Evenimentele Zilei de 21 februarie în Istorie

"Răscoala Țărănească din 1907" (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Răscoala Țărănească din 1907″ (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

21 februarie este a 52-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 21 februarie

(BOR) Sfântul Cuvios Timotei; Sfântul Ierarh Eustatie, Arhiepiscopul Antiohiei

Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Eustatie, Arhiepiscopul Antiohiei.  Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 21 februarie - Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Eustatie, Arhiepiscopul Antiohiei – Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Timotei, cuvios († secolul al VIII-lea); Sf. Eustațiu, patriarhul Antiohiei († 338)

 

(BRC) Sf. Petru Damiani, episcop și învățător al Bisericii (1007-1072)

Petru Damiani (în latină Petrus Damianus, în italiană Pier Damiani, n. 1007, Ravenna, d. 22 februarie 1072, Faenza), a fost un prelat italian din secolul XI, la început eremit, pustnic, reformator, care devine ulterior episcop și apoi cardinal, fiind declarat doctor al Bisericii de papa Leonțiu XII, în 1828 - foto: ro.wikipedia.org

Petru Damiani – foto: ro.wikipedia.org

Petru Damiani (în latină Petrus Damianus, în italiană Pier Damiani, n. 1007, Ravenna, d. 22 februarie 1072, Faenza), a fost un prelat italian din secolul XI, la început eremit, pustnic, reformator, care devine ulterior episcop și apoi cardinal, fiind declarat doctor al Bisericii de papa Leonțiu XII, în 1828.

 

Ziua internaţională a limbii materne (ONU)

Ziua internaţională a limbii materne este marcată anual, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000.

Data aleasă aminteşte de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne ”bangla”, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie, potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 21 februarie

 

Evenimentele Zilei de 21 februarie în Istorie:

- 21 februarie 1848 – Manifestul Partidului Comunist;

- 21 februarie 1907 – A izbucnit Răscoala Țărănească din 1907;

- 21 februarie 1916 – A început Bătălia de la Verdun

 

21 februarie 1411 - Teologul reformator ceh Jan Hus este excomunicat de Papa Grigore al XII-lea, dupa ce a luat pozitie impotriva Indulgentelor papale.

Jan Hus (1369 -1415) teolog reformator ceh, născut la Husinec, Boemia, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Prin scrierile sale, Jan Hus a contribuit mult la dezvoltarea limbii cehe literare - foto: ro.wikipedia.org

Jan Hus – foto: ro.wikipedia.org

Jan Hus (1369 – 6 iulie 1415) teolog reformator ceh, născut la Husinec, Boemia, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Prin scrierile sale, Jan Hus a contribuit mult la dezvoltarea limbii cehe literare.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 februarie 1431 - A începe procesul Ioanei d’Arc, eroina nationala a francezilor..

Ioana d'Arc în capela regelui Carol al VII-lea. (pictură de Dominique Ingres, 1854) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioana d’Arc în capela regelui Carol al VII-lea. (pictură de Dominique Ingres, 1854) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioana d’Arc (Ioana de Arc, Fecioara din Orleans; în franceză: Jeanne d’Arc; n. 6 ianuarie 1412 – d. 30 mai 1431) este una din figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice dar și foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

Ioana d'Arc - "Arderea pe rug". (Anton Hermann Stilke, 1843) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioana d’Arc – “Arderea pe rug”. (Anton Hermann Stilke, 1843) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 24 mai (1430), este făcută prizonieră de către un cavaler burgund, care o capturează în timp ce încearcă să iasă din încercuire. Eroina pune la cale o evadare, însă Jean de Luxembourg o vinde regelui Angliei, care o închide la Rouen. Carol al VII-lea nu o ajută, cu toate că ea este convinsă că o va răscumpăra. Este acuzată de erezie de către Universitatea din Paris, care cere să fie judecată de tribunalul Inchiziției. La 24 mai 1431, în cimitirul din Rouen, fata semnează printr-o cruce (nu știa să scrie) actul de abjurare. Se spune că ar fi fost mințită că hârtia conține altceva. Cert este că, două zile mai târziu, fecioara din Orleans retractează. Este arsă pe rug, la 30 mai, în piața Vieux-Marché din Rouen. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că și-a îndeplinit misiunea.

