Evenimentele Zilei de 11 ianuarie în Istorie

Răscoala Nika (532) - foto preluat de pe www.armstrongeconomics.com

Răscoala Nika (532)

foto preluat de pe www.armstrongeconomics.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

11 ianuarie este a 11-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 11 ianuarie

(BOR) † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugăreşti de obşte din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie

Sf. Teodosie Chinoviarhul - mozaic din Mănăstirea Nea Moni (Grecia), secolul al XI-lea - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sf. Teodosie Chinoviarhul – mozaic din Mănăstirea Nea Moni (Grecia), secolul al XI-lea – foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Cuviosul Teodosie cel Mare supranumit Chinoviarhul (adică ”începătorul vieții de obște”), a trăit în perioada secolelor V-VI, în Asia Mică și în Palestina. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 11 ianuarie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Teodosiu, cuvios († 529)

Cuviosul Teodosie cel Mare supranumit Chinoviarhul (adică ”începătorul vieții de obște”), a trăit în perioada secolelor V-VI, în Asia Mică și în Palestina. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 11 ianuarie - foto - doxologia.ro

Cuviosul Teodosie – foto – doxologia.ro

 

(BRC) Sf. Honorata, fecioară; Sf. Teodosie, abate

 

România – Ziua Artei Fotografice

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România, 11 ianuarie fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

Carol Popp de Szathmári (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac - d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol Popp de Szathmári (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac – d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa -cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare, Carol Popp de Szathmary a studiat o perioadă la seminarul teologic la Blaj, iar ulterior a studiat pictura la Roma. A imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificaţiile şi combatanţii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 11 ianuarie

 

Evenimentele Zilei de 11 ianuarie în Istorie:

- 11 ianuarie 532 – Răscoala Nika;

- 11 ianuarie 1922 – A fost folosită pentru prima dată insulina pentru tratamentul diabetului;

- 11 ianuarie 1958 – Revolta țărănească de la Cudalbi

 

11 ianuarie 347 - S-a născut împăratul roman Theodosius I “cel Mare” (d. 395).

Flavius Theodosius (11 ianuarie 347 - 17 ianuarie 395), cunoscut ca Teodosiu I sau Teodosiu cel Mare, a fost împărat roman în perioada 379 -395 - foto: ro.wikipedia.org

Flavius Theodosius – foto: ro.wikipedia.org

Flavius Theodosius (11 ianuarie 347 – 17 ianuarie 395, Mediolanum), cunoscut ca Teodosiu I sau Teodosiu cel Mare, a fost ultimul împărat roman care a condus întregul Imperiu Roman în perioada 379 -395, înainte de divizarea acestuia în cel două imperii – de răsărit şi de apus.

Născut la Cauca în nord-vestul Hispaniei, fiul generalului Flavius Theodosius, Teodosiu îmbrățișează cariera armelor (dux în Moesia Superior în 374), dar se retrage pe domeniile lui după execuția tatălui său în 376. După moartea împăratului Valens la Adrianopol (378), Grațian îl proclamă coîmpărat (19 ianuarie 379), încredințându-i guvernarea provinciilor orientale.

Spirit energic și autoritar, Teodosiu întreprinde o serie de măsuri vizând întărirea capacității de rezistență a imperiului (reforme în domeniul dreptului, fiscalității, finanțelor, acceptarea unui număr sporit de contingente „barbare” în armată). Teodosie cel Mare este cunoscut şi pentru că a decretat crestinismul ortodox ca religie oficială a Imperiului Roman. A fost un puternic apărător al credinţei ortodoxe şi trecut Biserica în rândul sfintilor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 ianuarie 532 - Imperiul Bizantin - A început, la Constantinopol, răscoala Nika, care a fost reprimată de către comandantul militar Belisarius, răsculații fiind masacrați în hipodrom.

Răscoala Nika (532) a avut loc în capitala Imperiului Bizantin, în timpul domniei lui Iustinian I și a soției acestuia, Teodora. Această răscoală își ia numele de la strigătul răsculaților: Nika (în greacă = victorie) și a fost provocată de o imprudență a împaratului bizantin. Pe timpul acestuia, în Constantinopol existau două facțiuni politice rivale, cea a Albaștrilor (veneții) și cea a Verzilor (prasinii), care își luau numele de la culoarea carelor cu care concurau în Hipodrom.

Datorită unei antipatii mai vechi a Teodorei, împăratul îi favoriza constant pe Albaștri, într-atât încât aceștia ajunseseră să comită acte de vandalism și să fie temuți de oricine li se împotrivea, știind că sunt protejați de basileu. Într-o încăierare, au fost capturați de gărzile imperiale mai mulți insurgenți, dintre care doi au rămas neeliberați și care au fost mai apoi spânzurați.

Unul din aceștia aparținea Verzilor, iar celălalt Albaștrilor, astfel că cele două facțiuni s-au văzut deopotrivă amenințate și au creat o alianță. În aceasta a intrat întreaga populație din Constantinopol, cerând abdicarea lui Iustinian și arzând aproape un sfert din oraș în cele șase zile cât a durat răscoala. În incendiu au fost curpinse spitale, cu pacienții încă internați, biserici, o parte a Palatului Sacru, administrații și azile.

