Evenimentele Zilei de 2 noiembrie în Istorie: 2 noiembrie 1919 – Alegeri pentru primul Parlament al României

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto preluat de pe agero-stuttgart.de

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite

foto preluat de pe agero-stuttgart.de
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

2 noiembrie este a 306-a zi a calendarului gregorian și a 307-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 2 noiembrie

(BOR) Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă Română se face la data de 2 noiembrie - Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie - Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Ss. Anchidin, Pegasiu, Aftoniu, Elpifidor și Anempodit, martiri († secolul al IV-lea)

 

(BRC) Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Pomenirea tuturor credinciosilor raposați foto: calendarcatolic.ro

Pomenirea tuturor credinciosilor raposați - foto: calendarcatolic.ro

În ziua de 1 noiembrie, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, credincioşii contemplă în lumina credinţei bucuriile şi splendorile lăcaşului fericit al sufletelor ajunse la sfinţenie, „Biserica triumfătoare”, dar nu pierd din vedere faptul că o altă mulţime de fraţi şi surori în Cristos, după ce au trecut prin viaţa pământească, aşteaptă cu dor în pragul acestui lăcaş şi nu pot intra, deoarece se simt încă nevrednici, din cauza urmelor ce le mai poartă din călătoria prin locurile pline de noroiul păcatului; ele formează acea parte a Bisericii ce se numeşte „Biserica pătimitoare”.

Aceste suflete suferă de dorul după casa Tatălui, de conştiinţa că nu se pot ajuta singure, de durerea ce le-o produce focul tainic rânduit de bunătatea divină să le redea puritatea desăvârşită, prin arderea impurităţilor aduse din viaţa trecătoare.

După sărbătorirea tuturor sfinţilor, în multe părţi se făcea pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi, urmând un îndemn spontan al dragostei creştineşti. Sfântul Odilon, abate al mănăstirii benedictine din Cluny, în anul 998, a poruncit ca la 2 noiembrie să se facă pomenirea tuturor călugărilor răposaţi. Sub influenţa celor peste o mie de mănăstiri benedictine, răspândite pe tot întinsul Europei, întreaga creştinătate apuseană a adoptat acest obicei şi, în anul 1311, Roma a stabilit în mod oficial ca la 2 noiembrie să fie celebrată pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi.
cititi mai mult pe: calendarcatolic.ro

 

Ziua Morților (Dia de los Muertos) în Mexic

Day of the Dead (Spanish: Día de Muertos) is a Mexican holiday celebrated throughout Mexico, in particular the Central and South regions, and acknowledged around the world in other cultures. The holiday focuses on gatherings of family and friends to pray for and remember friends and family members who have died, and help support their spiritual journey. In 2008 the tradition was inscribed in the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity by UNESCO foto (Representations of Catrina, one of the most popular figures of the Day of the Dead celebrations in Mexico): en.wikipedia.org

Day of the Dead (Representations of Catrina, one of the most popular figures of the Day of the Dead celebrations in Mexico) – foto: en.wikipedia.org

 

Astazi in Istorie pentru 2 noiembrie

 

2 noiembrie 655 - In Spania s-a tinut al IX-lea Conciliu din Toledo, in timpul caruia au fost promulgate o serie de reguli privitoare la disciplina ecleziastica. S-a hotarat ca toti convertitii la crestinism si nu doar evreii vor trebui sa petreaca sarbatorile crestine in prezenta episcopului locului, pentru a-si dovedi credinta, iar nerespectarea acestei reguli urma sa fie pedepsita cu flagelarea.

 

2 noiembrie 676 - Donus devine Papă; este cel de-al 77-lea papă, succesor al Papei Adeodat al II-lea. Pontificatul sau a durat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale.

Donus a fost ales papă pe 2 noiembrie 676 și a pontificat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale. Era fiul unui cetățean roman numit Maurițiu. foto: ro.wikipedia.org

Donus  - foto: ro.wikipedia.org

Donus a fost ales papă pe 2 noiembrie 676 și a pontificat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale. Era fiul unui cetățean roman numit Maurițiu. A fost conciliant in relatiile sale cu Imperiul Bizantinsi a ajuns la o înțelegere cu arhiepiscopul de Ravenna, pe care l-a convins să renunțe la pretențiile de autocefalie.

 

2 noiembrie 998 - Sfântul Odilon, abatele de Cluny a celebrat pentru prima oară o comemorare a tuturor răposaților ordinului său. Această zi a devenit mai apoi în Biserica Catolică data la care sunt comemorați toți credincioșii răposați.

 

2 noiembrie 1327 - În Spania, Alfonso al IV-lea numit „cel Bun”, a fost proclamat rege de Aragon la moartea tatălui său Iacob al II-lea.

Afonso al IV-lea al Portugaliei (8 februarie 1291 – 28 mai 1357), supranumit Viteazul (portugheză o Bravo), al șaptelea rege al Portugaliei, din 1325 până la moartea sa în 1357. A fost singurul fiu legitim al lui Denis al Portugaliei, cu soția acestuia Elisabeta de Aragon foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Afonso al IV-lea al Portugaliei
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Afonso al IV-lea al Portugaliei (8 februarie 1291 – 28 mai 1357), supranumit Viteazul (portugheză o Bravo), al șaptelea rege al Portugaliei, din 1325 până la moartea sa în 1357. A fost singurul fiu legitim al lui Denis al Portugaliei, cu soția acestuia Elisabeta de Aragon.

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, (aragoneză Chaime lo Chusto, catalană Jaume el Just, spaniolă Jaime el Justo), rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia foto: ro.wikipedia.org

Iacob al II-lea  – foto: ro.wikipedia.org

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, (aragoneză Chaime lo Chusto, catalană Jaume el Just, spaniolă Jaime el Justo), rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia.

 

2 noiembrie 1439 - Statele generale, reunite deja din octombrie, la Orléans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța. Această decizie a declanșat revolta nobililor francezi: Praguerie (1440). Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, « taille », care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez. Delegația i-a acordat regelui Carol al VII-lea permisiunea de a ridica „taxa” în fiecare an. Acest impozit anual nu va fi abolit decât odată cu Revoluția franceză.

 

2 noiembrie 1570 - Un incendiu care s-a întins din Olanda până în Iutlanda, a transformat în cenușă peste 100 000 de locuințe.

 

2 noiembrie 1639 - Domnul Munteniei, Matei Basarab, a fost mazilit de sultan in urma intrigilor domnului moldovean Vasile Lupu, sprijinit si de marele vizir otoman.