 

21 februarie 1437 - Regele Scotiei James I ( n.1394), fiul regelui Robert al III- lea și al Annabellei Drummond, este asasinat. A urcat pe tron in anul 1406.

 

21 februarie 1440 - Se constituie Confederația Prusaca. A fost o organizație formată la Kwidzyn de un grup de 53 de nobili și clerici și 19 orașe din Prusia. În 1454, liderul Confederației, Johannes von Baysen (Jan Bażyński), a cerut în mod oficial regelui Cazimir al IV-lea al Poloniei, ca Prusia sa fie încorporată în Regatul Poloniei. A urmat ”Razboiul de treisprezece ani”, încheiat cu înfrângerea Cavalerilor Teutoni în 1466 și a doua Pace de la Thorn. Ordinul Teutonic a pierdut controlul in vestul Prusiei, iar Prusia, a devenit o provincie a Poloniei, cu unele drepturi de autonomie locala.

 

21 februarie 1513 – A murit Papa Iulius al II-lea; (n. 1443).

Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, papă al Romei. A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine - foto: ro.wikipedia.org

Papa Iulius al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Giuliano della Rovere, născut la 05 decembrie 1443, a fost ales Papă (1503-1513) sub numele de Julius II . A dorit să facă din Statul Papal o mare putere, fapt care i-a adus printre admiratorii sai porecla de „Iulius Cezar II”. Nu a ezitat să participe personal la campaniile militare in calitate de comandant suprem. El a restaurat autoritatea Papei si l-a obligat pe Cezar Borgia să se refugieze în Franţa.

Sub pontificatului său, Papa Iulius al II-a convocat al cincilea Conciliu Lateran, a creat Garda Elveţiană în 1505 si s-a pus piatra de temelie a Bazilicii Sfântul Petru din Roma, începuta Bramante. Rafael a fost pictorul lui preferat, dar l-a incurajat de asemenea si pe Michaelangelo, care a pictat frescele din Capela Sixtină.

 

21 februarie 1543 – Bătălia de Wayna Daga. In Etiopia, o armata formata din etiopieni și portughezi a învins o armată a otomanilor din Somalia, condusă de imamul Ahmad ibn al Ghazi Ibrihim. Potrivit tradiției, Ahmad a fost ucis de un mușchetar portughez, iar după ce soldații imamul a aflat de moartea lui, au fugit de pe câmpul de luptă.

 

21 februarie 1605 – Ștefan Bocskay a fost proclamat principe al Transilvaniei.

Ștefan Bocskai sau Ștefan Bocskay (în maghiară Bocskai István) (n. 1 ianuarie 1557, Cluj - d. 29 decembrie 1606, Cașovia) a fost un principe al Transilvaniei - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Bocskai – foto: ro.wikipedia.org

La 21 februarie 1605 Ștefan Bocskay este proclamat principe al Transilvaniei, în urma alegerii sale de către Dieta de la Miercurea Nirajului. “În Transilvania situația fu atât de instabilă, iar Ungaria se afla și ea sub jug nemțesc, până când Domnul l-a urnit din căpitănia sa orădeană pe Ștefan Bocskay, care i-a extirpat pe nemți din Transilvania /…/ Bocskay, cu ajutorul turcilor, i-a scos pe nemți și din Ungaria.

Principe foarte bun, el făcu multe lucruri mari în chiar puțină vreme; a restabilit libertățile, atât lăuntrice, cât și din afară, ale Ungariei și Transilvaniei; a pus ca orașele haiducilor să fie bastioane ale unui mare teritoriu împotriva turcilor.” (János Kemeny, Memorii. Scrierea vieții sale, trad. Pap Francisc, Cluj-Napoca, 2002).

Ștefan Bocskay (în maghiară István Bocskay) s-a născut la 1 ianuarie 1557 la Cluj. În 1592 este numit comandant al cetății Oradea. În 1595, Bocskay, aliat al împăratului Rudolf II-lea, este numit locotenent general al armatei transilvănene care efectuează campania antiotomană din Muntenia, împreună cu voievozii români Mihai Viteazul și Ștefan Răzvan, sub comanda supremă a principelui Sigismund Báthory. Învinși la Târgoviște și Giurgiu, turcii sunt obligați să se retragă la sud de Dunăre.