Răscoala nu a încetat decât în urma intervenției armatei, conduse de generalul Belisarius, care a ucis peste 30000 de oameni, aparținând ambelor partide. Armata a surprins mulțimea adunată în Hipodrom în jurul celui pe care voiau să îl proclame împărat, Hepatius, un senator, fiul fostului împărat Anastasiu I.

După încetarea luptelor, execuțiile au continuat, din ordinul împăratului, în rândurile suspecților de crime sau răzvrătire, acest val de execuții prinzându-l și pe Hepatius, care încercase, fără izbândă totuși, să oprească răscoala.

 

11 ianuarie 705 - A murit Papa Ioan al VI-lea. A fost grec de origine și papa al Romei între 701 și 705. Pontificatul lui a început pe data de 30 octombrie 701 și a fost marcat de năvălirile langobarzilor în Campania. A reușit să-i convingă să se retragă in Benevento, in Campania.

 

11 ianuarie 812 - A decedat imparatul bizantin Stauraciu (Staurakios). (n. 775 e.n.)

Stauraciu (Staurakios) (n. 775 e.n. – d. 11 ianuarie 812 e.n.) a fost împărat bizantin între 26 iulie şi 2 octombrie 811, fiul lui Nicefor I - foto: ro.wikipedia.org

Stauraciu  – foto: ro.wikipedia.org

Stauraciu (Staurakios) (n. 775 e.n. – d. 11 ianuarie 812 e.n.) a fost împărat bizantin între 26 iulie şi 2 octombrie 811, fiul lui Nicefor I. În 803 a fost asociat de către tatăl său la domnie. În 811, a participat alături de tatăl său în campania din Bulgaria , și a reușit să scape din batalia de la Pliska. Din păcate, a paralizat din cauza unei lovituri de spadă la gât, și a fost retras de pe câmpul de luptă de către garda imperială.

Din cauza incapacității sale de a conduce, Curtea s-a împțit în două facțiuni: cea a soției lui Staurakios, Theophano, și cea a sorei lui, Prokopia, care voia ca soțul ei, Mihail I Rangabe să devină împărat. Pe 2 octombrie 811, Mihail Rangabe l-a forțat pe Staurakios să abdice si sa se retraga într-o mănăstire unde a si murit.

 

11 ianuarie 1055 - Theodora a III-a (n. ca. 985 ) este încoronată la vârsta de 70 de ani, împărăteasă a Imperiului Bizantin, după moartea împăratului Constantin al IX-lea. A fost fiica lui Constantin al III -lea și sora cea mai mică a Zoei. În anul 1032 fusese nevoită să se retragă la o mănăstire. A domnit până la decesul sau , în anul 1o56. Înainte de moarte, Teodora a III-a, neavând copii, l-a desemnat ca urmaș pe Mihail al VI-lea Bringas, astfel incat pe tronul bizantin a urmat o dinastie macedoneană

 

11 ianuarie 1158 - Vladislav al II-lea devine regele Boemiei. Vladislav al II- lea Premysl (cca. 1110 – 18 ianuarie 1174) a fost duce al Boemiei din 1140 pana in anul 1158, cand a fost ales rege. În anul 1172 cand a abdicat in favoarea fiului sau Frederic.

 

11 ianuarie 1494 - Moare Domenico Ghirlandaio (Domenico di Tommaso di Currado di Doffo Bigordi), artist italian (născut în 1449).

Domenico Ghirlandaio (n. 1449, Florența – d. 11 ianuarie 1494, Florența) a fost un pictor italian renascentist, reprezentant al Școlii florentine (a aparținut celei de-a treia generații a acestei școli) - in imagine: Domenico Ghirlandaio (autoportret) (detaliu din tabloul "Adorazione dei pastori") - foto: ro.wikipedia.org

Domenico Ghirlandaio (autoportret) (detaliu din tabloul “Adorazione dei pastori”) – foto: ro.wikipedia.org

Domenico Ghirlandaio (n. 1449, Florența – d. 11 ianuarie 1494, Florența) a fost un pictor italian renascentist, reprezentant al Școlii florentine (a aparținut celei de-a treia generații a acestei școli). A fost contemporan cu Botticelli, Verrocchio și Filippino Lippi și a avut ca discipol pe Michelangelo. Doi dintre frații săi Benedetto Ghirlandaio (1458 – 1497), David Ghirlandaio (1452 – 1525), ca și nepotul, Ridolfo del Ghirlandaio (1483 – 1561) au fost de asemenea pictori.

 

11 ianuarie 1503 - Se naște in Parma, pictorul manierist italian Parmigianino; (d. 24 ugust 1540).

 

11 ianuarie 1569 - Este infiintata prima loterie consemnată documentar din Anglia.

 

11 ianuarie 1571 - Nobilimea austriacă obține libertatea religioasă.

 

11 ianuarie 1600 - Împăratul Sfantului Imperiu Romano-German , Rudolf al II-lea, primeste solia lui Mihai Viteazul solia lui condusă de banul Mihalcea, care cerea recunoașterea domnului român ca principe al Transilvaniei.

