United East India Company, fiind primul european cunoscut care a ajuns în insulele Tasmania și Noua Zeelandă. - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Abel Janszoon Tasman (1603, Lutjegast, Groningen, Olanda – 10 octombrie 1659, Batavia, insula Djawa) a fost navigator și comerciant olandez, explorator al Australiei și Oceaniei. Este celebru pentru călătoriile sale din 1642 și 1644, aflat în serviciul United East India Company, fiind primul european cunoscut care a ajuns în insulele Tasmania și Noua Zeelandă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În 1642 primește comanda unei expediții ce avea drept scop descoperirea de noi tărâmuri în sudul Pacificului, Terra Australis Incognita, necunoscute până atunci europenilor, dar cărora cartografii le bănuiau existența. Pe 24 noiembrie 1642, Tasman zărește coasta vestică a unei insule, căreia îi dă numele “Pământul lui Van Diemen“, în onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est.

Ulterior, colonialiștii englezi îi vor da numele Tasmania. Pe 13 decembrie, echipajul zărește țărmul sudic al Noii Zeelande. Inițial, Tasman a considerat că a ajuns pe coasta Americii de Sud, mai exact în Țara de Foc și o numește Staten Landt. Pe drumul de întoarcere, trece pe lângă insulele Tonga pe 20 ianuarie 1643. În zona insulelor Fiji, velierul său este aproape avariat datorită impactului cu coralii din regiune. Îndreptându-se către Noua Guinee, ajunge în Batavia la 15 iunie 1643.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Arhipelagul este populat la începutul mileniului I de către triburi venite din Samoa. Pentru o perioadă scurtă la începutul mileniului II, Tonga a fost un regat puternic, cu tendințe imperialiste, care se întindea din actualul teritoriu al Insulelor Fiji până în Insulele Societății din actuala Polinezie Franceză. Acest regat cuprindea și o parte din Micronezia – teritoriul actualului stat Kiribati.

Prima dinastie legendară a Regatului Tonga a fost Tu’i Tonga, fondată de triburile venite din Samoa. A fost urmată de Tu’i Ha’atakalua– cea mai durabilă, dar a pierit odată cu regatul lui George Tupou, iar dinastia Tu’i Kanotupolu a fost fondată de George Tupou I, și domnește și astăzi. Olandezii Willem Corneliszoon Schouten și Abel Janzsoon Tasman sunt primii europeni care au vizitat insulel Tonga, în 1616 respectiv 1643.

Marele căpitan englez James Cook întreprinde două vizite, în 1773 și 1774, care denumește arhipelagul Insulele Prietenoase – denumire care a rămas în timp, întocmind și primele hărți corecte și precise. De asemenea, căpitanul Cook a revendicat arhipelagul pentru Imperiul Britanic.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

21 ianuarie 1648 - La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Simion Stefan.

Sfântul Ierarh Simion Ștefan (sau Simeon Ștefan) a fost mitropolit al Transilvaniei între anii 1643-1656. De asemenea, a fost un vestit cărturar al acelor vremuri, printre altele fiind traducător și editor al „Noului Testament de la Bălgrad” (1648). A fost unul dintre cei mai mari părinți duhovnicești români ai veacului al XVII-lea. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face pe data de 24 aprilie - foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Ierarh Simion Ștefan – foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Ierarh Simion Ștefan (sau Simeon Ștefan) a fost mitropolit al Transilvaniei între anii 1643-1656. De asemenea, a fost un vestit cărturar al acelor vremuri, printre altele fiind traducător și editor al „Noului Testament de la Bălgrad” – azi Alba Iulia (1648).Iată ce scria Simion Ștefan în Predoslovie (prefață), adresandu-se cititorilor romani: „Bine știm că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sunt buni carii îmblă în toate țările, așea și cuvintele acealea sunt bune carele le înțeleg toți”. A fost unul dintre cei mai mari părinți duhovnicești români ai veacului al XVII-lea. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face pe data de 24 aprilie

„Noul Testament de la Bălgrad” - Simion Ștefan, 1648 - foto: ro.orthodoxwiki.org

„Noul Testament de la Bălgrad” – Simion Ștefan, 1648 – foto: ro.orthodoxwiki.org

 

21 ianuarie 1775 - A fost executat Emilian Pugaciov, conducatorul rascoalei taranesti din Rusia; (1773-1775).
Emelian Ivanovici Pugaciov (n.1742, Simoveiskaia pe Don) a fost un conducător al cazacilor de pe Don, intrat in istorie in urma revoltei țărănesti dintre anii 1773-1775 (Revolta lui Pugaciov). A luat parte ca soldat în războiul de șapte ani și în războiul ruso-turc (1768–1774).