În luna aprilie 1605, Ștefan Bocskay este ales principe al Ungariei la Dieta de la Szerencs. La 14 septembrie 1605, după o serie de confruntări cu sașii din Transilvania, Bocskay este unanim ales principe de către cele trei națiuni la Dieta de la Mediaș, și instaurat pe tronul princiar. În noiembrie, sprijinul otoman se concretizează în obținerea de către Bocskay a actului (berat) de numire ca principe al Transilvaniei și rege al Ungariei.

Numirea lui Ștefan Bocskay ca rege al Ungariei, importanța și fastul încoronării sale, la care a fost prezent marele vizir, reprezintă aspectul particular și limita superioară a sprijinului politic otoman. Totodată, prezența marelui vizir la încoronare sublinia faptul că, spre deosebire de încoronarea lui János Zápolya (1529), considerată ca un fapt divers pentru un imperiu în ascensiune, noului eveniment i se acordă o importanță deosebită.” (Călin Felezeu , Statutul principatului Transilvaniei în raporturile cu Poarta Otomană (1541-1688), Cluj-Napoca , 1996).

Ștefan Bocskay încheie tratatul de pace de la Viana cu Rudolf al II-lea în 1606. Ulterior, mediază pacea de la Zsitvatorok, între habsburgi și otomani. La 29 decembrie 1606 Ștefan Bocskay încetează din viață, probabil otrăvit, la Cașovia (Kosiče).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

21 februarie 1613 – Mihail I devine țar. Este începutul dinastiei Romanov în Rusia.

Mihail I Fiodorovici Romanov (n. 12 iulie 1596 – d. 13 iulie 1645) a fost primul țar rus din dinastia Romanov. El a fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Kseniei. Domnia lui a marcat finalul Timpurilor Tulburi - foto: ro.wikipedia.org

Mihail I Fiodorovici Romanov – foto: ro.wikipedia.org

Mihail I Fiodorovici Romanov (n. 12 iulie 1596 – d. 13 iulie 1645) a fost primul țar rus din dinastia Romanov. El a fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Kseniei. Domnia lui a marcat finalul Timpurilor Tulburi.

 

21 februarie 1677 – A murit filosoful olandez Baruch Spinoza; (n.24 noiembrie 1632).

Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam - d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d'Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă - spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă - Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit "Substanță" - foto: ro.wikipedia.org

Baruch Spinoza – foto: ro.wikipedia.org

Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit “Substanță”.

 

21 februarie 1728 – S-a născut Țarul Petru al III-lea al Rusiei , soțul imparatesei Ecaterinei cea Mare; (d. 17 iulie 1762).

Petru al III-lea (21 februarie 1728 – 17 iulie 1762) a fost împărat al Rusiei pentru șase luni în 1762. Potrivit celor mai mulți istorici era imatur mental și foarte pro-prusac, ceea ce l-a făcut un lider nepopular. se presupune că a fost asasinat ca rezultat al conspirației condusă de soția sa, care i-a succedat la tron, Ecaterina a II-a - foto: ro.wikipedia.org

Petru al III-lea – foto: ro.wikipedia.org

Petru al III-lea (21 februarie 1728 – 17 iulie 1762) a fost împărat al Rusiei pentru șase luni în 1762. Potrivit celor mai mulți istorici era imatur mental și foarte pro-prusac, ceea ce l-a făcut un lider nepopular. se presupune că a fost asasinat ca rezultat al conspirației condusă de soția sa, care i-a succedat la tron, Ecaterina a II-a.

 

21 februarie 1805 – S-a nascut Timotei Cipariu, filolog și lingvist român; (d.3 septembrie 1887).

Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887, Blaj) erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi) - foto: ro.wikipedia.org

Timotei Cipariu – foto: ro.wikipedia.org

Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887, Blaj) erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 februarie 1808 – Fără o declarație prealabilă de război, trupele rusești trec granița în Suedia la Abborfors, în estul Finlandei, începând astfel Razboiul finlandez , în care Suedia va pierde Finlanda, care va fi anexata de Rusia.

