Evenimentele Zilei de 1 aprilie în Istorie

1 aprilie 1873 - Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic s-a scufundat în largul insulei canadiene Nova Scoția din Oceanul Atlantic, provocînd moartea a 547 de persoane - foto preluat de pe en.wikipedia.org

1 aprilie 1873 – Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scoția din Oceanul Atlantic, provocînd moartea a 547 de persoane

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

1 aprilie este a 91-a zi a calendarului gregorian. 

 

Sărbătorile Zilei de 1 aprilie

(BOR) Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie. Sf. Cuv. Varsanufie de la Optina

Sfântă Maica Noastră Maria Egipteanca (344-422) a fost o pustnică din deșert care s-a pocăit după o viață de prostituată. Ea a devenit un exemplu de pocăință, asemenea lui Manase, Zaheu, David, răufăcătorul de pe cruce sau fiul risipitor. Maria Egipteanca a adormit în anul 422 într-un mod vrednic de remarcat. Biserica o prăznuiește în ziua adormirii, adică pe 1 aprilie; pe lângă aceasta, ea este pomenită în Duminica Sfintei Maria Egipteanca, adică în a cincea duminică din Postul Mare.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Cuviosul Părintele nostru Varsanufie (Plikhankov) de la Optina (1845-1913) a fost un schimonah din grupul stareților de la Mănăstirea Optina (Rusia) în secolul al XIX-lea. Cuviosul Varsanufie de la Optina este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 1 aprilie și împreună cu ceilalți stareți de la Optina pe 11 octombrie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Maria Egipteanca, cuvioasă († secolul al V-VI)

(BRC) Sf. Hugo, episcop

 

România – Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone

La 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

 

Ziua păcălelilor

1-aprilie

Supranumita si Ziua Pacalelilor, 1 Aprilie este ziua in care fiecare dintre noi incerca sa pacaleasca pe fiecare… Ziua farselor este cunoscuta, în cele mai multe țări europene, încă din secolul XVI. Una din numeroasele explicații a acestei tradiții este următoarea: în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței a mutat serbarea Anului Nou de la data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât de vechiul An Nou (1 aprilie) oamenii obișnuiau să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma de farse și glume nevinovate.

Ziua de 1 Aprilie este un prilej foarte bun de distractie. Dupa cum spunea Mark Twain, “ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”. Dupa altii, la originea acestei idei, a acestei zile de 1 Aprilie ar fi … Pacaleala lui Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamantul, dupa ce inundatia provocata de Potopul biblic a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie.

Cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul, chiar intr-o zi de 1 aprilie.

Trecerea la calendarul gregorianFrancezii sustin insa sus si tare ca ziua de 1 Aprilie s-a nascut la ei. Unii sunt de parere ca totul a pornit de la faptul ca multe popoare sarbatoreau venirea primaverii la aceasta data. Mai exact, in Franta pana in 1582 anul nou se sarbatorea timp de 8 zile incepand cu 25 martie si se termina pe 1 aprilie, dar tocmai in acel an s-a facut trecerea la calendarul gregorian si anul nou a fost mutat pe 1 ianuarie.

Datorita faptului ca informatia circula mult mai greu, unii oameni nu au aflat la timp despre aceasta schimbare a calendarului, iar altii au refuzat acest lucru si au continuat sa celebreze pe 1 aprilie noul an. Cei care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti “poisson d’Avril” (peste de aprilie). Se pare ca toti cei care s-au aflat in aceasta situatie au fost socotiti drept fraieri de catre cei deschisi schimbarii, devenind in foarte scurt timp subiectul glumelor si al farselor. În timp, intreaga lume a trecut la noul calendar, dar nu s-a renuntat la ideea de farse facute celor apropiati, astfel incat in fiecare an, de 1 aprilie, au continuat cu aceste glume pe seama altora.

Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania si Franta.Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului. Pacalelile facute dupa ora pranzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste.

De asemenea, casatoria nu este recomandata de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata. Ziua Pacalelilor este astazi sarbatorita in Franta prin cadouri constand fie in felicitari cu pesti, fie in bomboane de ciocolata in forma de peste. Exista in Franta si o traditie de a prinde pe spatele celui pacalit un peste de hartie cu un ac cu gamalie.

Almanahul de previziuni – În opinia altor autori, istoria zilei de 1 Aprilie si a pacalelilor ar incepe in primii ani ai secolului XVII, cand niste astrologi au prevazut intr-un “Almanah de previziuni” decesul unor personalitati politice care le erau antipatice. 1 Aprilie la englezi – În ciuda datelor istorice, despre Ziua Pacalelilor se spune ca ar fi originara din Anglia.

Aceasta zi a evoluat si a crescut in popularitate foarte rapid, deoarece pacalelile au reprezentat intotdeauna o reteta sigura de distractie. Englezii au inceput sa sarbatoreasca “Ziua Pacalelilor” – “April Fools Day” de prin secolul al XVII-lea. Prima atestare istorica a fost facuta de John Aubrey in 1686. La noi, romanii, farsele de 1 aprilie au devenit un obicei incepand cu secolul al XIX-lea, odata cu strangerea legaturilor cu tarile Europei apusene si in special cu Franta.

 

Ziua internațională a păsărilor

Ornitologii, dar și iubitorii de natură și păsări, sărbătoresc, în fiecare an, la 1 aprilie, Ziua internațională a păsărilor, evenimentul marcând reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat, se arată pe http://chm.nature.cz/. Totodată, evenimentul are ca scop conștientizarea de către public a nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor.
cititi mai mult pe: https: agerpres.ro

 

Ziua în care lectura este amuzantă (#ReadingIsFunnyDay)

Dacă aţi încercat fără succes să-i determinaţi pe copii să abandoneze jocurile video şi să se delecteze cu o carte, Ziua în care lectura este amuzantă (#ReadingIsFunnyDay) poate fi ocazia perfectă. Potrivit daysoftheyear.com, această sărbătoare îşi propune să le demonstreze copiilor şi tinerilor că cititul unei cărţi poate fi la fel de plăcut şi distractiv ca alte forme moderne de divertisment. În acest sens, este încurajată alegerea unor cărţi amuzante, cum ar fi cele care conţin culegeri de ghicitori sau de glume, benzi desenate, ori poveşti haioase, dar şi volumele cu personaje fantastice.

 

Ziua monedei de 1 cent (#OneCentDay)

În fiecare an, pe 1 aprilie, în Statele Unite se sărbătoreşte Ziua monedei de 1 cent (#OneCentDay), dedicată istoriei acestei unităţi monetare.

Numită colocvial “penny”, moneda de 1 cent a apărut în Statele Unite în 1793, însă forma cunoscută a acesteia, purtând chipul preşedintelui american Abraham Lincoln (1809-1865), a intrat în circulaţie abia în 1909. Înainte de această dată, pe moneda de 1 cent era reprezentat un cap de amerindian.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Luna de conştientizare a autismului, bolii Parkinson şi stresului

Aprilie este luna în care se marchează anumite evenimente, acţiuni sau afecţiuni în vederea creşterii nivelului de conştientizare cu privire la acestea.