Matei Basarab (uneori şi Matei Brâncoveanu), (n. 1580, Brâncoveni, Brâncoveni, Olt, România – d. 25 aprilie 1654, Târgovişte, Ţara Românească) a fost domnul Ţării Româneşti între 1632 şi 1654. Domnia i-a fost marcată de confruntări cu Vasile Lupu, domnul Moldovei. Pe plan cultural, Matei Basarab a ctitorit şi a refăcut o seamă de lăcaşuri de cult. Sfârşitul domniei a fost caracterizat de o slăbire a autorităţii domneşti în raport cu mercenarii seimeni, care avea să ducă la Răscoala seimenilor din timpul lui Constantin Şerban - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Matei Basarab (uneori şi Matei Brâncoveanu), (n. 1580, Brâncoveni, Brâncoveni, Olt, România – d. 25 aprilie 1654, Târgovişte, Ţara Românească) a fost domnul Ţării Româneşti între 1632 şi 1654. Domnia i-a fost marcată de confruntări cu Vasile Lupu, domnul Moldovei. Pe plan cultural, Matei Basarab a ctitorit şi a refăcut o seamă de lăcaşuri de cult. Sfârşitul domniei a fost caracterizat de o slăbire a autorităţii domneşti în raport cu mercenarii seimeni, care avea să ducă la Răscoala seimenilor din timpul lui Constantin Şerban – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Vasile Lupu a uneltit împotriva lui Matei Basarab încă de la începutul domniei acestuia. În 1639, Lupu a obținut de la sultan un act de domnie în Muntenia pentru fiul său mai mare Ioan si a intrat pentru a doua oară în Muntenia cu ajutor tătăresc, dar nu s-a ales decât cu titlul de „Domn al Moldovei și Țării Românești”, deoarece a fost înfrânt decisiv la Ojogeni.  Avem de la Vasile Lupu și un document emis la 1 noiembrie 1639 care are ca sigiliu stema unită a Moldovei și Țării Românești, care ulterior, a devenit stema oficială a Principatelor Române Unite la 24 ianuarie 1859. Oastea lui Vasile Lupu a intrat în Muntenia în 1637, arzand și jefuind până la Ramnic. Matei Basarab, ajutat și de oștile voievodului transilvanean Gheorghe Racoczi, aflate sub comanda lui Ioan Kemeny, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.

Vasile Lupu (n. 1595, Razgrad, Imperiul Otoman – d. 1661, Istanbul, Imperiul Otoman) a fost domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 şi 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vasile Lupu (n. 1595, Razgrad, Imperiul Otoman – d. 1661, Istanbul, Imperiul Otoman) a fost domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 şi 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1659 - S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Tara Moldovei.

Gheorghe Ghica (n. 1600, d. 1664), domn al Moldovei: 3 martie 1658 - 2 noiembrie 1659 și al Țării Românești: 20 noiembrie 1659 - 1 septembrie 1660 foto: (Gheorghe Ghica, după un portret din secolul al XVIII-lea): ro.wikipedia.org

Gheorghe Ghica, după un portret din secolul al XVIII-lea – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Ghica (n. 1600, d. 1664), domn al Moldovei: 3 martie 1658 – 2 noiembrie 1659 și al Țării Românești: 20 noiembrie 1659 – 1 septembrie 1660. Era de origine albaneza modesta, de prin părțile grecești, și este strămoșul diverselor ramuri ale familiei care va juca un rol important în istoria Moldovei si Munteniei.

 

2 noiembrie 1699 - S-a nascut pictorul francez Jean Baptiste Siméon Chardin; ( d, 12 iunie 1779).

Jean (Baptiste) Siméon Chardin (n. 2 noiembrie 1699, Paris - d. 6 decembrie 1779, Paris), pictor francez, considerat ca unul din cei mai mari artiști ai secolului al XVIII-lea.  foto (Chardin: Autoportret, pastel 1771 - Muzeul Louvre, Paris): ro.wikipedia.org

Chardin: Autoportret, pastel 1771 – Muzeul Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org

Jean (Baptiste) Siméon Chardin (n. 2 noiembrie 1699, Paris – d. 6 decembrie 1779, Paris), a fost un pictor francez, considerat ca unul din cei mai mari artiști ai secolului al XVIII-lea. Este în special cunoscut ca maestru al naturilor moarte, al scenelor de viață și al portretelor, domenii în care talentul artistului s-a desfășurat în toată splendoarea lui. Stilul lui Chardin este atât de personal, încât nu poate fi asociat unei anumite perioade strict delimitate. Artistul activează în Franța în epoca rococo-ului, în același timp cu Watteau, Boucher și Fragonard, opera lui însă se caracterizează prin simplitate și realism subtil, care va iniția un curent burghez în pictura franceză.

 

2 noiembrie 1721 - Petru I a fost proclamat împărat (ţar) „a toate Rusiile”.

Petru I (Petru cel Mare) (n. 9 iunie [S.V. 30 mai] 1672 – d. 8 februarie [S.V. 28 ianuarie] 1725) a condus Rusia din 7 mai (27 aprilie) 1682 până la moartea sa - Portrait by Paul Delaroche, 1838 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru I al Rusiei - Portrait by Paul Delaroche, 1838 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru I (Petru cel Mare) (n. 9 iunie [S.V. 30 mai] 1672 – d. 8 februarie [S.V. 28 ianuarie] 1725) a condus Rusia din 7 mai (27 aprilie) 1682 până la moartea sa. La vârsta de 10 ani fusese ales ţar, însă nu singur, ci împreună cu fratele său Ivan, care avea 16 ani, dar care era bolnav, cu mintea rătăcită. Această situaţie neobişnuită a fost forţată de ambiţiile surorii vitrege a lui Petru, Sofia – soră bună cu Ivan. Sofia a fost numită regentă şi rămâne cu Ivan la Moscova, iar Petru a fost trimis la o reşedinţă din apropierea capitalei.

La vârsta de 17 ani s-a căsătorit, a plecat la Moscova, iar în anul 1695 a început război cu turcii. A creat prima flotă a Rusiei, cu care a învins navele turceşti staţionate în dreptul Azovului, pe care apoi l-a cucerit. Împreună cu 250 de oameni a plecat într-o călătorie prin Europa, într-o aşa-numită “Mare Ambasadă”, pentru a vedea noile realizări ale Occidentului dezvoltat şi a se întoarce în ţara sa îmbogăţit de cunoaştere. Petru I a făcut importante reforme în diferite domenii, de la schimbarea veşmintelor slujitorilor la interzicerea bărbilor pentru cei care nu erau clerici. A dus un război cu suedezii, pe care i-a învins.

La 2 noiembrie 1721 Senatul i-a oferit tarului titlul de imparat, Rusia devenind oficial imperiu,iar Petru t “Împărat și Autocrat al întregii Rusii”. Formula finală este ușor diferită de predecesorii lui Petru și anume “al tuturor Rusiilor”, descriere care reflectă pretențiile țarilor de a domni peste toate teritoriile fostei Rusii Kievene. Titlul complet al lui Petru a fost începând cu 1721: “Petru I, cu ajutorul lui Dumnezeu Împărat și Autocrat al întregii Rusii, Moscovei, Kievului, Vladimirului și Novgorodului; Țarul Kazanului, Țarul Astrakhanului, Țarul Siberiei, Suveranul Smolensk; Prinț al Estoniei, Livoniei, Kareliei, Tverului, Ugrei, Permului, Vlatkăi, Bulgariei și al altor principate; Suveran și Mare Duce de Nijny Novgorod, Cernigov, Riazan, Rostov, Yaroslavl, Beluzero, Udoria, Obdoria, Kondia, și Stăpân al Ținuturilor de Nord; Suveran al Iveriei și al Țărilor kartalian și georgian; și Suveran ereditar și Suzeran al Kabardiniei și al Prinților circassieni și ai munților.