 

21 ianuarie 1793 - A fost decapitat sub acuzația de trădare, Regele Franţei, Ludovic al XVI-lea.

Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles - d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris) rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793. A fost ultimul reprezentant al Absolutismului și o victimă a Revoluției Franceze - in imagine, Ludovic XVI de Joseph Siffred Duplessis - foto: ro.wikipedia.org

Ludovic XVI de Joseph Siffred Duplessis – foto: ro.wikipedia.org

Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles – d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris), a fost rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, avand titlul de rege al francezilor din 1789 până în 1793.  A fost ultimul reprezentant al Absolutismului și o victimă a Revoluției Franceze A fost ultimul reprezentant al Absolutismului in Franta și o victimă a Revoluției Franceze.

 

21 ianuarie 1793 - Rusia și Prusia împart Polonia.

 

21 ianuarie 1805 - S-a nascut istoricul roman Aaron Florian. A realizat prima periodizare şi a tras atenţia asupra ştiinţelor auxiliare ale istoriei (genealogia, heraldica, numismatica, epigrafia, diplomatica, ştiinţa sigiliilor); (d.12 iulie 1887).

Florian Aaron (n. 1805 - d. 1887), istoric, profesor și publicist român, născut în satul Rod, județul Sibiu, propagator în Muntenia al ideilor Școlii Ardelene - foto: ro.wikipedia.org

Florian Aaron- foto: ro.wikipedia.org

Florian Aaron (n. 1805 – d. 1887) a fost un istoric, profesor și publicist român, născut în satul Rod, județul Sibiu, propagator în Muntenia al ideilor Școlii Ardelene. Studii gimnaziale le face la Blaj și cele universitare la Budapesta. Solicitat de Dinicu Golescu, începe să predea din 1830 la școala acestuia din Golești.

A fost profesor la Școala Centrală din Craiova, iar în perioada 1832-1847 a predat limba latină la Colegiul Sfântul Sava, unde l-a avut ca elev pe Nicolae Bălcescu. A fost profesor și la Universitatea din București. A fost membru al Societății Filantropice, participant la Revoluțiile de la 1848 din Țara Românească și Transilvania, profesor, din nou, la Colegiul Național Sf. Sava în 1857 și Universitatea București, 1864.

A cola­bo­rat la Foaie pentru minte, inimă și literatură, Telegraful român și a întemeiat, în 1837 împreună cu Georg Hill, primul cotidian românesc, România. A fost printre pri­mii care a subliniat necesitatea cunoașterii istoriei naționale, în lucrarea sa Idee re­pede de istoria Prințipatului Țării Românești, 3 volume. În anul 1838 era Orator într-o lojă masonică bucureșteană, iar după 3 ani, Venerabil.

 

21 ianuarie 1814 - A murit Jacques–Henri Bernardin de Saint–Pierre, scriitor francez, precursor al romantismului; a scris, printre altele, romanul „Paul şi Virginia”; (n.19.01.1737).

 

21 ianuarie 1821 - S-a nascut Vicenţiu Babeş, publicist, jurist, om politic, deputat al românilor din Banat în Parlamentul din Budapesta şi membru fondator al Academiei Române; (d.22.01.1907).

Vincențiu Babeș (n. 21 ianuarie 1821, Hodoni - d. 3 februarie 1907, Budapesta) a fost un avocat, profesor, ziarist, și om politic român din Banat, unul din membrii fondatori ai Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Vincențiu Babeș - foto: ro.wikipedia.org

Vincențiu Babeș (n. 21 ianuarie 1821, Hodoni – d. 3 februarie 1907, Budapesta) a fost un avocat, profesor, ziarist, și om politic român din Banat, unul din membrii fondatori ai Academiei Române.

 

21 ianuarie 1829: S-a nascut Oscar al II-lea, rege al Suediei şi Norvegiei. A fost detronat la 7 iunie 1905 de Parlamentul norvegian și a renunțat la tronul Norvegiei la 26 octombrie. A refuzat să permită vreunui prinț al Casei regale să devină rege al Norvegiei; relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit după decesul său care a avut loc la Stockholm la 8 decembrie 1907.