 

Luna de conştientizare asupra autismului (#AutismAwarenessMonth) – Autismul este o tulburare de spectru ce afectează comunicarea şi comportamentul, prezentă în toate regiunile lumii. Deoarece lipsa înţelegerii tulburării are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor este încurajată informarea şi susţinerea persoanelor diagnosticate cu această tulburare astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii.

 

Luna aprecierii jazz-ului (#JazzAppreciationMonth) – Muzica jazz este considerată un simbol cultural al istoriei Statelor Unite ale Americii. John Edward Hasse, curator la Muzeul Naţional de Istorie Americană Smithsonian a fondat Luna aprecierii jazz-ului în 2001 din dorinţa de a-i încuraja pe oameni să asculte acest gen ofertant de muzică şi să-i descopere istoria fascinantă.

 

Luna pălăriei de paie (#StrawHatMonth) – Pălăria de paie este prezentă în culturi din diverse colţuri ale lumii. Forma acestui obiect creat iniţial pentru a-i proteja pe lucrătorii agricoli de soarele dogoritor şi chiar de intemperii, diferă în funcţie de specificul regiunii, la fel ca şi tipul de fibre vegetale din care este confecţionată (paie, papură, frunze de palmier, bambus, orez şi altele).

 

Luna de conştientizare a stresului (#StressAwarenessMonth) – Stresul nu este neapărat un lucru rău, conform stress.org.uk, deoarece acest răspuns al organismului a ajutat, de-a lungul istoriei, la supravieţuirea speciei noastre, însă în vremurile moderne trepidante el riscă să facă mai mult rău decât bine, la nivel fizic, mental şi emoţional. De aceea, este bine să se cunoască ce este stresul, care sunt efectele acestuia asupra individului şi/sau a societăţii şi prin ce metode poate fi gestionat şi eliminat.

 

Luna schimbării anvelopelor (#SummerTireChangeoverMonth) – Din 1847, când a fost brevetată inventarea anvelopei pneumatice din cauciuc de către britanicul Robert William Thomson, acest obiect a continuat să rămână indispensabil în transportului rutier şi, de-a lungul deceniilor, a suportat numeroase îmbunătăţiri. Pentru o performanţă optimă şi cea mai bună aderenţă posibilă pe carosabil în vederea asigurării siguranţei, este obligatorie adaptarea cauciucurilor utilizate la condiţiile de vreme. Potrivit legislaţiei, constituie contravenţie conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă. Aprilie este momentul perfect pentru schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară.

 

Luna de conştientizare asupra bolii Parkinson (#ParkinsonsAwarenessMonth) – Boala Parkinson, a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă asociată vârstei înaintate, după boala Alzheimer, şi care afectează între 7 şi 10 milioane de oameni din întreaga lume, este de multe ori neînţeleasă. #ParkinsonsAwarenessMonth îşi propune să crească interesul societăţii faţă de această afecţiune, dar şi nivelul de implicare al societăţii în beneficiul persoanelor diagnosticate cu aceasta.

 

Luna poetică a Pământului (#PoeticEarthMonth) – potrivit daysoftheyear.com, în aprilie se promovează importanţa îngrijirii naturii, atât pentru binele planetei, cât şi al nostru, fiecare persoană fiind încurajată să contribuie la creşterea nivelului de conştientizare în acest sens prin poezie şi artă.

 

Luna grădinii (#GardenMonth) - Una dintre cele mai frumoase perioade din mijlocul naturii este mijlocul primăverii, când toate grădinile se umplu de culoare şi de viaţă. Tocmai de aceea, luna aprilie este dedicată celebrării grădinilor şi a tuturor activităţilor asociate acestora.

articole preluat de pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 1 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 1 aprilie în Istorie:

- aprilie – octombrie 1096 – Cruciada țăranilor;

- aprilie – mai 1940 – Masacrul de la Katyń;

- 1 aprilie 1941 – Masacrul de la Fântâna Albă

 

1 aprilie 33 - Conform relatării unui istoric, a avut loc Cina cea de Taină a lui Isus Hristos.

Leonardo da Vinci  (Cina cea de Taină din bazilica „Santa Maria delle Grazie” Milano) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Leonardo da Vinci (Cina cea de Taină din bazilica „Santa Maria delle Grazie” Milano) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iar dacă s-a făcut seară, Iisus S-a așezat la masă cu cei doisprezece ucenici. Vedeți deci că acesta nu era Paștile iudaic, căci era cină, pâine, băutură și stă jos la masă și toate mâncărurile erau pregătite la foc? Înainte de a începe cina – așa spune dumnezeiescul Hrisostom – S-a sculat de la cină, Și-a dezbrăcat haina cea de deasupra și a turnat apă în vasul de spălat. Și El singur a spălat picioarele tuturor.

Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducă aminte să nu umble după întâietăți. După ce le-a spălat picioarele îi îndemnă la aceasta zicând: „Cel care vrea să fie întâiul să fie în urma tuturor”, dându-se El Însuși pildă. Se pare că Hristos a spălat picioarele lui Iuda înaintea celorlalți Apostoli. În urma tuturor a venit și la Petru. Acesta, având mai multă dragoste de Hristos, nu L-a lăsat să-i spele picioarele; dar pe urmă Îi îngăduie să-i spele nu numai picioarele, ci și mâinile și capul.”
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

1 aprilie 285 - Maximian este desemnat de împăratul roman Dioclețian (284 – 305), Caesar

 

1 aprilie 286 - Împăratului Dioclețian il desemneaza pe generalul Maximian co-împărat și îi dă controlul asupra regiunilor vestice ale Imperiului Roman.

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 - iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305 - foto: en.wikipedia.org

Maximia – foto: en.wikipedia.org

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (n. cca. 250 – d.iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305. Maximian a respins la granița Rinului, atacurile alamanilor, burgunzilor, francilor și herulilor, a reprimat mișcarea băgăuzilor din Gallia (285-288) si a consolidat limesul african amenințat de triburile nomade. În cadrul sistemul Tetrarhiei, instituit la 1 martie 293 de Dioclețian, Maximian administrează din Mediolanum ( astazi Milano), Italia și Africa, avându-l în subordine pe caesarul Constanțiu I, care, din Augusta Trevorum (în prezent Trier), răspundea de securitatea Galliei, Hispaniei și Britanniei.

La 1 mai 305, sub presiunea lui Dioclețian, Maximian abdică împreună cu acesta la Mediolanum, redevenind persoane particulare. După urcarea pe tron, la Roma, a fiului său Maxentius (306), Maximian reintră în 307 în viața politică proclamându-se Augustus. În urma unui aranjament dintre Constantin I și Maximian, în anul 307, fiica acestuia, Fausta, s-a căsătorit cu împăratul Constantin I, pentru consolidarea Alianței din tetrarhie. La conferința de la Carnuntum, din 11 noiembrie 308, Maximian renunță la titlul său, dar în 310 se proclamă împărat la Arelate (azi Arles), în Gallia. Intrat în conflict cu Constantin cel Mare, Maximian este înfrânt și constrâns să se sinucidă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

1 aprilie 457 - Majorian este proclamat împarat de armata romană.