Cancelarul Golovkin a rostit o cuvântare mişcătoare la adresa lui Petru: “Senatul găseşte de cuviinţă s-o roage pe Majestatea Voastră, cu cea mai adâncă umilinţă, să primească numele de Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile…Trăiasca Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile ! “. Petru se preface uimit, apoi stânjenit, dar sfârşeşte prin a primi. Succesorii lui Petru au modificat titlurile incluzându-l și pe cel de Mare Duce al Finlandei (1809) și Țar al Poloniei (1815).

A murit la data de 28 ianuarie 1725. Petru suferea de dureri de coloană, abcese și o infecție a căilor urinare. În ianuarie 1725 a suferit o operație de extragere a pietrelor urinare. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie 1725, se plânge de dureri cumplite, pricinuite de retenția urinei. Medicii nu au nici o îndoială că gangrena a cuprins colul vezicii urinare. Sosise clipa să numească urmașul la tron, dar totuși, țarul tace.

La 28 ianuarie, la ora șase dimineața, la 53 de ani și după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare își dă sufletul. Clanul din jurul Ecaterinei citeste o proclamație prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile. A avut cinci copii, însă moştenirea sa cea mai importantă pe care a lăsat-o a fost o Rusie pornită spre modernizare şi întărită economic şi militar.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

2 noiembrie1755 - S-a nascut la Viena, Maria Antoaneta (Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg – Lothringen), regina a Frantei, fiica imparatului austriac Francisc I si a imparatesei Maria Tereza.

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena (n. 2 noiembrie 1755 – d. 16 octombrie 1793), cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, s-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței și a Navarei. S-a casatorit in anul 1770 cu viitorul rege al Frantei Ludovic al XVI-lea, cu scopul intaririi aliantei franco-austriece.

Cat a fost regina, a fost extrem de criticata pentru extravaganta sa, dar mai ales pentru deciziile ei antireformiste. A sprijinit reactiunea franceza, atragandu-si ura maselor populare. Mariei Antoaneta ii este atribuita si replica: “Daca nu au paine sa manance briose”, rostita in momentul in care saracii din Paris strigau sub geamurile palatului regal ca nu mai au din ce sa traiasca.

In 1791, ea si sotul ei au incercat sa fuga in Austria ca sa scape din mina protestatarilor francezi, insa au fost prinsi si incarcerati in Paris. La noua luni dupa ce Ludovic al XVI-lea a fost executat, Maria Antoaneta, de 38 ani, a fost si ea ghilotinata la varsta de 38 de ani, in ziua de 16 octombrie 1793.

 

2 noiembrie 1767 - S-a nascut prinţul Eduard, Duce de Kent, al patrulea fiu al regelui George al III-lea al Marii Britanii şi tatăl reginei Victoria; (d. 1820).

Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn (Edward Augustus; n. 2 noiembrie 1767 – d. 23 ianuarie 1820), membru al Familiei Regale Britanice, al patrulea fiu al Regelui George al III-lea și tatăl Reginei Victoria foto (Portret de Sir William Beechey, 1818): ro.wikipedia.org

Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn (Portret de Sir William Beechey, 1818) – foto: ro.wikipedia.org

Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn (Edward Augustus; n. 2 noiembrie 1767 – d. 23 ianuarie 1820), membru al Familiei Regale Britanice, al patrulea fiu al Regelui George al III-lea și tatăl Reginei Victoria

 

2 noiembrie 1769 - Exploratorul spaniol Gaspar de Portolá a descoperit Golful San Francisco în California.

San Francisco, Oakland, and the Bay Bridge, 2014 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

San Francisco, Oakland, and the Bay Bridge, 2014 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Golful San Francisco (în engleză: San Francisco Bay sau The Bay) este unul dintre cele mai mari golfuri de pe Coasta de Vest, de la Pacific, a Statelor Unite. Golful are o lungime de 70 de km și o lățime de 20 km, fiind situat în statul California. La intrarea în golf se află podul Golden Gate (Poarta de aur). Înspre nord, în dreptul orașelor San Pablo și San Rafael, începe golful San Pablo.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1785 - Prima luntre de salvare, construită de Lionel Lukin, a fost brevetată la Londra.

 

2 noiembrie 1789 - Adunarea Națională a Revoluției a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.

 

2 noiembrie 1814 - Anglia: Periodicul londonez, The Times, este primul care folosește tiparnița în editarea sa.

Front page of The Times from 4 December 1788 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Front page of The Times from 4 December 1788 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Times este cel mai vechi ziar din Marea Britanie, înființat în anul 1785 sub numele de The Daily Universal Register. Ziarul este tipărit zilnic (mai puțin duminica) începând cu anul 1788. Cotidianul este completat de The Sunday Times, care este tipărit doar duminica. The Times este deținut de compania News Corporation. În luna mai 2008, tirajul ziarului era de 626.401 exemplare pe zi.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1816 - A încetat din viaţă Gheorghe Șincai, istoric, filolog, poet român, reprezentant al Școlii Ardelene. (n. 1754)

Gheorghe Șincai (n. 28 februarie 1754, Râciu, Imperiul Habsburgic – d. 24 noiembrie 1816, Svinica, Imperiul Austriac) a fost un istoric, filolog, traducător și scriitor român, reprezentant al Școlii Ardelene - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Șincai – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Șincai (n. 28 februarie 1754, Râciu, Râciu, Mureș, România – d. 24 noiembrie 1816, Svinica, Imperiul Austriac) a fost un istoric, filolog, traducător și scriitor român, reprezentant al Școlii Ardelene. A adus o contribuţie fundamentală în acţiunea de răspîndire a culturii române în mediul rural din Transilvania şi a elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tiparită a limbii române: “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” (Viena, 1780).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1830 - Chopin dirijează în premieră la Varșovia.

Frédéric François Chopin (născut Fryderyk Franciszek Chopin; n. 22 februarie sau 1 martie 1810, Żelazowa Wola — d. 17 octombrie 1849, Paris), compozitor polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian  foto (Tablou din anul 1835): ro.wikipedia.org

Frédéric François Chopin (Tablou din anul 1835 – foto: ro.wikipedia.org

Frédéric François Chopin (născut Fryderyk Franciszek Chopin; n. 22 februarie sau 1 martie 1810, Żelazowa Wola — d. 17 octombrie 1849, Paris), compozitor polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian. (…)

Pe 2 noiembrie 1830, Chopin părăsește Varșovia pentru concerte în Europa de Vest, neavând să se mai întoarcă pe meleagurile țării natale. La finele lunii izbucnește Răscoala din Noiembrie și partenerul său de drum, Titus Woyciechowski, se reîntoarce acasă pentru a participa la manifestații.

Chopin rămâne la Viena, nerăbdător să afle vești din partea apropiaților săi; vizitează apoi orașele München și Stuttgart (unde află de instaurarea ocupației armatei rusești în Polonia), ajungând până în octombrie 1831 la Paris. Compusese deja o bună parte de lucrări importante, inclusiv două dintre concertele pentru pian și unele dintre etude Op. 10.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1844 - S-a nascut Mehmed V, al 35-lea sultan al Imperiului Otoman; (d. 1918).