 

11 ianuarie 1643 - S-a nascut compozitorul si organistul german Johann Friedrich Alberti; (d. 14 iunie 1710). A fost organist la catedrala din Marsebourg pana in 1698 cand a suferit un atac cerebral in urma caruia i-a paralizat mana dreapta, fiind succedat ca organist la catedrala si la curtea regelui Saxoniei de catre elevul sau Georg Friedrich Kaufmann.

 

11 ianuarie 1693 - Vulcanul Etna erupe. Un cutremur puternic provoaca masive distrugeri in Sicilia și Malta.

 

11 ianuarie 1753 - A fost deschis British Museum.

Fondat în 1753, British Museum (Muzeul Britanic) este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane. British Museum a fost fondat în anul 1753, fiind primul muzeu național public din lume. Înca de la început admitea intrarea liberă pentru „toate persoanele studioase și curioase” - foto: ro.wikipedia.org

British Museum (Muzeul Britanic) – foto: ro.wikipedia.org

Fondat în 1753, British Museum (Muzeul Britanic) este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane. British Museum a fost fondat în anul 1753, fiind primul muzeu național public din lume. Înca de la început admitea intrarea liberă pentru „toate persoanele studioase și curioase”.

 

11 ianuarie 1762 - Moare sculptorul francez Louis-François Roubillac;(n. 1695). A lucrat multa vreme in Anglia, iar printre cele mai cunoscute creatii ale sale se numara monumentele dedicate lui Haendel,George Wade,statuile regilor George I si Georgeal II- lea ai Marii Britanii.

 

11 ianuarie 1787 - Astronomul german William Herschel (Friedrich Wilhelm Herschel) descoperă Titania și Oberon, doi sateliți ai planetei Uranus. Titania este cel mai mare satelit al lui Uranus și al optulea satelit ca dimensiuni din Sistemul Solar.

 

11 ianuarie 1801 - A murit compozitorul italian Domenico Cimarosa; (n.17.12.1749).

Domenico Cimarosa (17 December 1749, Aversa, Province of Caserta – 11 January 1801, Venice) was an Italian opera composer of the Neapolitan school - foto: en.wikipedia.org

Domenico Cimarosa (17 December 1749, Aversa, Province of Caserta – 11 January 1801, Venice) – foto: en.wikipedia.org

 

11 ianuarie 1805 - In Statele Unite este creat Teritoriul Michigan.

 

11 ianuarie 1812 - S-a născut pictorul, fotograful si graficianul maghiar din Transilvania, Carol Popp de Szathmary; (m.14 martie 1887).

Carol Popp de Szathmári (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac - d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa - in imaguine: Carol Popp de Szathmári - portret de Mișu Popp - foto: ro.wikipedia.org

Carol Popp de Szathmári - portret de Mișu Popp – foto: ro.wikipedia.org

A fost primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Roman și unul dintre primii zece fotografi din Europa. În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii (calotipii). În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmari a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii.

Prin aceasta, el este recunoscut cunoscut ca primul foto-jurnalist de război. A călătorit în China, iar cu acordul Țarului Rusiei, a ajuns și în Siberia, unde a realizat fotografii artistice. A deținut un atelier de fotografie pe terenul închiriat de la Ștefan Greceanu, pe Podul Mogoșoaiei, vis-a-vis de Biserica Sărindar.

În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franței și Regele Spaniei. În anul 1860 a contribuit la înființarea Bukuresti Magyar Közlöny, prima asociație culturală a maghiarilor din București.

 

11 ianuarie 1837 - A murit pictorul si desenatorul francez neoclasicist Francois Gerard, un precursor al romantismului in aceasta arta; (n.04.05.1770).

François Gérard a fost un pictor francez, născut la Roma, după unele surse pe 12 martie 1770, decedat la Paris pe 11 ianuarie 1837[1]. Mama lui era italiancă iar tatăl său era un funcționar la ambasada franceză din Italia - in imagine: François Pascal Simon Gérard, portret realizat de Sir Thomas Lawrence - foto: ro.wikipedia.org

François Pascal Simon Gérard, portret realizat de Sir Thomas Lawrence – foto: ro.wikipedia.org

A fost elevul lui Jean Louis David si unul dintre cei mai importanti pictori ai primului imperiu si in timpul Restauratiei, pictor al curtii lui Napoleon I si apoi al regilor Ludovic al XVIII si Carol al X-lea.

Joséphine de Beauharnais (n. 23 iunie 1763 – d. 29 mai 1814) a fost prima soție a lui Napoleon I și prima Împărăteasă a francezilor - in imagine: Portret al împărătesei Josephine, de François Gérard - foto: ro.wikipedia.org

Portret al împărătesei Josephine, de François Gérard – foto: ro.wikipedia.org

Gerard a dobandit un mare renume nu doar in Franta, dar si la nivel european, fiind supranumit “pictorul regilor” pentru ca a realizat portretele tuturor familiilor regale din Europa.