 

21 ianuarie 1840: Navigatorul francez Jules Dumont d’Urville descopera Tara Adélie din Antartica. Teritoriul se învecinează la est și la vest cu Teritoriul Antarctic Australian, iar Jules Sébastien César Dumont d’Urville l-a denumit după soția sa, Adélie. Polul Magnetic, a cărui poziție variază odată cu câmpul magnetic terestru, se află în proximitatea Teritoriului Adélie.

Administrativ este unul dintre districtele Teritoriilor australe și antarctice franceze. În urma semnării Atratatului Antarcticii în 1959, Franța își exercită suveranitatea asupra teritoriului în contextul tratatului. În 1991, tratatul a fost completat prin Protocolul de la Madrid asupra protejării mediului, ceea ce face din continentul Antarctic o „rezervație naturală consacrată păcii și științei”.

Conform Tratatului Antarcticii, Franța nu dispune de o Zonă Economică Exclusivă în largul coastelor teritoriului. Din 12 ianuarie 1956 Franța deține o bază permanentă, Stațiunea Dumont d’Urville, situată la coordonatele 66°40′S 140°01′E, cu o populație permanentă de 33, care crește până la 78 de persoane în perioada verilor antarctice.

 

21 ianuarie 1852 - S-a născut Vasile Lucaciu, preot, membru marcant al Partidului Naţional Român din Transilvania.

Vasile Lucaciu (n. 21 ianuarie 1852, Apa, Comitatul Sătmar - d. 29 noiembrie 1922, Satu Mare), una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania - foto: ro.wikipedia.org

Vasile Lucaciu – foto: ro.wikipedia.org

Vasile Lucaciu (n. 21 ianuarie 1852, Apa, Comitatul Sătmar – d. 29 noiembrie 1922, Satu Mare) a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Din anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic în Șișești, unde a ridicat o biserică monumentală sfințită la 15 august 1890.

Avea liceul și studii teologice făcute la Roma, unde a luat și doctoratul. Activând ca scriitor politic, printre altele în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”, inițiator și semnatar al Memorandumului, și lider al Partidului Național Român, a avut de suferit în repetate rânduri represiunea autorităților de la Budapesta. În perioadele în care a fost deținut politic, românii ardeleni i-au dedicat în semn de prețuire și solidaritate un cântec: Doina lui Lucaciu

 

21 ianuarie 1855 - S-a nascut (intre 21- 23 ianuarie),John Browning, inginer armurier american, inventator si constructor de arme automate; (d.26.11.1926).

 

21 ianuarie 1858 - Avocatul Benito Suarez devine presedinte al Mexicului. A fost primul presedinte amerindian al acestei tari. Benito Juárez. Este considerat fondatorul Mexicului modern si este unul dintre cei mai admirati presedinti pe care i-a avut aceasta tara.

 

21 ianuarie 1870 - Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă “Transilvania“, cu sediul la Sibiu.

 

21 ianuarie 1885 - S-a născut geograful român George Vâlsan, membru titular al Academiei Romane; (d. 6 august 1935).

George Vâlsan (n. 21 ianuarie 1885, București — d. 6 august 1935, Carmen Sylva, Constanța) a fost un geograf și etnograf român, membru titular (1920) al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

George Vâlsan – foto: ro.wikipedia.org

George Vâlsan (n. 21 ianuarie 1885, București — d. 6 august 1935, Carmen Sylva, Constanța) a fost un geograf și etnograf român, membru titular (1920) al Academiei Române. Și-a făcut studiile la București, Berlin și Paris. A fost profesor la universitățile din Iași, Cluj și București; președinte al Societății etnografice române și director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înființat și în jurul căruia a înființat o școală geografică românească.

S-a ocupat de probleme de geografie generală („Sensul geografic ca știință”, editat postum), de geomorfologie („Câmpia Română”, 1915) de geografie umană („O fază în popularea țărilor românești”, 1912), de istorie a geografiei („Harta Moldovei de Dimitrie Cantemir”, 1926, pe care a descoperit-o în Biblioteca Națională de la Paris), de etnografie („O știință nouă: etnografia”, 1927), de toponimie, de biogeografie etc.

