Campania „Politică fără Bariere” merge înainte

10177415_397784110373779_4096100606250024848_n

Astăzi (28 ianuarie) am prezentat în fața Comisiei pentru legile electorale propunerile noastre pentru modificarea regimului partidelor politice (prezentarea este disponibila și la finalul acestui articol). Am insistat asupra necesității abordării simultane a modificării legilor care vizează înființarea și finanțarea partidelor cu modificarea celorlalte legi care vizează domeniul electoral.

Domnii Valeriu Zgonea, președintele Comisiei (PSD) și Mihai Voicu, vicepreședinte (PNL), au susținut, fără să întâmpine obiecții majore din partea membrilor, că modificările regimului partidelor trebuie discutate în paralel cu legile electorale, pentru a asigura un cadru juridic unitar. Ca urmare, Comisia a decis prin consens că este necesar să ceară forurilor parlamentare competente extinderea mandatului, pentru a include Legea partidelor politice și Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Așteptăm cu interes ca birourile permanente reunite să decidă în sensul propunerii însușite de către Comisie.

Amintim în acest context că întâlnirile desfășurate astăzi, la inițiativa președintelui Iohannis, au menținut pe agenda publică subiectul legii partidelor. În ordine cronologică, președintele PSD, dl. Victor Ponta, și-a declarat susținerea pentru relaxarea formării de partide noi, atâta vreme cât bugetul nu este afectat, iar co-președintele PNL, dl. Vasile Blaga, a vorbit despre modificări ale legii finanțării partidelor politice.

În rezumatul făcut discuțiilor, președintele Iohannis a adus în discuție modificarea legislației aplicabile partidelor politice în cadrul unei „resetări a sistemului” pentru „o nouă etapă a democraţiei româneşti.” Totodată, Președintele României a mai spus că „Până la finele primei sesiuni parlamentare, am convenit să avem o soluție legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, legislația privind alegerile locale și parlamentare, legislația partidelor și cea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.”

Salutăm declarațiie făcute în contextul consultărilor de la Cotroceni și deschiderea spre dialog a Comisiei. Ne exprimăm speranța că actorii instituționali vor considera, în continuare, că societatea civilă este un partener relevant pentru procesul de modificare a legislației electorale, întrucât legislația electorală se referă, în fond, la drepturi ale cetățenilor și nu ale partidelor.
https://politicafarabariere.wordpress.com