Psyché et l'Amour (Cupidon şi Psyche). Tablou de  François Gérard, realizat în tehnica ulei pe pânză, expus la Louvre, Paris - foto: ro.wikipedia.org

Psyché et l’Amour (Cupidon şi Psyche). Tablou de François Gérard, realizat în tehnica ulei pe pânză, expus la Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org

 

11 ianuarie 1838 - In seara zilei de 11 ianuarie (stil vechi)/23 ianuarie (stil nou), in regiunea Vrancea se producea al doilea seism distrugator din secolul al XIX-lea, pe teritoriul actualei Romanii,cutremur care a provocat pagube importante cu deosebire in Muntenia, inclusiv in Bucuresti. Seismul vrancean de la 23 ianuarie 1838 (creditat cu o magnitudine Ms=7,3/Mw=7,5) a fost al doilea cutremur ca ordin de marime produs in zona Vrancea dupa cel din anul 1802. Desi de mai mica amploare fata de seismul catastrofal precedent (produs la 26 octombrie 1802, Mw=7,9), seismul din 1838 a afectat o arie vasta, si a fost resimtit inclusiv in tarile vecine, desi cele mai grave urmari au fost consemnate in sudul si estul Romaniei.

 

11 ianuarie 1851 - În China, rasculatii taipini proclamă “Statul ceresc al marii păci”. (Căderea Nankinului la 19 iulie 1864 ; înfrângerea războiului țărănesc al taipinilor).

 

11 ianuarie 1861 - Statul Alabama își declară secesiunea față de SUA.

 

11 ianuarie 1865 - A murit Alexandru Depărăţeanu, dramaturg şi poet roman; (n.25.02.1834).

 

11 ianuarie 1865 - A avut loc la Cernăuţi prima adunare a “Societăţii pentru cultura şi literatura română din Bucovina”.

 

11 ianuarie 1874 - Moare Gail Borden, comerciant american, inventatorul laptelui condensat si al extractului de carne (numit meat biscuit); (n.9 noiembrie 1801).

Gail Borden, III. (November 9, 1801 – January 11, 1863), was a native New Yorker who settled in Texas in 1829, where he worked as a land surveyor, newspaper publisher, and inventor; he is most known as the developer of condensed milk in 1853 - foto: en.wikipedia.org

Gail Borden, III. (November 9, 1801 – January 11, 1863) – foto: en.wikipedia.org

 

(11 ianuarie – 4 iulie 1879) - Războiul zulușilor (Războiul Anglo-Zulus)

Războiul zulușilor (Războiul Anglo-Zulus 11 ianuarie – 4 iulie 1879) - Detaliu dintr-o pânză reprezentând Bătălia de la Rorke's Drif - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul zulușilor (Războiul Anglo-Zulus 11 ianuarie – 4 iulie 1879) – Detaliu dintr-o pânză reprezentând Bătălia de la Rorke’s Drif - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul zulușilor a fost un conflict purtat de Anglia și de Teritoriile Zuluse în 1879 din estul Africii de Sud. În 1843 Marea Britanie avea două colonii în Africa de Sud: Cape (Cape Town) și Natal (Provincia KwaZulu-Natal). Descoperirea de aur și diamante în anii 1860 au determinat Biroul Colonial condus de Lordul Carnarvon să ia în considerare formarea în tot sudul Africii a unei confederații britanice, ceea ce ar fi implicat anexarea statelor locale independente, cum erau Transvaal și Teritoriile Zuluse. În 1877 Transvaal a fost anexat.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 ianuarie 1883 - S-a născut Ion Bâlea, autorul celei mai bogate şi valoroase culegeri de folclor din Maramureş, realizată între anii 1905-1909 şi 1910-1913, parţial în colaborare cu Tiberiu Brediceanu şi Bela Bartok; (m.13.05.1969).

 

11 ianuarie 1906 - S-a născut sculptorul Boris Caragea, membru corespondent al Academiei Române (“Monumentul Victoriei” – Constanţa, “Maternitate” – Eforie, “Enescu” – Detroit, SUA); (m.08.08.1982).

 

11 ianuarie 1909 - Congresul Partidului Naţional Liberal l-a ales pe Ionel I.C. Brătianu preşedinte.

Ion I.C. Brătianu (cunoscut și ca Ionel Brătianu, n. 20 august 1864, Florica, azi Ștefănești, Argeș – d. 24 noiembrie 1927, București) om politic român, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă. A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal  foto: ro.wikipedia.org

Ion I.C. Brătianu - foto: ro.wikipedia.org

Ion I.C. Brătianu (cunoscut și ca Ionel Brătianu, n. 20 august 1864, Florica, azi Ștefănești, Argeș – d. 24 noiembrie 1927, București) om politic român, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă. A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal

 

11 ianuarie 1922 - A fost folosita pentru prima data insulina pentru tratamentul diabetului. Pacientul a fost un tanar canadian de 14 ani, Leonard Thompson.