Mehmed V Reshad (2 November 1844 – 3 July 1918) was the 35th Ottoman Sultan. He was the son of Sultan Abdülmecid I. He was succeeded by his half-brother Mehmed VI. foto (Official portrait of Mehmed V, 22 July 1913): en.wikipedia.org

Official portrait of Mehmed V, 22 July 1913 – foto: en.wikipedia.org

Mehmed V Reshad (2 November 1844 – 3 July 1918) was the 35th Ottoman Sultan. He was the son of Sultan Abdülmecid I. He was succeeded by his half-brother Mehmed VI.

 

2 noiembrie 1854 - A incetat din viata Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist si compozitor, autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”; (data nașterii incertă, între 1793-1797 la Sliven, Imperiul Otoman).

Anton Pann (născut: Antonie Pantoleon-Petroveanu) (data nașterii incertă, între 1796-1798, Sliven, Imperiul Otoman, azi Bulgaria - d. 2 noiembrie 1854, București, Țara Românească), poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist,[1] compozitor al muzicii imnului național al României.[2] A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii. foto (Anton Pann - gravură de epocă): ro.wikipedia.org

Anton Pann – gravură de epocă – foto: ro.wikipedia.org

Anton Pann (născut: Antonie Pantoleon-Petroveanu) (data nașterii incertă, între 1796-1798, Sliven, Imperiul Otoman, azi Bulgaria – d. 2 noiembrie 1854, București, Țara Românească), poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului național al României.[2] A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii.

 

2 noiembrie 1864 - Prin decret se decide inaugurarea Şcolii de bele-arte din Bucureşti, România. Şcoala propriu zis va fi inaugurată la 26 decembrie 1864. Şcoala de Belle Arte din Bucureşt a fost înfiintata din initiativa artistilor Gheorghe Tattarascu si Teodor Aman si a functionat în cladirea Monetariei Statului pâna în 1912, când acea cladire a fost demolata.

 

2 noiembrie 1873 - S-a nascut Dimitrie Paciurea, sculptor român (d. 1932)

Dimitrie Paciurea (n. 2 noiembrie 1873, București - d. 14 iulie 1932, București), sculptor român. Stilul său simbolic și reprezentațional contrastează puternic cu stilul simplificat până la esența pură al contemporanului și conaționalului său Constantin Brâncuși. În anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie Paciurea  – foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie Paciurea (n. 2 noiembrie 1873, București – d. 14 iulie 1932, București), sculptor român. Stilul său simbolic și reprezentațional contrastează puternic cu stilul simplificat până la esența pură al contemporanului și conaționalului său Constantin Brâncuși. Cea mai reusita opera este considerata statuia “Gigantul”, lucrata în 1906. În anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

 

2 noiembrie 1877 - Se încheiere la Berlin a Convenţia de comerţ româno-germana, care intră în vigoare la 1881. Convenţia a fost modificată la 17 februarie / 1 martie 1887.

 

2 noiembrie 1881 - A aparut primul numar al revistei “Contemporanul”, una dintre cele mai vechi reviste culturale românesti.

 

2 noiembrie 1886 - Oficiul Imperial de Brevete din Germania i-a acordat lui Carl Benz brevetul de automobile.

Carl Friedrich Benz (Karl Friedrich Michael Benz) (* 25 noiembrie 1844, Mühlburg (Karlsruhe); † 4 aprilie 1929, Ladenburg), inginer german și un pionier al automobilismului. foto: ro.wikipedia.org

Carl Friedrich Benz
foto: ro.wikipedia.org

Carl Friedrich Benz (Karl Friedrich Michael Benz) (* 25 noiembrie 1844, Mühlburg (Karlsruhe); † 4 aprilie 1929, Ladenburg), inginer german și un pionier al automobilismului.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Benz Patent-Motorwagen - ManufacturerRheinische Gasmotorenfabrik Benz & Cie. (known today as Mercedes-Benz) Production 1886–1893 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Benz Patent-Motorwagen – Manufacturer Rheinische Gasmotorenfabrik Benz & Cie. (known today as Mercedes-Benz) Production 1886–1893 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen, construit în 1885. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. În 1888, soția lui, Bertha, a folosit mașina într-o călătorie de 100 km pentru a-și vizita rudele.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1889 - Teritoriul Dakota a fost divizat în două părți, care au fost admise în Statele Unite ale Americii sub numele de Dakota de Nord și Dakota de Sud. Dakota de Nord și Dakota de Sud au devenit statele americane cu numerele 39 și 40, în ordinea formării lor.

 

2 noiembrie 1895 - În SUA s-a desfășurat prima cursă de automobile care foloseau gazolina drept combustibil.

 

2 noiembrie 1906 - Revolutionarul marxist Lev Davidovici Troțki, născut Leiba Davidovici Bronștein (n.1879 – d. 21 august 1940, asasinat la ordinul lui Stalin), a fost condamnat la deportare pe viață în Siberia de justitia tarista.

Lev Davidovici Troțki (n. 26 octombrie 1879 (S.N. 7 noiembrie) - d. 21 august 1940), născut Léiba sau Leib Bronștéin, revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina  foto (Fotografie de pe paşaportul lui Lev Troțki, 1915) - ro.wikipedia.org

Fotografie de pe paşaportul lui Lev Troțki, 1915 – foto: ro.wikipedia.org

Lev Davidovici Troțki (n. 26 octombrie 1879 (S.N. 7 noiembrie) – d. 21 august 1940), născut Léiba sau Leib Bronștéin, revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare.

A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism.

În 1905 el s-a reîntors în Rusia împreună cu Parvus. A fost ales președinte al Sovietului deputaților muncitorilor din Sankt Peterburg. Implicarea sa în greva generală din octombrie și sprijinul acordat rebeliunii armate au dus la condamnarea sa la exil pe viață. În ianuarie 1907, el a evadat din exil și s-a refugiat la Londra, unde a participal la Congresul al cincilea al PSDMR.

În octombrie, s-a mutat la Viena, unde a editat ziarul social-democrat Pravda (Adevărul), care era introdus prin contrabandă în Rusia. A fost unul dintre numeroasele ziare revoluționare ruse care au purtat același nume și nu a avut nici o legătură cu ziarul oficial de mai târziu al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Pravda.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1906 - S-a nascut Luchino Visconti, regizor de film şi teatru italian. A fost un reprezentant de marca al neorealismului în cinematografie (“Rocco şi fraţii săi”, “Nopţi albe”) (d.17.03.1976).

 

2 noiembrie 1909 - Tratatul de rectificare a granițelor dintre Brazilia și Uruguay.

 

2 noiembrie 1913 - S-a născut Burt Lancaster, actor american (d. 1998)

Burt Lancaster (n. 2 noiembrie 1913 – d. 20 octombrie 1994) a fost unul din marii actori americani, laureat al Premiului Oscar. (1960) Numele său întreg este Burton Stephen “Burt” Lancaster. S-a născut pe 2 noiembrie 1913 și a decedat pe 20 octombrie 1994. Este binecunoscut publicului pentru fizicul său atletic și zâmbetul cuceritor care l-au transformat într-un adevărat Don Juan al marelui ecran. I se spunea “Domnul mușchi și dinți“, într-un sens ironic, pentru frumusețea corporală și a zâmbetului. Pe parcursul carierei sale însă a acceptat roluri care au contrazis imaginea sa de băiat frumos. În anii ’50 și-a abandonat imaginea sa de cuceritor și a fost privit drept cel mai bun actor al generației sale.

A fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar și a câștigat unul dintre trofee pentru pelicula Elmer Gantry din 1960. A mai câștigat un Golden Globe pentru acest rol dar și două trofee BAFTA pentru peliculele The Birdman of Alcatraz (1962) Atlantic City (1980). Casa sa de producție Hecht-Hill-Lancaster a fost cea mai de succes și inovatoare companie de gen din anii 50 de la Hollywood, producând filme precum Marty (1955), Trapeze (1956) sau Sweet Smell of Success (1957). A regizat chiar două filme, The Kentuckian (1955) și The Midnight Man (1974). În 1999, Institutul American de Film l-a numit pe Lancaster al 19-lea cel mai bun actor al tuturor timpurilor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1916 - A decedat printul Mircea, ultimul fiu al reginei Maria a Romaniei. Alteța Sa Regală Mircea, Principe al României, Principe de Hohenzollern (n. 13 ianuarie 1913 ) a fost cel de-al treilea băiat și cel mai mic copil al Reginei Maria si al Regelui Ferdinand. Prințul Mircea a murit de febră tifoidă, în plin prim Război Mondial.

 

2 noiembrie 1916 - Franța: Trupele franceze ocupă fortăreața de la Verdún.

 

2 noiembrie 1917 - Guvernul britanic a emis declarația Balfour, prin care se angaja în eforturile de a crea în Palestina un stat național al poporului evreu. Declarația Balfour din 2 noiembrie 1917 a fost o declarație oficială de politică extenă a guvernului Regatului Unit prin care se afirma că:

„Guvernul Majestății Sale privește favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin național pentru poporul evreu și își va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv; este de înțeles că nu se va face nimic ce ar putea prejudicia drepturile civile și religioase ale comunităților neevreiești existente în Palestina, sau drepturile și statutul politic obținut de evrei în alte țări.” 

Declarația a fost făcută într-o scrisoare a secretarului pentru afacerile externe Arthur James Balfour către baronul Lionel Walter Rothschild, unul dintre liderii comunității evreiești britanice, declarație care urma să fie transmisă „Federației Sioniste a Marii Britanii și Irlandei”, o organizație sionistă britanică.

Arthur James Balfour, ( 25 July 1848 – 19 March 1930) was a British Conservative politician who was the Prime Minister of the United Kingdom from July 1902 to December 1905, and later Foreign Secretary. foto: ro.wikipedia.org

Arthur James Balfour - foto: ro.wikipedia.org

Declarația reflecta poziția cabinetului britanic, stabilită în ședința guvernului din 31 octombrie 1917. În declarație se mai afirma că este vorba de un act de „… simpatie pentru aspirațiile evreiești sioniste”. Declarația a fost și rezultatul eforturilor politice ale liderilor sioniștilor londonezi Chaim Weizmann și Nahum Sokolow. Ei ceruseră reconstituirea Palestinei ca singurul cămin național evreiesc.

Declarația Balfour s-a situat din punctul lor de vedere mult sub așteptările sioniștilor Declarația Balfour a fost mai târziu incorporată printre prevederile Tratatului de la Sèvres dintre puterile aliate învingătoare și Imperiul Otoman și în Mandatului britanic pentru Palestina. Originalul documentului este păstrat la British Library. Ziua de 2 noiembrie este comemorată cu fast în Israel și în diaspora evreiască ca „Ziua Balfour”. Aceeași zi este amintită cu tristețe în toate statele arabe moderne

 

2 noiembrie 1919 - In zilele de 2-4 noiembrie 1919 au avut loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României.

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto preluat de pe agero-stuttgart.de

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite – foto preluat de pe agero-stuttgart.de

La 2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României, un parlament de tip democratic. În iulie 1917, Constituţia României a fost modificată, introducîndu-se votul universal, egal, direct, secret şi obligatoriu pentru toţi cetăţenii (bărbaţi) de la 21 de ani în sus.

Județele Regatului României (1919 - 1925) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Județele Regatului României (1919 – 1925) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Decretul-lege din noiembrie 1918 detalia prevederile constituţionale, aducînd precizări importante. Pentru a fi ales în Adunarea Deputaţilor se cerea: a fi cetăţean român; a avea exerciţiul drepturilor civile şi politice; a avea vîrsta de 25 de ani împliniţi; a avea domiciliul real în România. Pentru a fi ales în Senat se cerea: a fi cetăţean român; a avea exerciţiul drepturilor civile şi politice; a avea vîrsta de 40 ani împliniţi; a avea domiciliul real în România. Cetăţenii primeau certificat de alegător; cei care nu-şi exercitau „fără temei legitim” dreptul de vot erau amendaţi cu sume variind între 20 şi 50 de lei. Modificările au însemnat, printre altele, renunţarea la censul de avere.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

2 noiembrie 1920 - Statele Unite: Realizează, în Philadelphia (Pennsylvania) prima probă de radiodifuziune folosind stația comercială „KDKA”: în acea primă emisiune radiofonică au fost prezentate știri, muzică și întrețineri (discuții la masa rotundă).

 

2 noiembrie 1923 - Germania: Miniștrii social-democrați părăsesc guvernul.

 

2 noiembrie 1925 - Navele Eigiau și Coedty din Dolgarrog în Wales sunt nimicite într-un incendiu, soldat cu 16 morți.

 

2 noiembrie 1929 - Se introduce la Bucureşti tramvaiul electric, renunţîndu-se astfel la cel cu tracţiune animală.

 

2 noiembrie 1929 - A încetat din viaţă Alexandru Davila (n.1862, Goleşti, jud.Argeş), dramaturg şi om de teatru român, fiul lui Carol Davila, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anii 1905-1908 şi 1912-1914.

 

2 noiembrie 1930 - Haile Selassie devine împărat al Etiopiei.

Haile Selassie I (Tafari Makonnen Woldemikael; n. 23 iulie 1892 - d. 27 august 1975), denumit de către rastafarieni Haile Selassie (Regele regilor și Lordul lorzilor), împăratul Etiopiei între 1930-1935 și 1941-1974. foto: ro.wikipedia.org

Haile Selassie I  – foto: ro.wikipedia.org

Haile Selassie I (Tafari Makonnen Woldemikael; n. 23 iulie 1892 – d. 27 august 1975), denumit de către rastafarieni Haile Selassie (Regele regilor și Lordul lorzilor), împăratul Etiopiei între 1930-1935 și 1941-1974.

 

2 noiembrie 1930 - Cel mai mare avion din lume, Dornier DO-X, a decolat din Germania spre Amsterdam într-un zbor de probă.

Dornier Do X, a fost cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume, la data introducerii sale în Germania de către compania Dornier Flugzeugwerke (1929) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dornier Do X – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dornier Do X, a fost cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume, la data introducerii sale în Germania de către compania Dornier Flugzeugwerke (1929).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1935 - In China au fost introduse ca mijloace de plata bacnotele în locul monedelor.