Iulius Valerius Maiorianus (420 ca. – d. 7 august 461, Tortona), cel mai cunoscut ca Majorian, a fost un împărat roman din 457 până la moartea sa - foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Majorian – foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Iulius Valerius Maiorianus (420 ca. – d. 7 august 461, Tortona), cel mai cunoscut ca Majorian, a fost un împărat roman din 457 până la moartea sa. General proeminent al armatei romane, a ajuns la conducerea imperiului cu sprijinul armatei. A fost unul dintre ultimii împărații care au încercat sa restabileasca Imperiul Roman de Apus. A fost detronat și asasinat de generalul vizigot romanizat Flavius ​​Ricimer (c 405 – 18 august 472)

 

1 aprilie Anul 527 - Împăratul bizantin Iustin I își numește nepotul, Iustinian I, drept co-împărat și succesor la tron.

Iustinian I, zis „cel Mare”, (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus) a fost împărat bizantin în perioada (527 - 565) - in imagine, Justinian, Emperor of the Byzantine Empire (Detail of a contemporary portrait mosaic in the Basilica of San Vitale, Ravenna.) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Justinian, Emperor of the Byzantine Empire (Detail of a contemporary portrait mosaic in the Basilica of San Vitale, Ravenna.) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Iustinian I, zis „cel Mare”, (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus) a fost împărat bizantin în perioada (527 – 565) – in imagine,

 

1 aprilie 528 - Fiica împăratului Xiaoming al regatului Wei de Nord, a devenit impărat, fiind declarata de impărăteasa văduvă Hu, baiat. A fost inlocuita a doua zi; A fost primul monarh femeie din istoria Chinei. La 31 martie 528, împăratul Xiaoming a murit subit, iar in ziua următoare (1 aprilie 528), impărăteasa văduvă Hu si-a declarat fetita in varsta de numai 50 de zile împărat, în timp ce ea însăși urma să fie regent.

 

aprilie – octombrie 1096 - Cruciada țăranilor

Cruciada țăranilor (aprilie - octombrie 1096) Înfrângerea umilitoare a armatei cruciaților țărani, miniatură din 1490 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cruciada țăranilor (aprilie – octombrie 1096) Înfrângerea umilitoare a armatei cruciaților țărani, miniatură din 1490 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cruciada țăranilor este parte a primei cruciade și a durat cu aproximație șase luni, din aprilie până în octombrie 1096. Mai este cunoscută cu alte nume: Cruciada populară, Cruciada maselor, Cruciada săracilor sau Cruciada calicilor.
cititi mai mult pe

 

1 aprilie 1578 - S-a născut medicul englez William Harvey, celebru pentru că a elaborat teoria exacta a circulației sanguine. A fost medic de curte al regilor britanici Iacob I si Carol I. ; (d. 1657).

 

1 aprilie 1582 - Regele Carol al IX-lea al Franței ordonă schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian si renuntarea socotirii Anului Nou de la 1 aprilie. Este cel mai probabil ca in aceasta schimbare isi are originea obiceiul farselor si pacalelilor de 1 aprilie care s-a raspandit din Franta in intreaga lume.

 

1 aprilie 1697 - S-a născut abatele Prevost, scriitor francez,unul din precursorii romanului francez modern; (d. 1763).

 

1 aprilie 1778 - Designerul Oliver Pollock din New Orleans, a conceput simbolul dolarului american ($).

 

1 aprilie 1784 - Horea este primit in audienta la împăratul Iosif al II-lea, căruia îi prezintă situația grea a țărănimii din Transilvania.

Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, (n. 1731 la Arada, azi Horea - d. 28 februarie 1785 la Alba Iulia) a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania foto (:Vasile Ursu Nicola - HOREA, după o pictură aflată în biserica din comuna Horea,Jud.Alba.) ro.wikipedia.org

Vasile Ursu Nicola – HOREA, după o pictură aflată în biserica din comuna Horea,Jud.Alba – foto: ro.wikipedia.org

Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, (n. 1731 la Arada, azi Horea – d. 28 februarie 1785 la Alba Iulia) a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Armata austriacă a înăbușit revolta, iar capii răscoalei au fost arestați, fiind trădați. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost executați public la Alba Iulia, prin frângere cu roata, la 28 februarie 1785.

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 - foto: alba24.ro

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 – foto: alba24.ro

 

1 aprilie 1815 - S-a născut Otto von Bismarck, cancelar al Reichului german, în timpul împăratului Wilhelm I (d. 1898). A fost artizanul unificarii Germaniei de la 1871.

Otto Eduard Leopold von Bismarck - Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) - (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi o figură dominantă în afacerile mondiale - foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Otto von Bismarck -  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org-

Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi o figură dominantă în afacerile mondiale. Ca prim-ministru al Prusiei între 1862 şi 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871.

În 1867 devenise cancelar al Confederaţiei Germane de Nord. A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) şi dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890. Diplomaţia lui, numită „politică realistă” (Realpolitik), şi modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”).

Fiind un mare latifundiar aristocrat („Junker”), avea profunde convingeri conservatoare, monarhiste şi aristocratice. Principalul său obiectiv politic a fost ridicarea Prusiei la rangul celui mai puternic stat al Confederaţiei Germane. Profitând de iscusinţa sa în diplomaţie, Bismarck a purtat două războaie pentru a-şi atinge scopul. Mai mult, a reuşit să impună Prusia ca mare putere europeană după învingerea Franţei în războiul Franco-Prusac din 1870, aceasta încetând a mai deţine supremaţia continentală.

După moartea lui, naţionaliştii germani l-au ridicat pe Bismarck la rangul de erou, construind sute de monumente pentru a glorifica trăsăturile sale de lider puternic. Istoricii l-au lăudat ca fiind un om de stat moderat şi echilibrat, care a fost în primul rând responsabil pentru unificarea statelor germane într-un singur stat naţional. El a folosit balanţa puterii în diplomaţie pentru a menţine Europa paşnică în anii 1870 şi 1880. A creat o nouă naţiune cu o politică socială progresistă, un rezultat care a mers dincolo de obiectivele sale iniţiale în calitate de practicant al politicii de forţă în Prusia.

 

1 aprilie 1819 - Este emis decretul imperial rus privind înfiinţarea la Reni a Judecătoriei Comerciale, care urma să examineze litigii in întreaga Basarabie ţaristă. În calitate de preşedinte a fost numit consilierul de stat activ Persiani.

 

1 aprilie 1824 - Domnitorul muntean Grigore Ghica aprobă propunerea arhitectului Hartl și a inginerului Freiwald de pavare a străzilor bucureștene cu piatră cioplită. Aceasta actiune va continua susținut pe toată durata domniei lui Grigore Ghica (1822-1828).

 

1 aprilie 1834 - Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff încetează a mai fi preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei. Generalul Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, a detinut această funţie din data de 19 noiembrie 1829, stil nou (7 noimbrie 1829, stil vechi).

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut mai bine sub numele în forma franceză Kisseleff (8 ianuarie 1788, Moscova — 14 noiembrie 1872, Paris) este în general considerat ca fiind cel mai strălucit general reformator rus în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei - in imagine, Pavel Kiseliov, portret de Franz Krüger, 1851 - foto: ro.wikipedia.org

Pavel Kiseliov, portret de Franz Krüger, 1851 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut mai bine sub numele în forma franceză Kisseleff (8 ianuarie 1788, Moscova — 14 noiembrie 1872, Paris) este în general considerat ca fiind cel mai strălucit general reformator rus în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei.