Leonard Thompson (1908–1935) is the first person to have received injection of insulin as a treatment for Type 1 diabetes - foto: dhrcindia.com

Leonard Thompson (1908–1935) is the first person to have received injection of insulin as a treatment for Type 1 diabetes – foto preluat de pe dhrcindia.com

Insulina, a fost folosita pentru prima data pe un pacient, in tratarea diabetului, pe 11 ianuarie 1922, la putin timp dupa ce profesorul Nicolae Paulescu a reusit, in decembrie 1921, sa faca epocala descoperire a insulinei in urma unor indelungate studii experimentale si observatii clinice si de laborator.

Primul pacient bolnav de diabet pe care s-a folosit insulina a fost Leonard Thompson , pe atunci in varsta de 14 ani, care era internat la Toronto General Hospital. Prima injectie cu insulina, care i-a fost administrata de catre medicul Frederick G. Banting, i-a produs severe reactii alergice, din cauza ca insulina era impura.

Prin urmare, nu i s-a mai injectat insulina decat 12 zile mai tarziu, dupa ce biochimistul James Collip a muncit zi si noapte si a reusit sa purifice extractul (sub indrumarea lui John J.R. Macleod). Cea de-a doua injectie, care nu i-a mai produs reactii adverse si i-a imbunatatit considerabil starea sanatatii, i-a fost administrata pe 23 ianuarie 1922.

 

11 ianuarie 1923 - A murit regele Constantin I al Greciei; (n. 1868).

Constantin I (n. 2 august 1868; d. 11 ianuarie 1923) rege al Greciei din 1913 până în 1917 și din 1920 până în 1922 - foto - ro.wikipedia.org

Constantin I – foto – ro.wikipedia.org

Constantin I (n. 2 august 1868; d. 11 ianuarie 1923) a fost rege al Greciei din 1913 până în 1917 și din 1920 până în 1922. A fost comandantul armatei elene în timpul războiului greco-turc din 1897 și a condus forțele grecești în timpul războaielor balcanice din 1912-1913 în care Grecia a câștigat Salonicul și și-a dublat populația și suprafața. A devenit rege al Greciei la 18 martie 1913 după asasinarea tatălui său.

 

11 ianuarie 1923 - Armatele franceze și belgiene au ocupat regiunea Ruhr pentru a obliga Republica de la Weimar să-și plătească despăgubirile de război datorate după Primul Război Mondial.

 

11 ianuarie 1925 - Apare ziarul “Socialismul “, organ al Partidului Social-Democrat din România, avînd în calitate de redactor-şef pe Conatantin Titel Petrescu. Ziarul a fost ulterior redenumit în “Lumea nouă ” şi va apărea pînă în 1940.

 

11 ianuarie 1926 - S-a născut la Ismail in Basarabia, poetul Leonid Dimov (m.05.12.1987).

Leonid Dimov (n. 11 ianuarie 1926, Ismail, Basarabia - d. 5 decembrie 1987, București) a fost un poet și traducător român, cu rădăcini evreiești, unul dintre precursorii Postmodernismului românesc, membru marcant al grupului onirist - foto: ro.wikipedia.org

Leonid Dimov – foto: ro.wikipedia.org

Leonid Dimov (n. 11 ianuarie 1926, Ismail, Basarabia – d. 5 decembrie 1987, București) a fost un poet și traducător român, cu rădăcini evreiești, unul dintre precursorii Postmodernismului românesc, membru marcant al grupului onirist A fost unul dintre precursorii curentului Postmodernist românesc si un membru marcant al curentului onirist. Alături de Dumitru Țepeneag va teoretiza onirismul estetic.

În 1971, după Tezele din iulie lansate de Ceausescu, presiunea cenzurii se resimte acut și grupul omiric se destramă, unii dintre membri plecând în exil (Țepeneag, Gabrea, Ivănceanu), alții retrăgându-se din zona vizibilă a lumii culturale (Dimov, Mazilescu, Turcea, Titel). Relația apropiată a lui Dimov cu Țepeneag și apartenența la Grupul oniric l-a adus pe poet în atenția Securitatii, care l-a urmărit ani de-a rândul, după cum o dovedesc documentele din arhiva CNSAS, studiate de Luminița Corneanu.

 

11 ianuarie 1928 - Moare Thomas Hardy, scriitor englez („Tess d’Urberville”, „Jude Nestiutul”, „Primarul dinCasterbridge”); (n. 1840).

Thomas Hardy, (n. 2 iunie 1840 — d. 11 ianuarie 1928) a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele sale „Tess” și „Departe de lumea dezlănțuită” - foto: en.wikipedia.org

Thomas Hardy – foto: en.wikipedia.org

Thomas Hardy, (n. 2 iunie 1840 — d. 11 ianuarie 1928) a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele sale „Tess” și „Departe de lumea dezlănțuită”. Evenimentele din majoritatea operelor sale se desfășoară în comitatul semi-imaginar Wessex și sunt marcate de descrieri poetice și fatalism. Prin opera sa, caracterizată prin studiul amănunțit al caracterelor și ambianțelor, simpatie umană pentru eroi, prin viziunea fatalistă și pesimistă, se opune convenționalității epocii victoriene.