 

2 noiembrie 1936 - Primul serviciu regular de televiziune din lume – British Broadcasting Corporation (BBC) a infiintat Serviciul de televiziune, ulterior redenumit BBC1.

 

2 noiembrie 1938 - A fost semnat Primul Dictat de la Viena, prin care Germania si Italia s-au angajat sa “arbitreze” problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.

Primul Arbitraj de la Viena și alte achiziții teritoriale (2 noiembrie 1938) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Primul Arbitraj de la Viena și alte achiziții teritoriale (2 noiembrie 1938) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Primul Arbitraj de la Viena a avut loc în 2 noiembrie 1938, la Viena, în Palatul Belvedere. Prin acest arbitraj internațional, zone din Slovacia de sud și partea sud-vestică a Ruteniei Carpatice, au fost desprinse din teritoriul Cehoslovaciei și atribuite Ungariei, conduse de regentul Miklós Horthy. În acest fel Ungaria revizionistă, sprijinită fățiș de cei doi „arbitri”, Germania nazistă și Italia fascistă, recâștiga controlul acestor zone (care aparțin în prezent Slovaciei și Ucrainei).

Aceste zone, locuite compact de etnici maghiari, fuseseră pierdute de Ungaria prin Tratatul de la Trianon, din 1920, în urma Primului Război Mondial, când s-a dizolvat Austro-Ungaria și de atunci încercase, prin toate mijloacele, să le recupereze. Primul arbitraj de la Viena a fost un rezultat direct al Înțelegerii de la München din 30 septembrie 1938. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Tratatele de la Paris din 1947 au declarat arbitrajul nul ab initio și l-au anulat de facto.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1938 - S-a nascut printesa Sophia, soţia regelui Spaniei Juan Carlos I.

Sofía a Greciei (Sofía Margarita Victoria Federica; n. 2 noiembrie 1938) este fiica regelui Paul I al Greciei și soția regelui Juan Carlos I al Spaniei. A fost regina Spaniei pe durata domniei soțului ei (22 noiembrie 1975 - 19 iunie 2014). foto: ro.wikipedia.org

Sofía a Greciei  - foto: ro.wikipedia.org

Sofía a Greciei (Sofía Margarita Victoria Federica; n. 2 noiembrie 1938) este fiica regelui Paul I al Greciei și soția regelui Juan Carlos I al Spaniei. A fost regina Spaniei pe durata domniei soțului ei (22 noiembrie 1975 – 19 iunie 2014).

 

2 noiembrie 1940 - Al Doilea Război Mondial - Statele Unite oferă ajutor tuturor națiunilor împotriva agresorilor.

 

2 noiembrie 1945 - În Franța este creat prin ordonanță primul centru de protecție maternală și infantilă (PMI).

 

2 noiembrie 1945 - Costa Rica și Libéria sunt admise ca State Membre a ONU.

 

2 noiembrie 1947 -  Excentricul miliardar american Howard Hughes a facut zborul de probă si a ridicat de la sol giganticul aparat “H-4 Hercules“, cel mai mare hidroavion din lume, proprietatea și realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.

Howard Robard Hughes, Jr. (24 decembrie 1905 – 5 aprilie 1976), a fost un aviator, inginer, industriaș, producător/regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume - Howard Hughes in February 1938 - oto preluat de pe en.wikipedia.org

Howard Hughes in February 1938 – oto preluat de pe en.wikipedia.org

Howard Robard Hughes, Jr. (24 decembrie 1905 – 5 aprilie 1976), a fost un aviator, inginer, industriaș, producător/regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Acesta a câștigat faimă la sfârșitul anilor 1920 ca producător de film independent, realizând filme cu buget ridicat și de cele mai multe ori controversate, precum Hell’s Angels, The Outlaw.

Hughes a fost unul dintre cei mai influenți aviatori din istorie. El a doborât numeroase recorduri de viteză în aer (pentru care a câștigat numeroase premii), a construit avionul Hughes H-1 Racer și H-4 “Hercules” aircraft, a cumpărat și dezvoltat Trans World Airlines. Hughes este amintit pentru stilul de viață excentric și izolat, datorat tulburării sale obsesiv-compulsive. Moștenirea lăsată de Hughes este Institutul de medicină Howard Hughes.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

Hughes H-4 Hercules, finanțat de Howard Hughes, este cel mai mare hidroavion din lume. A fost creat initial pentru cel de-al doilea razboi mondial, dar constructia acestei aeronave s-a incheiat dupa terminarea razboiului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hughes H-4 Hercules - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

H-4 Hercules” putea sa transporte peste 700 de militari ori o incarcatura de aproximativ 60 de tone, nu a mai zburat niciodata de atunci fiind depozitat intr-un imens hangar. Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Hughes a obtinut un contract din partea guvernului american care presupunea construirea unui hidroavion de mari dimensiuni care sa poata transporta cantitati mari de marfa.

Proiectul a primit diferite nume, H-4 Hercules, Barca Zburatoare a lui Hughes, insa a devenit cunoscut sub numele de “Spruce Goose” De la un capat la altul al aripilor, avionul masura cat un teren de fotbal. Inginerii au reusit sa finalizeze aparatul abia dupa ce Razboiul s-a incheiat, iar pe 2 noiembrie 1947 a fost testat. “Spruce Goose” nu a zburat decat cateva minute dupa care a fost garat intr-un hangar amenajat special.

De la acel prim si ultim zbor, uriasul avion nu a mai fost prezentat public niciodata. Pana la sfarsitul vietii, Hughes a cheltuit milioane de dolari ca sa isi intretina creatia in conditii bune. Dupa moartea milionarului, avionul a fost expus in Long Beach Harbor, California, iar mai apoi in muzeul aeronautic din Oregon.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1950 - A încetat din viaţă scriitorul britanic de origine irlandeza George Bernard Shaw. (n.26.07.1856).

George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence), scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic. foto (Shaw in 1936): en.wikipedia.org


Shaw in 1936 – foto: en.wikipedia.org

George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence), scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic. Celebrul dramaturg a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1925 . (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”);

 

2 noiembrie 1954 - Anglia: Se încheie greva portuarilor, grevă care a cauzat grave prejudicii comerțului exterior britanic.

 

2 noiembrie 1955 - Cercetătorii americani Carlton-Schwerdt și Schaffer obțin în formă cristalină virusul care provoacă poliomielita.

 

2 noiembrie 1955 - Israel: Revenirea la putere a lui David Ben-Gurion.

David Ben Gurion (numele la naștere: David Josef Grün sau Gryn, n.16 octombrie 1886 - d. 1 decembrie 1973), politician și om de stat social democrat israelian, evreu originar din Polonia, unul din principalii conducători și ideologi ai mișcării sioniste, de autodeterminare a poporului evreu, și ctitor al Statului Israel. A fost cel dintâi prim ministru al Israelului foto: ro.wikipedia.org

David Ben Gurion - foto: ro.wikipedia.org

David Ben Gurion (numele la naștere: David Josef Grün sau Gryn, n.16 octombrie 1886 – d. 1 decembrie 1973), politician și om de stat social democrat israelian, evreu originar din Polonia, unul din principalii conducători și ideologi ai mișcării sioniste, de autodeterminare a poporului evreu, și ctitor al Statului Israel. A fost cel dintâi prim ministru al Israelului.

