Capcană pentru Iohannis: parlamentarii scot oamenii în stradă în ziua investirii lui și îl obligă să aleagă între cetățeni și servicii. Ce va face președintele?

protest-cluj-7

Mihai Gotiu – Romania Curata

1984 a lui George Orwell nu e o carte vizionară, ci un manual”

folclor contemporan

Prima zi a mandatului de președinte al României al lui Klaus Iohannis va începe cu oameni în stradă, la București și Cluj. Senatorii (toți senatorii, inclusiv cei din PNL&PDL) l-au pus pe Klaus Iohannis, încă din primele ore ale mandatului său, să aleagă. Și nu e o alegere deloc simplă, dar poate fi definitorie pentru viitorul lui la Cotroceni.

Pe de o parte sunt partidele și serviciile. La pachet. Pentru că partidele și politicienii dovedesc că n-au învățat nimic din lecția lui 16 noiembrie. Adoptarea Legii Siguranței Cibernetice (sau Legea Big Brother 3, cum mai e cunoscută) în data de vineri, 19 decembrie, nu e întâmplătoare. E același cinism scârbos, aceeași șmechereală sfidătoare, același calcul meschin, aceeași batjocoreală mizerabilă la adresa cetățenilor, cu care clasa politică autohtonă ne-a obșinuit. Asta pentru că potențialul de explozie civică era cunoscut, ținând cont că de reacțiile de opoziție stârnite de legile cu caracter asemănător, Big Brother 1 și 2, declarate, în cele din urmă, neconstituționale de către CCR. Și atunci ce și-au spus tovarășii și tovarășele noastre senatori și senatoare? Hai să facem mizeria cu doar câteva zile înainte de Crăciun, când studenții din marile centre universitare sunt deja pe la casele lor, când oamenii se gândesc mai mult la cele câteva zile petrecute cu familia. Nu, nu e pentru prima dată când legi și ordonanțe ori hotărâri de guvern imunde au fost adoptate în astfel de momente de acalmie și liniște socială. E o regulă, nu o excepție.

De cealaltă parte sunt cetățenii. Cei pe care mizerii din aceeași categorie i-au scos în stradă în ianuarie 2012, în toamna lui 2013 și luna trecută. Care au dus la căderea Guvernului Boc (și au lăsat vulnerabil și Guvernul Ungureanu), care au provocat ruptura din USL și apoi înfrângerea marelui favorit la președinție Victor Ponta. Cei mai mulți dintre oamenii ăștia și-au exprimat voința legat și de legile supravegherii. Dar opțiunea civică și Constituția au fost mereu ignorate; la fel ca și în cazul legilor speciale pentru Roșia Montană, politicienii au venit cu alte, și alte proiecte de legi ale supravegherii.

Că serviciile și partidele continuă să se situeze în opoziție cu cetățenii e o surpriză doar parțial (după atâtea sancțiuni primite de clasa politică în ultimii ani, te-ai fi așteptat, totuși, să fi înțeles lecția: că nu poți conduce o țară în contradicție cu voința cetățenilor ei). Rămâne deschisă întrebarea dacă Klaus Iohannis a înțeles mobilizarea civică din noiembrie, care l-a propulsat la Cotroceni. Legea Big Brother 3 este primul test pentru președintele României Klaus Iohannis, prima situație în care e pus să medieze între clasa politică și cetățeni și în care poate interveni pentru a apăra Constituția, având două opțiuni: fie refuză să promulge legea, întorcând-o în Parlament, fie sesizează CCR.

Nu îl invidiez pe Klaus Iohannis, pentru că e într-o situație în care nu prea are cum să mulțumească, în același timp, și lupul, și capra, și varza. La Cotroceni va trebui să lucreze și cu serviciile, și cu partidele și, în același timp, dacă nu vrea să ajungă la mâna serviciilor și a partidelor, și cu cetățenii. Pentru că susținerea acestora din urmă este esențială pentru a bloca derapajele și abuzurile serviciilor și partidelor. Dar susținerea civică se poate pierde foarte ușor, atunci când este ignorată.

De fapt, de aici vine mizerabilitatea maximă a votului din 19 decembrie din Senat. Senatorii (inclusiv cei din partidele care l-au susținut în alegeri, atât cât l-au susținut) i-au întins o capcană și îi forțează mâna lui Klaus Iohannis: dacă nu întoarce legea în Parlament sau nu sesizează CCR se va produce prima fisură în încrederea publică de care se bucură acum Iohannis (și fără susținere civică, președintele va fi la mâna partidelor); dacă va bloca legea, va enerva serviciile (de a căror colaborare corectă un președinte ar avea, totuși, nevoie). Și astfel l-au pus în situația de a alege între a-i dezamăgi pe cetățeni și între a supăra serviciile.

Care va fi opțiunea lui Klaus Iohannis? Habar nu am, dar atenționez asupra unui fapt: toți politicienii care s-au bazat în ultimii ani pe influența serviciilor, considerându-le mai importante decât cetățenii, au pierdut în cele din urmă.

articol preluat de pe http://www.romaniacurata.ro/

Proteste în iulie la Cluj și București împotriva Legii Big Brother 2, declarată, între timp, neconstituțională de CCR

protest cluj 6protest cluj 1

protest sri mihail bumbes orwellmilitia spirituala orwell 3