George Vâlsan a conceput geografia ca o știință a marilor ansambluri teritoriale, privite în întregul lor, prin integrarea elementelor componente în unitatea din care fac parte. Teza sa de doctorat, „Câmpia Română” (1915), lucrare fundamentală a literaturii geografice românești, este primul studiu al unei mari unități geografice, în bună măsură actual și azi mai ales prin aprecierea rolului pe care l-au avut subsidențele locale în dispunerea rețelei hidrografice ți în evoluția reliefului.

Prin această lucrare el a pus, în același timp cu Constantin Brătescu, bazele geomorfologiei moderne în România. Savant de reputație mondială, Vâlsan a reprezentat România în numeroase congrese internaționale de geografie, în care a deținut funcții importante. Este considerat unul din făuritorii entografiei moderne naționale grație operelor sale cu un caracter teoretico-metodologic precum si activitati privind orientarea cercetarii etnografice atat pe teren cat si in muzee.

 

21 ianuarie 1885 - S-a nascut Umberto Nobile, explorator polar italian si constructor de dirijabile; (d.30 iulie 1978). A fost profesor de inginerie aeronautică la Universitatea din Napoli timp de peste treizeci de ani, și director al Institutului Militar de Constructii Aeronautice din Roma 1919-1928. Umberto Nobile a fost un pionier și una dintre figurile cele mai remarcabile din istoria aeronauticii italiene; condus primul dirijabilul Norge care a zburat deasupra Polului Nord și apoi a condus dirijabil Italia în a doua expediție polară.

 

21 ianuarie 1892 - A murit John Couch Adams, matematician si astronom englez, unul dintre descoperitorii planetei Neptun; (n.5 iunie 1819). Este cunoscut mai ales pentru faptul că a prezis, independent de Le Verrier, fără observații directe, doar prin calcule matematice, existența planetei Neptun. A întocmit formulele de integrare aproximativă a ecuațiilor diferențiale care-i poartă numele.

Adams a publicat și lucrări despre triunghi și proprietățile sale. De asemenea, a calculat Constanta lui Euler cu 263 de zecimale, fără a descoperi vreo perioadă. Prin confirmarea ulterioară (prin observații astronomice directe) a existenței planetei Neptun, Adams a confirmat valabilitatea legilor mecanicii ale lui Newton.

 

21 ianuarie 1898 - S-a nascut Gheorghe I.Bratianu istoric, om politic, membru al Academiei Române, fiul lui Ionel I.C.Bratianu.

Gheorghe (George) I. Brătianu (n. 3 februarie 1898, Ruginoasa, județul Iași - d. 23/27 aprilie 1953, Sighetu Marmației) a fost un istoric și om politic român, profesor universitar, membru al Academiei Române, victimă a regimului comunist din România - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe (George) I. Brătianu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost profesor universitar la catedra de istorie universală a Universitatii din Iasi si la Universitatea Bucuresti, membru titular al Academiei Romane , director al Institutului de Istorie Universală din Iași și apoi al Institutului de Istorie Universală “Nicolae Iorga” din Bucuresti. In 1924, devine profesor universitar la catedra de istorie universală a Universității din Iași, iar din 1940, a Universității din București.

În 1942, este ales membru titular al Academiei Române. Între 1935 și 1947 îndeplinește funcția de director al Institutului de Istorie Universală din Iași (1935 – 1940) și apoi al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din București (1941 – 1947). În anii ’30, a fost șeful unei fracțiuni dizidente a Partidului Național Liberal, pe care o înființase.

La 9 iunie 1948 odată cu reorganizarea Academiei Romane de catre comunisti, – care ia acum numele de Academia R.P.R. – i se retrage calitatea de academician impreuna cu alte 97 de personalități științifice și culturale românești. În noaptea de 7/8 mai 1950, este arestat de organele securitatii comuniste și întemnițat la inchisoarea Sighet, fără să fi fost judecat și condamnat. A decedat in urma relelor tratamente la care a fost supus in inchisorile comuniste, in anul 1953.

 

21 ianuarie 1899 - In Germania s-a produs primul automobil Opel „Made in Ruesselsheim”.

 

21 ianuarie 1900 - S-a nascut Victor Papacostea, istoric, specialist în istoria comparată a ţărilor balcanice, fondator si director al Institutului de Studii si Cercetari Balcanice si al revistei “Balcanica”; (d.20.06.1962).