 

2 noiembrie 1956 - Armata roșie sovietică reprimă sângeros protestul budapestanilor început în octombrie. Imre Nagy a fost desemnat prim-ministru de partidul comunist maghiar pe 23 octombrie 1956. Foarte repede a devenit evidentcă el era împotriva intervenției trupelor Armatei Roșii, mai ales că primise asigurări (care s-au dovedit, în final, mincinoase) de la sovietici ca acestia nu vor utiliza violența pentru stopa revoluția maghiară.

Intervenția sovietică a avut loc pe data 23 octombrie 1956 , în aceeași zi când la Budapesta avea loc un mare miting studențesc – desfășurat la Universitatea Tehnică. Timp de 5 zile s-au duc lupte dure între studenții unguri și forțele AVH (poliția secretă comunista maghiară), ajutate de trupele sovietice (sub pretextul de a apăra țara de invazia NATO ). În această etapă, trupele sovietice au luptat numai în Budapesta, neintervenind în restul țării.

La 30 octombrie 1956, sovieticii mimează intenția de negociere, iar la 3 noiembrie își schimbă radical poziția, procedând la ocuparea prin forță miltară a Budapestei. Insurecția maghiarilor s-a soldat cu mii de morți, 13.000 de răniți, cu deportarea a 16.000 de persoane și exilarea a peste 100.000. În dimineața de 4 noiembrie Imre Nagy a ținut un discurs dramatic la radio, anunțând invazia trupelor sovietice, mai târziu cerând azil la ambasada Iugoslaviei . A fost înlaturat și va fi pus în fruntea guvernului comunistul János Kádár, obedient fata de URSS. Pe 21 este răpit în drum spre casa lui – nefiind respectată înțelegerea cu iugoslavii – și este deportat în Romania, la Snagov, împreună cu mai mulți lideri comunisti reformiști.

Nu a fost dispus să demisioneze și nici să recunoască guvernul lui janos Kadar, în ciuda presiunilor politice puternice și a somațiilor repetate. A fost dus in Ungaria în aprilie 1957. Între 9 iunie și 15 iunie 1958 a fost judecat într-un proces cu ușile închise, fiind în cele din urmă condamnat la moarte. Sentința a fost executată chiar în ziua următoare (de menționat că sentința a fost aprobată în prealabil de Comitetul Executiv al Partidului Comunist Maghiar). Între anii 1961-1989 cadavrul lui a fost ascuns în parcela 301 din Cimitirul Nou din Budapesta. Imre Nagy a fost reabilitat în 1989, și a fost reînmormântat solemn în același an la data de 16 iunie.

Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956. A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală. foto: en.wikipedia.org

Imre Nagy  – foto: en.wikipedia.org

Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956. A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală.

 

2 noiembrie 1960 - Dimitri Mitropoulos, regizor, pianist, compozitor și dirijor grec (n. 1896)

Dimitri Mitropoulos (1 March [O.S. 18 February] 1896 – 2 November 1960), was a Greek conductor, pianist, and composer. He received international fame both as a major conductor and composer of the 20th century. foto: en.wikipedia.org

Dimitri Mitropoulos  – foto: en.wikipedia.org

 

2 noiembrie 1962 - Președintele Kennedy anunță sfârșitul crizei nuclearelor din Cuba.

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 - d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau "Jack Kennedy", a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american. foto: thestyleking.com

John Fitzgerald Kennedy - foto: thestyleking.com

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 – d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau “Jack Kennedy”, a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.

 

2 noiembrie 1963 - Presedintele Vietnamului de Sud, Ngo Dinh Diem, a fost asasinat in urma unei lovituri de stat militare.

Ngô Đình Diệm (n. 3 ianuarie 1901 – d. 2 noiembrie 1963), primul președinte al Vietnamului de Sud (1955–1963) foto: ro.wikipedia.org

Ngô Đình Diệm  – foto: ro.wikipedia.org

Ngô Đình Diệm (n. 3 ianuarie 1901 – d. 2 noiembrie 1963), primul președinte al Vietnamului de Sud (1955–1963)

 

2 noiembrie 1964 - Regele Saud din Arabia Saudită renunță la putere în favoarea fratelui său Faisal.

Saud bin Abdulaziz Al Saud (n. 15 ianuarie 1902 - d. 23 februarie 1969) a fost rege al Arabiei Saudite în perioada 1953 - 1964. foto: ro.wikipedia.org

Saud bin Abdulaziz Al Saud 
foto: ro.wikipedia.org

Saud bin Abdulaziz Al Saud (n. 15 ianuarie 1902 – d. 23 februarie 1969) a fost rege al Arabiei Saudite în perioada 1953 – 1964.

Faisal bin Abdulaziz Al Saud (n. aprilie 1906 - d. 25 martie 1975), regele Arabiei Saudite. A fost fiul regelui Ibn Saud. A mai deținut și funcțiile de guvernator al provinciei Hidjaz (începând cu 1926) și de ministru de externe (din 1930). foto: ro.wikipedia.org

Faisal bin Abdulaziz Al Saud 
foto: ro.wikipedia.org

Faisal bin Abdulaziz Al Saud (n. aprilie 1906 – d. 25 martie 1975), regele Arabiei Saudite. A fost fiul regelui Ibn Saud. A mai deținut și funcțiile de guvernator al provinciei Hidjaz (începând cu 1926) și de ministru de externe (din 1930).

 

2 noiembrie 1965 - La ora 5:15 P.M., Norman Morrison, Quaker în vârstă de 31 de ani, iese din front și pătrunde în Pentagon protestând în felul acesta împotriva „invaziei” în Vietnam.

Norman Morrison (December 29, 1933 – November 2, 1965) was a Baltimore Quaker best known for his act of self-immolation at age 31 to protest United States involvement in the Vietnam War. foto: thenation.com

Norman Morrison  – foto: thenation.com

 

2 noiembrie 1966 - Intră în vigoare Cuban Adjustment Act oferind unui număr de 123.000 de cubanezi posibilitatea de a face cerere de stabilire permanentă în Statele Unite.

 

2 noiembrie 1966 - S-a nascut actorul american David Schwimmer.

 

2 noiembrie 1967 - Președintele american Lyndon B. Johnson ține o reuniune secretă cu cei mai de seamă lideri naționali (Bărbații Înțelepți) cărora le cere sfatul în privința atitudinii de adoptat față de refuzul tinerilor de a se mai înrola, protestând astfel împotriva războiului din Vietnam. Cei prezenți au ajuns la concluzia că opinia publică trebuie să primească rapoarte optimiste despre desfășurarea războiului.

Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 - d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 - 1969)  foto: ro.wikipedia.org

Lyndon Baines Johnson,
foto: ro.wikipedia.org

Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 – d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 – 1969).

 

2 noiembrie 1973 - John Lennon lansează albumul „Mind Games“.

 

2 noiembrie 1975 - A încetat din viaţă marele regizorul italian Pier Paolo Pasolini; (n.1922).

