“Salvaţi Internetul” – Parlamentul European a votat reforma privind drepturile de autor pe piața unică digitală (26 martie 2019)

Proteste în Germania împotriva reformelor privind drepturile de autor în UE (23 martie 2019) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Proteste în Germania împotriva reformelor privind drepturile de autor în UE (23 martie 2019)

foto preluat de pe www.agerpres.ro
articole preluate de pe: www.agerpres.ro; ro.baricada.org

 

26 martie 2019 - Parlamentul European a votat reforma privind drepturile de autor pe piața unică digitală

Parlamentul European a adoptat marţi, cu 348 de voturi pentru şi 274 voturi împotrivă reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, un text foarte aşteptat de media şi lumea culturală, dar contestat de platformele americane şi susţinătorii libertăţii internetului.

Reforma este una controversată pentru că face obiectul unei dispute între creatorii de conținut, artiștii, cei care crează opere și giganții internatului, cei care le distribuie – Google, Amazon, Facebook, etc. Controversa apare pentru că această prevedere ar putea avea consecințe asupra libertății de exprimare.

Articolul 11 din lege spune că plata se va face pentru articolele publicate pe internet. Deci toate link-urile pe care noi le le distribuim pe Internet ar trebui plătite.

Articolul 13 se referă la controlul a ceea ce se postează pe platformele digitate – practic tot ceea ce înseamnă video și audio va fi contra cost.

Pentru că giganții au foarte multe resurse vor putea să reziste, însă foarte multe companii mai mici, foarte mulți utilizatori finali se vor lovi de acest zid. Pe măsură ce va trece timpul vom avea din ce în ce mai mult conținut cu plată pe Internet, iar libertatea de exprimare se va restrânge, a transmis pentru Telejurnal Lucian Pârvoiu.

cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

26 martie 2019 – Parlamentul European a preferat sa traga libertatea de exprimare online pe dreapta si a votat propunerea de directiva privind drepturile de autor, cu tot cu articolele 13 si 11, care par a veni mai degraba de la 1800, decat din 2019.

foto preluat de pe www.facebook.com

foto preluat de pe www.facebook.com

Votul dacă să se discute amendamente sau nu a fost extrem de la limita, fiind o diferența doar de 5 voturi. Din pacate, acesta poate insemna primul pas legislativa în privatizarea aplicarii legii, si banuim ca vor veni in curand si alte domenii care vor urma aceiași cale – de la promovarea conținutului terorist la fake news. Daca va intereseaza cum au votat anumiti europarlamentari, a aparut deja lista voturilor. Asta ca sa stiti ce intrebari in mai 2019, cand mergeti la vot.

Copyright in the Digital Single Market: European Parliament Vote

O sa vedem in 2 ani si implementarea in statele membre. (de parca platformele o sa urmeze 27 de jurisdictii diferite….)

#saveyourinternet #article13

 

25 martie 2019 – Alex Lungu și Bogdan Manolea la “Morning Glory cu Răzvan Exarhu, despre sfârșitul internetului liber

 

23 martie 2019 – Proteste în Germania împotriva reformelor privind drepturile de autor în UE

Zeci de mii de manifestanţi au defilat sâmbătă în Germania pentru a “salva internetul”, cerând eurodeputaţilor să voteze împotriva viitoarei reforme a dreptului de autor pe care ei o consideră nefastă creaţiei online şi libertăţii de exprimare, potrivit dpa şi AFP.

Una dintre cele mai mari acţiuni de protest a avut loc la Munchen, unde poliţia susţine că au participat 40.000 de persoane. Alte 10.000 au manifestat la Koln, conform organizatorilor. Poliţia estimează la 6.000 numărul participanţilor la manifestaţia din Hamburg şi la 3.200 la cea din Hanovra.

Manifestaţii, sub sloganul “Salvaţi Internetul!”, au avut loc şi la Berlin, Stuttgart, Magdeburg, Rostock, Leipzig şi în alte oraşe.