Victor Papacostea (n. 1900 – d. 1962) a fost un istoric, fondator al Institutului de Studii Balcanice din București, fruntaș P.N.L. și fost subsecretar de stat la Ministerul Educației Naționale în guvernele Sănătescu și Rădescu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Victor Papacostea – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Victor Papacostea (n. 1900 – d. 1962) a fost un istoric, fondator al Institutului de Studii Balcanice din București, fruntaș P.N.L. și fost subsecretar de stat la Ministerul Educației Naționale în guvernele Sănătescu și Rădescu. Era de origine aromână. În perioada 1950 – 1955 și 1957 – 1958 a fost internat ca deținut politic la penitenciarul Sighet. El a fost fratele scriitorului Cezar Papacostea, al juristului Petre Papacostea, al politologului Alexandru Papacostea și unchiul istoricului Șerban Papacostea.

 

21 ianuarie 1905 - S-a născut designerul Christian Dior; (d. 24 octombrie 1957). A fost un designer de modă francez care a exercitat o influență deosebită în lumea modei.

 

21 ianuarie 1911 - A avut loc prima ediţie a Raliului Monte Carlo.

 

21 ianuarie 1918 -  A decedat la Blaj, Victor Mihaly de Apşa, mitropolit greco-catolic, membru de onoare al Academiei Române; (n. 19.05.1841).

Victor Mihaly de Apșa, ortografiat uneori Mihali, cunoscut și ca Victor Mihali (n. 19 mai 1841, Ieud, Comitatul Maramureș - 21 ianuarie 1918, Blaj) a fost episcop al Eparhiei de Lugoj între 1875-1895, arhiepiscop Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma din 1895, până la moarte. Din anul 1894 a fost membru de onoare al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Victor Mihaly de Apșa – foto: ro.wikipedia.org

Cunoscut și ca Victor Mihali (n. 19 mai 1841, Ieud, Comitatul Maramureș ), a fost episcop al Eparhiei de Lugoj între 1875-1895 și arhiepiscop Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma din 1895, până la moarte. Din anul 1894 a fost membru de onoare al Academiei Române. A fost fratele mai mare al istoricului Ioan Mihaly de Apșa, de asemenea membru al Academiei Române.

După moartea mitropolitului Vancea, scaunul mitropolitan a rămas vacant vreme de 9 luni. Autoritățile maghiare au fost foarte atente la desemnarea persoanei noului ales, căutând în acest fel să nu întărească spiritul de luptă al românilor transilvăneni. Mitropolitul Victor Mihali de Apșa a pășit însă pe drumul marilor săi înaintași, punându-se cu același spirit de sacrificiu în serviciul neamului. Păstorirea sa a cuprins perioada frământată a mișcării memorandiste, a ieșirii din pasivitate a Partidului Național și a înființării episcopiei de Hajdúdorog (1912)

 

21 ianuarie 1919 - Adunarea Constituantă, convocată la Dublin, proclamă Irlanda republică independentă. Este format un guvern naţional irlandez. Eamon de Valera este numit preşedintele Republicii Irlanda şi şeful guvernului.

 

21 ianuarie 1920 - S-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920), la care a participat inclusiv şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi ai guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

Conferința de Pace de la Paris din 1919 (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920) - (Johannes Bell of Germany is portrayed signing the peace treaties on 28 June 1919 in The Signing of Peace in the Hall of Mirrors by Sir William Orpen) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Conferința de Pace de la Paris din 1919 (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920) - (Johannes Bell of Germany is portrayed signing the peace treaties on 28 June 1919 in The Signing of Peace in the Hall of Mirrors by Sir William Orpen) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Conferinţa de Pace de la Paris a avut drept obiectiv dezbaterea noii configuraţii politico-teritoriale şi rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace. Primul tratat a fost încheiat cu Germania, la Versailles (28iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint-Germain en Laye (10 septembrie), pe care România, din cauză că se impuneau anumite clauze referitoare la minorităţi, clauze care au determinat demisiile succesive ale guvernelor Ion I. C. Brătianu şi general Artur Văitoianu, nu l-a semnat decît la 9 decembrie, prim-ministru fiind generalul Constantin Coandă. Pacea cu Bulgaria s-a semnat la Neuilly pe 27 noiembrie. Prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia iar Serbia unele rectificări de frontieră, cu România fiind menţinut hotarul din 1916.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 ianuarie 1921 - A fost creat Partidul Comunist Italian. cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

21 ianuarie 1922 - S-a născut actorul american Aristoteles (Telly) Savalas. A cunoscut o mare popularitate in urma rolurilor jucate in filmul serial american “Kojak”.