 

1 aprilie 1859 - Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei și Moldovei a fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Principatul Moldovei, astăzi în România – 15 mai 1873, Heidelberg, Germania), Domnitor al Moldovei (până în 1862), Domnitor al Ţării Româneşti (până în 1862), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România (1862-1866), in imagine, Alexandru Ioan Cuza, by Carol Popp de Szathmáry - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ioan Cuza, by Carol Popp de Szathmáry – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Principatul Moldovei, astăzi în România – 15 mai 1873, Heidelberg, Germania), Domnitor al Moldovei (până în 1862), Domnitor al Ţării Româneşti (până în 1862), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România (1862-1866)

 

1 aprilie 1865 - S-a născut Ștefan Cicio Pop, om politic politic român, fost ministru de Externe și președinte al Camerei Deputaților (d. 16 februarie 1934).

 

Ştefan Cicio Pop (n. 1 aprilie 1865, Şigău, Cluj - d. 16 februarie 1934, Conop, Arad) a fost avocat şi un om politic român, membru al PNR şi mai apoi vicepreşedinte al PNŢ, deputat român în Dieta de la Budapesta, participant activ la Marea Unire din 1918, Preşedinte al Consiliului Naţional Central Român, vicepreşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent deţinând portofoliul apărării şi al internelor -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ştefan Cicio Pop  -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ştefan Cicio Pop (n. 1 aprilie 1865, Şigău, Cluj – d. 16 februarie 1934, Conop, Arad) a fost jurist şi un om politic român, membru al Partidului National Roman din Ardeal și mai apoi vicepreşedinte al Partidului Național Țărănesc din România, dupa infaptuirea Unirii, deputat român în Dieta de la Budapesta, participant activ la Marea Unire din 1918, Preşedinte al Consiliului Naţional Central Român, vicepreşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent deţinând portofoliul apărării şi al internelor. Ministru de Stat pentru Transilvania, în Guvernul Alexandru Vaida-Voievod (5 decembrie 1919 – 12 martie 1920) precum şi ministru de externe (9 ianuarie – 13 martie 1920) în acelaşi guvern, Prim Ministru ad interim. În cursul guvernărilor Iuliu Maniu a deţinut funcţia de preşedinte al Adunării Deputaţilor (23 decembrie 1928-30 aprilie 1931 şi 10 august 1932-18 noiembrie 1933).

The Transylvanian Directory in 1918; Cicio Pop is seated, second from left - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Transylvanian Directory in 1918; Cicio Pop is seated, second from left – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

1 aprilie 1866 - A fost înfiinţată Societatea Literară Română, actuala Academie de Ştiinţe a României. Societatea Literară Română devine în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română.

Membrii Societăţii Academice (august 1867) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Membrii Societăţii Academice (august 1867) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Înfiinţată la 1/13 aprilie 1866, prin decret al Locotenenţei Domneşti, ca ”Societate Literară Română”, instituţia şi-a început activitatea în anul următor, la 1 august 1867, în casa banului C. Gr. Ghica, de la intrarea în grădina Cişmigiu, notează www.acad.ro. Cu acest prilej, episcopul Buzăului, Dionisie Romano, a donat biblioteca căpitanului Constantin Cornescu-Oltelniceanu (6.000 de volume şi 400 de manuscrise), punându-se astfel bazele Bibliotecii Societăţii Literare Române.

Lucrările primei şedinţe a Societăţii Literare Române s-au desfăşurat la 6 august 1867, iar la 24 august 1867, s-a aprobat Statutul Societăţii Literare Române, care menţiona constituirea Societăţii Academice Române.

La 29 martie 1879, prin înalt decret, Societatea Academică Română era declarată institut naţional, sub denumirea de Academia Română. Prin Decretul prezidenţial din 9 iunie 1948, instituţia a devenit Academia Republicii Populare Române.

La 5 ianuarie 1990, însă, imediat după Revoluţia din decembrie ’89, s-a semnat Decretul – Lege prin care Academia Română se reorganiza. Astfel, Academia Română redevenea cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al ţării.

Discuţiile privind construirea unui edificiu propriu s-au încheiat în 1886, cu adoptarea unei legi privind ridicarea Palatului Academiei Române, care, însă, nu a fost aplicată imediat de către guvernanţi. În martie 1890, Ministerul Instrucţiunii Publice a aprobat mutarea instituţiei în Casa C.St. Cesianu din Calea Victoriei nr. 125, iar în toamna aceluiaşi an, Academia şi biblioteca acesteia au fost transferate în nou local.

Devenit neîncăpător, sediul a fost lărgit în 1896 prin cumpărarea caselor vecine, Bellu şi Zaleski, destinate bibliotecii, în care au fost aşezate cărţile, improvizându-se două săli de lucru şi cele necesare pentru activitatea de catalogare, precum şi a unui teren din proprietatea Cesianu, potrivit lucrării ”Dicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti” (Editura Meronia, Bucureşti, 2011).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

1 aprilie 1868 - S-a născut dramaturgul francez Edmond Rostand (d. 2 decembrie 1918), fost membru al Academiei Franceze, cunoscut pentru creatiile sale Cyrano de Bergerac (1897), Chantecler(1910) sau Ultima noapte a lui Don Juan (1911).

Edmond Rostand (n. 1 aprilie 1868 – d. 2 decembrie 1918), dramaturg francez. A fost membru al Academiei Franceze - foto (Edmond Rostand în uniforma de membru al Academiei Franceze):  ro.wikipedia.org

Edmond Rostand în uniforma de membru al Academiei Franceze – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Edmond Rostand (n. 1 aprilie 1868 – d. 2 decembrie 1918), dramaturg francez. A fost membru al Academiei Franceze.

 

1 aprilie 1873 - Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scoția din Oceanul Atlantic, provocînd moartea a 547 de persoane.

1 aprilie 1873 - Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scoţia din Oceanul Atlantic, provocînd moartea a 547 de persoane. În fotografie, serviciul de înmormântare pentru victimele naufragiului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

1 aprilie 1873 – Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scoţia din Oceanul Atlantic, provocînd moartea a 547 de persoane. În fotografie, serviciul de înmormântare pentru victimele naufragiului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

SS Atlantic a fost un transatlantic transatlantic al White Star Line care a operat între Liverpool, Regatul Unit, și New York City, Statele Unite. În timpul celei de-a 19-a călătorii a navei, la 1 aprilie 1873, ea a lovit stâncile și s-a scufundat în largul coastei Nova Scoției, Canada, ucigând cel puțin 535 de oameni. A rămas cel mai mortal dezastru maritim civil din Oceanul Atlantic de Nord până la scufundarea SS La Bourgogne pe 2 iulie 1898 și cel mai mare dezastru pentru White Star Line înainte de pierderea Titanicului în aprilie 1912.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

1 aprilie 1873 - S-a născut în orasul Novgorod din Rusia, Serghei Rahmaninov, renumit compozitor si pianist rus (d. 28 martie 1943, Beverly Hills).