Avem într-adevăr nevoie de o reformă a dreptului de autor, care simplifică şi uniformizează totul la nivel european, dar interesele industriei s-au afirmat din nou aici“, explică Julia Reda, deputată europeană din partea partidului Piraţilor din Germania, puternic mobilizat împotriva acestui proiect.

Ea a propus ca reforma să fie votată, dar fără aspectele ei controversate, invitând diferite partide să se aşeze “la masa discuţiilor şi să vadă cum ne putem asigura, pe de o parte, că marile platforme redistribuie o parte din profiturile lor artiştilor şi, pe de altă parte, că internetul liber rămâne protejat“.

În marşul de la Berlin, unde se reuniseră mai multe mii de persoane, un protestatar a afişat o pancartă pe care scria:”Acest protest nu poate fi arătat din motive de drepturi de autor!

Alte manifestaţii erau prevăzute de asemenea în Europa, în special în Austria, Polonia şi Portugalia.

Parlamentul European urmează să se pronunţe marţi asupra unei adoptări definitive a acestui proiect controversat de directivă revizuită, prezentat de Comisia Europeană în septembrie 2016.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro
cititi mai mult despre “Salvaţi Internetul” – Proteste în Germania împotriva reformelor privind drepturile de autor în UE (23 martie 2019) si pe: www.dw.comwww.thelocal.de; thepublicsradio.org

 

 

 

 

21 martie 2019 – (Alex Lungu – editor de film) Sfârșitul internetului liber

Sfârșitul internetului liber - foto preluat de pe www.facebook.com

Sfârșitul internetului liber – foto preluat de pe www.facebook.com

Bâtrânul internet, așa cum l-ai cunoscut până acum, riscă să devină de nerecunoscut. Uniunea Europeană vrea să pună o etichetă de preț pe link-uri și să filtreze automat tot ce postezi pe net.

E clar și intuitiv că toți autorii trebuie protejați și răsplătiți. Da, mai multe drepturi către artă și cultură. Da, mai mulți bani în domeniile astea. Din păcate, actuala directivă europeană, care vrea să reformeze drepturile de autor și va fi votată pe 26 martie, nu funcționează după intuiții corecte. În încercarea de a asigura o legislație coerentă la nivel european și de a actualiza legile scrise pe vremea primelor mp3-uri, Parlamentul pare să fi uitat de autor. Julia Reda, membră a Parlamentului European compară internetul cu televiziunea. De unde acum oricine are o conexiune de internet poate să fie autor, reforma o să limiteze vocile de pe net la cele ale marilor companii media.

La baza acestor îngrijorări stau două articole de propunere legislativă. Unul ar oferi publicațiilor de știri o așa-zisă „taxă pe link”, adică orice fragment dintr-un articol va trebui să fie licențiat și plătit de către oricine îl folosește. Până și pe blogul tău personal va trebui să-ți licențiezi folosirea titlului unei știri, iar Scena9 de exemplu, ar putea fi dată în judecată de Kanal D pentru că a scris critic despre un articol de pe site-ul lor. Celălalt articol de lege ar obliga orice platformă online (Youtube, Instagram sau forumul mamei tale despre grădinărit) să se asigure că nimic de pe site nu încalcă drepturile de autor. Imaginează-ți un sistem automatizat care decide ce poate fi urcat și ce nu, ca filtrul care cenzurează nuditatea pe Facebook – numai că pe steroizi. Sistemul va trebui să compare cu baza sa de date orice postare, fotografie sau video și să blocheze orice upload, dacă e prea similar cu altul deja existent. Ceea ce ar duce inevitabil la multă cenzură. Adio meme, comentarii politice sau filmări de la concert.

cititi continuarea pe www.scena9.ro

 

 

20 martie 2019 - Cerem anularea articolului 13 din directiva europeană privind drepturile de autor pe piaţa digitală unică

Cerem anularea articolului 13 din directiva europeană privind drepturile de autor pe piaţa digitală unică - foto preluat de pe ro.baricada.org

Cerem anularea articolului 13 din directiva europeană privind drepturile de autor pe piaţa digitală unică – foto preluat de pe ro.baricada.org

Diem 25 România si Partidul Pirat România au urmarit îndeaproape evoluţia propunerii de directivă, au criticat si au respins de la început implementarea ei. Intrucât nici vocea noastră, nici a 5 milioane de semnatari nu a fost ascultată, chemăm la proteste pe 23 martie 2019

Acest text este un apel la protest de către Diem 25 România şi Partidul Pirat România.