Telly Savalas (născut Aristotelis Savalas la 21 ianuarie 1922 – d. 22 ianuarie 1994) a fost un actor american de film și TV. În România a fost cunoscut pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română prin anii '70-'80 - in imagine, Telly Savalas, 1973 - foto: en.wikipedia.org

Telly Savalas, 1973 – foto: en.wikipedia.org

Telly Savalas (născut Aristotelis Savalas la 21 ianuarie 1922 – d. 22 ianuarie 1994) a fost un actor american de film și TV. În România a fost cunoscut pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română prin anii ’70-’80.

 

21 ianuarie 1924 - A murit Vladimir Ilici Lenin (Ulianov), revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic marxist si al revolutiei bolsevice din Rusia; (n. 1870).

Vladimir Ilici Lenin, numele de familie originar: Ulianov, (n. 10 aprilie 1870 (S.N. 22 aprilie) – d. 21 ianuarie 1924) a fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism (Lenin in July 1920. Photo by Pavel Zhukov) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vladimir Ilici Lenin – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vladimir Ilici Lenin (numele de familie originar: Ulianov), (n. 10 aprilie 1870 (S.N. 22 aprilie) , a fost si primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. S-a născut în Simbirsk (Ulyanovsk) avându-i ca părinți pe Ilia Ulianov și Maria Alexandrovna. Tatăl său Ilia era inspector al școlilor primare din provincia Simbirsk, în momentul nașterii lui Vladimir Ilici Lenin. „Lenin” a fost unul dintre pseudonimele sale.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 ianuarie 1927 - A decedat Mitrofan Piatnitki, muzician rus, fondator (1910) al Corului popular rus, care din 1940 ii poarta numele;(n.02.07.18964).

 

21 ianuarie 1927 - S-a nascut Petru Creţia, poet, eseist şi traducător (“Norii”, “Pasărea Phoenix”, “Epos şi logos”); (d.16.04.1997).

Petru Creția (n. 21 ianuarie 1927, Cluj – d. 14 aprilie 1997, București) a fost un profesor de limba greacă,traducator al lui Platon, autor, eminescolog, filosof, eseist și traducător român - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Petru Creția – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Petru Creția (n. 21 ianuarie 1927, Cluj – d. 14 aprilie 1997, București) a fost un profesor de limba greacă,traducator al lui Platon, autor, eminescolog, filosof, eseist și traducător român A urmat Facultatea de Limbi Clasice în cadrul Universității București, luându-și licența în 1951. Din 1952 până în 1971 urmează o carieră universitară: este asistent, apoi lector la Secția de Limbi Clasice a Facultății de Litere din București, unde ține cursuri de filologie greacă, alături de soția sa, Gabriela Creția, profesor la aceeași facultate.

Între 1971 și 1975 este cercetător la Institutul de Filozofie al Academiei Române. Din 1975 editează, alături de Dumitru Vatamaniuc și un grup de auxiliari de la Muzeul Literaturii Române, sub egida Academiei Române, ediția națională a operei complete a poetului Mihai Eminescu. Din 1971 coordonează, în colaborare cu Constantin Noica, ediția Platon la Editura Științifică și Enciclopedică. După 1989 conduce revista de istorie literară Manuscriptum.

 

21 ianuarie 1941 - S-a născut tenorul spaniol Placido Domingo.

José Plácido Domingo Embil (n. 21 ianuarie 1941, Madrid) este un tenor și dirijor spaniol. Este renumit pentru vocea sa puternică și versatilă de cântăreț liric sau tenor lirico-dramatic care i-a permis să cânte chiar și roluri de bariton, prin virtuozitatea artei sale vocale și calitatea interpretării sale dramatice - in imagine, Plácido Domingo în 2008 - foto: ro.wikipedia.org

Plácido Domingo în 2008 – foto: ro.wikipedia.org

José Plácido Domingo Embil (n. 21 ianuarie 1941, Madrid) este un tenor și dirijor spaniol. Este renumit pentru vocea sa puternică și versatilă de cântăreț liric sau tenor lirico-dramatic care i-a permis să cânte chiar și roluri de bariton, prin virtuozitatea artei sale vocale și calitatea interpretării sale dramatice.