Pier Paolo Pasolini (n. 5 martie 1922 – d. 2 noiembrie 1975), intelectual italian de stânga, considerat a fi printre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea foto: ro.wikipedia.org

Pier Paolo Pasolini - foto: ro.wikipedia.org

Pier Paolo Pasolini (n. 5 martie 1922 – d. 2 noiembrie 1975), intelectual italian de stânga, considerat a fi printre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea. A fost ucis pe hidroscala din Ostia.

 

2 noiembrie 1976 - Jimmy Carter, primul candidat originar dintr-un stat din Sud la presedentia americana după foarte mulți ani (din timpul războiului american de secesiune), îl învinge în alegerile pentru functia de presedinte al Statelor Unite, pe contracandidatul sau Gerald Ford.

James Earl Carter Jr. (cunoscut ca Jimmy Carter; n. 1 octombrie 1924), politician american și un autor de cărți american, care a fost cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii (1977–1981) și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002  foto: ro.wikipedia.org

James Earl Carter Jr. - foto: ro.wikipedia.org

James Earl Carter Jr. (cunoscut ca Jimmy Carter; n. 1 octombrie 1924), politician american și un autor de cărți american, care a fost cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii (1977–1981) și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002.

 

2 noiembrie 1976 - În India, primul ministru, Indira Gandhi, obține depline puteri dictatoriale.

Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984), prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984 foto (1977): ro.wikipedia.org

Indira Priyadarshini Gandhi
foto (1977): ro.wikipedia.org

Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984), prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.

 

2 noiembrie 1983 - Președintele american Ronald Reagan semnează legea care instituie o sărbătoare federală, celebrată an de an în a treia luni din ianuarie, pentru comemorarea pastorului Martin Luther King, militant pentru drepturile populatiei de culoare.

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii  foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan - foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

 

2 noiembrie 1984 - Pedeapsa capitală: Velma Barfield, din 1962, este prima femeie din Statele Unite condamnată la moarte.

 

2 noiembrie 1988 - Prima propagare de worm pe Internet.

 

2 noiembrie 1989 - Jaguar este cumpărată de societatea Ford.

 

2 noiembrie 1991 - Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului.

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia), din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol  foto: ro.wikipedia.org

Bartolomeu I  – foto: ro.wikipedia.org

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia), din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

 

2 noiembrie 1997 - Acord între Rusia şi Japonia în privinţa contenciosului Insulelor Kurile. „Declaratia de la Tokyo”, din octombrie 1993, data publicitatii ca urmare a intalnirii dintre presedintele rus Boris Eltin si premierul nipon Morihiro Hosokawa, prevedea angajarea de negocieri menite sa rezolve, in cel mai scurt timp, problema unui tratat de pace intre cele doua tari, prin solutionarea divergentelor teritoriale pe baza argumentelor istorice si juridice, a documentelor puse la dispozitie de catre cele doua parti si a legislatiei internationale.

In ciuda faptului ca presedintele Boris Eltin si premierul Ryutaro Hashimoto s-au angajat, in 1997, la Krasnoiarsk, sa faca „toate eforturile posibile in vederea semnarii unui Tratat de Pace inainte de anul 2000”, premierul nipon Yoshiro Mori s-a izbit de un curtenitor refuz din partea presedintelui Vladimir Putin, in toamna lui 2000, in abordarea chestiunii privind statutul Kurilelor de Sud. Intalnirea de la Irkutk, din mai 2001, a intarit convingerea ca problema restituirii insulelor nu se mai afla pe ordinea de zi a liderilor de la Kremlin.

Ce presedinte rus si-ar permite luxul sa ia o masura atat de nepopulara in randul unei populatii careia i s-a repetat, decenii la rand, ca anexarea Kurilelor este una dintre marile fapte de arme ale Armatei Rosii si ca pastrarea lor este aproape o chestiune de onoare?”, scria jurnalistul Guy-Pierre Chomette in revista „Le Monde diplomatique”.

 

2 noiembrie 1997 - Taifunul „Linda” devastează Golful Tailanda deplasându-se cu o viteză de 130 km/h.

 

2 noiembrie 1999 - Mighty Servant 2 nava de mare tonaj, cu o încărcătură de 9000 de tone, se scufundă și 5 persoane își pierd viața.

 

2 noiembrie 2000 - Primul echipaj de trei astronomi (2 ruși și un american) ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale.

 

2 noiembrie 2004 - George W. Bush câştigă scrutinul prezidenţial din SUA în faţa lui John Kerry.

 

2 noiembrie 2004 - A fost asasinat, de către un fundamentalist islamic, regizorul olandez Theo van Gogh (n. 1957)

Theodoor "Theo" van Gogh (23 July 1957 – 2 November 2004) was a Dutch film director, film producer, columnist, author and actor foto (Theo van Gogh in 2004): en.wikipedia.org

Theodoor “Theo” van Gogh (in 2004) – foto: en.wikipedia.org

A fost realizatorul mai multor pelicule controversate, documentarul ”0605”; (n.23.07.1957).

 

2 noiembrie 1947 - Alegeri prezidențiale în România (primul tur)

Alegerile prezidențiale din România au avut loc în două tururi de scrutin, la 2 noiembrie 2014 și la 16 noiembrie 2014. Pentru al doilea tur s-au calificat premierul în funcție, Victor Ponta (Alianța PSD–UNPR–PC), cu 40,44% din voturi, respectiv primarul Sibiului, Klaus Iohannis (ACL), cu 30,37%. În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul tur, Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a obținut 5.264.383 de voturi, reprezentând 45,56%.

Alegerile au fost marcate de cozi lungi de așteptare la secțiile din străinătate, de până la zece ore. În pofida statului la rând, zeci de mii de cetățeni români nu au reușit să voteze, toate secțiile fiind închise la ora 21. După numărarea voturilor din străinătate a devenit certă preferința românilor din diaspora pentru candidatul opoziției, Klaus Iohannis, care a obținut în diaspora cel mai bun scor (89,73%).

Conform Constituției României, art. 83, mandatul președintelui este de 5 ani, cu posibilitatea înnoirii sale o singură dată.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 noiembrie 2019 - Leo Iorga, muzician român, fostul solist sl trupei Compact, a încetat din viață (n. 1964)

Leo Iorga (n. 2 decembrie 1964, Arad, Arad, RS România – d. 2 noiembrie 2019, București, România) a fost un muzician român, vocalist al formațiilor Pacific, Cargo, Compact, Schimbul 3, Pacifica PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Compact B.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; romania.europalibera.org

 

2 noiembrie 2019 - Cel puţin 15 morţi şi peste 30 de răniţi în explozia unei maşini-capcană în Siria, la frontieră cu Turcia. Cel puţin 15 oameni au fost ucişi, dintre care majoritatea copii, într-un atac cu maşină-capcană care a avut loc sâmbătă în oraşul sirian de frontieră Tal Abyad, care se află sub controlul forţelor turce, informează dpa.

Explozia, care a avut loc în exteriorul unei benzinării, s-a soldat şi cu rănirea a 30 de persoane, majoritatea grav, a precizat o sursă medicală pentru dpa. Potrivit aceleiaşi surse, maşina avea cantităţi mari de explozivi, iar explozia a provocat pagube însemnate magazinelor şi maşinilor parcate în vecinătate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com