Serghei Vasilievici Rahmaninov (n. 1 aprilie 1873, Novgorod, Rusia - d. 28 martie 1943, Beverly Hills, SUA) a fost un compozitor și pianist rus - foto: ro.wikipedia.org

Serghei Rahmaninov – foto: ro.wikipedia.org

Serghei Vasilievici Rahmaninov (n. 1 aprilie 1873, Novgorod, Rusia – d. 28 martie 1943, Beverly Hills, SUA) a fost un compozitor și pianist rus. Pe linie paternă, Rahmaninov descinde din Ștefan cel Mare. Se știe ca fiica lui Ștefan cel Mare, Elena, numita de rusi Olena Volosina (adica romanca), a fost dată în căsătorie Marelui Cneaz al Moscovei Ivan al III-lea Vasilievici cel Mare (1440-1505) .

La plecarea sa în Rusia, Elena a fost însoțită de Vasilii Rahmanin, un nepot al lui Ștefan, de la care a pornit neamul rusesc al Rahmaninovilor. Fiind de vita nobila, muzicianul Rahmaninov nu si-a facut iluzii asupra soartei care l-ar fi asteptat in Rusia sovietica, astfel ca a fost nevoit sa se refugieze impreuna cu familia in Occident si s-a stabilit in America, unde a si decedat in anul 1943.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

1 aprilie 1875 - S-a născut scriitorul si jurnalistul britanic Edgar Wallace (d. 1932), numele lui adevărat fiind „Richard Horatio Edgar”.

Edgar Wallace (n. 1 aprilie 1875, Greenwich, Londra - d. 10 februarie 1932, Hollywood, California) a fost un scriitor englez de thriller (romane criminalistice), regizor și jurnalist - in imagine, Edgar Wallace (1928) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Edgar Wallace (n. 1 aprilie 1875, Greenwich, Londra – d. 10 februarie 1932, Hollywood, California) a fost un scriitor englez de thriller (romane criminalistice), regizor și jurnalist. A fost fiul nelegitim a unei perechi de artiști, fiind adoptat de un comerciant de pește din Londra. Wallace a crescut in sărăcie si nu a terminat școala. Cu toate acestea a ajuns să relateze știri în presă din timpul „Războiul Bur” (1899-1902), din Africa de Sud.

La întoarcerea în țară lucrează ca jurnalist și corespondent special de presă. În anul 1905 apare în editura lui proprie romanul thriller „Cei patru incoruptibili” care a fost un roman de succes, însă pentru scriitor a fost un dezastru financiar. Romanul său criminalistic cel mai renumit a fost „Vrăjitorul”, fiind prezentat și ca piesă de teatru, iar romanul său „The Squeaker” (Trișorul) (1930), a fost ecranizat in regia sa. Cartile lui Wallace au fost traduse în 44 de limbi in anii 1940.

 

1 aprilie 1878 - Mihail Kogălniceanu înaintează consulului general al Rusiei la București, D.F. Stuart, o notă de protest în legătură cu ocuparea de către trupele țariste care participaseră la războiul ruso-româno-turc, a unor localități din România.

 

1 aprilie 1881 - În satul Răşinari, Sibiu,in Transilvania, se naşte Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României.

Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Răşinari — d. 7 mai 1938, Ciucea) a fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 şi Membru al Academiei Române din anul 1920 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Octavian Goga – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Răşinari — d. 7 mai 1938, Ciucea) a fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 şi Membru al Academiei Române din anul 1920.  Considerat unul din marii poeti ai neamului, pe ambii versanţi ai Carpaţilor, Octavian Goga s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil.

 

1 aprilie 1891 - William Wrigley înființează compania producătoare de gumă de mestecat care-i poartă numele (Wm. Wrigley Jr. Company)

Advertisement for three flavors of Wrigley’s chewing gum (1920) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Advertisement for three flavors of Wrigley’s chewing gum (1920) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

1 aprilie 1894 - În România se înfiinţează Banca Agricolă cu capital românesc (8 000 000 lei), avînd sucursale în toate judeţele ţării. Banca Agricolă din România acorda împrumuturi de cel mult 1 000 lei, pe 3, 6 şi 9 luni, cu o dobîndă de 10% anual.

 

1 aprilie 1904 - România aderă la Convenția internațională cu privire la unitatea tehnică a drumurilor de fier, încheiată la Berna, la 3 mai 1866.

 

1 aprilie 1910 - La 1 aprilie a fost înfiinţată de catre Spiru Haret, Comisia Istorică a României, pentru publicarea în ediţii critice a cronicilor româneşti şi a altor izvoare (documente interne şi inscripţii din secolele XIV-XVIII si a cronicilor străine care tratau despre ţările române, monumente vechi literare, etc.). Comisia Istorică a României a funcţionat pînă în 1938 şi a editat publicatiaBuletinul Comisiei Istorice a României.

 

1 aprilie 1912 - Se înfiinţează la Cotroceni in Bucuresti, România, Şcoala militară de pilotaj, condusă de maiorul Ion Maori. Şcoala a contribuit la pregătirea a numeroşi piloţi, mulţi dintre ei acoperindu-se de glorie in timpul Primului Război Mondial.

 

1 aprilie 1918 - Este desfiinţată vama de la Ungheni, graniţa de la Prut fiind mutată pe Nistru, eveniment petrecut în urma votări unirii Republicii Democratice Moldoveneşti cu patria mamă România, la 27 martie 1918

România Mare - Judeţele din care erau alcătute regiunile tradiționale ale României între 1925 și 1940 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

România Mare – Judeţele din care erau alcătute regiunile tradiționale ale României între 1925 și 1940 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

.

1 aprilie 1918 - Se înființează Royal Air Force, Aviatia Militara a Marii Britanii.

Insigna Royal Air Force - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Insigna Royal Air Force – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Royal Air Force (RAF) este forța aeriană a Forțelor Armate Britanice. RAF a fost înființată pe 1 aprilie 1918. RAF a avut după acest moment un rol de primă importanță în istoria militară britanică, în special în timpul celui de-al doilea război mondial și în unele conflicte mai recente. RAF folosește 853 de aparate de zbor și are un personal militar regulat de peste 40.000 de oameni.

Majoritatea avioanelor și personalului RAF se află la bazele din Regatul Unit. Există baze permanente în alte regiuni ale globului precum cele din Germania, Cipru, Insulele Falkland sau Qatar. Avioanele RAF au participat la misiuni în străinătate în Orientul Mijlociu, Irak, Afganistan sau Balcani.

 

1 aprilie 1919 - România trece la Calendarul gregorian (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).

 

1 aprilie 1920 - La Chişinău, România, N.Dunăreanu şi L.Marian scot primul număr al revistei “Renaşterea Moldovei”, sub al cărei titlu era scris “Revistă literară şi de propagandă naţională“.

 

1 aprilie 1920 - S-a născut Toshirō Mifune, actor, regizor japonez (d. 1997)

Toshirō Mifune (n.1920 - d.1997) a fost un important actor, regizor, producător japonez, considerat unul dintre cei mai de valoare actor din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale -foto preluat de pe en.wikipedia.org

Toshirō Mifune in 1954 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Toshirō Mifune (n.1920 – d.1997) a fost un important actor, regizor, producător japonez, considerat unul dintre cei mai de valoare actor din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale. Printre multele premii care i-au fost acordate se numără Leul de Aur (la Expoziția Internațională de Artă cinematografică de la Veneția în 1951 pentru Rashômon), Legion d’Honneur și un Oscar for Lifetime Achievement.