 

21 ianuarie 1941 - În România a început Rebeliunea legionară și Pogromul de la București (21-23 ianuarie 1941). După reprimarea ei, Generalul Ion Antonescu a impus o dictatură militară.

Soldati romani si germani in Piata Victoriei in timpul insurectiei legionare 1941 - foto preluat de pe neamulromanescblog.wordpress.com

Soldati romani si germani in Piata Victoriei in timpul insurectiei legionare 1941 – foto preluat de pe neamulromanescblog.wordpress.com

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând sfârșitul statului național legionar, care luase naștere la 14 septembrie 1940. În cursul său, grupările legionare au aplicat tactici teroriste, vizând populația Bucureștiului și în mod special populația evreiască din oraș, crimele comise în acest context purtând și numele de Pogromul de la București.

Totuși, rebeliunea a avut un caracter național, în marile orașe ale României desfășurându-se acțiuni legionare. Rebeliunea, desfășurată în contextul celui de-al Doilea Război Mondial și al aderării României la Puterile Axei, a pus de asemenea capăt primei etape de alianță între legionari și Germania nazistă, deoarece liderul german Adolf Hitler a preferat să-i acorde sprijinul său lui Antonescu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 ianuarie 1950 - S-a nascut Billy Ocean (Leslie Sebastian Charles), cântăreţ şi compozitor american.

 

21 ianuarie 1950 - A murit scriitorul britanic George Orwell (“Ferma animalelor”, “1984″, “O gura de aer”, “Omagiul Cataloniei”) ; (n.25.06.1903).

George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter - fotografia de pe legitimația de ziarist (1933) - foto: ro.wikipedia.org

George Orwell – fotografia de pe legitimația de ziarist (1933) – foto: ro.wikipedia.org

George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară.

 

21 ianuarie 1954 -  Primul submarin bazat pe energie nucleară – “USS Nautilus” este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.

21 ianuarie 1954:  Primul submarin bazat pe energie nucleară - "USS Nautilus" este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

 

21 ianuarie 1957 - In Romania este emis un decret privind desfiintarea cotelor obligatorii la produsele agricole vegetale si la lapte, stabilite prin decretele din 1953 si 1955.

 

21 ianuarie 1957 - S-a nascut actriţa americană Geena Davis.

 

21 ianuarie 1959 - A murit Cecil B.de Mille, regizor si producator american (“Sunset Boulevard”, “The Greatest Show on Earth”, “The Ten Commendments”); (n.12.08.1881).

Cecil Blount DeMille (n. 12 august 1881, Ashfield, statul Massachusetts – d. 21 ianuarie 1959, Hollywood, California) a fost un regizor american și producător de filme care a câștigat Academy Award atât cu filme mute cât și cu sunet. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt Cleopatra (1934), Samson and Delilah (1949), The Greatest Show on Earth (1952) și The Ten Commandments (1923 și 1956) - in imagine, Cecil B. DeMille în 1937 - foto: ro.wikipedia.org

Cecil B. DeMille în 1937 – foto: ro.wikipedia.org

Cecil Blount DeMille (n. 12 august 1881, Ashfield, statul Massachusetts – d. 21 ianuarie 1959, Hollywood, California) a fost un regizor american și producător de filme care a câștigat Academy Award atât cu filme mute cât și cu sunet. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt Cleopatra (1934), Samson and Delilah (1949), The Greatest Show on Earth (1952) și The Ten Commandments (1923 și 1956).

 

21 ianuarie 1964 - Eugene Ionesco, dramaturg francez de origine romana, este ales membru al Academiei Franceze (“Nu”, “Scaunele”, “Neintelegerea”).

Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina - d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Eugen Ionescu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina – d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.

 

21 ianuarie 1972 - La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

21 ianuarie 1976 - Supersonicul Concorde, rezultatul unei colaborări între specialistii francezi și englezi, a zburat pentru prima oară.

Aérospatiale-BAC Concorde a fost un avion supersonic de pasageri. A fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și britanic, combinând eforturile companiilor Aérospatiale și British Aircraft Corporation - foto - en.wikipedia.org

Concorde  - foto – en.wikipedia.org

Aérospatiale-BAC Concorde a fost un avion supersonic de pasageri. A fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și britanic, combinând eforturile companiilor Aérospatiale și British Aircraft Corporation.