 

11 ianuarie 1930 - S-a născut Rod Taylor, actor australian de film (d. 2015)

Rod Taylor (n. 11 ianuarie 1930 – d. 7 ianuarie 2015) a fost un actor australian de film și televiziune. A jucat în peste 50 de filme, și a deținut rolul principal în The Time Machine, Seven Seas to Calais, The Birds, Sunday in New York, Young Cassidy, Dark of the Sun, The Liquidator și The Train Robbers.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.rodtaylorsite.com; www.imdb.com

 

11 ianuarie 1931 - Este semnat decretul guvernului român privind dizolvarea Gărzii de Fier (primul decret de dizolvare a Gărzii de Fier), iar conducătorul ei, Corneliu Zelea Codreanu, a fost arestat. În februarie, însă, justiţia a decis în favoarea lui Codreanu şi a organizaţiei sale. Guvernul Iorga-Argetoianu a reînnoit în martie 1932 decretul de dizolvare.

 

11 ianuarie 1940 - La Leningrad, are loc premiera baletului “Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev.

Serghei Serghievici Prokofiev (n. 23 aprilie 1891 – d. 5 martie 1953) a fost un compozitor, pianist și dirijor rus care a stăpânit numeroase genuri muzicale și este adesea considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX. A compus lucrări într-o varietate de genuri, inclusiv opere, balete, simfonii, concerte, muzică de cameră și muzică de film - in imagine: Serghei Prokofiev la New York (1918) - foto: ro.wikipedia.org

Serghei Prokofiev la New York (1918) – foto: ro.wikipedia.org

Serghei Serghievici Prokofiev (n. 23 aprilie 1891 – d. 5 martie 1953) a fost un compozitor, pianist și dirijor rus care a stăpânit numeroase genuri muzicale și este adesea considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX. A compus lucrări într-o varietate de genuri, inclusiv opere, balete, simfonii, concerte, muzică de cameră și muzică de film.

 

11 ianuarie 1942 - Al Doilea Război Mondial: Japonia declară război Olandei și invadează Indiile Orientale Olandeze.

 

11 ianuarie 1942 - Japonezii ocupa Kuala Lumpur, in Malaezia britanica.

 

11 ianuarie 1943 - Al Doilea Război Mondial: Statele Unite și Marea Britanie renunță la pretențiile teritoriale din China.

 

11 ianuarie 1943 - Se încheie un Protocol germano-român prin care guvernul Antonescu se angajează să continue războiul împotriva U.R.S.S., cu condiţia ca Germania să sporească ajutorul militar pentru echiparea unor noi unităţi care să le înlocuiască pe cele pierdute sau decimate la Stalingrad, cotul Donului şi în Caucaz.

 

11 ianuarie 1944 - A fost executat prin impuscare, sub acuzatia de inalta tradare,dupa cea fost judecat de un tribunal fascist, politicianul Galeazzo Ciano, fost ministru al afacerilor externe al Italiei si ginerele dictatorului italian Benito Mussolini. (n. 1903)

 

11 ianuarie 1946 - Comunistul Enver Hoxha proclamă Republica Populară Albania, si se declara pe el însuși, președinte.

Enver Hodja, (n. 16 octombrie 1908, Gjirokastra, Albania – d. 11 aprilie 1985, Tirana), conducătorul Albaniei de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial până la moartea sa din anul 1985, având funcția de Prim-Secretar al Partidului Comunist al Muncii din Albania - foto: ro.wikipedia.org

Enver Hodja – foto: ro.wikipedia.org

Enver Hodja, (n. 16 octombrie 1908, Gjirokastra, Albania – d. 11 aprilie 1985, Tirana), conducătorul Albaniei de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial până la moartea sa din anul 1985, având funcția de Prim-Secretar al Partidului Comunist al Muncii din Albania.

 

11 ianuarie 1952 - Crearea “Comisiei ONU pentru Dezarmare“.

 

11 ianuarie 1958Revolta țărănească de la Cudalbi -  La 11 ianuarie 1958, avea loc în comuna Cudalbi din judeţul Galaţi una dintre cele mai ample mişcări ţărăneşti împotriva procesului de colectivizare. Sediul Sfatului Popular şi al GAC-urilor „Drumul lui Lenin” şi „Tudor Vladimirescu” au fost devastate, iar cererile de adeziune la colectiv au fost rupte şi incendiate. În urma intervenţiei autorităţilor comuniste, zeci de țărani au fost arestați. 27 de persoane au primit condamnări cuprinse între 6 ani închisoare corecţională şi 25 de ani muncă silnică, fiind acuzate de delictul de „uneltire contra ordinii sociale” sau de „acte de teroare”.

Sediul GAC „Tudor Vladimirescu” din Cudalbi, după revolta din 11 ianuarie 1958 Sursa foto: ACNSAS, FP, dos. 014809, vol. 2, f. 225

Sediul GAC „Tudor Vladimirescu” din Cudalbi, după revolta din 11 ianuarie 1958 Sursa foto: ACNSAS, FP, dos. 014809, vol. 2, f. 225

La Cudalbi, în regiunea Galaţi, câteva sute de persoane protestează împotriva sosirii „de la Bucureşti” a unui inginer de cadastru, care urmează să facă măsurătoarea pentru comasări, şi cer preşedintelui Sfatului Popular să le dea înapoi declaraţiile de înscriere. Preşedintele refuză şi, când pregăteşte să închidă sediul şi să plece, este bătut. Trupele de Securitate sosite de la Galaţi fac arestări, urmează ancheta şi procesul.