 

1 aprilie 1921 - Se inființeaza Opera Româna din București. Deși existența unei trupe artistice românești de teatru liric, sub numele de Compania Opera Română, s-a făcut cunoscută încă din 1885, instituționalizarea și deci înființarea Operei Române ca instituție finanțată de la buget, s-a realizat abia în 1921. Premiera absolută s-a făcut cu opera Lohengrin, sub bagheta lui George Enescu.

 

1 aprilie 1922 - S-a născut William Manchester, scriitor și biograf american (d. 2004) . Este cunoscut in Romania mai ales pentru monumentala sa lucrare “Moartea unui presedinte”, in care analizeaza circumstantele asasinarii presedintelui american John Fitzgerald Kennedy.

 

1 aprilie 1924 - S-a născut Ion Brăduț Covaliu, pictor român reprezentant de frunte al “realismului socialist”; În 1962, a reprezentat România la Bienala de la Veneția. În 1963, este ales secretar al Uniunii Artiștilor Plastici, iar în 1968, este ales Președinte al aceluiași for. Din 1969, a desfășurat o activitate didactică la Institutul pedagogic din București, apoi la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucuresti; (d. 1991).

 

1 aprilie 1924 - Întemeierea Societății de Radiodifuziune Sud-Vest la Frankfurt și a Societății de Radiodifuziune de la München.

 

1 aprilie 1924 - Se pronunță sentințele în procesul participanților la Puciul din noiembrie (1923) de la München: cinci ani închisoare și amendă pentru Hitler și alți acuzați, achitarea generalului Ludendorff.

 

1 aprilie 1929 - S-a născut Milan Kundera, scriitor ceh stabilit în Franta, dupa inabusirea miscarii “Primavara de la Praga”de catre tancurile Pactului de la Varsovia sub comanda URSS.

 

1 aprilie 1937 - Portul arab Aden devine colonie britanică

 

1 aprilie 1939 - În Spania ia sfârșit războiului civil spaniol și începe dictatura generalului Franco.

 

aprilie – mai 1940 - Masacrul de la Katyń

Masacrul de la Katyń (aprilie - mai 1940) - Ofiţeri polonezi exhumaţi la 3 ani dupǎ masacru (1943) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Masacrul de la Katyń (aprilie – mai 1940) – Ofiţeri polonezi exhumaţi la 3 ani dupǎ masacru (1943) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Masacrul de la Katyń (cunoscut şi ca incidentul de la Katyń sau masacrul din pădurea Katyń) a fost o execuţie în masă a unor cetăţeni polonezi de către forţele poliţiei secrete sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Masacrul a avut loc în pădurea de lângă actualul sat Katîn din Rusia, sat situat la 20 de km vest de oraşul Smolensk.

În timpul acestei acţiuni aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetăţeni polonezi au fost executaţi în trei locuri diferite în primăvara anului 1940. Majoritatea celor ucişi erau ofiţeri capturaţi ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar printre cei executaţi se aflau şi numeroşi civili.

Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor polonezi şi a bieloruşilor polonezi.
cititi mai mult pe

 

1 aprilie 1941 - Armata sovietica masacrează circa 2500 de români la Fîntîna Albă, în Bucovina de Nord ocupata de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste în urma Pactului Ribbentrop – Molotov.

Masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941) - foto: adevarul.ro

Masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941) – foto: adevarul.ro

La 1 aprilie 1941 o parte din cei peste 15.000 de români din mai multe sate de pe valea Siretului care doreau să se întoarcă în România, după ce Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), au fost ucişi cu focuri de mitraliera sau spintecati cu sabiile de catre sovietici. Oamenii se îndreptau spre graniţa românească cu odoarele bisericeşti în mîini, spunîndu-li-se anterior că vor putea trece liber în România.

Masacrul de la Fântâna Albă - foto: rgnpress.ro

Masacrul de la Fântâna Albă – foto: rgnpress.ro

Potrivit martorilor oculari, răniţii au fost hăcuiţi cu săbiile de cavalerie şi apoi îngropaţi, unii inca vii, în gropi comune (35 gropi 1×15 m, a căte 200 persoane în groapă), dupa care s-a aruncat var , pamantul mişcîndu-se peste ei două zile, pînă au murit cu toţii.
cititi mai mmult pe www.unitischimbam.ro

 

1 aprilie 1945 - Al doilea război mondial: Bătălia Okinawei; trupele americane cuceresc insula de la japonezi după lupte violente, începând astfel ofensiva finală împotriva Japoniei.

 

1 aprilie 1947: Paul devine rege al Greciei, după moartea fratelui său mai mare, George al II-lea (n. 1890).

 

1 aprilie 1948 - Forțele sovietice din Germania blochează căile de comunicație către sectoarele de ocupație american, britanic și francez din Berlin, declanșând astfel prima criză a Războiului Rece.

 

1 aprilie 1959 - S-a născut Helmuth Duckadam, fotbalist român.

Helmuth Duckadam (n. 1 aprilie 1959, Semlac, România) este un fost portar de fotbal al României, supranumit „Eroul de la Sevilla”. A jucat la echipele Steaua Bucureşti şi Constructorul Arad - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Helmuth Duckadam – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Helmuth Duckadam (n. 1 aprilie 1959, Semlac, România) este un fost portar de fotbal al României, supranumit „Eroul de la Sevilla”. A jucat la echipele Steaua Bucureşti şi Constructorul Arad. După 4 sezoane la gruparea arădeană, este transferat la Steaua Bucureşti, unde se impune treptat ca titular. Este supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos, având o contribuţie enormă la câştigarea trofeului de către Steaua Bucureşti. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul “Sanchez Pizjuan” din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.

O săptămână mai târziu a înscris un gol din penalty, într-un meci de cupă cu Progresul Vulcan, câştigat de roş-albaştrii cu scorul de 5-1. În acelaşi sezon în care a reuşit cea mai bună performanţă a unei echipe româneşti, cariera sa a fost întreruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenţie chirurgicală la braţul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanţă la vârsta de 27 de ani. La 3 ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989, Duckadam s-a reîntors pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B, Vagonul Arad. În total are 133 de apariţii în divizia A, 13 în Cupa României şi 9 în Cupa Campionilor Europeni.

 

1 aprilie 1960 - NASA lansează primul satelit meteorologic.

 

1 aprilie 1960 -Satelitul TIROS-1 transmite prima imagine de televiziune din spațiu.

foto preluat de pe ro.wikipedia.org

foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

1 aprilie 1962 - A murit pictorul român Camil Ressu, una din personalitățile marcante ale artei românești. (n. 28 ianuarie 1880).

Camil Ressu (n. 26 ianuarie 1880, Galaţi — d. 1 aprilie 1962, Bucureşti) a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică şi socială, a fost una din personalităţile marcante ale artei româneşti. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Camil Ressu (Autoportret) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Camil Ressu (n. 26 ianuarie 1880, Galaţi — d. 1 aprilie 1962, Bucureşti) a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică şi socială, a fost una din personalităţile marcante ale artei româneşti. Camil Ressu a fost profesor și rector al Academiei de Belle-Arte din București până în anul 1941. Din 1950 a fost președinte de onoare al “Uniunii Artiștilor Plastici”, reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte “Nicolae Grigorescu”. În 1955 i se acordă titlul de Artist al Poporului iar un an mai târziu a devenit membru titular al Academiei Române.

