(Daniel Roxin) Istoria scrisului pe teritoriul României

Tăblițele de la Tărtăria sunt trei obiecte mici și străvechi de lut. În Transilvania, în localitatea Tărtăria din județul Alba, între Alba Iulia și Orăștie, cercetătorul clujean Nicolae Vlassa a descoperit, în anul 1961, trei tăblițe de lut. Nicolae Vlassa nu a fost prezent pe șantierul arheologic în momentul în care s-au găsit tăblițele de lut. Două sunt găurite și sunt acoperite cu semne, iar a treia folosește o modalitate de scris pur pictografică, respectiv reprezentarea stilizată a unui animal (capră), un simbol vegetal și un altul neclar. Cea de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Este considerată ca fiind cea mai apropiată de o scriere adevărată. O bună parte din semnele conținute pe ea se regăsesc în literele conținute în inscripțiile arhaice grecești (dar și la scrierile feniciană, etruscă, veche italică, iberică) - foto: adevaruldespredaci.ro

foto – adevaruldespredaci.ro
articol – Daniel Roxin – adevaruldespredaci.ro

Daniel Roxin - foto - facebook.com/pages/Daniel-Roxin

Daniel Roxin – foto – facebook.com/pages/Daniel-Roxin

Jun 07, 2015

Acum peste 7.000 de ani, cultura Turdaș-Vinca crea ceea ce astăzi mulți savanți străini consideră a fi prima scriere din lume, mult mai veche decât cea sumeriană.

De atunci și până astăzi, scrisul a evoluat sau a dispărut, pentru a apărea din nou într-o altă formă…

În această emisiune, ne propunem să facem o incursiune fascinantă prin istoria scrisului, pornind de la momentul Tărtăria. Pentru acest lucru, îl avem alături de noi pe dl prof. dr. Mihai Popescu, binecunoscut dumneavoastră.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

Istoria scrisului pe teritoriul Romaniei

articol preluat de pe http://adevaruldespredaci.ro/