Revolte împotriva colectivizării Fototeca online a comunismului românesc. Rascoale taranesti [Fotografia #NA053]

Revolte împotriva colectivizării Fototeca online a comunismului românesc. Rascoale taranesti [Fotografia #NA053]

Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare Bucureşti îi încadrează pe cei arestați („elemente agitate din comună”) la „acte de teroare” și ”rebeliune” („au participat la lovirea preşedintelui pentru a le da înapoi cererile de intrare în C.A.P.”) şi îi condamnă la pedepse de până la 25 de ani „închisoare corecţională”.
Gheorghe Dodu. 60 de ani de la revolta țărănească de la Cudalbi (11 ianuarie 1958)
cititi mai mult despre REVOLTE ŞI „INSTIGATORI” pe www.memorialsighet.ro

Revolte împotriva colectivizării Fototeca online a comunismului românesc. Rascoale taranesti [Fotografia #NA002]

Revolte împotriva colectivizării Fototeca online a comunismului românesc. Rascoale taranesti [Fotografia #NA002]

 

11 ianuarie 1958 - Ion Gheorghe Maurer a fost ales preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale.

Ion Gheorghe Maurer (n. 23 septembrie 1902, București - d. 8 februarie 2000, București), prim-ministru al României în perioada 1961-1974 și președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne în perioada 11 ianuarie 1958 - 21 martie 1961 - foto: ro.wikipedia.org

Ion Gheorghe Maurer – foto: ro.wikipedia.org

Ion Gheorghe Maurer (n. 23 septembrie 1902, București – d. 8 februarie 2000, București), prim-ministru al României în perioada 1961-1974 și președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne în perioada 11 ianuarie 1958 – 21 martie 1961.

 

11 ianuarie 1962 - Erupția vulcanului Huascaran în Peru; se înregistrează 4.000 de morți.

 

11 ianuarie 1963 - La Los Angeles, s-a deschis prima discotecă din lume, “Whisky a-go-go”.

11 ianuarie 1963: La Los Angeles, s-a deschis prima discotecă din lume, “Whisky a-go-go” - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

11 ianuarie 1963: La Los Angeles, s-a deschis prima discotecă din lume, “Whisky a-go-go” – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

11 ianuarie 1972 - A murit poetul şi eseistul Eugeniu Speranţia ; (n.18.05.1888).

 

11 ianuarie 1972 - Pakistanul de Est își schimbă numele în Bangladesh,dupa obtinerea independentei ca urmare a infrangerii Pakistanului in razboiul indo-pakistanez.

 

11 ianuarie 1982 - NATO condamnă URSS pentru sprijinul acordat generalului Jaruzelski, în acţiunile acestuia de inabusire a manifestaţiilor de protest din Polonia.

 

11 ianuarie 1990 - Aproximativ 300.000 de oameni demonstrează pașnic în favoarea independenței Lituaniei fata de Uniunea Sovietica.

 

11 ianuarie 1990 - S-a înregistrat Partidul Național Țărănesc Crestin-Democrat (PNȚCD), avându-l ca lider pe Corneliu Coposu, unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Iuliu Maniu.

 

11 ianuarie 1998 - Peste 100 de persoane au fost ucise în masacrul de la Sidi-Hamed din Algeria. cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

11 ianuarie 2002 - La închisoarea Guantanamo Bay (Cuba) au început să sosească primii prizonieri membri ai grupării teroriste Al-Qaeda.

 

11 ianuarie 2008 - A murit Sir Edmund Hillary, din Noua Zeelanda; (n. 20 iulie 1919).

Sir Edmund Percival Hillary (n. 20 iulie 1919, Auckland — d. 11 ianuarie 2008, Auckland) alpinist și explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, în 1953 - foto: ro.wikipedia.org

Sir Edmund Percival Hillary – foto: ro.wikipedia.org

Sir Edmund Percival Hillary (n. 20 iulie 1919, Auckland — d. 11 ianuarie 2008, Auckland) a fost un alpinist și explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, în 1953. Hillary a atins vârful de 8850 m pe 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală), urmat imediat de șerpașul Tenzing Norgay.

 

(11 ianuarie 2013 – septembrie 2013) - Protestele sociale din România din 2013. Pe 11 ianuarie 2012, Emil Boc semna demiterea lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, iar românii ieșeau în stradă să protesteze față de această decizie și, implicit, față de Putere.

Spiritele au început să se încingă odată cu scandalul dintre Traian Băsescu și Raed Arafat. Raed Arafat nu era de acord cu reformele prevăzute în noua lege a sănătății, publicată pe site-ul ministerului. Replicile tăioase dintre președinte și Arafat au culminat cu demiterea șefului SMURD. Afectați de măsurile de austeritate, românii nu au mai suportat și au ieșit în stradă. Avea să fie începutul sfârșitului Guvernului Boc.