 

21 februarie 1824 – În Saint John, New Brunswick, Canada,un tânăr de 18 ani a fost spânzurat pentru furtul a 25 de cenţi.

 

21 februarie 1836 – S-a născut compozitorul francez Leo Delibes.

Léo Delibes,  (n. 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val - Franța - d. 16 ianuarie 1891) compozitor francez - foto: ro.wikipedia.org

Léo Delibes, (n. 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val – Franța – d. 16 ianuarie 1891) compozitor francez – foto: ro.wikipedia.org

Prima sa compoziție de balet „La source” (Izvorul), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia (în 1876). Cu opera „Le Roi l’a dit” (1873) cunoaște succes la Opéra-Comique din Paris, iar în 1881 opera Lakmé (prezentată în premieră tot la Opéra-Comique), va înregistra un triumf copleșitor. În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.

 

21 februarie 1848 – A apărut la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels.

Manifestul Partidului Comunist, denumit și Manifestul Comunist, este una din cele mai importante scrieri politice din istorie. A fost scris de Karl Marx și Friedrich Engels, și publicat pentru prima oară la Londra, în 21 februarie 1848. În manifest sunt descrise scopurile și programul Ligii Comuniste, prima organizație marxistă din lume. În limba română „Manifestul Partidului Comunist” a apărut pentru prima oară la Iași în 1892, în traducerea lui Panait Mușoiu, din limba franceză, după textul cuprins în cartea lui Mermeix „La France socialiste” - in imagine, Coperta primei ediţii a manifestului - foto: ro.wikipedia.org

Coperta primei ediţii a manifestului – foto: ro.wikipedia.org

Manifestul Partidului Comunist, denumit și Manifestul Comunist, este una din cele mai importante scrieri politice din istorie. A fost scris de Karl Marx și Friedrich Engels, și publicat pentru prima oară la Londra, în 21 februarie 1848. În manifest sunt descrise scopurile și programul Ligii Comuniste, prima organizație marxistă din lume. În limba română „Manifestul Partidului Comunist” a apărut pentru prima oară la Iași în 1892, în traducerea lui Panait Mușoiu, din limba franceză, după textul cuprins în cartea lui Mermeix „La France socialiste”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 februarie 1860 – S-a născut scriitorul și jurnalistul ceh Karel Matěj Čapek-Chod; (d. 1927).

 

21 februarie 1865 – S-a născut la Braila, ziaristul si prozatorul român Anton Bacalbașa; (d. 1899).

Anton Bacalbașa (n. 21 februarie 1865, Brăila - d. 1 octombrie 1899), ziarist, prozator și traducător român, creatorul personajului literar Moș Teacă. Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice "Moftul român" - in imagine, Anton Bacalbașa reprezentat pe un timbru românesc din 1965 - foto: ro.wikipedia.org

Anton Bacalbașa reprezentat pe un timbru românesc din 1965 – foto: ro.wikipedia.org

Anton Bacalbașa (n. 21 februarie 1865, Brăila – d. 1 octombrie 1899), ziarist, prozator și traducător român. Si-a făcut debutul în 1880, la Literatorul lui B. Florescu, Al. Macedonski și Th. Stoenescu, cu poezii lirice.  Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice “Moftul român”. Cea mai importantă operă a sa, “Mos Teaca” a fost publicata in 1893. A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la ziarele socialiste (până în 1895): “Emanciparea”, “Literatorul”, “Mesagerul Brăilei”, “Dezrobirea”, “Democrație socială”, “Munca”, “Lumea nouă”, “Drepturile omului”. Ales în 1894 în Consiliul General al Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania.

 

21 februarie 1866 – S-a născut August von Wassermann, medic și bacteriolog german; (d.16 martie 1925). Este cunoscut pe plan mondial pentru descoperirea, în 1906 a reacției ce-i poartă numele.

August Paul von Wassermann (n. 21 februarie 1866, Bamberg, Bavaria - d. 16 martie 1925, Berlin) a fost medic și bacteriolog german, cunoscut pentru descoperirea, în 1906, a reacției ce-i poartă numele - foto: ro.wikipedia.org

August Paul von Wassermann – foto: ro.wikipedia.org

 

21 februarie 1885 - S-a născut Sacha Guitry, actor, regizor, scriitor francez de origine rusă; (d. 1957).