Modul în care va arăta Internetul, cum ne vom foloși de el și în ce măsură va fi un instrument transparent de promovare a libertăților individuale sau a pluralismului de orice natură, se poate schimba radical începând de anul acesta, și nu este o exagerare senzaționalistă.

foto preluat de pe www.facebook.com/Savetheinternetinfo

 

Semnati aici petitiaStop the censorship-machinery! Save the Internet!

 

Despre ce este vorba?

Pe textul său original, directiva își propune în aparență crearea unui “sistem european integrat al drepturilor de autor” sporind prin aceasta “protecția creatorilor împotriva giganților tehnologici care domină piețele”.

Deși în aparenta scopul ei poate fi interpretat ca unul bine intenționat, în sensul protecției și răsplatei proprietății intelectuale, consecințele pe care le declanșează sunt critice.

Articolul 13 este o soluție opacă și polițienească venită să preîntâmpine ”problema” câștigurilor din ce în ce mai scăzute (de la an la an) ale caselor de producție media, în detrimentul platformelor on-line, accesibile în mod gratuit, precum Youtube.

În forma sa inițială, votată în special de parlamentarii germani și francezi, articolul 13 era general aplicabil, fără nicio o derogare. Aceasta a fost amendată de actuala președenție a consiliului European, document făcut public de către politico.eu, menționând condițiile prin care un furnizor de servicii on-line poate fi exceptat. Acestea sunt trei:

1. Să existe de mai puțin de trei ani
2. Să aibă o cifră de afaceri anuală mai mica de 10 milioane de EURO
3. Să aibă mai puțin de 5 milioane de vizitatori unici pe an

Într-adevăr nu există nicio mențiune directă a cuvintelor ”cenzură” sau ”filtru” în textul propus pentru directive, însă este imposibil de conceput o implementare a sa fără implementarea de filtre de conținut la încărcare. Ce înseamnă acest lucru? Toate platformele on-line care vor să își continue activitatea în legalitate, vor prelua toată responsabilitatea în ceea ce privește drepturile de autor al continutului pe care îl prezintă pe Internet. Acest lucru este posibil numai prin implementarea de filtre de conținut, care nu numai că pot fi prohibitive, din punct de vedere al costurilor, pentru multe firme mici, dar pot chiar și să dea greș. Parlamentara Julia Reda, care a urmărit și relatat critic toate evenimentele pe toată durata lor și a făcut apel în mod constant la acțiune și rezistență civică, a arătat în nenumărate ocazii pe blogul său efectele sale nocive asupra multor start-upuri sau firme mici, chiar și în forma actualizată.

Pentru orice antreprenor sau intreprindere mică sau mijlocie, care își desfășoară activitatea în “industria creativă”, accesul la Internet este de o importanță vitală. Acest lucru are cu atât mai important cu cât Internetul a devenit în momentul de față un vehicul esențial în a crea valoare și capital în cadrul “economiei cunoasterii”. Libertățile civile individuale au căpătat astfel în noul context o cu totul altă valoare și importanță. Articolul 13 poate fi privit ca o reacție neputincioasă a Europei, care în lipsa unei strategii coerente și sustenabile de stimulare a dezvoltării tehnologice, în cursa cu Statele Unite și China, recurge la soluții de tip Big Brother, cu scopul de a transforma platformele on-line posesoare, intermediare sau în controlul conținutului media, în niște gigantice mașini ale cenzurii.

Semnati aici petitia “Stop the censorship-machinery! Save the Internet!

cititi mai mult pe: ro.baricada.org; savetheinternet.info; www.facebook.com/Savetheinternetinfo