Pe 12 ianuarie 2012, la Târgu Mureş s-a aprins scânteia protestelor. Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a-l susține pe Raed Arafat. Pe 13 ianuarie 2012, protestele s-au extins în toată ţara. La București, mai mulți manifestanți s-au adunat în jurul orelor 17:30–18:30 în Piața Universității, în fața Teatrului Național, pentru susținerea lui Raed Arafat.

În jurul orei 19:00, protestatarii au plecat în marș din piață îndreptându-se spre Palatul Cotroceni. Numărul manifestanților a crescut, astfel încât în fața Administrației Prezidențiale s-au adunat circa 2000 de oameni. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România.

Pe 14 ianuarie 2012 protestele de la București au degenerat în manifestări violente, mai mulți oameni fiind răniți. Jandarmeria a strâns cordonul, la care manifestanții au răspuns aruncând cu pietre, petarde și au vandalizat mai multe amenajări publice și mobilier stradal. Jandarmeria a ripostat folosind gaze lacrimogene. Pe 15 ianuarie 2012, protestele de la București au devenit din nou violente. Pe 17 ianuarie 2012, Guvernul și Preșidinția au cedat presiunii, iar Raed Arafat s-a întors în Ministerul Sănătăţii. Protestele au continuat în toată țara.

Pe 18 ianuarie 2012, protestele au continuat în toată țara, dar s-a anunțat și un miting politic USL pentru a doua zi (pe 19). Pe 19 ianuarie 2012, oameni care au luat parte la protest dar susțin că nu s-au manifestat violent au fost ridicați și duși cu dubele către secțiile de poliție din Capitală. În Piața Arcului de Triumf a fost organizat un miting USL, dar aceștia au fost primiți cu ostilitate de către protestatarii din Piața Universității.

Pe 23 ianuarie 2012, Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaraţiile făcute de acesta la adresa manifestanţilor. Pe fondul protestelor organizate în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţarii, în care una dintre revendicările formulate de manifestanţi viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală a decis să suspende până la 1 ianuarie 2013 taxa de primă vânzare.

Pe 24 ianuarie 2012, senatorul Iulian Urban și-a dat demisia din PDL după ce i-a catalogat pe protestatari „viermi“ într-o postare pe blogul personal. „Suntem nişte viermi care îşi merită soarta“, nota Urban referitor la decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrage Legea Sănătăţii din dezbatere publică. După 25 de zile de proteste, pe 6 februarie 2012, manifestanţii obţin demisia premierului Emil Boc. Timp o lună ecourile protestelor de la Universitate au trecut graniţele ţării, iar mai apoi fenomenul s-a stins încet-încet.
articol preluat de pe www.dcnews.ro

 

11 ianuarie 2014 - A murit Ariel Sharon (Ariel Scheinermann), general și politician israelian, cel de-al 11-lea prim ministru al Israelului între anii 2001- 2006; (n. la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic ). A fost fondatorul micului partid „Shlomtzion”, apoi al partidului de centru-dreapta Likud și apoi al partidului de centru Kadima, ministru al apărării (1981-1983), ministru de externe (1998-1999), ministru al agriculturii, al comerțului și industriei etc.

Ariel Șaron (născut Ariel Scheinermann, la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic - d. 11 ianuarie 2014, Tel Hashomer, Ramat Gan, Israel) a fost un general și politician israelian, prim ministru al Israelului între anii 2001-2006 - foto: ro.wikipedia.org

Ariel Șaron – foto: ro.wikipedia.org

Înainte de intrarea în viața politică, s-a distins ca militar, ca unul din comandanții brigăzii de parașutiști, fondator al unității de comando 101 și ca general-maior, comandant al trupelor frontului de sud. Ariel Sharon a fost căsătorit de două ori: mai întâi cu Margalit (Gali), născută Zimmermann, originară din Brasov, Romania, și care a murit într-un accident de automobil în anul 1962, iar apoi cu sora acesteia, Rozalia Lilly, care a murit de cancer în anul 2000. Din 4 ianuarie 2006 Sharon s-a aflat în stare de coma în urma unei grave hemoragii cerebrale si a decedat la 11 ianuarie 2014, la spitalul Tel Hashomer, din Ramat Gan.

 

11 ianuarie 2020 - China – FAST, cel mai mare radiotelescop din lume, a devenit operaţional.

Radiotelescopul FAST, telescop cu apertură sferică de 500 de metri şi cel mai mare din lume, a început sâmbătă după trei ani de teste să opereze oficial în provincia de sud-est chineză Guizhou, potrivit presei locale, citată de EFE.

Radiotelescopul FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) este format din 4.450 de panouri dispuse într-un carst care permite suportarea structurii, având configuraţia asemănătoare celei a Radiotelescopului Arecibo. Spre deosebire de Radiotelescopul Arecibo, care are o curbură sferică fixă, FAST foloseşte o optică activă, care se reglează pentru a crea parabole în direcţii diferite, cu un diametru efectiv de 300 metri.

FAST are un diametru de jumătate de kilometru, formând o parabolică la fel de mare ca 30 de terenuri de fotbal alăturate, şi este unul dintre principalele hituri tehnologice ale programului ştiinţific chinez.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org