 

21 februarie 1891 - La 21 februarie 1891 a avut loc loc formarea unui nou guvern liberal-conservator în România. Guvernul va fi prezidat de generalul Ion Emanoil Florescu.

Ioan Emanoil Florescu (n. 7 august 1819, Râmnicu Vâlcea - d. 10 mai 1893, Paris) a fost un general și om politic român (între altele, prim-ministru al României în două guverne provizorii, pentru perioade scurte, între 17 aprilie și 6 mai 1876 și între 2 martie și 29 decembrie 1891). După terminarea liceului la București, Florescu a studiat la școala militară Saint-Cyr de la Paris. În războiul din Crimeea din 1854, a servit în armata rusă cu gradul de colonel. În cariera sa politică, Florescu a fost unul din conducătorii Partidului Conservator. A fost consilier militar atât al Domnului Alexandru Ioan Cuza, cât și a succesorului acestuia, Regele Carol I al României, Florescu fiind în același timp militarul care a construit Armata Română timp de optsprezece ani înainte de Războiul de independență - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Emanoil Florescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Emanoil Florescu (n. 7 august 1819, Râmnicu Vâlcea – d. 10 mai 1893, Paris) a fost un general și om politic român (între altele, prim-ministru al României în două guverne provizorii, pentru perioade scurte, între 17 aprilie și 6 mai 1876 și între 2 martie și 29 decembrie 1891). După terminarea liceului la București, Florescu a studiat la școala militară Saint-Cyr de la Paris.

În războiul din Crimeea din 1854, a servit în armata rusă cu gradul de colonel. În cariera sa politică, Florescu a fost unul din conducătorii Partidului Conservator. A fost consilier militar atât al Domnului Alexandru Ioan Cuza, cât și a succesorului acestuia, Regele Carol I al României, Florescu fiind în același timp militarul care a construit Armata Română timp de optsprezece ani înainte de Războiul de independență.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

21 februarie 1893 – S-a născut Andrés Segovia, un virtuoz spaniol al chitarei; (d. 2 iunie 1987).

Andrés Segovia Torres, 1st Marquis of Salobreña (21 February 1893 – 2 June 1987), known as Andrés Segovia, was a virtuoso Spanish classical guitarist from Linares, Spain - (Andrés Segovia in 1963) - foto: en.wikipedia.org

Andrés Segovia Torres- foto: en.wikipedia.org

Segovia spunea ca a “salvat”chitara din mainile cantaretilor tigani de flamenco, pentru a-i reda locul in salile de concert cu repertorii clasice.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

21 februarie 1907 - A izbucnit “Răscoala Țărănească din 1907

Răscoala țărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părți din populația rurală a țării. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

21 februarie 1907 – Intră în vigoare Legea privind organizarea Marinei Comerciale din România.

 

21 februarie 1913 – După Războaiele Balcanice, Ioannina a fost încorporată în statul grec.

 

21 februarie 1916 – La Verdun (Franța) a început cea mai distrugătoare bătălie din primul război mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s–a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

Bătălia de la Verdun (21 februarie 1916 - 18 decembrie 1916) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Verdun (21 februarie 1916 – 18 decembrie 1916) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Verdun (21 februarie 1916 – 18 decembrie 1916), din timpul Primului Război Mondial, a mai fost numită și „Abatorul” deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți se ridică la 700 000 de persoane. Dacă la Marna în 1914 a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat în câteva zile, la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou. Bătălia de la Verdun a fost cunoscută după remarca « Ils ne passeront pas » (Ei NU vor trece) atribuită lui Robert Nivelle. Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al Primul război mondial.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

21 februarie 1921 – Adunarea Constituantă din Republica Democrate a Georgiei adoptă prima Constituţie a ţării.

 

21 februarie 1926 – A murit Heike Kamerlingh Onnes, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1853).

 

21 februarie 1938 – A murit George Ellery Hale, astronom american, inventatorul telescopului Hale; (n. 29 iunie 1868).

 

21 februarie 1941 – A murit Frederick Banting medic canadian, laureat al Premiului Nobel; (n. 1891).

 

21 februarie 1941 – C.I.C. Brătianu, președintele PNL, îi recomandă printr–o scrisoare generalului Antonescu, să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei.