"Les baigneuses' - Camil Ressu - foto preluat de pe grimberg.ro

Les baigneuses‘ – Camil Ressu – foto preluat de pe grimberg.ro

 

1 aprilie 1968 - A murit Lev Landau, fizician rus, laureat al Premiului Nobel (n. 1908)

 

*** aprilie 1975 - Devenit redactor șef al revistei franceze „Cahiers de l’Est“, lui Dumitru Țepeneag, prozator, i se retrage cetățenia, pentru vina de a fi “acționat sub diferite forme“, incitându-i pe scriitorii români să scrie “lucrări cu conținut potrivnic politicii culturale a partidului nostru și să le trimită pe căi ilegale în străinătate“. Unele din lucrările ulterioare ale prozatorului fac referiri la această perioadă.

Dumitru Ţepeneag (n. 14 februarie 1937, Bucureşti, România) este un prozator român-francez contemporan stabilit la Paris - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dumitru Ţepeneag – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dumitru Ţepeneag (n. 14 februarie 1937, Bucureşti, România) este un prozator român-francez contemporan stabilit la Paris.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

1 aprilie 1976 - Fondarea companiei Apple Computers, de către Steve Jobs și Steve Wozniak, care va lansa în anii ’80 computerul personal Macintosh.

Primul produs Apple, Apple I, proiectat de Steve Wozniak, a fost vândut ca o placă de circuit asamblată și nu avea caracteristici de bază, cum ar fi tastatură, monitor și carcasă. Proprietarul acestei unități a adăugat o tastatură și o carcasă din lemn - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Primul produs Apple, Apple I, proiectat de Steve Wozniak, a fost vândut ca o placă de circuit asamblată și nu avea caracteristici de bază, cum ar fi tastatură, monitor și carcasă. Proprietarul acestei unități a adăugat o tastatură și o carcasă din lemn – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Compania Apple a fost înființată la 1 aprilie 1976 de către Steve Jobs, Steve Wozniak, și Ronald Wayne, pentru a vinde calculator personal Apple I. Acestea au fost construite de mână de către Wozniak și prima dată arătate publicului la Homebrew Computer Club. Apple I a fost vândut ca o placă de bază (cu procesor, memorie RAM), mai puțin decât ceea ce este astăzi considerat un computer personal. Apple I a fost lansat pe piață în iulie 1976 cu pretul de 666.66$.
cititi mai mult oe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Primul produs Apple, Apple I, proiectat de Steve Wozniak, a fost vândut ca o placă de circuit asamblată și nu avea caracteristici de bază, cum ar fi tastatură, monitor și carcasă. Proprietarul acestei unități a adăugat o tastatură și o carcasă din lemn - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Primul produs Apple, Apple I, proiectat de Steve Wozniak, a fost vândut ca o placă de circuit asamblată și nu avea caracteristici de bază, cum ar fi tastatură, monitor și carcasă. Proprietarul acestei unități a adăugat o tastatură și o carcasă din lemn – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

1 aprilie 1978 - S-a născut Anamaria Marinca, actriță română

Anamaria Marinca (n. 1 aprilie 1978, Iași) este o actriță română - foto preluat de pe www.facebook.com

Anamaria Marinca – foto preluat de pe www.facebook.com

Anamaria Marinca (n. 1 aprilie 1978, Iași) este o actriță română. A câştigat titlul de Cea mai bună Actriţă în anul 2005, la British Academy Television Awards, pentru rolul său din filmul “Sex Traffic”, o dramă realizată de CBC/Channel 4. Filmul acesta a fost o adevărată trambulină pentru o carieră internaţională, încât Anamaria Marinca şi-a făcut apariţia, într-un nou film, “Tinereţe fără tinereţe” de Francis Ford Coppola, în 2007. Este şi anul în care toată lumea bună a cinematografiei a putut-o admira în “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, filmul semnat de Cristian Mungiu şi premiat cu Palme D’Or la Festivalul de la Cannes.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

1 aprilie 1979 - Iran devine republică islamică în urma răsturnării șahului printr-un vot de 99%

Iran (Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Din anul 1949 sunt folosite atât numele „Persia”, cât și „Iran”. „Iran” este utilizat între funcționari și în contextul politic-statal. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian"” și înseamnă „teren de aur” - in imagine, Amplasarea Iranului - foto: ro.wikipedia.org

Iran – foto: ro.wikipedia.org

Iran (Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Din anul 1949 sunt folosite atât numele „Persia”, cât și „Iran”. „Iran” este utilizat între funcționari și în contextul politic-statal. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian”” și înseamnă „teren de aur” – in imagine, Amplasarea Iranului.

1 aprilie 1987 – A început Vizita oficială de prietenie în RP Congo a lui Nicolae Ceaușescu (1 – 3 aprilie 1987).

 

1 aprilie 1988 - A murit Augustin Z. N. Pop, folclorist, istoric literar român (n. 1910)

 

1 aprilie 1995 - Intră în vigoare Pactul de cooperare în domeniul securității, semnat de Albania și Turcia în februarie 1995.

 

1 aprilie 1996 - Prima Competiție Mondială de Speologie. România a fost invitată să participe.

 

1 aprilie 1997 - Cometa Hale-Bopp clasată printre primele opt ale secolului ca mărime și luminozitate, s-a aflat cel mai aproape de Soare, la 138 milioane de km și a atins un maxim de luminozitate.

 

1 aprilie 1998 - Austria, Germania și Italia au decis ridicarea controalelor de frontieră pentru comunicațiile terestre dintre cele trei țări.

 

1 aprilie 1998 - A avut loc, la București, reuniunea bilaterală România – Consiliul Europei, în care s-a discutat elaborarea codului etic pentru avocați.

 

1 aprilie 1998 - Președintele Rusiei, Boris Elțîn, îi primește pe miniștrii energeticii din țările puternic dezvoltate. Aceștia s-au întâlnit pentru prima oară la Moscova, în cadrul “Grupului celor 8“.

 

1 aprilie 1999 - În Marea Britanie, se introduce un nivel de bază al impozitelor de 10 procente, față de cel de 20 de procente aplicat până la această dată. Rata de bază a impozitelor se aplică de la o bază minimă de impozitare de 1.500 lire sterline din veniturile impozabile.

 

1 aprilie 2000 - Militarii ruși lansează o operațiune de recuperare a zecilor de cadavre ale soldaților Moscovei care au căzut în timpul unui conflict cu cecenii.

 

1 aprilie 2001 - Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici este predat de autoritatile sarbe, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.

Slobodan Milošević (20 august 1941 – 11 martie 2006) președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia, și de asemenea al Partidului Socialist Sârb - foto: europeanul.org

Slobodan Milošević – foto: europeanul.org

Slobodan Milošević (n. 20 august 1941, Požarevac, Serbia – d. 11 martie 2006, Haga, Țările de Jos), a fost președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia (1997-2000), și de asemenea al Partidului Socialist Sârb. El a fost una din figurile marcante ale războiului din Iugoslavia în anii ’90 si a războiului din Kosovo în 1999.