 

21 ianuarie 1991 - A decedat printesa Ileana a României, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria; (n. 05.01.1909.

Ileana, Principesă a României (cunoscută ca domnița Ileana și principesa Ileana; n. 5 ianuarie 1909, București – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ileana, Principesă a României – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ileana, Principesă a României (cunoscută ca domnița Ileana și principesa Ileana; n. 5 ianuarie 1909, București – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia.

 

21 ianuarie 1991 - S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF).

 

21 ianuarie 1998 - Papa Ioan Paul al II-lea soseste in vizita la Havana, pentru prima data in Cuba comunista; (21.01-25.01.1998).

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa.

 

21 ianuarie 1999 - A murit Charles Brown, cântăreţ american de blues, pianist; (n. 13.09.1922).

 

21 ianuarie 1999 - Marsul minerilor din Valea Jiului catre Bucuresti.

Câteva mii de mineri conduşi de Miron Cozma, au pornit într-un marş de protest neautorizat, spre Bucureşti - foto: Dragoş Cristescu / Mediafax Foto

Câteva mii de mineri conduşi de Miron Cozma, au pornit într-un marş de protest neautorizat, spre Bucureşti – foto: Dragoş Cristescu / Mediafax Foto

Are loc o conferinta de presa comuna a GDS, Alianta Civica, AFDPR, LADO, Asociatia victimelor mineriadelor 1990-1991, in urma careia se face publica hotarirea de a se organiza un mars de protest fata de manifestarile minerilor la 22.01.1999. La Timisoara, peste o mie de reprezentanti ai societatii civile organizeaza un miting de protest, condamnand actiunile minerilor. La ora 15, minerii forteaza barajul de la Costesti, pe care dupa o ora il sparg.

 

21 ianuarie 2001 - Jutta Kleinschmidt devine prima femeie care câştigă (2001) Raliul Paris-Dakar.

 

21 ianuarie 2004 - S-a nascut Prinţesa Ingrid Alexandra a Norvegiei.

 

21 ianuarie 2004 - A murit Dinu Adameşteanu, membru al Academiei Române. A avut o contributie importanta la descoperirea siturilor de la Histria, a cetăţii Heracleea şi a revoluţionat tehnicile de studiu în domeniu; (n.25.03.1913).

Dinu Adameșteanu (n. 25 martie 1913, Toporu, județul Vlașca — d. 21 ianuarie 2004, Policoro, Basilicata în Italia) a fost un arheolog italian, originar din România, profesor la Universitatea din Lecce (Italia) și director al Școlii de specializare în Arheologie Clasică și Medievală la aceași universitate. Fratele său, medicul veterinar Ion Adameșteanu, este unul din fondatorii școlii românești de patalogie medicală veterinară, in imagine,  Dinu Adameșteanu (Roma, 1940) - foto: it.wikipedia.org

Dinu Adameșteanu (Roma, 1940) – foto: it.wikipedia.org

Dinu Adameșteanu (n. 25 martie 1913, Toporu, județul Vlașca — d. 21 ianuarie 2004, Policoro, Basilicata în Italia) a fost un arheolog italian, originar din România, profesor la Universitatea din Lecce (Italia) și director al Școlii de specializare în Arheologie Clasică și Medievală la aceași universitate. Fratele său, medicul veterinar Ion Adameșteanu, este unul din fondatorii școlii românești de patalogie medicală veterinară.

 

21 ianuarie 2006 - Moare Ibrahim Rugova, om politic si scriitor albanez din Kosovo,cunoscut pe plan international.

 

21 ianuarie 2009 - Presedintele Barack Obama a repetat la Casa Alba juramantul de presedinte, pentru a preveni orice contestare. La ceremonia oficiala de investire, emotionat, Obama a inversat cateva cuvinte ale textului juramantului.

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) a fost al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008, alături de Joe Biden ca vicepreședinte. A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani - in imagine, U.S. President Barack Obama's official photograph in the Oval Office on 6 December 2012 - foto - ro.wikipedia.org

U.S. President Barack Obama’s official photograph in the Oval Office on 6 December 2012 – foto – ro.wikipedia.org

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) a fost al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008, alături de Joe Biden ca vicepreședinte. A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com