 

21 februarie 1941 – Este emisa Ordonanța guvernului maghiar nr. 1440/1941, care anula în Transilvania de N–E ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921. Se anulau, în același timp, și toate achizițiile făcute de români în perioada 1918–1940.

 

21 februarie 1947 – În New York City, Edwin Land prezinta la o reuniune a Societatii de Optica din SUA, primul aparat de fotografiat la minut „Polaroid”. Edwin Herbert Land (12 mai 1909 – 1 martie 1991) a fost un inventator american.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

21 februarie 1947 – Consiliul de Miniștri a hotărât proclamarea lui Iosif V. Stalin cetățean de onoare al României.

 

21 februarie 1948 – A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat; în urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej. Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar.

 

21 februarie 1953 – Francis Crick şi James D. Watson au descoperit structura ADN-ului molecular, una dintre cele mai importante descoperiri stiintifice postbelice, o descoperire care a revolutionat stiinta.

 

21 februarie 1960 – Liderul cubanez Fidel Castro a naționalizat toate intreprinderile din Cuba.

 

21 februarie 1961 - S-a născut Constantin Lăcătușu, alpinist român.

Constantin Lăcătușu (n. 21 februarie 1961, Piatra Neamț), alpinist, geolog și cameraman român, primul din România care a cucerit vârful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995 - foto: facebook.com

Constantin Lăcătușu – foto: facebook.com

Constantin Lăcătușu (n. 21 februarie 1961, Piatra Neamț), alpinist, geolog și cameraman român, primul din România care a cucerit vârful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995. Constantin Lăcătușu este singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente, completând lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.lacatusu.rowww.facebook.com

 

21 februarie 1965 – Liderul radical al populatiei de culoare din America, Malcolm X a fost asasinat.

Malcolm X (născut Malcolm Little; 19 mai 1925 - 21 februarie 1965) (cunoscut și sub numele Hajji Malik El-Shabazz) a fost un preot musulman american de culoare și purtător de cuvânt pentru Nation of Islam. Pentru admiratorii săi a fost un avocat curajos pentru drepturile negrilor, un om care a pus sub acuzare albii din America în termenii cei mai aspri pentru crimele sale împotriva americanilor de culoare; insa adversarii l-au acuzat de propovaduirea rasismului și a violenței. El a fost numit unul dintre cele mai mari și mai influente personalitati afro-americane din istorie - foto: ro.wikipedia.org

Malcolm X – foto: ro.wikipedia.org

Malcolm X (născut Malcolm Little; 19 mai 1925 – 21 februarie 1965) (cunoscut și sub numele Hajji Malik El-Shabazz) a fost un preot musulman american de culoare și purtător de cuvânt pentru Nation of Islam. Pentru admiratorii săi a fost un avocat curajos pentru drepturile negrilor, un om care a pus sub acuzare albii din America în termenii cei mai aspri pentru crimele sale împotriva americanilor de culoare; insa adversarii l-au acuzat de propovaduirea rasismului și a violenței. El a fost numit unul dintre cele mai mari și mai influente personalitati afro-americane din istorie.

 

21 februarie 1972 – Richard Nixon a devenit primul președinte american care a vizitat China.

Richard Nixon meets with Mao Zedong in Beijing, February 21, 1972 - foto: en.wikipedia.org

Richard Nixon meets with Mao Zedong in Beijing, February 21, 1972 – foto: en.wikipedia.org

 

21 februarie 1972 – Lansarea romanului Marele singuratic, de Marin Preda.

 

21 februarie 1974 – A fost adoptată o nouă constituție a Iugoslaviei. Provinciile autonome Kosovo și Voivodina au primit drepturi republicane. Iosip Broz Tito a fost ales președinte al Iugoslaviei pe viață.