A fost condamnat în mai 1999, în timpul războiului din Kosovo, de către Tribunalul Internațional al Națiunilor Unite pentru crime împotriva umanității și o gravă încălcare a Convenției de la Geneva. După demonstrații și greve ce au urmat alegerilor prezidențiale din octombrie 2000, el s-a recunoscut înfrânt și a demisionat.

Un an mai târziu, Milošević a fost extrădat pentru a se prezenta în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie. A fost judecat pentru crime împotriva umanităţii şi genocid, dar a rămas sfidător, refuzând să recunoască legitimitatea instanţei. Va muri doar cu 50 de ore înaintea declarării verdictului,în condiții neelucidate. Unii dintre susținătorii lui cred ca a fost omorât în închisoare înainte de a se pronunța un verdict.

 

1 aprilie 2001 - Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.

 

1 aprilie 2002 - Olanda a devenit prima țară din lume unde eutanasia a fost legalizată în anumite condiții.

 

1 aprilie 2002 - Scriitorul american, Ray Bradbury, a primit cea de-a 2.193-a stea pe Walk of Fame din Hollywood.

 

1 aprilie 2002 - Ministerul Culturii și Cultelor a instituit Premii Naționale Anuale pentru spectacole realizate de teatrele românești în ultimele 12 luni.

 

1 aprilie 2002 - A murit Simo Häyhä, lunetist finlandez supranumit “Moartea albă” (n. 1905)

Simo Häyhä (n. 17 decembrie 1905 – d. 1 aprilie 2002), poreclit „Moartea albă” de către Armata Roşie, a fost un lunetist finlandez - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Simo Häyhä (n. 17 decembrie 1905 – d. 1 aprilie 2002), poreclit „Moartea albă” de către Armata Roşie, a fost un lunetist finlandez – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Simo Häyhä (n. 17 decembrie 1905 – d. 1 aprilie 2002), poreclit „Moartea albă” de către Armata Roșie, a fost un lunetist finlandez. A doborât 542 inamici în Războiul de Iarnă, mai mulți decât oricare alt lunetist de-a lungul istoriei. Häyhä s-a născut în Rautjärvi, în apropierea actulei frontiere dintre Finlanda și Rusia și a început stagiul militar in 1925. Înainte de a se alătura forțelor armate, Häyhä a fost fermier și un bun vânător. La vârsta de 17 ani, el s-a alăturat miliției voluntare „Garda Albă” și s-a făcut remarcat prin premiile obținute în cadrul concursurilor de tir sportiv, în provincia Viipuri.

 

1 aprilie 2002 - Scriitorul american Ray Bradbury a primit cea de-a 2.193-a stea, pe Walk of Fame din Hollywood.

 

1 aprilie 2003 - Orașul Constanța a devenit port liber.

 

1 aprilie 2003 - Vizita de stat în România a regelui Juan Carlos al Spaniei și a reginei Sofia, la invitația președintelui Ion Iliescu (1-3 aprilie).

 

1 aprilie 2003 - S–a constituit, la Sfântu Gheorghe, Mișcarea Civică Maghiară, organizație înființată la inițiativa unor membri ai aripii nationaliste din cadrul UDMR Covasna.

 

1 aprilie 2003 - A murit Mihai Mereuță, actor român de teatru și film; (n. 1924).

Mihai Mereuță (n. 29 noiembrie 1924, Santa Mare, județul Botoșani - d. 1 aprilie 2003, București) a fost un actor român - foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Mihai Mereuță – foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Mihai Mereuță (n. 29 noiembrie 1924, Santa Mare, județul Botoșani – d. 1 aprilie 2003, București) a fost un actor român.

 

1 aprilie 2004 - Google Inc. a lansat serviciul Gmail.

Gmail - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gmail – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gmail este o aplicație web de e-mail și POP3 oferită gratuit de Google și susținută prin intermediul anunțurilor publicitare. Serviciul a fost lansat la 1 aprilie 2004 ca versiune beta privată (cu acces doar pe bază de invitație) și a fost deschis publicului la 7 februarie 2007. Atracția utilizatorilor către acest serviciu se bazează în gratuitatea lui, de asemenea Gmail oferind un spațiu de stocare în continuă creștere.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

1 aprilie 2008 - A murit Sabin Bălașa, pictor, regizor și scriitor român (n. 17 iunie 1932, Dobriceni ).

Sabin Bălașa (n. 17 iunie 1932, Dobriceni județul interbelic Olt - d. 1 aprilie 2008, București) pictor, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor român foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Sabin Bălașa – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Sabin Bălașa (n. 17 iunie 1932, Dobriceni județul interbelic Olt – d. 1 aprilie 2008, București) pictor, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor român.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

1 aprilie 2009 - Albania și Croația devin membre NATO.

 

1 aprilie 2015 - A murit Nicolae Rainea, arbitru de fotbal român (n. 1933)

Nicolae Rainea (n. 19 noiembrie 1933, Brăila - d. 1 aprilie 2015 Galaţi) a fost un arbitru de fotbal român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Rainea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Rainea (n. 19 noiembrie 1933, Brăila – d. 1 aprilie 2015 Galați) a fost un arbitru de fotbal român. După o activitate modestă de fotbalist (Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamț și Constructorul Bîrlad), încheiată în 1956, devine arbitru în 1959. După trei ani, promova în lotul divizionar. În Divizia A a debutat în 1965, și în 1967 era inclus în lotul FIFA. A condus 1.000 partide în diviziile românești (400 în Divizia A). A arbitrat 115 meciuri internaționale (trei finale de competiții europene intercluburi, finala CE 1980). A participat la trei ediții ale CM. S-a retras în 1984, dar a continuat să activeze în cadrul FRF. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer.

 

1 aprilie 2017 - A murit Gösta Ekman, actor suedez (n. 1939)

Gösta Ekman (n. 28 decembrie 1890, Stockholm, Suedia - d. 12 ianuarie 1938, Stockholm, Suedia) a fost o mare actor de film - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gösta Ekman in 2014- foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gösta Ekman (n. 28 decembrie 1890, Stockholm, Suedia – d. 12 ianuarie 1938, Stockholm, Suedia) a fost o mare actor de film. A jucat în numeroase filme, între care cel mai cunoscut rămâne Intermezzo (1936) de Ingrid Bergman. Gösta Ekman este tatăl a Hasse Ekman și bunicul de Gösta Ekman Jr.

 

1 aprilie 2017 - A murit Evgheni Evtușenko, poet rus (n. 1932)

Evgheni Aleksandrovici Evtușenko (n. 18 iulie 1933 - d. 1 aprilie 2017) a fost un poet, romancier, eseist, dramaturg, scenarist, editor, actor, montor și regizor rus - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Evgheni Evtușenko in 2009 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Evgheni Aleksandrovici Evtușenko (n. 18 iulie 1933 – d. 1 aprilie 2017) a fost un poet, romancier, eseist, dramaturg, scenarist, editor, actor, montor și regizor rus. Reprezentant de seamă al „dezghețului” de după moartea lui Stalin, a fost una dintre primele voci umaniste care s-au făcut auzite în spațiul comunist-totalitarist sovietic, ca apărătoare a libertății individuale.

 

1 aprilie 2020 - Turneul de tenis de la Wimbledon ediția 2020 a fost anulat pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza răspândirii COVID-19 în Regatul Unit.