 

21 februarie 1980 – S-a născut Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, monarh al Bhutanului.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (n. 21 februarie 1980) este al cincilea rege al Bhutanului și capul dinastiei Wangchuck. A devenit rege la 14 decembrie 2006 și a fost încoronat oficial la 6 noiembrie 2008. La deschiderea sesiunii parlamentare din 20 mai 2011, regele a anunțat logodna sa cu Jetsun Pema, o tânără în vârstă de 21 de ani, născută la Thimphu la 4 iunie 1990. Cei doi s-au căsătorit la 13 octombrie 2011 la Punakha Dzong - foto: ro.wikipedia.org

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck – foto: ro.wikipedia.org

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (n. 21 februarie 1980) este al cincilea rege al Bhutanului și capul dinastiei Wangchuck. A devenit rege la 14 decembrie 2006 și a fost încoronat oficial la 6 noiembrie 2008. La deschiderea sesiunii parlamentare din 20 mai 2011, regele a anunțat logodna sa cu Jetsun Pema, o tânără în vârstă de 21 de ani, născută la Thimphu la 4 iunie 1990. Cei doi s-au căsătorit la 13 octombrie 2011 la Punakha Dzong.

 

21 februarie 1984 – A murit Mihail Șolohov, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (n.11 mai 1905).

Mihail Alexandrovici Șolohov (n. 11 mai 1905 - d. 21 februarie 1984), a fost un scriitor cazac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965 - in imagine, Mihail Șolohov în 1938 - foto: ro.wikipedia.org

Mihail Șolohov în 1938 – foto: ro.wikipedia.org

Mihail Alexandrovici Șolohov (n. 11 mai 1905 – d. 21 februarie 1984), a fost un scriitor cazac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965. Motivația Juriului Nobel: “…pentru forța artistică și integritatea cu care a dat expresie, în epica Donului, unei etape istorice din viața poporului rus.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

21 februarie 1995 – Ziarul International “Herald Tribune” a reprodus opinia unor oficiali ai Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căreia “Armatele fostelor state comuniste dispun de slabe capacităţi de luptă, cu excepţia României care este, paradoxal, una dintre cele mai sărace ţări din estul Europei”.

 

21 februarie 2008 – A fost incendiata Ambasada S.U.A. de la Belgrad. 150.000 demonstranţi s-au adunat la Belgrad, în Serbia, în semn de protest faţă de proclamarea independenţei Kosovo. Un grup de protestatari au incendiat Ambasada Statelor Unite ale Americii. Tomislav Nilolic seful Partidului Radical Sârb a acuzat Statele Unite şi Uniunea Europeana ca fiind responsabile pentru furtul Kosovo.

El a spus: “Noi nu ne vom odihni până când Kosovo nu va reveni sub controlul Serbiei.” Ambasada a fost evacuata americani de teama escaladarii violenţei. Un corp carbonizat a fost găsit în interiorul ambasadei. Oficialitatile din Statele Unite au afirmat că acesta nu era un angajat al ambasadei si nici un diplomat.Se pare că acel cadavru a fost al unui demonstrant care a intrat in cladire.

 

21 februarie 2012 - Pe 21 februarie 2012, patru membre ale grupului Pussy Riot au susținut o reprezentație în Catedrala Hristos Mântitorul din Moscova, motivate de opoziția față de președintele Vladimir Putin și față de politicile Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pussy Riot este o formație feministă de punk rock din Moscova. Înființată în august 2011, aceasta organizează spectacole provocatoare despre viața politică din Rusia în locuri neobișnuite, cum ar fi pe acoperișul unui troleibuz sau pe o schelă aflată la metroul din Moscova - (Pussy Riot in ianuarie 2012) - foto Igor Mukhin, preluat de pe ro.wikipedia.org

Pussy Riot in ianuarie 2012 – foto Igor Mukhin, preluat de pe ro.wikipedia.org

Pussy Riot este o formație feministă de punk rock din Moscova. Înființată în august 2011, aceasta organizează spectacole provocatoare despre viața politică din Rusia în locuri neobișnuite, cum ar fi pe acoperișul unui troleibuz sau pe o schelă aflată la metroul din Moscova.

Pe 21 februarie 2012, patru membre ale grupului au susținut o reprezentație în Catedrala Hristos Mântitorul din Moscova, motivate de opoziția față de președintele Vladimir Putin și față de politicile Bisericii Ortodoxe Ruse. Acțiunile lor au fost oprite de către ofițerii de securitate ai bisericii. Pe 3 martie, după apariția pe Internet a unei înregistrări a spectacolului, trei dintre membrii grupului au fost arestați și acuzați de huliganism.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro